Copy
Spejdergruppernes økonomi under coronakrisen
Åbn emailen i din browser

Spejdergruppernes økonomi under coronakrisen

Den nuværende situation med coronaepedimi giver udfordringer for alle og skaber også stor usikkerhed om økonomien hos virksomheder og foreninger. Her får du et overblik over, hvordan I som spejdergruppe står rent økonomisk i denne krise. 

Huslejen skal stadig betales, og regningen fra elselskabet dumper også ind ad brevsprækken uanset den nuværende situation med coronasmitte i Danmark. Men er der nu penge til at betale regningerne? Vi giver her et overblik over, hvordan I er stillet i forhold til tilskud fra kommunen og kontingent fra medlemmerne. 

Kommunale tilskud 

Som spejdergruppe kan man være bekymret for, om man fortsat kan få tilskud fra kommunen, nu hvor alle aktiviteter er aflyst, hvilket jo ellers er grundlaget for tilskud. Kulturministeren og Kommunernes Landsforening (KL) er dog kommet bekymringen i møde og opfordrer i en pressemeddelelse 31. marts kommunerne til at fastholde deres budgetterede støtte til de folkeoplysende foreninger, herunder alle spejdergrupper. 

Den positive udmelding fra ministeren og KL bakkes op af handling fra regeringen og med bred opbakning fra et enigt folketing med en bekendtgørelse, der giver kommunerne lovhjemmel til fortsat at kunne udbetale støttemidler til spejdergrupperne, selvom der ikke afholdes spejdermøder eller andre aktiviteter. 
Flere kommuner har været hurtigt ude og signalere, at de fortsat fastholder deres støtte i form af de økonomiske tilskud til foreningerne. Københavns Kommune har desuden ekstraordinært vedtaget, at de fremrykker udbetalinger for både første og andet halvår i år, for at komme økonomisk trængte foreninger i møde. Også Odense Kommune har meldt meget klart ud og fastholder også deres økonomiske tilskud til foreningslivet. 

Hvis I som spejdergruppe er bekymrede for, om jeres kommune på trods af ministerens, folketingets og KL’s opfordring overvejer at nedsætte det økonomiske tilskud, anbefaler vi, at I tager kontakt til kommunen og spørger dem om deres intentioner. 
Hvis I får udmeldinger fra kommunen eller kan se, at de sætter emnet til politisk behandling, vil vi på korpskontoret meget gerne orienteres, så vi kan støtte jer i dialogen med kommunen og bringe problematikken videre til Dansk Ungdoms Fællesråd, der varetager vores interesser overfor ministeren og KL. 
I kan kontakte Samværs- og udviklingskonsulent Morten Blok Hellesøe på tlf. 22576003 eller mbh@dds.dk

Aflyste arrangementer og hytter - hvad gør I? 

Betaling og tilbagebetaling ved force majeure er komplekse juridiske emner, og det er svært at give entydige svar. DGI har lavet en fin gennemgang af deltagerbetaling og betaling til faciliteter og leverandører, som du kan finde på deres hjemmeside

Hvis I oplever udfordringer med aflyste hytter eller lign. vil vi meget gerne høre om det, så vi kan danne os et overblik og dele viden, men der er desværre for nuværende ingen økonomisk støttemodel eller løsning, der kan passe til de forskellige lejekontrakter, tidsfrister og andre forhold der gør sig gældende på dette område.

Hvis I har spørgsmål eller vil dele viden, er I meget velkomne til at kontakte Morten Blok Hellesøe på tlf. 22576003 eller mbh@dds.dk.  

Kontingentbetalinger 

Spejderarbejdet og kreativiteten blomstrer rundt omkring på trods af de svære vilkår. Vi ved, at mange af jer er meget aktive bl.a. med Hjemmespejd, selvom I desværre ikke kan holde spejdermøder som I plejer, når alle sædvanlige aktiviteter er aflyst. 
Hvis nogle af jer på trods heraf skulle få spørgsmål til kontingentbetalinger fra spejdere, forældre eller andre, som I ikke umiddelbart kan besvare, er I velkomne til at kontakte korpskontoret for at få rådgivning. Rent juridisk kan spejdere og ledere ikke stille krav om at få kontingent refunderet, selvom spejdermøder og aktiviteter er aflyst i denne periode. Kontingentet er betaling for medlemskabet som spejder og ikke for konkrete ydelser. 

Det er vigtigt at holde fast i fællesskabet og sørge for jævnlig kontakt, nu man ikke ses ugentligt i hytten eller skoven. Fællesskabet eksisterer stadig, selvom vi lige nu ikke kan dyrke det fysisk. Sæt fokus på de mange gode og konstruktive muligheder i Hjemmespejd og det positive udbytte det kan give at have dialog omkring hvordan man som spejder kan vise samfundssind og hjælpe de svageste i denne situation. Så står vi stadig stærkt på den anden side af karantæneperioden og er klar til at fyre ekstra op under lejrbålet. En måde at holde liv i fællesskabet uden at mødes kan være gennem aktivt brug af jeres kommunikationskanaler som hjemmeside, nyhedsbrev eller sociale medier. I seneste nummer af Wide er der bl.a. to artikler der kan inspirere til, hvordan I kan kommunikere som gruppe og involvere de unge i gruppen i den opgave.  

I kan også finde inspiration på dds.dk til gode gerninger i en corona-tid, hvor vi har skrevet en artikel om konkrete ting I kan gøre i jeres lokalområde.

Har I brug for rådgivning?

Hvis I står i en situation, hvor I har brug for konkret rådgivning er I velkomne til at kontakte udviklingskonsulent Morten Blok Hellesøe på korpskontoret på mbh@dds.dk eller telefon 22 57 60 03.


Husk at I kan finde seneste nyt om den nuværende situation på dds.dk/coronasmitte
Hvorfor får jeg denne mail?
Denne mail er udsendt til alle gruppeledere, divisionschefer, arrangementsledere, centerledere og bestyrelsesformænd.

Har du ikke længere en af ovenstående funktioner, så husk at opdatere din info i Medlemsservice
Følg Det Danske Spejderkorps på Facebook
Copyright © 2020 Det Danske Spejderkorps, All rights reserved.