Copy
#104, 10 aprilie 2020

SAVANTGARDE

de Marius Cosmeanu

Savantgarde este un smart digest săptămânal de știință și tehnologie.

Proiect susținut de 
Combridge, membru Deutsche Telekom Group.
LINKURI PENTRU MINTE, INIMĂ ȘI CARANTINĂ // Am strâns câteva surse, idei, recomandări pentru a vă mai reinventa în perioada acesta:
 
OUTDOOR // Ieșiți la plimbare și bucurați-vă de vremea bună. Încă voie și vă face bine, scrie Slate.

INDOOR // Urmăriți recomandările cunoscutului regizor rus Kirill Serebrennikov, care a stat un an și jumătate în arest la domiciliu, despre cum să gestionăm izolarea. De asemenea, jurnalul de izolare al unui alt regizor: Pedro Almodóvar.
 
FILME // L-am rugat pe regizorul Alexandru Solomon să vă recomande câteva documentare. Pentru început, a ales două, dar care fac cât nouă, spune el, adică sunt și lungi, și foarte bune: West of The Tracks (în trei părți: 12 și 3), unul dintre cele mai importante documentare ale vremurilor noastre, regizat de Wang Bing, respectiv Homeland: Iraq Year Zero (în două părți: 1 și 2). Mulțumim, Alecu! // Bonus: 70 de filme HD din arhiva Mosfilm, peste 60 de filme cu Charles Chaplin și mai bine de 300 de filme din arhiva IDFA, probabil cel mai important festival de film documentar. În fine, și Colegiul de Film al Canadei pune la dispoziție în perioada aceasta peste 3 000 de filme din arhiva sa.

ARTĂ PENTRU COPII ȘI ÎNCEPĂTORI // Cursuri online de desen (403 episoade video de excepție), de tango și de muzicuță (în engleză și română).

LECTURI // Biblioteca pentru aproape toți: cărți de citit la fiecare vârstă. Recomandat copiilor între 1 și 100 de ani. În plus, găsiți aici peste două milioane de titluri, la liber. // Patrick Stewart (căpitanul Jean-Luc Picard în Start Trek) recită, în fiecare zi, câte un sonet din Shakespeare. Și un text din TheSchoolOfLife despre importanța cărților.

TELEPORTĂRI // Puteți da o tură virtuală prin catacombele Parisului sau face zece dintre cele mai faine călătorii virtuale de pe planetă, din Patagonia până în Irlanda de Nord, recomandate de TheGuardian// RomaniaInsider a strâns mai multe siteuri unde puteți vizita virtual situri naturale și habitate ale animalelor sălbatice de la noi. // Festivalul de Jazz de la Montreux vă dă acces la 50 de concerte live din arhiva sa.

PART TIME // ThePoke: Ce fac reporterii sportivi când nu mai sunt competiții? Comentează pe unde apucă. 

SFATUL MEDICULUI VETERINAR // De când sunt semne de primăvară, Adam, foxterrierul meu, are comportament de floarea soarelui: se odihnește mereu acolo unde e soare. În rest, nimic notabil pentru această perioadă din partea lui. În schimb, dacă sunteți din tabăra adversă, puteți citi sfaturile prețioase de carantină de la pisica lui Nikki Palumbo, de la NewYorker.


ANTI-ANXIETATE // DoR vă ajută să faceți mai ușor față anxietății din timpul pandemiei. Pe aceeași temă scrie și MindcraftStories, relansat recent, iar NewYorker vă spune la ce e bună muzica în vremuri de pandemie.

LAST MINUTES // Dacă toate acestea nu vă sunt suficiente, ChatterPack vă oferă un pachet dadaist unde găsiți cam tot ce vă puteți imagina, de la concerte live la rețete recomandate pentru această perioadă de Jamie Oliver; bloguri, cursuri, tururi virtuale, podcasturi, jocuri și multe, multe altele. Păstrați-vă linkul acesta.
LECTURĂ // TheSchoolOfLife: O foarte bună prezentare a Ciumei lui Albert Camus, probabil cel mai bun roman de (re)citit pentru a înțelege mai bine ce ni se întâmplă acum.
SAVANTGARDE // Jurnalul din anul coronavirusului este o serie de texte zilnice scrise de Mihnea Boștină, unul dintre cei mai valoroși virologi ai noștri, specialist trecut prin laboratoare cu ștaif ale lumii. // Am lansat apoi, și un Jurnal de pandemie: texte scrise de colaboratori din vreo 20 de colțuri ale lumii. În câteva zile începem și postarea versiunilor în engleză ale textelor. // Antoaneta Opriș, strateg PR și co-autoare a documentarului colectiv, scrie un jurnal despre cum trăiește izolarea alături de partener și cei trei copii: We, The Little People. // Vă recomand și două texte mai aparte despre pandemiile de odinioară: Holera și apariția României moderne și Epidemiile României de acum un veac.
PIC OF THE WEEK - Powered by Guliver/ Getty Images// Un bărbat își acopera fața cu drapelul bolivian, ca măsură preventivă împotriva răspândirii coronavirusului, în timp ce se plimbă cu o lamă prin Piața Simon Bolivar din centrul istoric al Bogotei.
SCI-TECH // SingularityHub: O inteligență artificială traduce gândurile în vorbire cu o acuratețe de 97%. // OneZero: Summit, cel mai puternic computer al lumii, creat de IBM, a început lupta împotriva coronavirusului. În doar două zile a identificat 77 de substanțe, dintr-o listă de 8 000, studiate acum pentru a găsi leac la Covid-19. // BigThink: Experți de la Intel, împreună cu cercetători de la Cornel Universiy, au creat o inteligență artificială în stare să recunoască, cu o acuratețe de 100%, mai multe arome și combinații ale lor.
INTERVIU // Snowden și cum folosesc guvernele tehnologia în vreme de pandemie.
THE INDUSTRY // Facebook a lansat o aplicație pentru chat și videocall-uri de grup. // Dar uitați de Facebook, recomandă FastCompany, noul copil problemă al industriei tech este Zoom. Și un interviu Forbes cu directorul companiei. // MindfraftStories vă ajută să faceți diferența între analizele de calitate de cele făcute pe genunchi. // MessyMessyChic: Ce făceau geniile în vremuri de distanțare socială: Frida, Newton, Freud &more. // Sifted: Interviu cu Tony Fadell, inventatorul iPodului.
iQ // Medium: Ce este un infografic și prin ce diferă de vizualizarea datelor.
ART&SCIENCE // Paul Breazu (Vice) spune că a luat la rând piesele despre coronavirus apărute la noi, pentru a face o legătură mai clară între ele și pandemie, dar a trecut razant și prin pop-ul de peste graniță. // TheArtNewspaper: Topul 2019 al celor mai vizitate muzee de artă din lume. // Agerpres: O inteligență artificială „a terminat” Simfonia a X-a de Beethoven din ciornele rămase la moartea compozitorului. // PopSci: După 172 de ani, știm, în sfârșit, cum a fost realizată prima fotografie color.
DANS // Les Indes Galantes, una dintre cele mai bune producții culturale pe care le-am văzut în ultima vreme. Nu o ratați, vă ia doar cinci minute și nu o veți uita. 
GRAFICĂ // Un desen cu premoniții realizat în 1933 de W. H. Robinson. Mai multe despre vizionarul ilustrator, aici, aici și aici.
LIFE & STYLE // Pandemia va schimba lumea. Cum anume, vă spun cei 34 de specialiști întrebați de Politico. // Ce se va întâmpla cu Electric Castle, Untold și alte festivaluril în timpul epidemiei, într-un interviu cu Codruța Vulcu, președinta Asociației Organizatorilor de Concerte. // FastCompany: Covid-19: cei care locuiesc în clădiri înalte sunt mai expuși riscurilor. // Scena9 continuă seria de jurnale imaginate ale unor personaje celebre, în vreme de pandemie. După Patriarhul Daniel, acum e rândul lui Nuțu Cămătaru.
HOME ALONE // HBO: John Olver și ultima ediție a showului său dedicat coronavirusului.
PRIVEȘTE CERUL // Planul celor de la NASA de a construi o bază pe Lună pare științifico-fantastic, dar e real, scrie SingularityHub// TechReview scrie că patru sateliți sunt de ajuns pentru a oferi acces la internet lumii întregi. // NewYorker: Ce ne învață astronauții și membrii echipajelor de pe submarine despre izolare.
FELINE // Mai mulți lei și tigrii de la Bronx Zoo au fost diagnosticați cu covid-19. DenverChannel i-a luat un interviu video veterinarului-șef al grădinii zoologice newyorkeze. 
NATURĂ // NYTimes vă explică de ce păsările sunt cei mai buni ingineri ever. // ScienceDaily: Multe plante și animale sunt obligate să migreze pentru că omul le distruge habitatul. Unele supraviețuiesc mai ușor, altele mai greu sau deloc. Charisma speciilor invazive, însă, face diferența. // TMF: The Pathan Project, filmul câștigător al trofeului Transylvania Mountain Festival pe 2019, este disponibil online până pe 15 aprlie. // Slate publică un eseu despre cum ar trebui pandemia să ne facă să regândim relația distructivă pe care o avem cu natura.
OMAGIU // Bono (U2) a compus o melodie dedicată celor afectați de coronavirus.
Trimite acest smart digest unui prieten. Se poate abona aici.

Ultimele ediții: #103#102#101.
EGO // Lucrez în presă de vreo 20 de ani: Cotidianul, Academia Cațavencu, România liberă, Europa liberă + contribuții la publicații străine. Texte care mi-au adus un premiu european și unul american de presă. Savantgarde este fructul acestor experiențe. Îi dedic cam trei zile pe săptămână.
Savantgarde vă oferă știri și articole zilnice pe:
Website Website
Facebook Facebook
LinkedIn LinkedIn
Copyright © SAVANTGARDE, All rights reserved.

Contact:
newsletter@savantgarde.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Savantgarde.ro · www · www · Temeswar 1989 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp