Copy
Deze nieuwsbrief over het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen is bestemd voor alle betrokken professionals.
 
 
 
 
Kwetsbare groepen thuis in de wijk
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief over het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen is bestemd voor alle betrokken
professionals. 
Bekijk de online versie.
 
 
 
 
In dit nummer
 
 
  Corona en de Omslagroute • Creatief alternatief voor face-to-face contact  •  Rochdale belt oudere huurders  •  Leger des Heils blijft ondersteunen  •  Maatregelen opvang dak- en thuislozen    VBSCW geeft kwetsbaren een stem  •  Hulp en sociaal contact voor kwetsbaren    Corona en het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen
 
 
 
 
Corona en de Omslagroute
 
 
 
 
Voor zorgaanbieders is het belangrijk te weten dat het huren, beheren en omklappen van woningen waar mogelijk doorgaat. De woningcorporaties gaan uit van de RIVM-richtlijnen en werken zoveel mogelijk contactloos. 

Afspraken voor sleuteloverdrachten en het tekenen van contracten gaan in principe door, maar per corporatie wordt anders gewerkt. Zo worden sleutels soms bijvoorbeeld overhandigd via een sleutelkastje met een code. Kennismakings-, omklap- en evaluatiegesprekken worden zoveel mogelijk opgeschort of telefonisch gedaan. Alle corporaties voeren alleen nog spoedreparaties uit.

Geen huisuitzettingen
Om er voor te zorgen dat niemand tijdens deze crisisperiode op straat belandt, hebben verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen (Aedes, IVBN, Kences, Vastgoed Belang) afgesproken nu geen huisuitzettingen te doen. Daarnaast komt de minister met een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te verlengen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Overlast, stoffering
Zeer urgente overlastklachten kunnen nog steeds per e-mail gemeld worden. Stoffering gebeurt alleen nog in lege (niet bewoonde) woningen.

Links naar de Corona-informatie per corporatie:
Eigen Haard
De Alliantie
Stadgenoot
De Key
Ymere
Rochdale 

 
 
 
 
 
 
 
 
Creatief alternatief voor face-to-face contact
 
 
 
 
Hoe gaan zorgaanbieders om met de huidige situatie, waarbij zoveel mogelijk contact moet worden beperkt? Bart Zwagemaker van HvO Querido: ‘Voor ons zijn deze omstandigheden ook nieuw. We bieden afgeschaalde zorg – we doen wat we minimaal moeten doen, ook om onze krachten zo veel mogelijk te sparen voor wat er nog komen gaat.’

‘Verder zorgen we voor creatieve oplossingen als face-to-face contact met cliënten even niet mogelijk is. Via Facebook hebben we een inzamelactie gehouden voor gebruikte smartphones. Al veel mensen hebben hun oude smartphone gedoneerd. Daar zijn we heel blij mee, omdat het belangrijk is om contact te houden, want mensen lopen het risico te vereenzamen. Verder is het goed te zien dat de samenwerking soepel verloopt: iedereen levert zijn aandeel, samen zetten we de schouders eronder.’

 
 
 
 
 
 
 
 
Rochdale belt oudere huurders
 
 
 
 
Rochdale belt de komende tijd oudere huurders die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken in deze pittige tijden en vraagt hen aanvullend of ze hulp nodig hebben. De organisatie www.voorelkaarinamsterdam.nl biedt hulp aan, maar kan in bepaalde wijken (waar Rochdale veel woningen heeft) moeilijk in contact komen met huurders. Rochdale biedt hier de helpende hand door hen telefonisch te benaderen voor een praatje. Dan benoemen zij gelijk het platform en verwijzen verder als men hulp nodig heeft. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Leger des Heils blijft ondersteunen
 
 
 
 
Het Leger des Heils in Amsterdam zet - ook ten tijde van de coronacrisis - alles op alles om kwetsbaren die zorg en ondersteuning nodig hebben, bij te staan.

Medewerkers van afdelingen die normaliter niet direct bij de zorg betrokken zijn, kunnen zo nodig inspringen voor hand- en spandiensten. Uiteraard blijft men de kwaliteit van zorg bewaken. Daarnaast onplooit het Leger des Heils er veel initiatieven in de buurt voor kwetsbare groepen zoals belcirkels, maaltijdvoorziening en het maken van boodschappenpakketten van gedoneerde voedingsmiddelen.

De medewerkers bespreken de adviezen van het RIVM ook met de mensen die een beroep doen op zorg en ondersteuning. In geval van een mogelijke besmetting neemt het Leger des Heils contact op met de plaatselijke GGD. Dat geldt ook voor mensen die buiten slapen en/of in de laagdrempelige opvanglocaties wonen.

 
 
 
 
 
 
 
 
Maatregelen opvang dak- en thuislozen
 
 
 
 
Het college vindt het van groot belang dat de mensen die gebruik maken van, of werken in de dak- en thuislozenopvang, zo min mogelijk risico lopen op besmetting met het Coronavirus.
Daarom heeft de gemeente samen met de instellingen in de dak- en thuislozenopvang maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van daklozen, medewerkers en daarmee ook andere Amsterdammers, te beschermen.
 
 
 
 
 
 
 
 
VBSCW geeft kwetsbaren een stem
 
 
 
 
Het coronavirus heeft een gigantische impact op elk leven én op de wereld. Op elk niveau: dat voelt iedereen. Wat betekent deze crisis voor de meest kwetsbaren? Of voor mensen die met hen werken?

VerhaalperMens geeft hen een stem. Elke dag een verhaal, Mens per Mens. 
Wat betekent veilig thuis blijven als je geen huis hebt? Of als je alleen thuis bent, Wat gebeurt er als je huis niet als thuis voelt? Of als je huis geen thuis is maar een kamer in een opvangcentrum? Welke impact heeft het sluiten van buurtkamers, het wegvallen van dagbesteding op de meest kwetsbare mensen in de samenleving? Wat gebeurt er als je veldwerker bent en je niet meer face-to-face mag werken? Welke kansen biedt digitale hulpverlening? Hoe doorbreek je isolement? Hoe buigen we angst om naar hoop, problemen naar perspectief?

VerhaalperMens is een initiatief van Volksbond/Streetcornerwerk. 
VBSCW biedt een wijkgerichte, integrale aanpak en kan bouwen op gespecialiseerde ervaring in straathoekwerk, wonen en activering.

 
 
 
 
 
 
 
 
Hulp en sociaal contact voor kwetsbaren
 
 
 
 
Juist nu, in onzekere tijden, is voor de kwetsbare Amsterdammer sociaal contact en praktische hulp belangrijk. Daarom slaan Amsterdamse organisaties voor sociaal werk de handen ineen. Via https://voorelkaarinamsterdam.nl brengen zij mensen die hulp in de buurt kunnen bieden, in contact met degenen die hulp nodig hebben. Ook is er een centraal telefoonnummer voor praktische hulpvragen en contactverzoeken: 020-7670031.

De woningcorporaties roepen oudere en kwetsbare huurders op allerlei manieren op om zich te melden bij https://voorelkaarinamsterdam.nl/. Corporatiemedewerkers in de wijken maken de huurders hierop alert via belrondjes naar huurders, bovendien verspreiden ze flyers. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Corona en het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen
 
 
 
 
Het programmateam Huisvesting Kwetsbare Groepen werkt zoveel mogelijk door vanuit huis. Zo gaan veel overleggen en werkgroepen door via de verschillende online communicatiemiddelen.
Via deze nieuwsbrief zullen we zo vaak als nodig een update geven over eventuele wijzigingen in de afspraken.

Professionals kunnen voor vragen contact met ons opnemen via huisvestingkwetsbaregroepen@amsterdam.nl

Voor meer informatie over Corona in Amsterdam, kijk op https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/coronavirus/

Voor informatie over de dienstverlening van de gemeente in deze crisistijd, zie https://www.amsterdam.nl/contact/aangepaste-dienstverlening/
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief van de partners in het Programma Huisvesting Kwetsbare Groepen verschijnt maandelijks. Suggesties voor het volgende nummer? Resultaten of successen die je kunt delen? 
Mail dan met redactie@kwetsbaregroepenthuisindewijk.info. Inschrijven kan hier, uitschrijven kan hier
 
 
 
 






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Gemeente Amsterdam · Amstel 1 · Amsterdam, 1011 PN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp