Copy
Sper că sunteți bine. M-am întrebat ce să vă scriu luna asta, și chiar dacă să vă scriu. M-am întrebat de ce ar citi cineva despre sport într-o pandemie și ce relevanță mai are acum meseria mea. Ce face un reporter sportiv când competițiile se opresc, și oricum, de ce mai contează? 

Apoi Rory Smith, unul dintre jurnaliștii mei preferați, a scris că „sportul contează pentru mulți oameni, și asta e OK. Nu contează la fel de mult ca alte lucruri, bineînțeles. Nu e prioritatea nimănui în momentul ăsta, dar contează, ca industrie și economie, dar și ca ceva în care investim o cantitate excesivă - și unii ar spune nesănătoasă - de timp. Mai multe lucruri pot fi importante. Nu toate lucrurile trebuie să fie la fel de importante.”

Și mi-am dat seama că, așa cum sportivii au nevoie să facă ce sunt obișnuiți – să se antreneze –, ca să se simtă în control, când scriu despre sport e singurul moment în care simt o fărâmă de normalitate, așa că o s-o fac în continuare. Dacă în lumea pre-pandemie v-aș fi trimis o scrisoare din Muntenegru, de la turneul preolimpic de handbal unde ar fi trebuit să merg, v-aș fi povestit despre mame din sport despre care am scris și v-aș fi spus cu bucurie că am câștigat un premiu la Superscrieri, o să vă povestesc în schimb despre ce fac sportivii în izolare, cum se acomodează, ca noi toți, cu ce trăim, și cum încearcă să ajute.
Recomandă-l unui prieten
Împărtășește cu alții
Povestea din martie
Acum trei săptămâni, tribunele erau pline, colorate, gălăgioase. Arenele sportive de peste tot erau prilej de revedere între oameni ale căror inimi bat pentru aceleași culori, care se strâng periodic laolaltă să trăiască experiențe comune, care le oferă sens. Asta înseamnă sportul pentru mulți dintre noi: emoție, escapism, ritual, experiențe care ne aduc împreună și ne ancorează în comunitate. 

În câteva zile, l-am văzut dispărând. Întâi, arenele s-au golit și meciurile s-au jucat în liniște. Cu tribune tăcute, cu indicații de pe bancă care răsunau cu ecou printre scaunele goale, cu fluiere ale arbitrilor țiuind în gol.

Apoi, s-a oprit de tot.

Meci cu meci, competiție cu competiție, aproape peste tot în lume s-au anulat campionate de fotbal, handbal, baschet, tenis, Formula 1 sau turnee de calificare la Jocurile Olimpice. S-a amânat EURO 2020 și chiar Jocurile Olimpice. 

Eram obișnuiți să fie mereu acolo, iar când dispare ceva pe care contai, te simți un pic pierdut. „Faptul că putem investi energie și emoții în ceva atât de non-esențial este definiția speciei noastre”, mi-a spus Vlad Bogos, fondator al site-ului de fotbal Tackle.ro, „iar acum pare că lumea s-a schimbat în doar câteva săptămâni și nu ne rămâne decât să aflăm ce urmează să mai pierdem.”

„Sportul ne face să simțim împreună, să gândim împreună și să trăim împreună”, mi-a spus și psihologul sportiv Elena-Mădălina Mărgărit. „Ne face să credem că putem fi mai buni, atât ca indivizi, cât și colectiv. Ne dă speranță. Criza prin care trecem ne-a luat temporar toate acestea.” 



✍️ Am scris despre ce pierd fanii, sportivii și ecosistemul care-i înconjoară când competițiile se opresc.

✍️ Am întrebat 10 oameni pasionați de sport ce cred că înseamnă momentul prin care trecem. 
Ce putem controla
Sportivii cu care am vorbit în perioada asta mi-au spus că reușesc să-și păstreze motivația concentrându-se pe ce știu că pot controla: pe rutina unui program de antrenamente, pe cum își petrec ziua, pe activități care să le distragă atenția. Anii de trăit în cantonamente, de luptat cu accidentări și depășit momente dificile îi ajută să se adapteze ușor situațiilor noi, să-și controleze gândurile negative și să-și păstreze disciplina. 

„Prin sport ajungi să te cunoști pe tine, și mai ales cum să lucrezi cu psihicul tău în situații de stres și presiune”, mi-a spus înotătorul Robert Glință. „E panică și frică, dar încerc să nu mă gândesc foarte mult la ea”, spune și gimnastul Marian Drăgulescu. „Încerc să-mi umplu timpul cu tot felul de activități și fac foarte multă mișcare, pentru că mă ajută și la nivel mental să am o condiție bună”.

Mai jos, o listă cu sfaturi de la Sports Festival, alături de exerciții de făcut acasă și un playlist de antrenament, inspirat din festivalurile de muzică pe care le așteptam cu toții la vară. 
Va fi cea mai mare victorie a noastră"
„Voi nu ne-ați abandonat niciodată, pe noi, sportivii. Ați fost mereu de partea noastră, și în momentele frumoase și în cele complicate. Cred că noi, sportivii, suntem ceea ce suntem în mare parte datorită susținerii voastre, iar acum e rândul nostru să nu vă abandonăm”, a spus într-un mesaj pe Twitter Rafael Nadal, care împreună cu baschetbalistul Pau Gasol și cu Crucea Roșie își propune să strângă, alături de alți sportivi spanioli, 11 milioane de euro pentru spitale și familii afectate. „Va fi cea mai mare victorie a noastră.”

Precum Nadal, și alți sportivi încearcă să fie alături de comunitățile afectate de pandemie. Roger Federer a donat 1 milion de franci elvețieni pentru familii vulnerabile, iar Novak Djokovic 1 milion de euro pentru echipamente medicale în Serbia. Messi, Ronaldo, Lewandowski și Guadiola au oferit și ei câte 1 milion de euro pentru spitale, fundații sau pentru cercetare.

Fotbaliștii lui Bayern Munchen au renunțat la 20% din veniturile anuale pentru a-i ajuta pe ceilalți angajați ai clubului, iar jucători și oficiali din NBA au donat pentru salariile angajaților, pentru spitale sau pentru mesele copiilor care se bazau pe prânzurile de la școală.


Stadionul Maracana va fi transformat în spital, iar patronul lui Chelsea și-a oferit hotelul pentru personalul medical din Londra. Jucătorii unui club de rugby din Marea Britanie își sună fanii aflați în izolare, să ease that pain a little bit.

În România, Simona Halep și oameni din fotbal ai făcut donații pentru spitale, iar fostul fotbalist Răzvan Raț și-a transformat hotelul din Slatina în centru de carantină. Suporterii lui ASU Politehnica Timișoara au lipit afișe în oraș prin care se oferă să meargă la cumpărături sau la farmacie în locul persoanelor în vârstă. 

Mai mulți gameri români au jucat un maraton live de FIFA20 și au strâns peste 9.000 euro pentru Ascociația „Dăruiește Viața”. Universitatea Craiova va juca și ea duminică de la 20:00 un meci online și va dona suma obținută din vânzarea biletelor virtuale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Victor Babeș" din Craiova.

Mai multe exemple de solidaritate aici.
Jurnal de pandemie
Colegii mei de la DoR trimit un newsletter zilnic cu informații noi despre coronavirus, despre cum ni se schimbă viața în izolare, cum putem rămâne conectați și cum găsim resurse pentru reziliență, compasiune și ajutor.

📩 Vezi aici toate edițiile.
📩 Te poți înscrie aici.
De citit/de văzut/de ascultat
📺 20 de filme despre fotbal de văzut pe Netflix, plus alte filme, documentare și jocuri. Dacă preferați poveștile din baschet, recomandări aici.

Ce le-a zis Jurgen Klopp jucătorilor și angajaților clubului Liverpool când campionatul s-a suspendat, cu șase puncte înainte de titlul pe care-l așteaptă de trei decade.

🏟️ Cel mai mare meci din istoria echipei Atalanta Bergamo, jucat pe 19 februarie contra Valenciei, în optimilie Ligii Campionilor, e considerat de unii specialiști ca focarul care a dus la răspândirea rapidă a virusului în Bergamo.


 Cu toate astea, în Belarus încă se joacă.

📺 De azi, TVR 1 transmite, zilnic, meciuri de la Campionate Mondiale trecute, începând cu URSS-România din 1990, ora 12:00, comentat de Cristian Țopescu. 

🎙️ La final, sper ca acest comentator de rugby care, rămas fără meciuri, comentează  viața de zi cu zi - de la cursele la supermarket la traversările de la semafor - să vă aducă niște zâmbete azi.
Recomandă-l unui prieten Recomandă-l unui prieten
Împărtășește cu alții Împărtășește cu alții
Twitter
Email
Instagram
Copyright © 2020 Andreea Giuclea, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp