Copy

Kære læser

Efter foreløbig nogle ugers hjemsendelse ser musik- og kulturskolernes virksomhed en hel del anderledes ud, end vi før har set: Mens musikskolelærere og -ledere i hele landet har været afskåret fra at møde frem på arbejde og undervise eleverne, er kreativiteten og IT-kundskaberne blomstret, så det mange steder i høj grad er lykkedes at holde god, indholdsrig og relevant kontakt med eleverne i forskellige former for fjernundervisning, onlineundervisning, fremsendelse af opgaver og andet materiale osv. Mange fortæller, at det i stor stil bliver taget vel imod af eleverne (og deres forældre), som har glædet sig over muligheden for fortsat at dyrke og udvikle de musikalske færdigheder under hjemsendelsen.

Andre familier har ikke haft helt så meget overskud til at modtage undervisningen, ligesom musikskolelærerne har haft forskellige muligheder, rammer og forudsætninger for at udbyde undervisningen, så der vil også være elever, som i perioden er kommet lidt længere væk fra musikskolens hverdag.

Der har aldrig hersket tvivl om, at DMpF’s medlemmer er både kreative og innovative, men det er alligevel bemærkelsesværdigt, at man over hele landet har ”taget handsken op” og med stort engagement taget nye værktøjer i brug ved blandt andet at udvikle utallige former for digitale undervisnings- og samarbejdsformer. Vi er overbeviste om, at det vil medføre en udvidelse og styrkelse af musikskoletilbuddet, når vi på et tidspunkt kommer så langt igennem krisen, at man kan vende tilbage til en hverdag med levende musik i fællesskabet på musikskolen. Vi ved jo alle, at krisetider ofte fremmer udviklingen på mange områder, men det er tankevækkende, at det på musikskolerne sker i en situation, hvor omstændighederne har medført, at den nødvendige tid til udviklingsarbejdet er til stede.

Uanset, hvordan den kommende tid måtte udvikle sig med hensyn til myndighedernes retningslinjer og kommunernes implementering af den gradvise genåbning af samfundet, som vi alle håber vil skride planmæssigt frem i de kommende uger og måneder, er der én særligt væsentlig ting, som står for døren i musik- og kulturskoleverden:

Elevtilmeldingerne til den kommende sæson.

Indtil nu har arrangementer for kommende elever – instrumentpræsentationer, koncertturneer osv. – i stor stil måttet aflyses eller i bedste fald udsættes på ubestemt tid, mens en del af de eksisterende elever i musikskolerne muligvis venter og ser tiden an, inden de gentilmelder sig, eller er kommet så langt væk fra det hele, at de slet og ret glemmer at tage stilling. Vi ved alle, at det netop er elevernes tilslutning, som afgør skolernes skæbne – og i øvrigt, nok så væsentligt, fundamentet for en levende og rig musikkultur.

Vi mener, som mange vi taler med på området, at det i denne situation er af afgørende betydning, at man lokalt sørger for en tilmeldingsprocedure, som tilpasser sig situationen på en måde, så man bedst muligt sikrer tilmelding og gen-tilmelding til musik- og kulturskolerne.

Det kan indebære senere tilmeldingsfrister, muligvis på den anden side af sommerferien, andre måder at kontakte målgruppen, gennemførelse af diverse ”nu genstarter musikskolen-koncerter” og andre oplysningsarrangementer for potentielle elever ind i det nye skoleår eller i andre former, så man på den måde fanger brugernes opmærksomhed, når de er klar til det, og giver dem muligheden for at tilvælge musik- og kulturskolernes tilbud med en meget længere frist, end man er vant til.  Vi håber, at både ledere og lærere på musik- og kulturskolerne med kommunernes opbakning og støtte vil have held med bestræbelserne på at udvikle rammerne, så skolerne kommer igennem denne vanskelige periode uden væsentligt elevtab. Børn og unges behov for musikalsk og kunstnerisk udfoldelse og udvikling mindskes ikke af de oplevelser, som coronakrisen har ført med sig. Tvært imod.

Med venlig hilsen

Ole Helby
formand
Dansk Musikpædagogisk Forening

Copyright © 2020 Dansk Musikpædagogisk Forening, All rights reserved.