|
|
|
|
|
April 2020
9.4.-12.4. Nordic Open - Aflyst
Kommende turneringer
21.5. Chang Open 2020 - Aflyst, ny dato på vej
13.6.-14.6. DM i Doubles
20.6. Åbne Fynske Doubles
15.8. Fødselsdags Consultation Doubles 2.0
|
|
Månedens mantra
Af Lene Espersen
|
|
Mit fokus er meget på selve kampen, når jeg spiller. Jeg forsøger at lukke alt andet ude, og derfor snakker jeg heller ikke så meget, når jeg spiller.
Enhverv kamp og modstander er som et rent stykke papir for mig. Jeg hænger mig ikke i, om jeg har spillet mod vedkommende før, eller hvordan det er gået. Hver kamp er en ny kamp - fyldt med fokus
Ulla Bøg Hansen
|
|
Nyt om playoffs og final four
- pokalturneringen 2020 er aflyst
Af Sanne Birch, på vegne af TU
|
|
Kære alle
Danmark er, som de fleste nok har bemærket, ramt af coronavirus. Det har også en stor indflydelse på vores elskede hobby backgammon, da vi ikke må samles som vi plejer. Det har allerede betydet aflysninger og udsættelser af nogle af de største turneringer herhjemme. Vi følger udviklingen i Danmark nøje, og ønsker naturligvis ikke at aflyse/udsætte mere end nødvendigt, men vi må også erkende at dette nok trækker mere ud end nogen af os havde troet og håbet på. Vi har på den baggrund gjort os nogle overvejelser og vi vil her forsøge at komme med et overblik over turneringerne som DBgF/TU har ansvaret for.
Som overskriften antyder så har vi valgt at aflyse pokalturneringen – denne vil ikke blive afholdt i 2020 men vender stærkt tilbage i 2021.
Afslutningsturneringen vil med al sandsynlighed ikke blive afholdt i 2020 – det er ikke realistisk at så mange mennesker må samles på denne side af sommerferien.
Playoffs skal afvikles for at HT 2020/2021 kan komme i gang. Derfor har det allerhøjeste prioritet, at play-offs bliver afviklet inden sommerferien. Oprindeligt var datoen sat til 25/4 men dette er ikke realistisk i forhold til antal af mennesker som må forsamles, heller ikke selvom DK åbnes op så småt efter påske. Vi arbejder derfor med en dato som hedder 6/6. Klubber som ønsker at stå for en playoff bedes derfor inden 20. april skrive til TU på tu@dbgf.dk. Vi kan ikke vide, om vi på det tidspunkt kan være ret mange mennesker samlet ét sted, så vi har brug for et spillested til hver play-off. Det vil være en meget stor hjælp, hvis klubberne vil træde til her.
Final 4 vil vi rigtig gerne have afholdt så vi kan få kåret en vinder af sæsonen 2019/2020 ud fra det oprindelige format. Datoen for afvikling af denne sætter vi også foreløbig til 6/6, men det er med meget store forbehold. Hvis en klub ønsker at stå for afviklingen bedes de kontakte TU inden 20. april. Det betyder at der desværre næppe vil være så mange til at fejre de kommende danmarksmestre på dagen, men mon ikke vi finder en anden lejlighed at hylde dem ved.
Alt dette skal selvfølgelig tages med forbehold, for situationen i DK gør, at intet er sikkert. Vi følger til enhver tid myndighedernes udmeldinger.
|
|
Nyhedsbrevet vinder Hædersprisen 2019
Af Lene Espersen, på vegne af redaktionen
|
|
|
De fire, der får det her til at ske.
Øverst fra venstre: Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
og Maria Bonke (korrektur). Nederst fra venstre: Sally Larsen (oversættelse)
og Lene Espersen (layout og grafik)
Fotos: Per Gudmann, Cecilie Bonke, Annamaria Anhalt , Louise Jørgensen
|
|
Først: TAK for alle jeres stemmer til årets hæderspris. Vi er alle 4 i redaktionen meget taknemmelige både for nomineringen og for alle stemmerne, der gav os prisen. Den tager vi imod med stor ydmyghed og taknemmelighed. Det er jo JERES nyhedsbrev. Vi laver det – men I er dem der fylder det med ord og billeder. Tak til jer alle for at elske det nyhedsbrev vi igennem mere end 4 år har elsket at lave til jer.
Men hvordan bliver sådan et nyhedsbrev egentlig til?
Der bliver trykket ’SEND’ på knappen og så er det nyhedsbrev afsluttet… og så starter vi forfra – det foregår sådan her:
Vores redaktør Taus gør sig en del dybe tanker og samler en del information sammen over de første par dage efter udsendelsen af sidste nyhedsbrev. Her bruger han tid på at undersøge om bestyrelsen og diverse udvalg har noget, der skal med.
Hvis der er ting fra bestyrelsen og udvalg herunder, ligger de som regel i toppen af nyhedsbrevet næste gang. Det har den skarpe læser nok bemærket. Desuden skal der lige undersøges om Turneringsudvalget har lagt nye turneringer klar, så vi kan få dem med i kalenderen i toppen.
Oprettelse af template med videre
Så går der ikke ret længe inden Taus lægger en liste over de ting som han mener er nyheder til næste nyhedsbrev. Her er der ca. 3 uger tilbage til nyhedsbrevet udsendes. Resten af redaktionen kan derefter kommentere eller ’like’ opslaget i vores lille lukkede facebookgruppe.
Det er ingen hemmelighed at vi som regel er så tilfredse med hans tanker, at vi blot nikker anerkendende og ’liker’ opslaget. Her bliver jeg kontaktet for at oprette en template vi kan arbejde i, lægger arbejdstitler ind og begynde at forme et nyt nyhedsbrev. Nyhedsbrevet bliver lavet i et gratis program kaldet MailChimp.
Vores dygtige oversætter
Så kommer Sally på banen, for nu skal der undersøges om nogle tekster skal oversættes. Sally har baggrund i USA og derfor en god forudsætning for at være vores meget dygtige oversætter. Specielt i de artikler fra Alexander Auer for lidt tid tilbage var der meget gang i tastaturet hos Sally.
Jagt efter billeder
Kort efter overskrifterne er lagt online, så begynder jeg at kigge om der er nogle fotos der vil passe til de forskellige nyheder. Ofte ’stjæler’ vi fotos fra facebook og fra tid til anden er vi meget heldige at folk selv sender fotos til os. Vi skal dog altid have på skrift, at vi må benytte disse fotos, så det bruger både Taus og jeg tid på at skaffe os.
Heldigvis har vi flere af vores faste fotografer, der har skrevet at vi må benytte ALLE de fotos de har taget uden at spørge hver gang, så længe vi skriver dem på som fotografer. – Så fotos og tilladelser samles ind – og samtidig med det har Taus planlagt alle nyhederne og talt med de mennesker som skal interviewes. Der er sendt beskeder frem og tilbage og der er på det her tidspunkt som regel bekræftelser på alle nyhedernes skribenter. Nu er der max 2 uger tilbage før vi trykker på knappen: ’SEND’
Korrektur og smileys
Vi træder ind i næste uge og så begynder teksterne at komme ind til de enkelte nyheder. Nu begynder Maria så at nærlæse alle teksterne, se efter om navne er stavet korrekt, rette småfejl og alt dette med respekt for at alle skriver forskelligt.
Nå ja – så skal der lige rettes når folk laver smileys for det går helt i sort i tekstprogrammet, så det bruges der tid på at fjerne. Alt dette med respekt for den enkeltes skrivestil. Vi må jo ikke miste de tanker som folk har i den måde de skriver på.
Nu er teksterne begyndt at dukke op i vores layout i MailChimp og jeg logger ind og ser hvilke tekster og fotos der passer sammen. Over flere dage bliver der redigeret og spurgt, samlet og sat op og sat ind over teksterne. Der bliver lavet grafik og lagt fotos ind i teksterne hvor de passer ind.
Et mindre kaos
Der bliver rettet i tekster og sat kommaer, sat nutids-R ind og alle de der ting, der gør vi kan læse hvad der står. Faktisk er de sidste 2 uger før udgivelsen et mindre kaos af tekster, fotos og redigering ind over hinanden. Det føles bare meget nemt og overskueligt, fordi der altid ligger lister over ting der skal fixes fra redaktøren og der sættes krydser når tingene er klaret.
Her er kommunikation en vigtig faktor, for selvom DBgFs nyhedsbrev ’blot’ er et lille internet nyhedsbrev sammenlignet med andre, så tager vi det meget seriøst og vil gerne have det bliver så godt som det kan blive med de midler vi har.
Klimaks nærmer sig
Nu er der under en uge til udgivelse og alt er stort set på plads. Redaktøren sender her en næsten færdig kopi til Thomas Tenland til gennemsyn. Nu mangler der en finpudsning og der mangler at se om det hele står med den korrekte skrifttype. Så det allersidste der sker, er at jeg ser det igennem med grafikerens øjne, så vi sikrer os at det ser nogenlunde ud når vi igen trykker: ’SEND’
Der postes en post i vores gruppe med ’HIGH 5’ for at have gjort det igen. Og så tager vi lige og trækker vejret i et par dage og så starter vi forfra...
Af hjertet tak
Endnu en gang tusind tak for alle stemmerne og for prisen. Vi kan ikke vise jer et foto af hvordan prisen ser ud for vi ved det reelt ikke endnu. Men vi er glade for titlen, det er vi.
De øvrige nominerede var:
- Finn Due Larsen
- Daniel Sørensen
- Peter Sung Hoon
- Karsten Bredahl
|
|
Bestyrelsen lancerer ny strategi for 2020 - 2025
Af Taus Bøytler
|
|
Et større forbund for bredde og elite – en strategi for DBgF 2020-2025. Sådan lød titlen på den strategi, Dansk Backgammon Forbunds bestyrelse lancerede på hjemmesiden onsdag den 18. marts 2020.
Nyhedsbrevet har talt med Pernille Rosendal, formand for DBgF, om nogle af de mange gode tanker i strategien.
I strategien står der, at der skal udarbejdes en markedsføringsstrategi. Hvor mange penge forventer I at bruge på det?
Pernille: "Bestyrelsen budgetterer med, at et blivende nyt medlem koster 1000,- kr i markedsføring. Vores mål er at vi er 1000 medlemmer i 2025, dette betyder der i budgettet er afsat 100.000 årligt."
I starten af strategien står der, at "klubstrukturen er svækket". Hvad betyder det? Og hvad skal der ske for, at vi får en stærk klubstruktur?
Pernille: "Vi har over en længere årrække ikke håndhævet vores egne vedtægter omkring klubstruktur, og vi oplever et skred i, hvad der er en klub. Hold er opstået på tværs af klubber og klubber er opstået uden have egne vedtægter.
Nye medlemmer skal kunne forstå strukturen, og den skal ikke opleves som the Wild West. Det skal være enkelt for nye medlemmer at finde en egnet klub, der også opleves som en egentlig klub med vedtægter, generalforsamlinger osv., så man hver især har mulighed for indflydelse."
På side fem, under punktet "Markedsføring" skriver I: "Vi kan give økonomisk støtte til klubber i vækst". Kan du uddybe, hvad I mener med det?
Pernille: "For at skabe vækst i DBgF er det fundamentalt at vores klubstruktur er stærk. Bestyrelsen vil hjælpe denne udvikling på vej med at støtte de klubber, der aktivt går ind arbejdet med at tiltrække nye medlemmer.
Vi er åbne for forslag fra klubberne, til hvad der kan søges støtte til, dog skal perspektivet være at skabe gode forhold for nye medlemmerne og holde på ”de gamle”.
Bestyrelsen giver hermed Klubberne mulighed for at bidrage aktivt til at vi kommer i mål med vores fælles strategi."
Ligeledes på side fem, stadig under punktet "Markedsføring" står der: "Vi kan introducere spillet for skolernes matematikundervisning". Hvad er det mere konkret, I ønsker at opnå her?
Pernille: "Kort sagt, at udbrede kendskabet til spillet og at det ikke kan starte for tidligt. Allerede nu benytter nogle matematikundervisere Backgammon som pædagogisk værktøj.
Jeg vil gerne benytte lejligheden til at opfordre de af forbundets medlemmer, der underviser i matematik og som allerede har udarbejde undervisningsmateriale at dele det med os andre.
Det er ambitionen for forbundet at tilbyde undervisningsmateriale på hjemmesiden klar til brug i matematikundervisning på flere niveauer, i håbet om at dette kan tænde interessen hos både børnene, de unge og lærerne."
Live-backgammon i Danmark er lukket helt ned i Danmark på grund af Coronavirussen. Får det nogen betydning for eksekveringen af strategien?
Pernille: "Ja, det ville jo være dejligt, hvis jeg til dette spørgsmål kan svare et klart nej. Under alle omstændigheder er prioriteten, at vi første omgang får færdiggjort arbejdet med at få støvet butikken af, hjemmesiden mere indbydende og brugervenlig samt få strukturen i organisationen helt på plads.
Altså gøre os parate til at åbne dørene for omverdenen og interesserede vil blive mødt af et apparat, der står klar med åbne arme til at modtage nye medlemmer."
|
|
Nemo - et flagskib i dansk backgammon
Af Taus Bøytler
|
|
|
Morten Holm i diverse sammenhænge
Fotos: Alex Lehmann, Andy Bell, Becca Thompson, Eliott Winslow, Martin Nielsen
|
|
Efter en del års fravær fra elitedivisionen var Nemo endelig tilbage i landets bedste række, da holdturneringen 2019/2020 begyndte tilbage i september. Holdet ligger på en flot andenplads, nu hvor finalestævnet for de fire bedste hold er blevet udskudt på ubestemt tid på grund af Corona.
Men hvordan er det så at være tilbage på øverste hylde? Nyhedsbrevet har talt med Nemos sportsdirektør, Morten Holm.
Efter en del års fravær fra elitedivisionen er Nemo endelig tilbage. Det vides endnu ikke, hvornår finalestævnet for de fire bedste hold vil blive afviklet, men I er kun en enkelt brætsejr efter Malmö Backgammonklubb, der indtager førstepladsen. Hvordan vurderer du jeres chancer for at vinde guld?
Holm: "Jeg tænker egentlig det er meget lige mellem os og Malmø. Dog ser det ud til Malmø sikkert vinder ved pointlighed, så det bør nok give dem favoritværdigheden.
En anden vigtig faktor. Gus Hansen og Thomas Tenland. Det var egentligt mere eller mindre bekræftet at Thomas var stoppet med hold BG. Men så dukkede han op til slutrunden, så mon ikke han også er der til playoff. Vi havde signet Gus til playoff også, men nu hvor det bliver anden dato, hvem ved, om han så dukker op."
Spillerne fra Nemo I har vundet en lang række store titler gennem årene. I kan for eksempel stille med et helt hold, hvor alle enten har vundet Nordic Open eller VM. Alligevel virker I meget fokuserede og tændte i holdturneringen. Har I aldrig svært ved at sætte jer op til at spille en række 17-pointere, hvor der ikke er meget mere end hygge og ære på spil?
Holm: "Både Mads Andersen og jeg har haft god succes i fodboldsporten. Så vores udgangspunkt er lidt anderledes end tidligere. Personligt spillede jeg stort set nul BG fra 2013-2019 hvor jeg boede i udlandet, ligesom Andersen også gjorde.
Personligt er jeg bare glad for at spille noget bg igen. Og så er Nemoland jo et flagskib i dansk backgammon, der er tilbage på sin rette hylde. Og det er hele holdet naturligvis meget ivrige og indstillede på at bevise. Så det er slet ikke noget problem.
Nu om stunder bliver stort set alle kampe i eliten optaget og analyseret. Hvilket er en faktor jeg som holdleder bruger i holdopstillingen, så der er simpelthen pres på alle til at levere det ypperste hvis man vil spille mange kampe på holdet."
Efter grundspillet ligger Thomas Wærling Hansen fra Nemo på en suveræn førsteplads på topscorerlisten i elitedivisionen med en individuel score på 14-2. Vil du sætte nogle ord på hans sæson?
Holm: "Wærling har været en helt afgørende tilgang til holdet. Allerede sidste år blev han hædret til årsafslutningen, og det blev gentaget efter afslutningsrunderne i år.
Han støtte i især it afdelingen er noget alle har nydt godt af. Vi er jo nogle gamle nisser, der først nyligt har opdaget, at det fremmeste program nu om stunder hedder XG og ikke snowie. At han så via sin dedikation har udviklet sig enormt spilmæssigt og det så har givet udslag i en 14-2 sæson indtil videre er jo bare glædeligt."
Har niveauet, stemningen, hyggen, intensiteten i eliten ændret sig, siden Nemo sidst var forbi?
Holm: "Jeg synes, det minder meget om eliten i gamle dage. Man har fulgt med tiden og den nørdede stil. Niveauet har nok heraf hævet sig noget. Hyggen og intensiteten er også intakt. Det er jo trods stadigt forholdsvist de samme gamle rotter der spiller, som sidst vi var forbi."
I sidste runde af grundspillet i holdturneringen kom Gustav Hansen på banen og spillede sin første officielle backgammonkamp siden oktober 2016. Han kvitterede ved at slå Benjamin Lund fra Mama Boyz. Gustavs pr var 3.14, hvilket må siges at være super skrapt. Har han gjort noget særligt for at komme i god backgammonform igen?
Holm: "Jeg tror sjældent Gustav vil spille over 4 PR, om han så ikke havde rørt et spil i årevis. Vi taler om en mand, der har lamineret de månedlige medlemsblade fra dansk bridge forbund. Så han kan blive stimuleret når han er i bad.
Når det så er sagt, har han spillet mere bg end normalt det sidste halve års tid, grundet hans planer om at spille aussie turneringen, og lur mig om han ikke bliver snarlig udfordrer til UBC. Jeg tror det er en matchup alle vil finde interessant.
Efter slutrunden blev der snakket lidt bets hist og pist og Gus, der i private kredse er bedre kendt som “honest gus” lagde linjen på hans totale pr i de 3 playoff kampe. Over/under 9. Der er naturligvis kun åbent for spil på overen.
Ydermere kom der også en Challenge i stand, hvor han spiller mod Freddie Nohr, i et endnu ikke bestemt xg format. Denne match skulle også være afviklet i forbindelse med Final Four-stævnet eller før 21/3. Om alt dette kommer i stand alligevel, ved kun ingen, i disse tider."
|
|
Becher: "Nu kører det jo for mig"
Af Taus Bøytler
|
|
|
Andreas Becher, der er kendt og frygtet i det Københavnske chouettemiljø, er gået på virusferie fra backgammon med imponerende 12 sejre i bagagen
Fotos: Taus Bøytler, Andreas Becher og Inga Vigh-Pedersen
|
|
Ingen er aldrig bedre end sin sidste kamp, sagde fodboldspilleren Søren Lerby engang. Og mon ikke disse kloge ord sagtens kamp oveføres til backgammon, eller en hvilket som helst anden sportsgren?
Især nu, hvor det organiserede backgammonmiljø holder pause på ubestemt tid. For det er da sjovere at holde en lang pause med en sejr i bagagen frem for et nederlag.
En spiller der derfor burde have en ekstra sjov viruspause fra backgammon, er Familien Nemesis-stjernen Andreas Becher, der har vundet sine seneste 12 kampe. Ham har Nyhedsbrevet talt med.
Du gik på virusferie fra backgammon med tolv sejr i træk, hvilket i øvrigt er din personlige rekord. Hvordan føles det?
Becher: "Som en blanding af succes og katastrofe… Nu kører det jo for mig! Så kan de andre læse bøger og blive klogere."
Hvordan har du det med uvisheden i forhold til, hvornår det igen bliver muligt at spille live-backgammon?
Becher: "Forfærdeligt – Det klør jo i fingrene!!"
Deltager du i nogle af de mange online-turneringer, der er for tiden?
Becher: "Min egen klub har startet noget online på Galaxy og det er super fedt! Så kan man også lige snakke med hinanden og have et formål med aftenen. De har dog luret, at efter kl. 20 er jeg til at tale med. Savner dog den fysiske kontakt med boardet og den menneskelige interaktion."
I mange år var du den højest ratede spiller, der havde en negativ individuel score, men nu er du på 1003 - 962. Hvad blev vendepunktet?
Becher: "Hmmm svært at sige.. En blanding af held, tålmodighed, varians og så fordi jeg aldrig giver op. Blev ekstra motiveret da jeg kunne se, at kurven endelig var ved at knække."
Hvad er den største oplevelse, du har haft i din backgammonkarriere?
Becher: "Der er mange… Men jeg er nok nødt til at hive ”Sverige” historien frem. Tilbage i 2009 blev jeg runner op i Swedish Open, og det var noget af en rutchetur.
Lørdag aften kom jeg blandt de sidste 8, der skulle spille søndag, men da jeg trak Mochy, gav jeg det ikke mange procenter og gik med de andre i byen og kom meget sent hjem.
Helt crazy vandt jeg over Mochy på tid (Det var før delay) og Thomas Ronn i semi. I finalen ventede Shino. Alle danskerne var taget hjem og jeg var træt og spændt. Lang historie kort tabte jeg i DMP, hvor jeg var 99,4% favorit i bearoff. Noget med dbl. slag fra ham og 1-ere fra mig.
Den sad i mig laaaang tid efter, men gav mig også en accept af terningernes vilje, og så har jeg ligesom oplevet det sygeste. Der var en del svenskere, der var chokerede over at se mig det næste år. Og så var jeg selvfølgelig stolt af resultatet på den store scene."
Hvad betyder det for din og Foldagers backgammonbutik, at Nordic Open er blevet aflyst?
Becher: "Det er selvfølgelig kæmpe brok for den lille butik, da en stor del af vores omsætning kommer fra Nordic, og vi bruger lang tid på at planlægge og bestille.
Rent personligt elsker jeg den turnering, hvor jeg har 4 dage alene med drengene og alle dem fra bg-miljøet jeg kender og holder af.
På grund af Coronaen må Brasilien ikke eksportere pakker - og terninger fra USA er også et problem, så vi får nok et lidt stort lager af brædder, scoretavler og bøger (Skriv PM hvis I skal have noget), som min kone ikke er helt tilfreds med.
Har også kunder der har måtte afbestille bræt pga. de økonomiske konsekvenser. ”Heldigvis” er det kun et lille sidearbejde, som er hyggeligt nørdet, men det er da mega ærgerligt!"
Tak til Becher! Bechers hard-luck-historie er omtalt i Bob Wachels bog "The Backgammon Chronicles: A Pro´s Adventures on Tour Volume 1" fra 2019:
Bechers sidste 12 kampe/sejre før Coronaferien:
|
|
Online: Kronjylland Backgammon
Af Jan Han Il Nam
|
|
Hvad der begyndte som en løs idé om en lokal hyggeturnering, blev snart til en begivenhed med deltagelse af spillere fra hele landet. Backgammonspillere hungrer jo i disse tider efter action, så ganske hurtigt blev en online-turnering med hele 22 deltagere stablet på benene.
Backgammon Kronjylland på landkortet
Initiativtagere var Jan Han Il Nam Petersen og Rikke Kragh gennem Facebook-gruppen for en helt ny klub, Backgammon Kronjylland. Med hjælp fra andre ildsjæle voksede gruppens medlemstal for det første betragteligt, og for det andet blev turneringen med ét landsdækkende.
Formatet var 5 runders Monrad med 11-points matches, der kunne spilles på både Backgammon Galaxy og Backgammon Studio Heroes. Spillerne skulle selv aftale afvikling med en deadline på cirka to døgn.
Nok at se til
Det forløb næsten smertefrit, men Jan Han indrømmer gerne, at turneringen også gav nogle erfaringer, som han ikke lige havde forudset.
- Betænkningstid, Consultation eller ikke – for eksempel. Det blev hurtigt sådan, at nogle selv aftalte det, og jeg tænkte ikke, der var noget galt i det. Men det var måske lidt forvirrende for andre, der forholdte sig til, hvad der stod i indbydelsen.
Hvem har vundet hvad?
Et andet uforudset problem blev præmiefordeling på korrektion. Hvad hvis nogle kampe i sidste runde ikke blev spillet – fordi en del ikke længere havde noget at spille for!?
- Heldigvis løste det sig problemfrit, da nr. 2 og 3 valgte at splitte, fortæller Jan Han lettet.
Sanne Hartmann vandt alle sine kampe
Turneringen blev vundet af Sanne Hartmann, der just havde oprettet en konto på Galaxy efter flere års pause fra online BG. 5/5 kan der jo ikke udsættes noget på, og hun slog blandt andre Martin Foldager og Daniel Sørensen undervejs.
Sidstnævnte delte 2. pladsen med Henrik Biering med 4/5.
Blot en enkelt kamp blev ikke spillet, så 54 kampe blev afviklet på 6 dage. Niveauet er svært at sige noget generelt om – også da der blev spillet med forskellig betænkningstid osv. men mon ikke Daniel Sørensens 2.24 og 2.34 er blandt de absolut bedste performances. Sammen med Martin Foldagers 2.58 i sin match mod netop Daniel Sørensen.
Det må ikke gå i stå
Efter afslutningen af denne blev en 5-runders Consultation til 9pt sat op på Studio med deltagelse af 22, og en 5-runders Speed til 5pt med 15 deltagere.
|
|
Jeg sørger over Falafel
Af Michihito Kageyama, Redigeret af Candace Mayeron
Oversat fra engelsk til dansk af Andreas Becher
|
|
|
Matvey "Falafel" Natanzon var en stor personlighed.
Nu er han ikke længere blandt os.
Fotos: Craig O. Johnson, Alex Lehmann, Daphne Downs, Bill Tague
|
|
MN, med kælenavnet ”Falafel”, på grund af hans forkærlighed for den mellemøstlige klassiker, var en ekstraordinær mand. To gange er han blevet rangeret som #1 ”Giants of Backgammon” og dokumentarfilmen om ham: ”Falafel`s Game” havde premiere i Israel, hans fædreland.
Dette backgammongeni gik bort d. 14 feb. 2020, 51 år gammel. Backgammonverdenen var i dyb sorg, og hundredevis af personer postede billeder på de sociale medier, for at give udtryk for deres dybtfølte kondolencer
Jeg hørte om hans død igennem Sandra Brady, en af hans plejere på Buffalo Living Center i New York. Jeg prøvede at skrive noget på Facebook med det samme, men jeg kunne ikke. Jeg forblev tavs, Jeg ved ikke hvorfor. Til sidst, omkring to uger efter tabet, begyndte jeg at skrive om ham.
Sygeplejerske Sandra Brady og Falafel i Buffalo
Mit første møde
Siden 1997 har jeg brugt alt min tid på backgammon. Jeg var besat af spillet og ekstrem fokuseret på at forbedre mine ”skills”. At absorbere helt ny viden og opdage en unik måde at tænke på, gav mig enorm glæde.
I 2010 var mine skills på niveau med de 10 bedste I verden, ifølge Snowie, det mest avancerede computerprogram på det tidspunkt. Selv om jeg vandt den største turnering I Japan det år, var jeg stadig et ubeskrevet blad i andre lande. Kort tid efter, begyndte jeg at rejse til turneringer udenfor Japan.
Jeg husker ikke præcist, hvornår jeg så Falafel første gang, men jeg begyndte at tale med ham omkring 2005. I 2009 skrev jeg hvert træk og terningrul ned på papir, for at analysere mine kampe. Det var før, vi havde optageudstyr til det. Falafel var ikke fan og gav mig et uvurderligt råd: ”Stop med at skrive ned, når du spiller”! sagde han. Han insisterede på, at det gjorde mit spil dårligere. Han overbeviste mig og jeg stoppede.
Snart opdagede jeg værdien af hans ord, da jeg vandt 2. Pladsen i French Open Masters i Oktober 2009, der var en stor og prestigefyldt turnering. Jeg takkede Falafel offentligt for at hjælpe mig med at vinde min største pengepræmie på det tidspunkt. Han var stolt over, at jeg havde fulgt hans råd og delte min glæde.
Stolheden til spillet
Falafel tog sin evne til at analysere spillet og sine backgammon skills meget alvorligt. Selv om han var blid og medfølende, var han så dedikeret til spillet, at han kunne svine andres dårlige træk til uden nåde, især hvis han kommenterede kampe af tætte venner som Matt Cohn Geir eller Arkadily Tsinis. Falafel kunne thrash talke med de bedste.
Falafel og hans gode veninde Simonetta Barone iLondon 2014
Øjeblikkelig genkendelse
Han havde en uhyggelig evne til øjeblikkeligt at genkende en backgammonposition og samtidig give den rigtige analyse. Det kunne han gøre hurtigere end nogen. Denne evne, kombineret med hans lune humor, gjorde ham ikke kun til den bedste spiller i verden, men også den bedste kommentator backgammonverdenen nogensinde har set.
Han blev aldrig træt af at se andre spille. Og selv om han kunne falde i søvn, mens han kiggede, kunne han vågne op og sige: ”Det er godt spillet” eller ”Dumt”
OG HAN VILLE HAVE RET! Hvordan er det muligt at gøre det? Jeg følte, jeg var vidne til at se den største tryllekunstner udføre et trick.
Kærlighed til menneskeheden
Når Falafel så nyheder på tv og så mennesker lide, hadede han det og sagde, at den forfærdelige situation skulle ændres. Hans måde at tænke på var ret simpel: Hvis folk led, skulle de hjælpes
Renhed og etik ved spillet
Falafels sans for spillets etik var uangribelig. Falafel hadede ulovlige ryk, før ”legal moves” reglen blev populær. (I backgammon, når man placerer brikkerne forkert, oftest fordi man har set forkert på terninger, hedder det et ”illegal move”. I dag betyder det, at modstanderen også skal pointere forkerte ryk). Falafel gik ind for det rene og korrekte spil og tøvede aldrig med at advokere for den etiske vinkel.
Denne tankeproces var lige så simpel for ham, som at trække vejret, ikke engang en mulighed at lade være. Efter at have hørt Falafels filosofi, begyndte jeg selv at pointere ulovlige træk, selv om det kunne koste mig sejren. I 2009 i Menton Open (Frankrig) lavede min modstander et ulovligt ryk, der reducerede hans equity betragteligt.
Jeg havde en djævel på skulderen, der prøvede at overtale mig til, ikke at have set rykket. Selv om min modstanders træk var en kæmpe fordel for mig, havde jeg adopteret Falafels etik og jeg bad ham om at rykke korrekt. Til sidst vandt jeg Menton Open.
Rejse med Falafel
I maj 2011 foreslog Falafel pludselig, at jeg skule komme til USA og bo i to måneder. Det var den sidste dag til Chicago Open, som altid i slutningen af Maj. ”Du behøves ikke at betale for mad og hotel, det ordner jeg” og han fortsatte: ”Du kan endda også ende med at tjene nogle penge”.
Selv om jeg egentlig skulle tilbage til Japan den næste dag, accepterede jeg hans tilbud og aflyste mit fly. Jeg fandt snart ud af, at han snorker voldsomt! Men jeg blev hurtig vant til det.
Det er vigtigt at vide, at i 2013 var min gode ven Mochi nr.1 i verden, jeg var nr. 2 og Falafel nr. 3
Jeg tænkte, at det bedste og mest positive ved den rejse var, at jeg kunne diskutere backgammonpositioner hele tiden med en levende legende lige ved siden af! Sådan gik det ikke helt.. Sandheden er, at Falafel oftest arbejder alene, og jeg skulle finde det rigtige tidspunkt at spørge ham på. Uanset var det et drømmescenario for en spiller som mig, så sulten efter at granske i hans hjerne.
På det tidspunkt havde Falafel en meget velhavende mand som studerende. Når Falafel underviste, var jeg altid med ham som assistent. Min titel som Verdens nr. to fungerede fint. Den studerende var en meget travl og betydningsfuld mand, så vi fik oftest at vide dagen før, eller på dagen, hvis der skulle undervises.
Han betalte selvfølgelig rundhåndet og jeg havde virkelig brug for den indkomst på det tidspunkt. Jeg er i evig gæld til Falafel for hans generøsitet og for at dele hans studerende.
LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD
I 2018 havde kræftsvulsten invaderet hans krop så meget, at det var svært for ham at gå. Men han kom til Verdensmesterskabet i Monte Carlo med Tobias Hellwag, der kørte hans rullestol. Selv om han ikke deltog, kommenterede han finalen, med sin sædvanlige humor og dybe indsigt i spillet.
På turneringens sidste aften, da alle vinderne blev præsenteret og fik pokaler, blev Falafel kaldt op på scenen. Alle undrede sig, da han ikke havde spillet med i turneringen. Joe Russel fra USA, (selv en tidligere verdensmester i 1989 og nu formand for The Board of The United States backgammon Federation) gav Falafel USBGf`s : ”Lifetime Achievement Award.”
Man kunne se, at Falafel var dybt rørt over den ære. Folk jublede og græd, påvirket af Joes tale og Falafels pris, men samtidig kede af, at se den tidlige gigant i hans svækkede tilstand. Hans gode ven Sander Lylloff var ved hans side og støttede ham konstant. Jeg var også på scenen for at modtage ”The Gentleman Prize. Jeg blev overvældet af en blanding af glæde og sorg for min kære ven, da han modtog prisen.
Falafel viser stolt sin 2018 Lifetime Achievement Award – Fra The U.S. Backgammon Federation
Sidste besøg
I begyndelsen af januar 2020 overvejede jeg, om jeg skulle flyve til New York og se Falafel på Buffalo. Mit program var så presset, at jeg var ved at opgive at tage til USA. Imidlertid gav Daphne Downs, en af Falafels nære venner, mig et godt råd: ”Hvis du ikke besøger ham nu, bliver der nok ikke en næste gang”. Udover at være en glimrende backgammonspiller, havde hun et godt indblik i hans situation, efter at havde studeret medicin på universitetet i 7 år.
Hendes ord fik mig til at købe en flybillet til New York. Først spillede jeg med i The New York Metropolitan Open, uden at cashe. Patti Rubin bad mig om at give Falafel en gave, som var et smart chouettesystem, for at vise hvem der var i boksen, og hvem der var kaptajn. Næste dag fløj jeg til Buffalo med Mochy. Vi var nr. 1 & 2 på Giant listen på vej til at se legenden, hvad vi håbede på, ikke var sidste gang.
Han var patient på Brothers of Mercy Nursing & Rehabilitation Center in Clarence, NY, lige udenfor Buffalo, men behandlingen virkede ikke. Da vi talte med ham, svarede han med tydelig stemme og udtalte korrekt vores navne. Han kunne også selv spise.
Han havde bedt om backgammonpositioner, så jeg havde printet en bunke ud til ham. Falafel så den første position og begyndte at tænke, men havde ikke en eneste mening. Det var det sørgelige øjeblik, hvor det gik op for mig, at det var sidste gang jeg ville se ham, og mit hjerte var knust.
Michy, Falafel, og Mochy på The Brothers of Mercy i Buffalo i New York
Fantastiske kvinder
Jeg må understrege, at Falafel var velsignet på hospitalet. Hans mor besøgte ham dagligt med mad og ordnede al medicin. Hans søster, Elaine Lewis, kom fra England for at hjælpe hendes mor og give Falafel al den søsterkærlighed han havde brug for.
Han kunne ikke have fået en bedre hjælp, end fra de 3 kvinder. Mochy roste dem til skyerne, for altid at gøre deres bedste i forhold til patienten. Man kunne mærke, at de gik utrolig meget op i deres patients velbefindende.
Her er dem der tilhørte "Jamie's Helping Hands Home Health Care Aides":
- Jaimie A Heckt
- Sandra M Brady 'Dunworth
- D'Lora Eckelberry
FARVEL MATVEY “FALAFEL” NATANZON – VI VIL ALDRIG GLEMME DIG
Falafels ånd og intense kærlighed til spillet og alle dets aspekter, har påvirket alle backgammonspillere og dem der var heldige nok, til at være i hans nærhed. Vi nød at se ham spille, høre ham som underholdende kommentator og bare at se ham gå. (Det er ingen joke, jeg blev lykkelig, når jeg så ham gå).
Tusind tak Falafel. Tak for at være en backgammonspiller. Tak for at være min ven. Jeg er stolt af al den tid jeg har brugt sammen med dig. Du har efterladt et gigantisk eftermæle. Vi sætter stor pris på det og lover at bruge det, til at skabe en bedre backgammonverden.
Et Falafel eftermæle – ”Ø-konceptet”
Omkring 2013 I Las Vegas, nævnte Falafel begrebet ”Ø”, som er den position, hvor hvert punkt i outfielden kun har 2 brikker. Du vil gerne undgå ”øer”. Her er et eksempel:
Position 1
Match til 5. Black er bagud 0-2. Sort skal spille 6-4
13/3 er det oplagte valg, men det resulterer i en ”Ø”, fordi både 8 og 13 punktet nu har 2 brikker hver. Vi vil gerne undgå ”Øer”.
Diagram 1 – efter 13/3
Heldigvis har modstanderen et blot i sit hjemland, derfor er 17/11 17/13 bedst med 7,7% i equity.
Diagram 2 - after 17/11, 17/13
Konceptet “Ø” er så vigtigt, at jeg ofte bruger det over brættet. Jeg vil vædde på, at Falafel aldrig forventede, at hans tilfældige kommentar, ville påvirke mig så meget!
Position 2
Match til 7. Scoren er 0-0. Sort skal spille 4-2.
Sort rykker 6/2 3/1 over brættet, som ikke giver nogen skud. Men som du nu allerede ved, er svaret en ”Ø”.
Diagram 3 - efter 6/2, 3/1
Sort må tage risikoen med 13/11 5/1 for at undgå ”Øen”. Dette ryk giver ekstra buildere til 13 og 11 punktet. Sort er mere fleksibel i næste ryk. Det er bedre end 6/2 3/1 med 13%, selv om det efterlader 2 blots.
Diagram 4 - efter 13/11, 5/1
Jeg er glad for at annoncere, at jeg bruger mange ”Ø”-positioner for at forbedre mit spil og skrive en ny bog. Jeg vil dedikere min ”Ø-bog” til mindet om min kære ven Matvey Natanzon, som har inspireret mig i så mange år.
RIP
|
|
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|