Copy

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev, nr 7 2020
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare
Sprid gärna nyhetsbrevet till andra intresserade

Höstens händelser

Nu är höstterminen i full gång hos oss på Funktionsrätt Göteborg!

Den 15 september är det äntligen dags för vårt årsmöte, som den här gången kommer ske digitalt. Det blir en lärorik utmaning!

Mer om årsmötet och mycket annat hittar du i det här numret av nyhetsbrevet.

15 september: Digitalt årsmöte

På grund av coronaviruset kommer Funktionsrätt Göteborgs årsmöte hållas digitalt i år.

Årsmötet sker den 15 september via Zoom. Kallelsen har skickats ut till våra medlemsföreningar.

Mer information om hur mötet kommer gå till skickas ut till samtliga anmälda efter sista anmälningsdagen.

Anmäl dig senast den 1 september via formuläret: https://tinyurl.com/15sepFRGarsmote 

En affisch med texten: "Har du problem i Göteborgs Stads verksamheter? Då är det bra att klaga! Lämna ditt klagomål med Klaga på stans enkla formulär. www.klagapastan.se." En logga för Klaga på stan syns på affischen.

Vill din förening veta mer om hur man lämnar klagomål?

Projektet Tyck till har tagit fram webbtjänsten Klaga på stan, www.klagapastan.se, som gör det lättare för enskilda att skriva och skicka klagomål till Göteborgs Stad.

I höst vill vi gärna träffa din förening och visa hur ni kan använda webbtjänsten, och berätta mer om vad som gäller när man vill lämna klagomål om brister i Göteborgs Stads verksamheter.

Boka in ett videomöte genom att mejla karin.green@funktionsrattgbg.se. Vi bestämmer en tid som passar er och era medlemmar!

Artikel om bristande stöd i skolan i ETC

Den 14 augusti publicerade ETC Göteborg en artikel om bristande stöd i förskolan för barn med särskilda behov.

Pia Johnsson, funktionsrättskonsulent på Funktionsrätt Göteborg - Individstöd, uttalar sig i artikeln om problematiken.

- Göteborg stad jobbar för ett inkluderande förhållningssätt på skolor och då är det viktigt att inte ge föräldrar känslan av att deras barn behöver byta skola, säger Pia i artikeln.

Artikeln finns att läsa på ETC Göteborgs hemsida (endast för prenumeranter).

Webbinarium om aktiv involvering enligt Funktionsrättskonventionen

Den 25 augusti deltog Funktionsrätt Göteborgs kansli på ett webbinarium om aktiv involvering enligt Funktionsrättskonventionen. Webbinariet anordnades av Funktionsrätt Sverige och Independent Living Institute.

De som medverkade var Andrea Bondesson, jurist, Elisabeth Abiri, Emerga, Mia Ahlgren, Funktionsrätt Sverige, Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige, Abbas Haghjo, Funktionsrätt Västerbotten, och Pia Emanuelsson, ombudsman på Funktionsrätt Göteborg.

Webbinariet spelades in och finns på YouTube i två delar:
Webbinarium del 1
Webbinarium del 2

Funktionsrättspolitisk ruta

 

I den här månadens Funktionsrättspolitiska ruta tar vi upp:

  • Tjänsten som Göteborgs Stads funktionshinderombudsman är tillsatt

  • LOV (lagen om valfrihet) kommer inte att införas inom ledsagning och ledsagarservice

  • Våldtäkt och övergrepp på gruppboende i Göteborg

  • Program för full delaktighet för personer med funktionsnedsättning

  • Samverkansgruppen för fysisk tillgänglighet återuppstår?

  • Nämnden för funktionsstöd - vad vet vi så här långt?

  • Skolan


Den funktionsrättspolitiska rapporteringen hittar du på vår hemsida. 

Vill du bidra till nyhetsbrevet?

Funktionsrätt Göteborgs nyhetsbrev går ut ungefär en gång i månaden. Vi tar emot bidrag och material via info@funktionsrattgbg.se

Texten ska innehålla en tydlig rubrik och avsändare. Observera att material tas med i mån av plats och att vi prioriterar våra medlemsföreningar i första hand.

För att få med din text i nästa nummer av nyhetsbrevet behöver vi den senast den 22 september.

Illustration i vitt och grått av en person som pekar på en platta där loggan för "Klaga på stan!" syns. I bakgrunden syns ytterligare en person som sitter med höjd hand. Ovanför personens huvud flyter olika tecken och symboler omkring, såsom utropstecken, blixtar och ett pappersflygplan.Cheerleading för personer med kognitiv funktionsnedsättning

Gothenburg Cheer One (GCO) är en av de ledande föreningarna inom cheerleading i Sverige. Under hösten planerar de att starta ett lag för personer med kognitiv funktionsnedsättning.

Laget går under namnet GCO Supercats och riktas till personer i åldrarna 10-25 år. Stödet till deltagarna kommer anpassas utifrån den enskildes behov.

- Vi vill att fler personer skall kunna ta del av vår otroliga sport och kunna träna efter sina förutsättningar, säger Johanna Karlsson, tränare på GCO.

Laget kommer träna en timme i veckan med fokus på rörelse, balans och att våga. Träningen planeras att starta i slutet av oktober och kommer hållas i Berghalla Sporthall. 

- Det här är någonting vi har velat göra i flera år, men vi ville inte stressa fram ett lag innan vi kände att vi hade rätt resurser och ledare för uppdraget. Men i år är vi redo och det ska bli riktigt roligt!

För att anmäla dig eller få mer information, kontakta Johanna Karlsson via mejl till johanna.k@gco.nu.

Dalheimers hus öppnar upp friskvården igen

Dalheimers hus har sedan tidigare stängt ner stora delar av verksamheten på grund av corona. Nu öppnar de upp friskvården igen.

Gymmet öppnar den 1 september och badet öppnar den 7 september. Besökare måste boka plats i badet så att det inte blir för trångt.

Mer information om Dalheimers hus friskvård finns här. 

Informationsmaterial om våld i nära relationer i samband med Covid-19

Vid kriser som Covid-19 ökar risken för våld i nära relationer. På Göteborgs Stads hemsida finns informationsmaterial om det stöd som finns att få vid våldsutsatthet. Materialet finns på flera olika språk.

Göteborgs Stads informationsmaterial om våld i nära relationer.

Illustration i vitt och grått av en person som pekar på en platta där loggan för "Klaga på stan!" syns. I bakgrunden syns ytterligare en person som sitter med höjd hand. Ovanför personens huvud flyter olika tecken och symboler omkring, såsom utropstecken, blixtar och ett pappersflygplan.Referensfamiljer sökes till ny utställning på Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseet Akvariet söker referensfamiljer till en ny utställning, och skriver följande i sin ansökan:

"Är ni en familj med minst ett barn i åldern 4 till 10 år? Gillar ni att göra saker tillsammans och testa saker? Vill ni vara en av våra referensfamiljer i arbetet med att skapa en utställning för barn och deras vuxna?

Sjöfartsmuseet Akvariet söker familjer med erfarenhet av normbrytande funktionsvariation som vill hjälpa till att skapa en så välkomnande och rolig utställning som möjligt.

Skriv ett mail till maria.aunell@kultur.goteborg.se och berätta vilka ni är, era erfarenheter av funktionsvariationer och varför ni vill vara med. Maila gärna också om ni vill veta mer eller har frågor."

Mer information: Referensfamiljer sökes till ny utställning på Sjöfartsmuseet Akvariet (PDF)

Styrelsens ruta

I Styrelsens ruta har Funktionsrätt Göteborgs styrelse möjlighet att skriva en hälsning.

I det här numret delar vice ordförande Kerstin Arohlén med sig av en text om coronasituationen.

Hej, alla läsare av vårt nyhetsbrev!


Jag hade tänkt att skriva om det jag brinner för. Ja, det är alla frågor som handlar om LSS och då särskilt boendefrågor.

Det blir inte så mycket om detta i denna text. Men nu har denna märkliga sommar snart passerat efter en annorlunda vår. Vi har träffats digitalt och det har fungerat bra med alla möten, men jag har saknat att vi inte har kunnat träffas. Det är ju de fysiska mötena som ger mest.

Ni är många som precis som jag fick helt tomt med allt som var planerat, både i våra föreningar men även privat har träffar och bokningar minskat och inte har jag kunnat engagera mig i de frågor jag vill.

I vanliga fall träffar jag många personer som har insatser enligt LSS men nu fungerar inte detta. Dom som går att ringa då gör jag det, att använda datorn är det ingen som kan. Tänker att jag kan i alla fall se er alla på en skärm, så jag har det ganska bra.

Hörde nyss att det inte kommer att bli som ”vanligt” igen efter sommaren utan vi får hålla i som myndigheterna säger. Rådet om att hålla sig borta ifrån kollektivtrafiken så mycket som möjligt är ju också något som hindrar många att träffas.

Vi som engagerar oss i föreningarna får göra mycket på ett annorlunda sätt i dessa tider, men vi alla försöker ju att driva våra frågor ändå.

Med framtidsförhoppningar från mig,
Kerstin Arohlen
Vice ordförande Funktionsrätt Göteborg

På gång i Funktionsrätt Göteborg

Funktionsrätt Göteborg ordnar möten, föreläsningar, studiecirklar och andra arrangemang. Nedan hittar du det som är på gång just nu. En lista över datumen för årets alla möten finns på vår hemsida

15 september: Årsmöte

Vi hälsar alla ombud, ersättare och övriga hjärtligt välkomna till Funktionsrätt Göteborgs digitala årsmöte tisdagen den 15 september kl. 18.00-19.45.

På grund av coronaviruset kommer årsmötet hållas digitalt via programmet Zoom. Instruktioner för mötet kommer att skickas ut till alla som har anmält sig.

Om ni är flera från föreningen som vill delta i årsmötet – se till att i förväg klargöra vem som är röstberättigad.

Anmäl dig senast den 1 september via formuläret: https://tinyurl.com/15sepFRGarsmote

Detta händer också

Har din förening planerat något som ni skulle vilja att fler fick höra talas om?

Maila en kort beskrivning av arrangemanget till info@funktionsrattgbg.se, så tar vi med det i kommande nummer av nyhetsbrevet. Bifoga gärna en PDF eller länk till mer information. 

Följ också Funktionsrätt Göteborg på Facebook för uppdateringar om vad som är på gång inom funktionsrättsområdet.

Kalendarium

Nedan listas aktuella arrangemang som ordnas av andra aktörer än Funktionsrätt Göteborg. Vänd dig till respektive arrangör för mer information.

Start 7 september: Nytt gruppträningskoncept
Theocrgym lanserar ett inkluderande gruppträningskoncept för personer med och utan funktionsnedsättning. Träningen hålls på måndagar med start den 7/9 i Slottsskogen. Ett prova på-pass erbjuds den 3 september.

22 september: Metoder, strategier och riktlinjer för arbete mot sexualiserat våld
Forum Skill bjuder in till ett kostnadsfritt webbinarium om metoder, strategier och riktlinjer för arbete mot sexualiserat våld.

24 september: Webbinarium med tema tvångsvård
Funktionsrätt Sverige bjuder in till ett webbinarium om hur Sverige lever upp till rättigheter för personer med funktionsnedsättning med fokus på tvångsvård.

10 oktober: Tillgänglighet i samhällsbyggnadsprocessen
Länsstyrelsen i Västra Götalands län bjuder in till en digital konferens med fokus på tillgänglighet i samhällsbyggnad för kommuner och Västra Götalandsregionen.

27 oktober: Webbinarium om tillgänglighet enligt Funktionsrättskonventionen
Funktionsrätt Sverige anordnar ett webbinarium för de som vill fördjupa sig i vad tillgänglighet är enligt konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

29 oktober: Webbinarium med tema tillgänglighet
Funktionsrätt Göteborg håller ett webbinarium om hur Sverige lever upp till rättigheter för personer med funktionsnedsättning med fokus på tillgänglighet.

Detta nyhetsbrev riktar sig till Funktionsrätt Göteborgs medlemsföreningar och andra som är intresserade av vår verksamhet.

Har brevet kommit fel? Ändra dina prenumerationsuppgifter, eller hör av dig till info@funktionsrattgbg.se så uppdaterar vi utskickslistan!

Du kan själv avanmäla adressen <<Mailadress>> från nyhetsbrevet. Ångrar du dig kan du alltid anmäla dig som prenumerant igen!

Kontakta oss!

Funktionsrätt Göteborg
Slottsskogsgatan 12
414 53 Göteborg

Tel.: 031-24 03 03

info@funktionsrattgbg.se
www.funktionsrattgbg.se

Funktionsrätt Göteborg arbetar för att ge personer med funktionsnedsättning full delaktighet och jämlikhet på alla områden i samhället.

Avsluta prenumeration

Email Marketing Powered by Mailchimp