Copy
view in your browser
פסח-שמיני | ט"ו ניסן תש"פ | 9 באפריל 2020 | עלון מספר 339

מוקדש לעילוי נשמת
מרדכי יוסף בן יצחק דוד פרידלנד ז"ל
מנשה ז''ל בן מרדכי יוסף ז"ל ומרים פרידלנד תבל״א 
חוה בת שלמה ע"ה
דינה חנה בת רפאל מאיר ומינט ז"ל
שולמית בת ברוך ע"ה
תנחומינו לרחל הימלשטיין (מלבורן, תשס"ב-תשס"ד) על פטירת אביה, אוברי רוס ז"ל

מזל טוב לאוריה סלע (קייפטאון, תשע"ח-תשע"ט) על אירוסיו עם ליאת כהן מרעננה
שמחים לשתף בסרטון מיוחד עם אהרון רזאל שהפקנו יחד עם שליחנו האהובים!
דבר תורה מוקלט קצרצר
(דקה וקצת..) מבוגרינו היקרים

והפעם מפי
שבתי פסין, בחור בקייפטאון (תשע״ט) 
כיום מדריך במנהרות הכותל ובישיבת ארץ הצבי
!האזנה נעימה

הזדמנויות ללימוד תורה אונליין

דברי תורה על הפרשה בעברית ובאנגלית
שיעורי אודיו באנגלית מתכנית בימ"ד בוקר בבקעה
שיעורים על פסח
שיעורי ווידאו מתכנית 'ללמוד', ברוסית, גרמנית וצרפתית

סיום לתענית בכורות יתקיים ביום רביעי, ערב פסח 8:30 בבוקר

מוקדש לעילוי נשמת יעקב בן אברהם ושרה אהרונוב ז''ל

 

היום שאחרי הקורונה - מיציאת מצרים ועד היום 

מאת: הרב זאב שרון

ראש ישיבה, מכינת ארזי הלבנון

 

היינו כבר בסרט הזה בדיוק. בדיוק לפני 3332 שנה.
משהו באירוע הקורונה הזה הזכיר לי משהו מוכר. לקח לי זמן לשחזר מאיפה אני זוכר אותו. ללכת אחורה כל כך הרבה שנים לוקח זמן אפילו למחשב-על. ואז זה הכה בי כמכת ברק כולל הרעם שבא בעקבותיו.
מכת בכורות במצרים!!!

גם אז נצטוונו להישאר בבתים: "וְעָבַרְתִּי בְאֶרֶץ מִצְרַיִם בַּלַּיְלָה הַזֶּה וְהִכֵּיתִי כָל בְּכוֹר בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם מֵאָדָם וְעַד בְּהֵמָה וּבְכָל אֱלֹהֵי מִצְרַיִם אֶעֱשֶׂה שְׁפָטִים אֲנִי ה': וְהָיָה הַדָּם לָכֶם לְאֹת עַל הַבָּתִּים אֲשֶׁר אַתֶּם שָׁם וְרָאִיתִי אֶת הַדָּם וּפָסַחְתִּי עֲלֵכֶם וְלֹא יִהְיֶה בָכֶם נֶגֶף לְמַשְׁחִית בְּהַכֹּתִי בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם".
הבכורות היו המעמד השליט. אלה שקבעו את גורל המשפחה, השבט, העם, רק בגלל שנולדו ראשונים. הבכורות האלה מתו. העולם הישן התפרק. בכורות ישראל שנשארו סגורים בבתים ניצלו. (מאוחר יותר הם גם הוחלפו בעבודת הכוהנים בבית המקדש). ואז התחיל סדר עולמי חדש. "יציאת מצרים תישאר לעד האביב של העולם כולו". היה כתוב על כיסוי החלות של הרב קוק. עולם חדש החל ללבלב. צמיחה חדשה החלה לפרוח. עולם חדש הפציע מתוך העולם הישן.

להישאר בבית ללא מגע עם העולם החיצון, מאפשר זמן למחשבה עצמית ועצמאית, לבירור אישי, לחשבון נפש פרטי וכללי.
כשיש אירוע בסדר גודל כזה המחשבה היהודית הבסיסית היא, מה אנחנו לומדים ממנו? מה הוא אומר לנו? בעז"ה נתגבר על המגפה. השאלה היא האם נחזור לאותם דפוסי חיים כאילו כלום לא קרה.
המסקנה הראשונה שאי-אפשר לא לראות אותה ואי-אפשר להתעלם ממנה מעתה, היא האחריות של כל יחיד ויחיד על גורל העולם כולו. מה שנראה ברמב"ם כרעיון מוסרי נחמד: 'שכל העולם חצי זכאי חצי חייב, ומעשה אחד של אדם אחד יכול להטות את גורל העולם לשבט או לחסד'. הפך עכשיו לדבר הכי אמיתי ומעשי. סיני אחד בקצה הכי רחוק של העולם מאיתנו, אוכל בבית שלו מה שבא לו, וחורץ את גורל העולם כולו.

המשפט בנוסח: 'למי יש בכלל זכות להגיד למישהו אחר מה לעשות עם החיים הפרטיים שלו' יתחלף במשפט 'מכיוון שכולנו רקמה אנושית אחת, המשפט הקודם נכון רק אחרי שבדקת היטב היטב איך המעשה הזה שלך משפיע על העולם כולו'. (כמו אדם שמרסס נגד יתושים בחדר שלו, בחומר שעושה חור באוזון. ולא מבין איך מעשה שולי כזה שלו קשור לאוזון, ולא נותן רגע למחשבה שיש עוד מיליארד אנשים כמוהו שעושים אותו דבר).

דבר זה מצריך אותנו לחשיבה מחודשת וחשבון נפש נוקב מה חלקנו, מקומנו ואחריותנו בעולם.
למשל שאין מספיק עתודות של מזון. אולי כי אכלנו פי שניים ממה שאכלו אנשים לפני דור (השמנת יתר הינו הגורם מספר אחד בעולם לתמותה) ואולי בזבזנו את המשאבים שלנו על מותרות של הבל.
זה מה שנראה לי צריך להעסיק את מחשבותינו בימים אלה שיש הרבה זמן לחשוב.

הרמח"ל ב'מסילת ישרים' קבע בזה כלל יסודי, שכל מה שנצרך לאדם לקיומו ולניהול חיים כתיקונם, נכון וראוי להשתמש בו וליהנות ממנו, ואם מונע עצמו מן השיעור הנצרך לזה, על כך נאמר שנקרא חוטא. וכל מה שאינו לצורך הנ"ל, יש לו לאדם למשוך את ידיו ולסלק את עצמו הימנו. ותלוי הדבר בכל אדם לפי שיעורו מה הוא המוכרח לו לבריאות גופו ושלוות נפשו וישוב דעתו. וכן כתב בשל"ה (חלק עשרה מאמרות מאמר שביעי אות יד).

וכלל גדול זה עדיין נצרך לפרט, וגם צריך תבונה ודעה להשכיל לעמוד על המידה הנכונה מה נחשב מוכרח ונצרך, והוא דבר המסור ללב כל אחד ואחד.

ועכשיו מקבלת מצוות "והגדת לבנך" אחת מארבעת המצוות של ליל הסדר, פרק חדש. להעביר לדורות הבאים את הניסיון והמסקנות שרחשנו ומיצינו מהמכה האחת עשרה הזו.


לתגובות: zeevsharon7@gmail.com

 
לדברי תורה נוספים על הפרשה לחץ כאן

 

פרשת שמיניהכח שבשתיקה והעוצמה שבדממה 

מאת: הרב שי פינקלשטיין

ראש כולל לשעבר בממפיס (2000-2005)
כיום רב קהילת "ניצנים", ירושלים

 

בפרשת שמיני (ויקרא י, א-ב) התורה מתארת את אחד האירועים הטראגים בתנ״ך - מיתת שני בני אהרון: ״וַיִּקְח֣וּ בְנֵֽי אַ֠הֲרֹן נָדָ֨ב וַאֲבִיה֜וּא אִ֣ישׁ מַחְתָּת֗וֹ וַיִּתְּנ֤וּ בָהֵן֙ אֵ֔שׁ וַיָּשִׂ֥ימוּ עָלֶ֖יהָ קְטֹ֑רֶת וַיַּקְרִ֜בוּ לִפְנֵ֤י ה' אֵ֣שׁ זָרָ֔ה אֲשֶׁ֧ר לֹ֦א צִוָּ֖ה אֹתָֽם. וַתֵּ֥צֵא אֵ֛שׁ מִלִּפְנֵ֥י ה' וַתֹּ֣אכַל אוֹתָ֑ם וַיָּמֻ֖תוּ לִפְנֵ֥י ה'״ ותגובתו של אהרון למיתת בניו מובאת בפסוק ג: ״וַיֹּ֨אמֶר מֹשֶׁ֜ה אֶֽל אַהֲרֹ֗ן הוּא֩ אֲשֶׁר דִּבֶּ֨ר ה' לֵאמֹר֙ בִּקְרֹבַ֣י אֶקָּדֵ֔שׁ וְעַל פְּנֵ֥י כָל הָעָ֖ם אֶכָּבֵ֑ד, וַיִּדֹּ֖ם אַהֲרֹֽן״
תגובה זו מצריכה עיון - מה פשרה של תגובה זו? מה המסר הטמון בה? ומדוע בחר אהרון להגיב בצורה שכזו?

רבי שלמה אבן גבירול (מאה ה-11, ספרד) בספרו ״מבחר פנינים״ טוען שהעבודה הכי נעלה (שאליה יכול להגיע האדם) היא השתיקה. וכך הוא מתאר את השתיקה (בשער השתיקה) ״כשאני מדבר דבר - הוא מושל בי. וכשאיני מדבר בו - אני מושל בו״. השתיקה מסמלת שליטה מלאה ברגשות, השלמה מלאה עם המאורעות והכנעה טוטלית. אהרון לפי פירוש זה הגיע למדרגה הנעלה ביותר אל מול מות בניו. אהרן לא שאל ולא הקשה על ה׳ אלא קיבל זאת בהשלמה מלאה.
פרוש זה מעלה שאלה שונה והיא -כיצד ניתן להגיע למצב שכזה? האם זוהי התגובה שה׳ מצפה מאיתנו?

עיון במפרשים השונים ובמקורות אחרים בתנ״ך בהם מופיע השורש ״דום״ מעלה תמונה מורכבת יותר בהבנת תגובתו של אהרן והמסרים לימינו.

הרמב"ן בפירושו לספר ויקרא פרק י פסוק ג טוען: ״וטעם וידום אהרן - שהיה בוכה בקול, ואז שתק. או כטעם ואל תדום בת עינך איכה ב יח: ״צָעַ֥ק לִבָּ֖ם אֶל אֲדֹנָ֑י חוֹמַ֣ת בַּת צִ֠יּוֹן, הוֹרִ֨ידִי כַנַּ֤חַל דִּמְעָה֙ יוֹמָ֣ם וָלַ֔יְלָה אַֽל תִּתְּנִ֤י פוּגַת֙ לָ֔ךְ אַל תִּדֹּ֖ם בַּת עֵינֵֽךְ״ הרמב״ן מציג שתי אפשרויות שונות לתגובתו של אהרן. האחת היא שאהרן הגיב בצורה טבעית ואנושית, שהיא תגובה של בכי בקול ובכאב על מות בניו, ואחרי שהוציא את צערו לפועל -דמם - היינו: שתק. אהרן הצליח להתגבר על הכאב ולהמשיך בחייו על אף הכאב. יכולת זו יכלה לנבוע מצדקותו ויכולת קבלת הדין, מצד תנחומי משה או מכך שתפקידו ככהן גדול חייב אותו להמשיך ולא להתאבל. אולם, האפשרות השנייה שמצטטת את הפסוק מאיכה מציגה גישה שונה. הפסוק באיכה דורש מעם ישראל ״אל תתני פוגת לך אל תדם בת עינך״ שפירושו שלא נתעצל מלהתאבל על ירושלים ושלא ניתן לעינינו הפסקה מלדמוע. היינו: אהרן המשיך בבכיו ובאבלו אלא שהצליח להמשיך בחייו. הרמב״ן מציג גישות שונות לחלוטין מאבן גבירול. אהרן הראה את רגשותיו בכה והתאבל אלא שידע כיצד להמשיך לחיות מתוך הכאב ומתוך הצער - תכונה שמעידה על אישיות מרוממת.

הספורנו בפירושו לספר ויקרא פרשת שמיני (פרק י פסוק ג) מבאר את תגובת אהרן בצורה הבאה: ״שהתנחם בקידוש ה' שנקדש במותם״ פרוש זה מוביל אותנו למציאות פסיכולוגית אנושית שבה האבל מתנחם בכך שהנפטר ״השיג״ מטרה מסוימת במותו. זווית ראיה זו, שנתמכת ע״י מדרשי חז״ל, אינה מעצימה את המוות אלא מתמקדת בכך שהמוות לא היה 'לריק'. המוח האנושי מבין שהאדם אינו יכול להכיל מוות טרגי שכזה ולכן מפרש את המוות בצורה בעלת משמעות. אהרן ייחס למות בניו מוטיב של קידוש השם והבנה זו ניחמה אותו.

בספר תהלים פרק קטו נאמר: "לֹ֣א הַ֭מֵּתִים יְהַֽלְלוּ יָ֑הּ וְ֝לֹ֗א כָּל יֹרְדֵ֥י דוּמָֽה" הפירוש של 'דומה' הוא - קבר. ואם כן לפי משמעות לשונית זו ״וידום אהרון״ יתפרש בצורה הבאה: אהרן במידה מסוימת ״קבר״ את עצמו אחר מיתת בניו. פרוש זה לא מייפה את תגובת אהרן אלא מציג גישה שבה אהרן לא הצליח להתרומם מעל אבלו אלא ״קבר את עצמו בחייו״. אהרן לא ראה תקוה לחייו או משמעות כאשר שני בניו נלקחו ממנו בצורה שכזו. לבו סרב להתנחם ועינו לא חדלה מדמוע.

אולם בספר תהלים מצאנו אפשרות נוספת. בפרק קמד: "אָ֭דָם לַהֶ֣בֶל דָּמָ֑ה יָ֝מָ֗יו כְּצֵ֣ל עוֹבֵֽר" דמה - מלשון דימיון. והפרוש של ״וידם אהרן״ ע״פ הבנה זו יהיה שאהרן החל לדמיין את חייו ללא בניו, הוא החל בתהליך 'בנייה מחדש' אחרי אירוע טרגי שכזה. הוא הבין שהוא אינו יכול לשנות את העבר אלא רק לחשוב על עתיד טוב יותר.

בספר יהושע (פרק י, יג) כתוב: "וַיִּדֹּ֨ם הַשֶּׁ֜מֶשׁ וְיָרֵ֣חַ עָמָ֗ד עַד יִקֹּ֥ם גּוֹי֙ אֹֽיְבָ֔יו, הֲלֹא הִ֥יא כְתוּבָ֖ה עַל סֵ֣פֶר הַיָּשָׁ֑ר. וַיַּעֲמֹ֤ד הַשֶּׁ֙מֶשׁ֙ בַּחֲצִ֣י הַשָּׁמַ֔יִם וְלֹא אָ֥ץ לָב֖וֹא כְּי֥וֹם תָּמִֽים״ וידם מלשון חוסר תנועה. ואם כן הפירוש של ״וידם אהרן״ יהיה  שאהרן היה משותק מהאירוע הטרגי ולא יכול היה לזוז.

בספר שמואל א פרק יד פסוק ט נאמר ״אִם כֹּ֤ה יֹֽאמְרוּ֙ אֵלֵ֔ינוּ דֹּ֕מּוּ עַד הַגִּיעֵ֖נוּ אֲלֵיכֶ֑ם וְעָמַ֣דְנוּ תַחְתֵּ֔ינוּ וְלֹ֥א נַעֲלֶ֖ה אֲלֵיהֶֽם״ ופרש רש"י: "דמו - המתינו". לפי פרוש זה אהרן המתין להדרכה מאת משה או ה׳ איך להמשיך בחייו, בעבודתו במורשתו. אהרן לא יכול היה להתמודד עם אירוע זה לבד אלא היה צריך הדרכה וכיוון.

מלבד ההבדלים בפרשנויות, שיכולות לנבוע מהשאלה כיצד אנו רוצים לתאר את גיבורי התנ"ך, חושבני שיש במגוון הפרשנויות רצון להוביל אותנו להבנה פנימית של התגובה לאירוע טרגי. אנשים שונים מגיבים בצורות שונות לאירועים שמערערים את יסודות אישיותינו וחיינו ועלינו להפנים זאת. אין נוסחה אחידה להתמודדות עם אירועים בחיים שאין אנו יכולים להסביר ואל לנו להעמיד פנים שיש בידינו את התשובות לכל דבר שקורה בחיינו או בחיי אחרים. אולם, ישנו מכנה משותף לכל הפרושים והוא היכולת של אהרן על אף הצער היגון והכאב להמשיך בחייו לא רק בצורה אישית אלא גם כנציג האומה הנכנס אל הקודש ומכפר על עם ישראל. אהרן מסמל את היהודי שלא נכנע לכאב ולצער אלא מוצא את הכוחות להמשיך הלאה בחיפוש אחר נחמה ותקוה. בשבת זו שחלה בחודש ניסן, חודש הגאולה שמסמל שהעם היהודי מעולם לא איבד תקוה, גם בעבדות ובשיעבוד. העם אשר כבר כמעט ונכנס לשער הטומאה החמישים עדיין זוכר את ״פקד יפקוד אלוקים אתכם.״ העם היהודי יודע להמשיך ולבנות עם דמעות בעינים וכאב בלב ולדעת את הכח שבשתיקה ואת העוצמה שבדממה.

לתגובות: shaifinkelstein@gmail.com

 
לדברי תורה נוספים על הפרשה לחץ כאן
הפעילות לא נפסקת!
אביחי ותפארת ברקוביץ לא רצו לוותר על החוויה המיוחדת של קבלת שבת עם חברי הקהילה, אז הם העבירו קבלת שבת מוקדמת לחברי הקהילה דרך ה-'זום' הישר מביתם בסידני
 
משפחת לביא אמנם נשארה בפרת' אך שלא כמו בשנים עברו - יאלצו לחגוג את הסדר ללא אורחים. כדי לפצות על המצב ולעודד את הקהילה, יצרו ושלחו אסתר וגלעד יחד עם הבחורים לכל משפחה בקהילה ערכה עם המון חומרים; משחקים לילדים, טיפים לעורך הסדר, ספר מתכונים, הצעות וכלים לעריכת שולחן.
 
שליחי תורה מציון בממפיס בסטארט-אפ מקורי! השליחים עברו בין בתי חברי הקהילה (כללי הסגר שם מאפשרים זאת ) וחילקו בצק לילדים. ההמשך התנהל בזום, ובאמצעותו הילדים למדו בצורה מעשית על אפית מצות; רידוד, עשיית החורים וזמני אפייה.
אליעזר ורותם נוי, שליחינו בברלין, זיהו את הצורך של הרבה סטודנטים 'שלהם', שיצטרכו להעביר לראשונה את הפסח לבדם ובעצמם. אז הם הכינו מבעוד מועד מסמך קצר, פשוט וברור עם הנחיות להנחיית הסדר, באנגלית ובגרמנית. 
יישר כוח על היוזמה הברוכה!

 
ניתן להוריד כאן את הקובץ באנגלית: Pesach Seder Guide
היו שותפים בהפצת תורת ארץ ישראל!
תרמו כאן
תורה מציון הינה תנועה תורנית ציונית היוצרת חיבור אנושי בין יהודי העולם באמצעות הקמת מרכזים תורניים ציוניים ומגוון ערוצי השפעה עדכניים.

  מזה 24 שנים תורה מציון מכשירה ושולחת שליחים - רווקים, רווקות ומשפחות, לתפקידים חינוכיים בקהילות ברחבי העולם.


מעל ל-1,400 שליחי תורה מציון בעבר ובהווה מעשירים ומעצימים את אחינו בתפוצות. הם מחזקים את הזהות היהודית בקהילות, מהדקים את הקשר לישראל ומעודדים עלייה.

 
Like https://www.facebook.com/ShlichutTorahMitzion/?fref=ts on Facebook
Facebook
YouTube
Website
Email
Instagram
Twitter






This email was sent to <<email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Torah MiTzion · King George · 54 · Jerusalem 71109 · Israel