Copy
View this email in your browser
Editie 2 april 2020
Ook voor 'Smart Buildings' geldt: Start with why 
Maarten Zwemmer over het strategische nut van het verzamelen van data in gebouwen  
We schuiven op naar een informatie- gebaseerde sector. Het tempo van deze ontwikkelingen verloopt exponentieel. Om hierin voorop te lopen moeten we stappen maken: processen anders inrichten en slim gebruik maken van technologie en informatie. Gebouwen zijn tegenwoordig waardevolle bronnen van data. Daar zijn we het wel over eens. Maar aan welke strategische vragen draagt het verzamelen van data bij? En hoe analyseer je deze data? Met welke technieken? En hoe presenteer je dit bijvoorbeeld aan je eigen organisatie, de klant, de gebruiker, gebouweigenaar? De focus lijkt nu vooral te liggen op het vergaren van data, vooral via sensoren. Dat klinkt hip, innovatief, en handig gemarket als 'smart buildings'. De strategische implicatie komt later. Ik vind dat je juist moet beginnen met de strategische vraag. Op 18 februari 2020 was ik op het kantoor van Microsoft op Schiphol te gast bij het praktijk seminar ‘Smart Buildings: meer dan data en techniek’ van het BouwRegieNetwerk. Mijn visie lees je via de link hieronder. 
Download: 5 tips om de bouw tijdens corona in beweging te houden!
Waar de zorgsector er alles aan doet om Nederland gezond te houden, kan de bouwsector ook haar steentje bijdragen in deze ongekende tijden. De bouw is met zo’n 9% van het BBP en meer dan 300.000 arbeidsplaatsen van groot belang voor onze economie. Juist in deze sector liggen kansen om in tijden van corona door te gaan. Dat zijn we aan onze stand en aan ons land verplicht! Dat gaat niet vanzelf. 
 
Vanuit het BouwRegieNetwerk en PPS Netwerk Nederland doen we vijf concrete suggesties hoe we in coronatijden kunnen denken in kansen, blijven ontwikkelen en bouwen aan een beter Nederland. Dat vraagt om flexibiliteit, initiatief, creativiteit en bovenal doorzettingsvermogen. Samen zorgen we voor elkaar! Hieronder werken we deze suggesties uit. 
Seminar uitgelicht: Serious game
'Slimme & Duurzame Mobiliteit

Echt een start maken en duurzaamheidsambities naar concrete mobiliteitsplannen, projecten en resultaat vertalen vraagt dus om een gedegen aanpak. Welke stappen moeten daar voor worden gezet?  In deze serious game sessie doet u kennis en inspiratie op over de mobiliteitstransitie en hoe u deze direct kunt toepassen op de opgave in uw gemeente. Programma en aanmelding >>

Opleidingen / seminars
LET OP: Vanwege de maatregelen i.v.m. het Coronavirus, zijn onze evenementen voorlopig uitgesteld. De nieuwe data van evenementen zullen worden bepaald nadat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hiervoor positief advies heeft verleend.

U kunt zich blijven inschrijven voor onze evenementen: dat helpt ons later enorm bij de nieuwe planning van die sessies. Meld u dus gewoon wél aan a.u.b! Zodra evenementen weer kunnen plaatsvinden, gaan we in afstemming met de aanmelders nieuwe data prikken (en kunt u zich probleemloos afmelden indien de nieuwe datum u onverhoopt toch niet meer past).
Serious game: Slimme & Duurzame Mobiliteit
Kennis en inspiratie opdoen over de mobiliteitstransitie en deze direct toepassen op de opgave in uw gemeente. 
Seminar: Verduurzaming Musea
Hoe kunnen musea de verduurzaming van hun gebouwen en bedrijfsvoering als kans benutten door een betere balans tussen hardware (gebouw) en software (kunstcollecties) voor meer bezoekerscomfort? 

 
Massterclass Energietransitie Gemeentelijk Vastgoed 
Leren over hoe sneller uit de startblokken te komen door goede startcondities: het slim inrichten van uw assets, financiering, duurzaamheidsdoelen en de juridische aspecten van de opgave.
Zeist
Seminar: Naar een Aardgasvrij Nederland 
Hoe kunnen we ons huidig energiesysteem veranderen naar een fossielvrij systeem en wat betekent dat voor alle stakeholders? Welke maatregelen zijn er nodig in de aanpak, gedrag, samenwerking, techniek en financiering? 
Masterclass Data Gedreven Energietransitie met een Simulatiespel 
De energietransitie vraagt zorgvuldige plannen en snelle, vergaande besluiten. Waar begin je? Hoe bewaak je het evenwicht tussen ambities, maatregelen, kosten en resultaten? U krijgt antwoord op deze vragen.
 
BRN Campustour 2020: 'Campus- en Clusterontwikkeling' 
Praktijkreeks en excursies Cluster- en Campusontwikkeling, praktijkreizen waarbij u inzichten en handvatten krijgt voor de concretisering van uw visies en abstracte plannen naar de daadwerkelijke uitvoering. Alles over het creëren van de juiste synergie tussen de primaire processen, branding, budget, klimaatadaptatie, mobiliteit en de wensen van stakeholders bij de ontwikkeling van een succesvolle cluster of campus. 
Samenwerkings Management Instituut 

PPS Netwerk Nederland organiseert binnen haar Project Management Design Instituut intervisie bijeenkomsten met opdrachtgevers en opdrachtnemers o.a. over bovengenoemde thematiek. We doen dit in kleine groepen o.l.v. wetenschappers (onder meer uit het Nyenrode MBA P+P programma, met 400 deelnemers nu het grootste van Nederland). Op die manier verenigen we diverse werelden om met elkaar tot oplossingen en inzichten te komen:
  • De wetenschappers om (on)gewenst gedrag en houding van partijen te duiden;
  • De praktijkmensen om die inzichten aan hun ‘real life’ situaties te koppelen;
  • Met elkaar goed werkend instrumentarium te ontwikkelen.
 
Partners van PPS Netwerk Nederland
Partners PPS Netwerk
PPS Netwerk Nederland helpt (semi-) publieke partijen bij het maken van de juiste beslissingen rond publieke opgaven. Hierbij gaat vooral om de vraag of projecten traditioneel uitgevoerd moeten worden of via vormen van Publiek Private Samenwerking (PPS) kunnen. We gebruiken hiervoor de kennis van gebruikers, deelnemers en universiteiten. Met een bereik van ca. 25.000 publieke opdrachtgevers zijn we dé kennisorganisatie op PPS gebied.  

Deelnemer worden? Vraag informatiepakket aan: secretariaat@ppsnetwerk.nl of bel 030-303 9760.
Aansluiten bij de gebruikersgroep om ervaringen met collega's te delen? Registreer
hier.

 
Copyright © 2020 | PPSNetwerk NL | All rights reserved. Onze contactgegevens: secretariaat@ppsnetwerk.nl
Utrechtseweg 82 | Zeist | 030 - 303 9760


U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden kenbaar heeft gemaakt op de hoogte te willen worden gehouden van ontwikkelingen op PPS gebied. Wenst u geen nieuwsbrieven meer te ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven