Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

τι έχουμε ζήσει; 

Καθώς κοντεύουμε ένα μήνα κλεισμένοι μέσα, η κοινή μας εμπειρία (του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά, δηλαδή, από τουλάχιστο δυο μέτρα μακριά) φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα σουρρεαλισμού. Πόσο πρωτοφανή;   

Μπείτε εδώ και γράψτε μου (εντελώς ανώνυμα) μια ιστορία που έχετε ζήσει αυτές τις εβδομάδες, την πιο αστεία (ή καταπληκτική, ή τρομακτική ή απροσδόκητη) εμπειρία καραντίνας που είχατε μέχρι τώρα. Κάτι που σας συνέβη το οποίο στον προηγούμενο κόσμο (ένα μήνα πριν) δεν θα μπορούσε με τίποτε να συμβεί. Είμαι σίγουρος ότι έχετε πολλές. Πείτε.  

zoomed in
Το κάναμε κι αυτό. Τα μέλη του Bookworm -και, μάλιστα, για πρώτη φορά μέλη  από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Αθήνα- κουβεντιάσαμε με το συγγραφέα Χρίστο Κυθρεώτη για το βιβλίο του και είπαμε και διάφορα άλλα, στο Zoom, από το σπίτι του ο καθένας. Θα το ξανακάνουμε.

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για την αξία της ανθρώπινης ζωής. Ποια είναι; Υπάρχει συγκεκριμένο ποσό; Είναι διαφορετικό για τους ηλικιωμένους; Πόση οικονομική ανάπτυξη πρέπει να θυσιάσουμε για να σώσουμε τις ζωές ανθρώπων; Μην περιμένετε απαντήσεις. Απλά τις ερωτήσεις με πολλά λόγια, όπως συνήθως, και μερικές ιδέες. Το Σάββατο το βράδυ (εδώ θα είστε, πού θα είστε, θα βγείτε;) ανεβαίνει εδώ

Το προηγούμενο Σάββατο, θυμίζω, είχα γράψει για τα θέματα που μας απασχολούσαν πριν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα

το βιβλίο του μήνα στο Bookworm

what's my name
Αυτό τον επεισοδιακό Απρίλιο, κλεισμένοι στο σπίτι διαβάζουμε το "Το Όνομά Μου Είναι Λούσι Μπάρτον" της Ελίζαμπεθ Στράουτ, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα.

Είναι μια εξαιρετικά καλογραμμένη ιστορία μιας γυναίκας που, με αφορμή την παραμονή της σε ένα νοσοκομείο, επιστρέφει στις εμπειρίες της νεότητάς της σε μια απομονωμένη φάρμα. Είναι πολύ ωραίο. Αν μπορείτε να μαζέψετε το μυαλό σας για να το διαβάσετε, δηλαδή. 

κορωνολίνξ, τα δυσάρεστα

Σας επισημαίνω ότι μετά από αυτά τα λινξ, ακολουθούν άλλα, πιο αισιόδοξα. 

Σας τρομάζει ο κορωνοϊός; Γνωρίστε τώρα τον Η7Ν9, έναν απολύτως υπαρκτό ιό που υπάρχει στον κόσμο μας και συγκεκριμένα στα κοτόπουλα και μεταδίδεται στον άνθρωπο και σκοτώνει το 41% των ανθρώπων που μολύνει. Ο μόνος λόγος που δεν τον έχετε ακουστά είναι το ότι δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ακόμα. Μέχρι να αποκτήσει αυτή τη δυνατότητα, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο που τον περιγράφει, και μαζί καταγράφει το πόσο ανέτοιμη είναι η ανθρωπότητα να ανταποκριθεί σε μια πανδημία. Γράφτηκε το 2017. Δεν το έλαβε υπόψιν κανείς. 

Η ιστορία ενός νοικοκυριού στο οποίο όλοι, ΟΛΟΙ έχουν κολλήσει

Η ιστορία μιας γυναίκας που μεγαλώνει μόνη της τη δίχρονη κόρη της, την οποία γράφει τέσσερις ημέρες αφότου (αυτή, η μάνα) άρχισε να έχει συμπτώματα. Συγκλονιστικό, ένας κόμπος στο λαιμό όλο το κείμενο, κυρίως για όσα δεν γράφει, για όσα φαντάζεσαι καθώς το διαβάζεις. 

Παρεμπιπτόντως, οι συνέπειες της επιδημίας στα παιδιά, μολονότι δεν τα σκοτώνει το ίδιο συχνά, αναμένεται να είναι δραματικές.

Η εβδομαδιαία τουιταιγίδα απόγνωσης από μέλος του ιατρικού προσωπικού. Φρίκη.

Στοιχεία του Google για την κίνηση σε καταστήματα, πάρκα, χώρους εργασίας και σπίτια στην Ελλάδα.  
 
Η ανείπωτη καταστροφή που θα υποστεί η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί σε κάποιο βαθμό, λέει αυτό

Όπου (στις ΗΠΑ) ανέλαβε να τρέχει την ομάδα (ένα άναρχο μπουλούκι, από ό,τι φαίνεται) που διαχειρίζεται την επιδημία για λογαριασμό της κεντρικής κυβέρνησης, ο γαμπρός του Προέδρου, ένας ανεπάγγελτος και κατά γενική ομολογία παντελώς ανίκανος γόνος πλούσιας οικογένειας απατεώνων. Ο Τραμπ κάποτε είχε πει ότι και να σκοτώσει άνθρωπο στην 5η Λεωφόρο, πάλι θα τον ξαναψηφίσουν αυτοί. Λίγα έλεγε. Τώρα θα προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων και το 46% των Αμερικανών ακόμα εγκρίνει

Τι είναι αυτό το πλάκωμα που νιώθετε διαρκώς, όλη μέρα, όχι μόνο όταν διαβάζετε τα παραπάνω, που δε φεύγει ούτε όταν βλέπετε κάποια από τα παρακάτω; Πένθος. Νιώθουμε το ίδιο πράγμα που νιώθουμε όταν πενθούμε

κορωνολίνξ, τα ευχάριστα (!)


Μέσα στο χαμό, προφανώς πολύς κόσμος νιώθει την ανάγκη για κάτι θετικό, αισιόδοξο κι ανάλαφρο, κι ας είναι αφελές και κενό νοήματος, δεν έχει σημασία, και το placebo δουλειά στ' αλήθεια κάνει. 

Σε ένα site ζήτησαν από δημιουργούς τηλεοπτικών σειρών να φανταστούν πώς θα ήταν ένα επεισόδιο της σειράς τους με θέμα τον κορωνοϊό. Το κείμενο που γράφει για το 30 Rock η Τίνα Φέη είναι καταπληκτικό. 

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έδωσε στο Audible την άδεια να προσφέρει το πρώτο Χάρι Πότερ για δωρεάν streaming. Το καλύτερο: το διαβάζει ο Στίβεν Φράι. Αν δεν έχετε παιδιά ή δεν υπήρξατε παιδιά ή έφηβοι (ή μετέφηβοι) τα τελευταία 20 χρόνια και δεν έχετε διαβάσει Χάρι Πότερ και ξέρετε καλά αγγλικά και την αίσθηση της ακοής, αυτή η πανδημία είναι μια λαμπρή ευκαιρία. 

15 λεπτά με ευχάριστες ειδήσεις από αυτόν που έπαιζε τον Τζιμ στο The Office. 

35 μικρές ιστορίες ομορφιάς και αισιοδοξίας από όλο τον κόσμο. 

Πώς περνάτε τον καιρό σας στην καραντίνα εσείς; Ένας έφτιαξε ολόκληρη τη Γη στο Minecraft. Σε κλίμακα 1:1. Ήρωας. 

Ακόμα μεγαλύτερος ήρωας: ο 27χρονος αστροφυσικός που κατόρθωσε να σφηνώσει μαγνήτες στα ρουθούνια του καθώς προσπαθούσε να φτιάξει μια συσκευή που σου θυμίζει να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου. Πραγματικά διαβάστε αυτό το κείμενο από την αρχή ως το τέλος, η ιστορία είναι απίστευτη. 

Πώς εξηγούνται οι ελλείψεις στο χαρτι υγείας που εμφανίζονται σε κάποιες χώρες; Είναι τρελός ο κόσμος; Όχι. Σύμφωνα με αυτό το πειστικό κείμενο, η γκρίνια για το θέμα είναι άδικη. Δεν τρελάθηκε ο κόσμος από τον πανικό. Για τις ελλείψεις φταίει το ότι οι επαγγελματικοί χώροι είναι κλειστοί και ο κόσμος καταναλώνει όλο του το χαρτί υγείας στο σπίτι. Το σπιτικό χαρτί υγείας, δε, είναι εντελώς άλλο προϊόν από αυτό που αγοράζουν οι επιχειρήσεις και τα εστιατόρια, και οι δυο αγορές δεν αλληλοσυμπληρώνονται και δεν αλληλοκαλύπτουν η μια τις ελλείψεις της άλλης. Το βρήκα καταπληκτικό. 

03.04.20
Ξέρουμε καλά πια ότι αυτά τα διαγράμματα δεν έχουν κανένα νόημα. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ένα άχρηστο και ανούσιο νούμερο -από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζει το ποιος εξετάζεται και το πόσοι. Ο αριθμός των νεκρών δεν περιλαμβάνει ανθρώπους που πεθαίνουν στο σπίτι τους ή θανάτους ανθρώπων που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε νοσοκομείο επειδή όλα είναι γεμάτα με ασθενείς του κορωνοϊού, ειδικά στις άλλες χώρες -και είναι πολλοί. Αλλά, όπως είπαμε και τις άλλες φορές, το να κοιτάζεις τις γραμμές και τα νούμερα σου δίνει μια ψευδαίσθηση ελέγχου. Ότι θα τα διαβάσεις και θα βγάλεις ένα συμπέρασμα, κάτι θα καταλάβεις, κι αυτό μπορεί να ηρεμήσει για λίγο την τρικυμία και το διαρκές αίσθημα της ήπιας απόγνωσης, το πένθος που είπαμε παραπάνω.

Όταν σας έστελνα το πρώτο κορωνογράμμα, τριάντα πέντε ημέρες πριν, στην Ελλάδα είχαμε 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όταν σας έστειλα το δεύτερο, είχαμε 45. Την προ-προ-προηγούμενη Παρασκευή, είχαμε 190 και έναν νεκρό. Την προ-προηγούμενη είχαμε 495 και 9 νεκρούς. Την προηγούμενη είχαμε 966 και 28. Σήμερα έχουμε 1613 και 59. Και πάλι καλά, λέμε.

Να προσέχετε, να μένετε στο σπίτι και να είστε ασφαλείς. 
 
https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.