Copy
View this email in your browser

'Het is game over voor mijn type mensen in India' - 
journalist en schrijver Aatish Taseer over zijn gedwongen ballingschap in het Verenigd Koninkrijk.

Welkom bij de allereerste nieuwsbrief van De Buitenlandredactie (DBR). Nu we allemaal thuiszitten en de wereld grotendeels vanachter onze schermen bekijken, is het werk van correspondenten belangrijker dan ooit. 

Daarom brengt de DBR Nieuwsbrief je wekelijks op woensdag de beste reportages en analyses van correspondenten. Met daarbij  nieuws over en tools voor (aanstaande) correspondenten.

Deze week aandacht voor de ongelijkheid die het coronavirus overal ter wereld blootlegt, hoe een Indiase journalist opeens India niet meer in mag en een gratis cursus onderzoeksjournalistiek.

>> Dit gebeurt er internationaal allemaal op het gebied van corona

De extreme ongelijkheid in de Keniaanse samenleving is duidelijk te zien op de straten van Nairobi, laat National Geographic zien. De rijkste burgers kunnen thuis blijven, maar de armsten hebben die luxe niet. Zij leven onder dezelfde daken, gebruiken dezelfde gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen en moeten op straat werken voor hun geld.

Eén ding is tijdens de coronacrisis onveranderd gebleven in autoritaire landen in het Midden Oosten, schrijft correspondent Ana van Es in de Volkskrant . De journalist krijgt nog altijd de schuld van slecht nieuws.  

Libanon was totaal onvoorbereid op de wereldwijde uitbraak van COVID-19, laat correspondent Bel Trew zien bij een bezoek aan het Rafik Hariri University Hospital. Het land kampt al decennia met corruptie, slechte infrastructuur en nu ook een zinkende economie. 'We hebben het geld niet om het materiaal dat we nodig hebben te kopen'.

>> Ander buitenlands nieuws stopt natuurlijk niet, kijk hier maar naar

In de Democratische Republiek Congo vierden artsen in maart dat de allerlaatste ebolapatiënt werd ontslagen, schrijft The New York Times. De dodelijke uitbraak die begon in 2018 en 2273 levens eiste, was eindelijk ten einde. De schrik zat er weer goed in toen deze maand weer een nieuw geval opdook. De angst voor een nieuwe ebola-uitbraak - tijdens een andere wereldwijde pandemie die wereldwijd tijd, geld, aandacht en medische capaciteit opeist - is groot.

De wereld van journalist Aatish Taseer staat sinds eind vorig jaar op zijn kop. De Indiase autoriteiten namen hem zijn nationaliteit af. Zogenaamd omdat zijn vader Pakistaans was, maar waarschijnlijker is het dat zijn kritische verslaggeving niet goed valt in India. Een land dat steeds verder afdrijft van democratie, vertelt hij in The Atlantic. 'Ik was geen moslim of Pakistaan. Maar ik ben moslim-genoeg om het risico te lopen vermoord te worden. Het is game over voor mijn type mensen in India'.

Op de valreep in NRC nog wat goed nieuws in Tunesië. Daar prijkt voor het eerst een vrouw - arts Tawhida Ben Cheikh (1909 - 2010) - op een bankbiljet. 

>> Tools

De coronacrisis verslaan is uitdagend en gevaarlijk. Journalistieke denktank Dart Center for Journalism And Trauma geeft je de middelen om dat te doen: hoe werk je het beste samen met hulpdiensten, hoe ga je om met getraumatiseerde mensen en hoe zorg je het beste fysiek en mentaal voor jezelf?

Misstanden in het gevangeniswezen onderzoeken? Poynter biedt een gratis cursus ‘Investigating Jails’ aan van ProPublica-journalist Alexandra Zayas.

>> DBR Tipt

Lees: Black Wave, auteur Kim Ghattas legt je de huidige staat van het Midden-Oosten uit.
Kijk: Plastic Wars, deze documentaire onthult een ‘inconvenient truth’ over recycling.
Luister: The Big Steal, podcast over hoe Rusland veranderde van een democratie naar een kleptocratie.

Help de community van DeBuitenlandredactie groeien - stuur deze mail door aan vrienden met interesse in goede buitenlandjournalistiek. 

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 De Buitenlandredactie, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp