Copy

Aan:Vrienden van Duurzaam Wierden-Enter

Duurzaam Wierden -Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste
Stichting Duurzame Energie Wierden Enter Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Zonnepark De Groene Weuste Zonnepark De Groene Weuste

Nieuwsbrief maart 2020

Corona bepaalt ons dagelijks leven
Het coronagebeuren houdt iedereen bezig. Ook onze stichting heeft een aantal activiteiten tijdelijk moeten stoppen of aangepast.
Zo heeft onze bestuursvergadering voor het eerst middels een videoconferentie plaatsgevonden. Diverse afspraken en bijeenkomsten zijn geannuleerd. Overleg vindt alleen nog telefonisch of per mail of app plaats.Ook het spreekuur van het Energieloket in het gemeentehuis vindt voorlopig niet plaats.Toch blijven we beschikbaar voor uw vragen over energiebesparing, zonnepanelen en onze acties.U kunt hiervoor bellen naar tel: 0546 - 72 31 17. Wij hopen dat u op korte termijn in goede gezondheid op deze bijzondere tijd kunt terugkijken.
Onze acties lopen gewoon door
Onze stichting geeft een vergoeding van 50 euro als u LED lampen en isolatiemateriaal koopt en 100 euro als u isolerende maatregelen treft. Waarschijnlijk hebt u nu alle tijd om naar de bouwmarkt te gaan en eindelijk die LED lampen en radiatorfolie aan te schaffen. 
Deelname aan onze acties kan digitaal. Ga hiervoor naar https://duurzaamwierdenenter.nl/rre/
Warmtefonds van start bij het Nationaal Energiebespaarfonds
De Rijksoverheid heeft het Warmtefonds in het leven geroepen en ervoor gekozen om hiervoor de structuur en ervaring van het Nationaal Energiebespaarfonds te gebruiken. Het Warmtefonds is een afspraak uit het Klimaatakkoord en biedt langjarige financiering tegen een aantrekkelijke rente voor woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) voor de verduurzaming van woningen. De leningen zijn vanaf vandaag aan te vragen op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.
Zie https://www.energiebespaarlening.nl/warmtefonds-van-start-bij-het-nationaal-energiebespaarfonds/
Voor meer informatie kunt u ook terecht bij ons Energieloket tel: 0546 - 723117
Salderen: Hoe werkt het nu en in de toekomst?
Je wilt wel zonnepanelen op je dak, maar de buurman vertelt dat het niet meer zoveel oplevert als voorheen omdat de overheid de regels verandert.
Zonnepanelen op je dak wekken elektriciteit op. Een deel van die stroom gebruik je direct zelf, bijvoorbeeld als je de afwasmachine aanzet terwijl de zon schijnt. De elektriciteit van je panelen wordt dan meteen in huis gebruikt. Maar als iedereen naar werk en school is, alle lampen netjes uit staan en de zon schijnt, wekken de zonnepanelen nog steeds stroom op. Maar waar gaat die stroom heen? Die gaat het elektriciteitsnet op.
Om zonnepanelen te stimuleren besloot de overheid om iedereen die groene stroom op het net zet te belonen. De stroom die je op het net zet mag je aftrekken van je eigen verbruik. Ga je 's avonds dus lekker Netflixen terwijl je panelen slapen, dan wordt dit stroomverbruik afgetrokken van de opwek van eerder die dag, toen je panelen wel elektriciteit opwekten. Dit wordt van je saldo afgehaald – aldus salderen.
Normaal is de prijs van stroom opgebouwd uit drie onderdelen; de (kale) stroomprijs, energiebelasting en de opslag duurzame energie (ODE). Bij salderen krijg je alle drie deze componenten terug. Je betaalt dus geen belasting over de stroom die je saldeert, de overheid mist hierdoor inkomsten.
En als je meer opwekt dan verbruikt?
Als je nu meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt gebeurt er iets anders. Dan ga je stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt dan een terugleververgoeding, ook wel feed-in tarief genoemd.  
Grafiek 1: Stroomprijs per kWh 
Wat levert je stroom dan op? Helaas minder dan wanneer je saldeert. Bij salderen wordt de ODE en de energiebelasting teruggeboekt. Maar als je die belasting niet hebt betaald, dan kan je die belasting ook niet terug krijgen. Je krijgt dus alleen de kale stroomprijs van je leverancier. Dit varieert van 3 tot 14,5 cent per kWh.
Wat gaat er veranderen?
De salderingsregeling gaat op de schop. In plaats daarvan krijg je straks ‘een redelijk tarief’ van je energieleverancier voor alle stroom die je op het net zet, net zoals de terugleververgoeding nu werkt wanneer je meer stroom opwekt dan verbruikt. Verbruik en opwek worden dus niet meer tegen elkaar weggestreept.Wat dit redelijk tarief gaat zijn is nu nog niet bekend, daar horen we komend jaar waarschijnlijk meer over. Maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil in ieder geval dat zonnepanelen nog steeds in gemiddeld 7 jaar kunnen worden terugverdiend.Om de overstap naar de nieuwe regeling zo eerlijk mogelijk te maken, wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd vanaf 2023 tot 2031. Elk jaar kan je dan 9% minder salderen.
Grafiek 2: Situatie in 2031
De stroom die je direct verbruikt blijft hierdoor het meest waard. Daar hoef je namelijk geen inkoopkosten en belasting over te betalen. Batterijen en slimme sturing worden hierdoor ineens interessante opties.
Conclusie
Zonnepanelen blijven interessant. Het nieuwe beleid voor de terugleververgoeding stuurt naar zeven jaar terugverdientijd. Door dalende materiaalprijzen en betere technologieën kan dit ook, maar je winst zal na terugverdienen minder hoog zijn.
Bron: Hier Opgewekt
Over deze mailing
U ontvangt deze mailing samen met 686 andere geinteresseerden in onze stichting.
Heeft u buren of vrienden die ook benieuwd zijn naar onze plannen, dan kunnen zij zich geheel vrijblijvend aanmelden op de website.
https://duurzaamwierdenenter.nl/



Met duurzame groet van:

Kees, Tonnie, Wil, Helga, Heino, Gerhard, Herbert en Miranda,

de bestuursleden van de Stichting Duurzame Energie Wierden Enter.


 
Copyright © Stichting Duurzame Energie Wierden Enter

Ons mailadres is:
info@duurzaamwierdenenter.nl

Wilt u ontvangst van deze nieuwsbrief wijzigen?
Klik dan  hier . Klik op afmelden om onze nieuwsbrief niet meer te ontvangen.

Stichting Duurzame Energie Wierden Enter
Gildenweg 8a
7641 AZ Wierden
0546-723117






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter · Telgen 3 · Wierden, Overijssel 7641 HC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp