Copy
Nieuws & tips!
Bekijk dit bericht in je browser

In deze mailing

Recent opgeleverd

Volg ons op:

Facebook
Twitter
LinkedIn
iOS / Android App

Creatief ondernemen tijdens de intelligente lockdown

Binnen luttele dagen zit half Nederland op slot: horeca dicht, kappers en sportscholen gesloten en scholen moeten de deuren nagenoeg sluiten.
Met enorme gevolgen, zowel financieel als ook praktisch. Het gros van werkend Nederland is aangewezen op thuiswerken en een groot deel daarvan moet thuiswerk tegelijkertijd zien te combineren met de opvang van hun kind(eren).

Deze situatie leidt tot paniek, verlamming, zorgen, angst, eenzaamheid, honger naar nieuws en onzekerheid.

Deze gevoelens zullen voorlopig voortduren maar voor ondernemers waarbij de kassa van de ene op de andere dag dicht moest was snel handelen onvermijdelijk. En daar wil ik het in deze mailing over hebben. Ik heb diverse mensen uit mijn netwerk gesproken over de maatregelen die ze hebben genomen om schade te beperken. Deze voorbeelden wil ik delen, in de hoop dat andere ondernemers inspiratie kunnen putten uit die creativiteit en daar wellicht ideeën uit halen voor hun eigen business. Ik realiseer me daarbij ook dat er voor specifieke beroepsgroepen simpelweg geen creatieve oplossing voorhanden is.

Ik heb wel een goede tip voor wie tijd overhoudt doordat verkopen of diensten stagneren:

Tip: Besteed aandacht aan je online vindbaarheid.

Ik zie veel mensen nu nagenoeg de hele dag online actief zijn op social media. Ik begrijp dat ook wel: er is veel te lezen over de coronacrisis en als je business op een laag pitje staat, wat moet je dan?

Dit is een uitgelezen periode om zaken op te pakken waar je anders niet aan toekomt. Denk bijvoorbeeld aan de zoekmachine-optimalisatie van je website.
Websites waarvan de business nu deels of geheel stil is komen te liggen verliezen bezoekers. Zeker als die websites in deze langer durende periode onaangeroerd blijven. Dat kan leiden tot wegzakken in de zoekmachine-resultaten. Terwijl straks, als de markt weer aantrekt, de meesten van ons alle zeilen bij zullen moeten zetten om de zaken weer op het oorspronkelijke niveau te krijgen.

Je kunt je bestaande content optimaliseren of deze tijd aangrijpen om nieuwe pagina's of artikelen te schrijven die je straks helpen om (beter) vindbaar te zijn, op bestaande trefwoorden of op nieuwe onderwerpen. Nieuwe content kun je onder de aandacht brengen op social media. Veel mensen spenderen meer uren online, een uitgelezen kans om hen leesvoer en informatie voor te schotelen.

Heb je input nodig zoals een scan van je website waarin verbeterpunten worden aangedragen waar je mee aan de slag kunt? Of hulp nodig bij de aanpak van nieuwe items? Neem even contact met me op via de telefoon of via e-mail.

Voorbeeld 1 - Mijn eigen sportschool: LIVEPT

Wie mij op social media volgt zal het al wel hebben meegekregen: sinds begin januari 2020 train ik in Scheveningen bij LIVEPT. Personal training/coaching. Twee keer per week naar de sportschool en aan de bak met trainen en voeding. Verplicht gesloten. En nu??
Zorgelijk voor deze sportschool met vestigingen in Scheveningen en Wassenaar en veel trainers in vaste dienst: trainingen stoppen per direct en inkomsten ook. Ze werken met een puntensysteem: je wisselt puntentegoed in voor training en begeleiding. Kosten zoals de huur van de panden lopen door.
Voor mijzelf ook niet bepaald ideaal: juist in deze tijd wil ik mijn gezondheid extra aandacht geven.

Wat ze binnen korte tijd hebben gerealiseerd is veel en bewonderenswaardig:
  1. Ze hebben per direct hun blog op de website nieuw leven ingeblazen. Goed te zien aan de datums van de artikelen, die ineens van 2017 naar 2020 springen. Slim? Ja! Deze artikelen worden binnen no time door zoekmachines opgepakt en gevonden door mensen die actief op zoek gaan naar informatie om thuis te sporten, met de beperkte (hulp)middelen die je thuis hebt.
  2. Ze waren al bezig met de opzet van een online academy-omgeving, een soort kennisbank over voeding, trainen, lifestyle, recepten en meer, dat hebben ze versneld uit de grond getrokken. Alle klanten zijn uitgenodigd. Doel? In beeld blijven en klantbinding.
  3. In zeer korte tijd zijn alle fysieke trainingen omgezet naar online trainingen met behulp van een videoverbinding. Behoorlijk succesvol. Voor wie zelf wil trainen zonder videoverbinding staan er inmiddels veel video's online met voorbeelden van goede oefeningen en tips.
  4. Ze hebben, tegen betaling van borg, trainingsmaterialen beschikbaar gesteld. Klanten kunnen materialen zoals kettlebells lenen om thuis te trainen, tegen betaling van € 50,- borg. Slim? Ja uiteraard, los van het reguliere nut van borg genereert dit op korte termijn cash.
  5. Per direct zijn ze zeer actief geworden op social media, waaronder op Instagram. Dagelijks worden tips gedeeld, stories gepost en online trainingen gepromoot, ook voor wie nog geen klant is. Goed voor binding met bestaande klanten maar ook voor het werven van nieuwe klanten die de boot missen bij hun eigen sportschool. Op YouTube staan inmiddels playlists met trainingsmogelijkheden en oefeningen.

Voorbeeld 2 - Slijterij De Vuurtoren

Sommigen van jullie kennen haar misschien van haar blog Meisje van de Slijterij: Petra de Boevere. Petra is eigenaresse van (inmiddels) twee slijterijen in Sluis en Terneuzen. Verder runt ze twee webshops: devuurtoren.nl en drinkshop.nl. Haar motto: 'Omdat het leven te kort is om troep te drinken'. Ik volg haar al lange tijd op Twitter.

De fysieke winkels zorgen voor het gros van de omzet, de webshops werden gezien als bijzaak. De winkels in Zeeland moeten het vooral hebben van dagjesmensen en toeristen, met name uit België. En...je raadt het al: België zit op slot. Bovendien wordt iedereen in Nederland aangemoedigd om thuis te blijven. Daardoor liep met name de omzet van de op een A-locatie gevestigde winkel in Sluis sterk terug.

Ook hier zijn goede ideeën ontstaan die goed aanslaan: deels vanwege de slimme aanpak, deels door Petra's  grote netwerk dat al jaren bestaat vanuit het 'Meisje van de slijterij' verleden.
  1. Normaliter worden periodiek proeverijen georganiseerd op locatie. Maar dat is nu een no go natuurlijk. Daar is een oplossing voor bedacht: zo is er afgelopen vrijdag weer een Whisky-proeverij geweest, via een video-stream. Deelnemers die zich hebben opgegeven hebben vooraf een proefpakket thuis ontvangen met buisjes met Whisky, genummerd en zonder namen. Er zijn enkele Whisky-leveranciers bereid gevonden deel te nemen aan de online proeverij, zij hebben over hun eigen Whisky kunnen vertellen. Petra praat de proeverij aan elkaar en deelnemers kunnen met een kortingscode Whisky aanschaffen in de webshop. Online tastings dus, niet alleen goed voor klantbinding, maar ook voor de nodige ontspanning in deze roerige tijden.
  2. Er waren al kortingscoupons (tegoedbonnen) verkrijgbaar die konden worden aangeschaft voor besteding in de fysieke winkels. Nu zijn er ook digitale kortingscoupons verkrijgbaar voor besteding in de webshops. En die lopen goed. Waarom klanten die bonnen bestellen? Dat is de gunfactor. Degenen die deze bonnen in sets bestellen zijn mensen die deze onderneming willen helpen en bonnen aanschaffen om weg te geven aan familie, vrienden en relaties. Dat heeft Petra te danken aan haar opgebouwde netwerk.
  3. Tot slot, minder rigoureus maar ook leuk bedacht: er zijn crisispakketten in het leven geroepen.
Deze oplossingen vervangen bij lange na niet de omzet die in een normale periode gedraaid zou worden, maar hiermee wordt wel een deel van de omzet gecompenseerd en bovendien blijven de medewerkers zo onder de pannen. Bovendien trekt het nieuwe klanten aan die hen straks ook in Zeeland weten te vinden als de beperkingen weer vervallen.

Voorbeeld 3 - Van Houten Kappers

Op 23 maart 2020 gingen de deuren van kapsalon Van Houten Kappers in Uithoorn dicht. Een kapsalon met een groot pand (en dito huurlasten) en een team betrokken medewerkers.

Ik ken eigenaar John van Houten al jaren en we hadden elkaar aan de telefoon. Vooral om bij te praten over de crisis, gezondheid, gevolgen, het nieuws, de onzekere weken of maanden die gingen komen.
John vertelde dat hij weinig alternatieven had, maar in elk geval een aantal producten online kan aanbieden.
  1. De kapsalon biedt Color Kits te koop: recepten voor klanten met een instructie hoe je zelf je uitgroei kunt bijwerken / verven. Of door een huisgenoot kunt laten bijwerken.
  2. Overige producten uit de salon kunnen ook online worden besteld, simpelweg door een e-mail te sturen.
  3. Klanten worden één voor één gebeld om Color Kits onder de aandacht te brengen en klanten van advies te voorzien hoe ze de kapperloze periode kunnen overbruggen.

Voorbeeld 4 - Café Blossom

Café Blossom is een lunchroom in het Zeeheldenkwartier in Den Haag, nabij het Vredespaleis. Het is een populaire locatie voor lunch, koffie met zelfgebakken taart, high tea en huur van vergaderruimte.

Ook deze lunchroom was genoodzaakt tot sluiting. Nadat de eerste paniek was gezakt werden de handen uit de mouwen gestoken. Ik ging op 4 april even bij ze langs 'voor een koffietje' en hoorde welke initiatieven ze zijn gestart.
  1. Ze zijn open voor take away: ze hebben een verkort take away menu samengesteld met een aantal lekkere lunchgerechten en uiteraard kun je daar terecht voor take away koffie.
  2. Normaliter bieden ze met Pasen een Paasbrunch aan, maar dat is nu onmogelijk. En dus hebben ze een Paasbrunch die je kunt bestellen en afhalen. Vers, zelfgemaakt en compleet, waar ze om bekend staan.
  3. Een tijd geleden hebben ze een vrij grote voorraad van thermobekers aangeschaft, bedrukt. Voor het op temperatuur houden van warme- en koude dranken en ijs. Ideaal om die nu in combinatie met take away te verkopen: tenslotte vragen die nu geen uitgave.
  4. De activiteit / zichtbaarheid op social media is opgevoerd, met name om zichtbaar te blijven zodat klanten hen niet uit het oog verliezen. Tenslotte gaan vroeg of laat alle horecagelegenheden weer open.
Meer plannen lopen nog, maar die hoor ik ongetwijfeld als ik er de volgende keer ben. Ook zij hebben, net als Petra de Boevere, een groot netwerk met mensen die bereid zijn hen te steunen.

Voorbeeld 5 - the UPSIDE cafe

The UPSIDE cafe is een horecagelegenheid in de wijk Segbroek in Den Haag. Ze verzorgen ontbijt, lunch, borrel en catering. Altijd vers 'homemade' uit eigen keuken, geïnspireerd door de seizoenen, met lokale producten, biologisch waar mogelijk. The UPSIDE cafe biedt leer/werk/ontwikkelingsplaatsen aan mensen met een verstandelijke beperking.

Deze zaak bevindt zich in een winkelgebied en ziet drukke dagen als de jaarlijkse braderie en Koningsdag in het water vallen.

Maar ook hier is sinds de verplichte sluiting het roer omgegaan.
  1. Net als bij Café Blossom is the UPSIDE cafe aangewezen op take away. Dat hebben ze goed voor elkaar, ik ben daar van de week mijn lunch gaan halen :). Ze verkopen zelfgebakken taarten en brownies & blondies en bezorgen deze dagelijks in de Haagse regio.
  2. Een extra uitdaging: bij the UPSIDE cafe werken medewerkers met een verstandelijke beperking op basis van een PGB (Persoons Gebonden Budget). Voor deze mensen is het ondenkbaar om hen naar huis te sturen. Er is niet zomaar vervangende zorg beschikbaar en het risico is groot dat ze een terugval krijgen als ze zonder dagbesteding thuiszitten. De eigenaar heeft toestemming gekregen om deze medewerkers op locatie te laten werken, mits uiteraard wordt gewerkt met inachtneming van beschermende maatregelen. Er is veel minder werk dan in een normale periode, maar dat biedt nu de mogelijkheid om de zaak van binnen op te knappen. Er worden nu allerhande klusjes uitgevoerd zodat de zaak straks (nog) leuker smoelt.
  3. Los van de reguliere take away zijn diverse acties verzonnen, zoals de take away burger night en voor komend weekend een Paasbrunch.

Voorbeeld 6 - Liesbeth Groenendijk training en advies


Liesbeth Groenendijk is professional op gebied van onder andere mediatraining. Voor haar gaat deze crisis zowel om het veranderen van haar diensten als ook het aanwenden van bestaande diensten die goed van pas komen in deze tijd.

Liesbeth biedt haar trainingen nu voor het eerst online aan. En de trainingen die ze geeft komen bij uitstek van pas bij mensen die nu ineens voor de camera staan bij de media of voor hun communicatie noodgedwongen switchen naar gesprekken via videobellen.

Veel mensen zijn in korte tijd overgestapt van persoonlijke gesprekken naar online gesprekken, vaak met video, en niet iedereen voelt zich daar comfortabel bij. Verder zitten bij televisieprogramma's mensen aan tafel die daar weinig of geen ervaring mee hebben.

Voor Liesbeth biedt dit de mogelijkheid om deze mensen online te helpen. Ze heeft hiervoor een nieuwe videoboodschap opgenomen, zie hieronder.

Hoe de toekomst eruit ziet is gissen, maar ik verwacht dat niet alle werkwijzen weer teruggaan naar het oude. Nu zeer veel mensen zich noodgedwongen nieuwe technieken en programma's eigen hebben gemaakt zoals videobellen verwacht ik dat dit voor veel ondernemers een goed werkbare extra optie zal zijn en blijven. Het scheelt veel (reis)tijd als je verkennende gesprekken (met sollicitanten, nieuwe klanten et cetera) alvast kunt voeren vanuit je eigen kantoor. Ook uit de GGZ-wereld hoor ik al geluiden dat er nu een slag wordt gemaakt in online hulpverlening: waar die overgang van offline naar online nog een uitdaging was omdat men eerst moest uitleggen hoe een videoverbinding tot stand gebracht kan worden, is dat nu al voor veel mensen al bekend.
Liesbeth Groenendijk over de mogelijkheid van een online videosessie

Eigen maatregelen

Hoe zit het met maatregelen bij Indigo Webstudio en Just Host?

Ook wij merken de gevolgen van de coronacrisis.

Bij Just Host valt het mee: daar merken we vooral dat veel mensen thuis aan het werk zijn en daardoor meer support nodig hebben. Veel mensen zijn met hun website bezig, of zoeken mogelijkheden voor de opslag en het delen van bestanden op Nederlandse servers. Oftewel: een alternatief voor een dienst zoals Dropbox.

Bij Indigo is de crisis goed merkbaar: acquisitietrajecten liggen voor een groot deel stil, terwijl bestaande klanten vragen om met spoed iets aan te passen op hun website.
Het uitstellen van opdrachten heeft er in elk geval (helaas) toe geleid dat we afscheid hebben moeten nemen van een recent in het team opgenomen collega. Deze medewerker kreeg na een lange wervingsperiode begin maart een jaarcontract aangeboden. Helaas hebben we tijdens de proefperiode afscheid van elkaar moeten nemen omdat ik niet kan inschatten wanneer de markt weer aantrekt.

Gelukkig is de werkvoorraad voor de rest van het team voldoende om aan de slag te kunnen blijven.

Voor bestaande klanten wil ik een helpende hand bieden voor wie in nood is: klanten die met spoed hulp van ons nodig hebben voor webzaken als gevolg van de coronacrisis krijgen voorrang.
Verder is het verruimen van de betalingstermijn van facturen bespreekbaar. Meer informatie hierover vind je in dit nieuwsbericht.

Pluspunt is dat we nu eindelijk eens toekomen aan een nieuw design voor de website van Indigo. Die is behoorlijk verouderd dus een goed moment om dat aan te pakken.

Hoe help ik andere ondernemers?

Ik heb er aanvankelijk niet zo bij stilgestaan maar na verloop van tijd ben ik me tijdens de periode dat ik thuis werk gaan realiseren dat ik best wat kosten uitspaar: ik heb al weken niet getankt, eten of een drankje buiten de deur is nu niet mogelijk en verder koop ik alleen wat ik echt nodig heb. De rest komt later wel als alles weer bij het oude is.

Wat ik sinds een week of twee geleden ben gaan doen is ondernemers bezoeken die het moeilijk hebben. Voor een afhaalmaaltijd of gewoon een koffie en wat erbij. Of om boeketten te versturen. Niet via grote online kanalen maar bij bloemisten uit de regio. Of iets bestellen bij een online shop van een ondernemer die ik ken om wat te bestellen en te laten bezorgen bij iemand die ik waardeer. Gewoon, zomaar, omdat het kan. Of om mijn brood bij de warme bakker en mijn eieren bij de kaasboer te halen in plaats van bij de Plus of AH.
Enerzijds om een (klein) financieel steuntje bij te dragen, anderzijds om ze een hart onder de riem te steken. Je hoeft niet eens veel te zeggen bij de buurtwinkeltjes, blikken zeggen genoeg. En bij bestaande relaties kan ik vragen of ik ze qua website ergens mee kan ondersteunen, hoe onnozel het klusje ook is.

Tot slot:

Ik wens iedereen veel sterkte met de omstandigheden zoals die nu zijn. Het allerbelangrijkste is je gezondheid. En uiteraard hoopt iedereen dat deze crisis niet al te lang meer zal duren. Maar tegelijkertijd weet niemand wanneer het normale leven weer kan worden opgepakt en welke schade de crisis zal achtergelaten.

Take care, stay safe.
Vragen, tips of opmerkingen? Stuur een e-mail naar petra@indigowebstudio.nl

Gr. Petra Blankwaard
06-26220440
Copyright © 2020 Indigo Webstudio, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp