Copy
View this email in your browser

In deze Nieuwsbrief
 

- Bericht van onze voorzitter.
- Resultaten van onze cursisten.
- 2 nieuwe thuisopdrachten.
 

 

Beste cursisten van de Opstap,

We beleven vreemde tijden. Ons leven is ingrijpend veranderd door de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het Corona virus in te dammen. Restaurants, cafe’s, scholen en ook creativiteitscentra zijn gesloten. We worden gemaand om zoveel mogelijk thuis te blijven en als we naar buiten gaan 1,5 meter afstand te houden. Deze maatregelen zijn noodzakelijk, maar hebben grote consequenties voor alle Nederlanders. Iedereen heeft hier mee te maken, dus ook jullie als cursisten van De Opstap, de docenten en uiteraard ook de bestuursleden.

Zelf mis ik de structuur in de week. De vaste ijkpunten in de week zoals de yoga- of de lithografiecursus zijn er niet. Maar het meeste mis ik de ‘live’ sociale contacten. Die zijn nu beperkt tot een praatje met de caissière in de supermarkt. Contact met vrienden kan alleen digitaal of telefonisch plaatsvinden. Met ons hondje kom ik wel iedere dag buiten. En in deze periode nemen we dan ook het hondje van de buurvrouw van 81 jaar mee op de wandeling.

Voor jullie, cursisten van De Opstap, zal het niet anders zijn. Ik kan me voorstellen dat jullie ook de structuur in de week missen en de sociale contacten. Het is ontzettend spijtig dat ook De Opstap gesloten is. De onzekerheid van de huidige situatie kan de nodige stress oproepen. Goed zorgen voor jezelf betekent ook, goed zorgen voor je mentale conditie. Algemeen wordt geadviseerd om het Corona nieuws maar 1 keer per dag te volgen.

Martin Appelo, die als psycholoog jarenlang in de GGZ gewerkt heeft, stelt in dagblad Trouw dat het belangrijk is om “heel bewust te investeren in zaken ........die juist zorgen voor ontspanning, humor en verbondenheid met elkaar”. Hij benadrukt om vooral te laten zien dat we aan elkaar denken. Wij, docenten en bestuur van De Opstap, zoeken naar mogelijkheden om de cursisten toch een aanbod te doen. In dit kader maken de docenten nu elke week een Nieuwsbrief waarin ook thuiswerkopdrachten zijn opgenomen. Ook telefonisch of per mail kan er contact plaatsvinden. Schroom dus niet als je contact wilt opnemen.

We blijven nadenken over andere alternatieven.
Als Bestuur wensen we alle cursisten het beste toe in deze moeilijke tijd.

Gerry Metz
Voorzitter bestuur

 
 

Reacties van onze cursisten


Ook deze keer hebben we weer leuke reacties en mooie resultaten ontvangen van onze cursisten. Daar zijn we erg blij mee, bedankt daarvoor. We zijn weer heel benieuwd wat jullie thuis voor mooie dingen maken. Ben je bezig of heb je al iets klaar, stuur ons alsjeblieft foto's op, dan plaatsen we die op onze website en in de volgende nieuwsbrief.


Vorige thuisopdracht: 'handen tekenen'.
Dirk heeft ons een foto gestuurd met zijn opdracht.


Bedankt Dirk, een heel mooi resultaat.

Ook Frans heeft zijn handen getekend.


Leuk met de teksten erbij, heel geslaagd.


Vorige thuisopdracht: 'Matisse'.
Jolein heeft een mooie interpretatie gegeven van het knipwerk van Matisse. Heel vrolijk en kleurrijk.
Bedankt Jolein.



Wim stuurde ons zijn resultaat van zijn werk in wording.
"Ik ben bezig met een schilderij met als titel: Het blauwe bos. Kan je me nog wat adviezen geven?"
Docent Cora heeft Wim verder op weg geholpen met wat tips en die kwamen goed van pas.
We houden contact Wim en zijn benieuwd naar de volgende fase.

 

 Toine heeft een werk gemaakt van een kustlijn n.a.v. een foto.
1e paneel af(!) van 4: landschap naar foto. Stijl: proberen pointillisme. 
Met liefste lieve groet en trots. Ik hoop dat de rots zacht genoeg is geworden.



 
 

Thuisopdracht 1: Zelfportret tekenen.

Voorbereiding: Je hebt een spiegel nodig die zo groot is, dat je in ieder geval je hoofd en je hals kunt zien. En eventueel je schouders, Verder schetspapier; minimaal A4 formaat of groter, een klein stukje plakband, zacht potlood-2B-4B, gum en een satéstokje (als liniaal).

Ik ga in stappen het portret uitleggen:
Hoe kan je het beste voor de spiegel kunt gaan zitten: ga zitten in een stand die je lang volhoudt. Als je hoofd een beetje scheef gaat staan is dat prima. Dat is je ruststand.
Kijk of je een goed overzicht hebt op je gezicht. Let op je schouders, zit je een beetje voorovergebogen?  Dus je kin lager dan je schouders? Prima, wees je er wel van bewust.
Als je je houding hebt bepaald, plak dan het stukje plakband aan de bovenkant vast op de spiegel. Je kan het dan zien als je hoofd gaat zakken.
De eerste opzet: teken een staand ovaal. Verdeel deze ovaal in een horizontale en een verticale middenlijn.
Dan de hals en de schouders: De hals bestaat uit een aantal spieren. Trek lijnen vanaf de onderkant van de oren naar beneden.
Er zijn diverse schema’s: op de horizontale middenlijn ligt het midden van de oogkassen. Dit geldt voor alle volwassenen; jonge of oude.


Wat vaak gebruikt wordt om meer details bereikt worden is het volgende: vergelijk de afstand tussen kin en neuspunt met de afstand tussen neuspunt en bovenkant van de wenkbrauw. Deze zouden gelijk moeten zijn. De derde afstand is die vanaf de wenkbrauw naar de haargrens.

Kijk of die indeling voor jou van toepassing is en teken deze horizontale lijnen.
Daarna teken je ogen, neus, mond en oren in grondvormen, ellipsen en een driehoek voor de neus. De mond is altijd dichter bij de neus dan bij de kin. De driehoek van de neus begint tussen de ogen en loopt door tot de 1e 1/3e lijn. De oren zijn rechtopstaande ovalen tussen de wenkbrauwen en neuspunt.

Neem de tijd om goed naar je indeling te kijken. Het is het fundament van je tekening.
Het uitwerken van de details: ogen worden door de beginnende cursist standaard te groot getekend.
Let ook op de afstand tussen de twee ogen. Die is meestal 1 oog breed. Teken de ogen dus niet te dicht bij elkaar. Kijk goed naar de afstand tussen wenkbrauw en oog en naar de vorm van de wenkbrauw.
De neus: aan de onderkant zit de neuspunt met links en rechts de neusvleugels. Kijk hoe recht of rond de vormen zijn. Teken van groot naar klein.
De mond is door een horizontale lijn in de boven en onderlip verdeeld. Kijk goed naar de vorm van de cupidoboog: dit is de vorm van je bovenlip.

Schaduwwerking: omdat een gezicht uit holten en bollingen bestaan zie je schaduw op de holten en lichtval op de bollingen. Schaduw valt in de meeste gevallen, dus met lichtval van boven of opzij op de bovenlip, onder de kin en de neus, aan de zijkant van een gezicht, in de oogkas. Licht valt op de wangen, het voorhoofd, de neuspunt, de onderlip en de kin punt. Geef met de zijkant van je potlood deze schaduwen aan. Kijk uit dat je ze niet te donker maakt want dan krijg je gaten.
 


Opdracht 2: In de voetsporen van M.C.Escher
 
Naar aanleiding van een expositie 2018/2019 over werk en leven van M.C. Escher, graficus (1898-1972) in het Fries Museum in Leeuwarden hebben we vorig jaar een aantal opdrachten in het voetspoor van zijn werk geïntroduceerd bij De Opstap.
In onderstaand filmpje zie je Escher aan het werk, achter de drukpers en een aantal van zijn werken in vogelvlucht en stukjes uit een interview met hem.
https://www.youtube.com/watch?v=2cjU5LQgu7M&feature=emb_rel_end
 
Een vierkant stukje karton of dikker papier van 10 bij 10 cm was de basis om een puzzlestukje te ontwerpen. Dit werd een inspirerende opdracht, waarin we bij De Opstap de nadruk legden op ritme en kleur en het spelen daarmee.
 
Als je uit één van de zijden een stukje knipt en het aan de andere zijde eraan plakt passen die twee zijden aan elkaar als een puzzlestukje. Als je dit ook in de andere zijden knipt en bijplakt, kun je d.m.v. dit puzzlestukje een repeterend patroon ontwerpen.
Hieronder zie je nog een paar ontwerpen van vorig jaar.



 
Om deze opdracht aan te passen aan de thuissituatie op het hoekje van je keukentafel werken we wat kleiner en met materiaal wat bij jou thuis voorhanden is.
 
Nodig:
Blad papier A4 of A3
vierkant stukje stevig papier van 6 x 6 cm of kleiner.
Klein schaartje
Plakband
Potlood, fineliner of kleur
 
Knip uit het vierkante stukje een stukje en plak dat aan de andere kant met een plakbandje en dit doe je ook aan de andere zijde(zie foto’s).
Maak een kader van 1 cm op blad A4 of A3 papier, zodat je een randje wit hebt.
Binnen dit kader kun je spelen met je puzzlestukje door het om te trekken als een repeterend patroon in het kader. Aan de randen zullen de puzzlestukjes er niet helemaal op passen en zullen ze worden ‘afgesneden’ door het kader. Dat kan interessante vormen opleveren.
Nu kun je naar eigen inzicht spelen met grijswaarden, arceringen, patronen, richtingen, kleuren enz.
Een vervolg op deze opdracht zou kunnen zijn om in plaats van een rechthoekig kader een rond kader te maken en daarin de puzzlestukjes te plaatsen.
Veel plezier!
 



We hopen dat jullie deze nieuwe opdrachten leuk vinden. Mocht je vragen hebben over de opdrachten, dan kan je altijd contact met ons opnemen via ons e-mailadres info@deopstap.nl.

Als je een foto maakt van je werk, kunnen deze in de galerie van onze website tentoongesteld worden en komen ze in de volgende nieuwsbrief.  

Hartelijke groet,
Het Opstap team
 

 

 

 

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 De Opstap, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp