Copy

Nytt från Läkemedelsverket

Läkemedelsverket förbjuder två självtester för covid-19

 24 mar  Läkemedelsverket har beslutat om marknadsförbud mot två självtester för covid-19 som har marknadsfört till svenska konsumenter. Testerna bedöms inte uppfylla de regler och krav som ställs i det medicintekniska regelverket. Läs mer!

Ingen fastställd koppling mellan ACE-läkemedel och försämrad prognos vid covid-19

 23 mar  Läkemedelsverket uppmanar läkare och patienter att fortsätta behandlingen med ACE-hämmare och angiotensin-2-receptorblockare som används bland annat vid behandling av högt blodtryck. Läs mer!

Omfattande beslag av olagliga läkemedel

 23 mar  Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen har genomfört en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige. Operationen samordnades globalt av Interpol, tillsammans med 90 länder runt om i världen. Läs mer!

Esmya (ulipristalacetat 5 mg) för behandling av myom ska inte användas under pågående utredning av risken för leverskada Läs mer!

 

Apotek och detaljhandel uppmanas motverka hamstring

 19 mar  Läkemedelsverket har igår via branschföreträdare rekommenderat apotek och detaljhandel att hjälpa till att motverka hamstring av läkemedel. Myndigheten har inga rapporter om störningar i leveranser av läkemedel på grund av utbrottet av covid-19. Däremot har man fått signaler om en ökad efterfrågan på vissa läkemedel på enskilda apotek och försäljningsställen.
Läs mer!
 

Inga nya rekommendationer från Läkemedelsverket angående febernedsättande läkemedel vid covid-19

 18 mar  Paracetamol, ibuprofen eller andra anti-inflammatoriska värktabletter (NSAID-läkemedel) kan användas för att lindra symptom vid virusinfektion. Det finns inga skäl till förändrade rekommendationer med anledning av covid-19. Läs mer!

Beredskapslicens beviljad med anledning av covid-19

 11 mar  Läkemedelsverket har beviljat beredskapslicens för läkemedlet remdesivir. Läkemedlet är under utveckling men kan vara ett alternativ vid behandling av covid-19. Läs mer!

Uppdatering om nitrosaminer i läkemedel

 5 mar  EU och nationella myndigheter fortsätter arbetet med att förebygga och hantera förekomsten av föroreningar med nitrosaminer i läkemedel. EMA:s kommitté för humanläkemedel, CHMP, granskar nu information om förekomst av nitrosaminen N-nitrosodimetylamin, NDMA, i vissa produkter med ranitidin- läkemedel mot halsbränna och magsår- och metformin som används vid diabetes. Läs mer!

Granskning påbörjad av studier gjorda vid Panexcell Clinical Laboratories Priv. Ltd, Indien

 3 mar  Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har inlett en granskning av läkemedel för vilka vissa studier har genomförts av Panexcell Clinical Laboratories Priv. Ltd i Mumbai, Indien. En inspektion av GCP - god klinisk praxis, väckte tvivel kring resultat som använts för att stödja ansökningar om godkännande för försäljning i EU för vissa läkemedel. Inspektionen genomfördes gemensamt av österrikiska och tyska myndigheter i oktober 2019 i samband med utvärderingen av en ansökan om godkännande för försäljning av ett läkemedel. Läs mer!

 

 

ANNONS:

Är du farmaceut med tankar på att starta eget? Eller har du redan egen firma och vill bli underkonsult?

Upool kan hjälpa dig med alla steg, från att starta ditt bolag till att hitta uppdrag, fakturera och ta hand om administration och lön.

Läs mer på https://upool.se/underkonsult/

Upool finns där farmaceuter finns.

Övriga nyheter

EU skjuter upp nya regler för medicinteknik

 26 mar  EU skjuter på grund av coronakrisen upp det nya regelverket för medicintekniska produkter ett år. Läs mer!

”Två antivirala terapier mest aktuella”

 25 mar  De svårast sjuka svenska covid-19-patienterna får antiviral behandling även om alternativen är få, berättar professor Anders Sönnerborg, Karolinska institutet. Läs mer!

Samlad information om covid-19

Folkhälsomyndigheten får många frågor om den nya sjukdomen covid-19. Vi samlar information till allmänheten, till hälso- och sjukvården och andra berörda på vår webbplats. Läs mer!

Särskild information med anledning av coronavirus covid-19

Vi behöver alla hjälpas åt för att bromsa smittspridningen av covid-19. På socialstyrelsens webplats finns stöd till dig som arbetar i vård och omsorg. Där samlar vi också all information om Socialstyrelsens roll i arbetet mot viruset. Läs mer!

Träning kan minska svår menssmärta

Fysisk aktivitet två till tre gånger i veckan kan möjligen lindra menssmärta hos unga kvinnor med ungefär 25 procent. En systematisk översikt som SBU nu kommenterar visar att 45 till 60 minuters träning två-tre gånger i veckan kan ge viss smärtlindring jämfört med ingen träning alls. Studieresultaten hade dock låg tillförlitlighet och det behövs fler välgjorda studier på området, konstaterar SBU. Läs mer!

Stöd med nationella principer för prioritering inom intensivvård

Tillsammans med regionerna arbetar socialstyrelsenhårt med att öka landets samlade intensivvårdskapacitet. Vi gör det för att skapa en beredskap för ett ökat antal allvarligt sjuka i covid-19. Om behovet av intensivvård ändå skulle överstiga de resurser som finns har Socialstyrelsen tagit fram nationella principer för prioritering, som stöd för hälso- och sjukvården. Läs mer!

Första försökspersonerna har fått vaccin mot covid-19

Den första kliniska prövningen av en vaccinkandidat mot det nya coronaviruset har startat i USA. Läs mer!

WHO backar om ibuprofen vid coronainfektion

 19 mar  Även WHO förklarar nu att tillgängliga data inte ger orsak att avråda covid-19-patienter från ibuprofen. Läs mer!

Magsyramedel ökar risk för frakturer hos barn

 18 mar  Behandling med protonpumpshämmare mot magbesvär ökar risken för frakturer hos barn visar ny svensk studie. Läs mer!

Ny rapport om vacciner i sociala medier

 13 mar  EU:s smittskyddsmyndighet ecdc har publicerat en kunskapsöversikt om vaccininformation i sociala medier. Läs mer!

Mycket mensvärk är inte okej

Mars är den internationella endometriosmånaden. Vi genomför därför en informationssatsning för att uppmärksamma endometrios, vad det är och att man bör söka vård om man har mycket mensvärk. Kampanjen syns på våra sociala medier. För dig som arbetar i vården finns särskilt stöd, bland annat en webbutbildning. Läs mer!

Förslag på studier för bästa möjliga användning av antibiotika

 12 mar  För att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens behöver vi ökad kunskap om hur man använder antibiotika på bästa sätt. Därför finns nu en sammanställning med vetenskapliga studier som är särskilt angelägna att göra. Förslagen är tänkta att stimulera forskning som direkt kan komma till praktisk nytta i sjukvården. Läs mer!

Färre dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar

 11 mar  År 2018 avled 903 personer till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar. Det är en minskning med drygt sex procent jämfört med föregående år, visar statistik från Socialstyrelsen. Läs mer!

Nytt blodprov på väg för diagnostik av Alzheimers

 4 mar  Svenska forskare deltar i utvecklingen av ett blodprov som ska ge enklare diagnostik av Alzheimers sjukdom. Läs mer!

Många vårdmissar med läkemedel rapporterar Ivo

 4 mar  Felmedicineringar var ett av de vanliga misstag som Ivo såg i sin granskning av vården under förra året. Läs mer!

­­


Känner du någon mer som borde få Upools nyhetsbrev? Be dem anmäla sig – helt gratis – på https://upool.se/nyhetsbrev/

Upool finns där farmaceuter finns.
Upools nyhetsbrev ger dig en överblick av vad som hänt inom branschen den senaste tiden. Redaktör: Marika Hagelberg, Leg. Apotekare, Universitetsadjunkt i Medicinsk vetenskap, Upool Apoteksbemanning AB. Följ oss gärna i fler kanaler, klicka på ikonerna nedan.


Copyright © 2020 Upool, All rights reserved.



Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp