Copy
Newsletter RNDR nr. 50  - 7/2020
View this email in your browser
                            
Foto coperta 1: Cecilia Par/ Unsplash
Foto 2: Rirri /Unsplash
CUPRINS                                                    NEWSLETTER IULIE 2020
 INFORMAȚII UTILE

EVENIMENTE INTERNAȚIONALE

EVENIMENTE NAȚIONALE
INFORMAȚII UTILE
DESCHIDERE SESIUNE SUBMĂSURA 6.1
 
În perioada 15 iulie – 15 octombrie se desfășoară sesiunea de depunere proiecte aferentă submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri.
 
Submăsura 6.1 - „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” este una din liniile de finanțare intens accesată, iar sesiunea din acest an conține o componentă adresată tinerilor fermieri din diaspora.
 
Ghidul Solicitantului – versiunea finală poate fi accesată aici:

https://bit.ly/GS61-final-2020

Mai multe detalii aici și aici
  CONSULTARE PRIVIND DEZVOLTAREA PE TERMEN LUNG A ZONELOR RURALE

Comisia Europeană desfășoară până pe 9 septembrie 2020 consultarea privind dezvoltarea pe termen lung a zonelor rurale.
 
Zonele rurale reprezintă 45% din teritortiul UE, însă studiile realizate indică faptul că locuitorii din rural se simt “trecuți cu vederea” din punct de vedere al politicilor publice.
 
Mai multe informații și link către completarea chestionarului.

SATE PARTICIPANTE ÎN PROIECTUL SMART RURAL21

În data de 7 iulie au fost anunțate satele selectate în urma evaluării înscrierilor în proiectul Smart Rural21.
 
Astfel, în urma interesului ridicat înregistrat – 736 înscrieri dintre care 20 din România, au fost selectate 16 sate care se alătură celor 5 pre-selectate.
 
Printre satele finaliste în această etapă se numără și comuna Remetea din județul Harghita.

Următoarea etapă are în vedere analiza provocărilor și oportunităților identificate  și elaborarea strategiei “sat inteligent” adaptată specificului local.
 
De asemenea, prin inițiativa Come along (Vino cu noi), satele neselectate au ocazia să dezvolte și să implementeze strategiile de sate inteligente, asemenea celor participante.
 
RNDR a urmărit îndeaproape conceptul și a participat în cadrul grupului de lucru coordonat de ENRD privind satele inteligente, astfel încât vom continua să urmărim derularea proiectului Smart Rural 21 și inclusiv acțiunile comunei participante Remetea.

NEWSLETTER EIP AGRI – NR 83

Cel mai recent număr al newsletterului EIP AGRI este disponibil în limba română, atât pe siteul rndr.ro – secțiunea PEI AGRI, cât și pe sietul eip-agri – secțiunea newsletters.
Tematica ediției aferente lunii iulie vizează bunăstarea și sănătatea animalelor.
Din cuprins:
  • Eclozarea în cadrul fermei pentru îmbunătățirea sănătății puilor;
  • Premiul european pentru apicultură [termen 4 septembrie];
  • Combaterea virusurilor noi în zootehnie;
  • Noi aptitudini pentru agricultura digitală
și multe alte subiecte interesante.
De asemenea, două publicații și un clip EIP AGRI sunt acum disponibile în română:
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
 CONSILIUL AGRIFISH DIN 20 iulie 2020

În cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit, prima în format fizic după cea din ianuarie 2020, miniștrii au discutat în detaliu strategia „De la fermă la consumator”, arhitectura verde a pachetului de reformă a politicii agricole comune (PAC) și situația pieței în contextul crizei provocate de COVID-19.
 
De asemenea, președinția germană și-a prezentat programul de lucru și prioritățile în sectorul agricol și cel al pescuitului, respectiv:
  • reforma PAC;
  • Strategia „De la fermă la consumator”;
  • bunăstarea animalelor;
  • etichetarea produselor alimentare;
  • Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și posibilitățile de pescuit pentru 2021,
subiecte care se vor afla în următoarele șase luni pe agenda Consiliului.
 
Discuțiile de astăzi au evidențiat faptul că putem acționa rapid pentru a oferi fermierilor noștri certitudinea și garanțiile necesare pentru anii următori și, în același timp, pentru a ne ridica la înălțimea ambițiilor noastre verzi.
Împreună putem pregăti terenul pentru asumarea, până la sfârșitul anului, a unor angajamente politice ferme privind sustenabilitatea, protecția climei și securitatea alimentară
. – Julia Klöckner, ministrul alimentației și agriculturii din Germania.

În ceea ce privește strategia „De la fermă la consumator”, miniștrii au efectuat un schimb de opinii, concentrându-se asupra modalităților de sporire a durabilității sistemelor alimentare. Comisia Europeană a reiterat importanța includerii obiectivelor și țintelor strategiei „De la fermă la consumator” în viitoarele planuri strategice naționale din cadrul PAC, prin intermediul recomandărilor specifice fiecărei țări (recomandările nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic).
 
Miniștrii au solicitat transparență, flexibilitate și rapiditate în procesul de publicare și de reflectare a acestor recomandări în planurile strategice naționale ale fiecărui stat membru.
 
De asemenea, Consiliul a discutat despre arhitectura verde a pachetului de reformă a PAC și, în special, despre posibilitatea de a dispune de un buget minim pentru programele ecologice (delimitare), acestea reprezentând un nou element prezentat în propunerea PAC, care vizează stimularea fermierilor în vederea adoptării de practici favorabile climei și mediului prin plăți directe.

Miniștrii și-au reiterat opiniile cu privire la caracterul voluntar sau obligatoriu al programelor ecologice și au explicat că flexibilitatea financiară este esențială pentru asigurarea faptului că fermierii nu pierd fondurile neutilizate (în special dacă s-ar introduce o delimitare a fondurilor).

Consiliul a discutat și posibilitatea stabilirii unui procent minim uniform la nivelul UE de teren arabil dedicat elementelor neproductive, culturilor intermediare sau culturilor fixatoare de azot: unii miniștri au solicitat o mai mare flexibilitate, în timp ce alții au fost de acord cu abordarea bazată pe procentul minim.

Mai multe informații aici.

  INFRASTRUCTURA DE INTERNET ÎN BANDĂ LARGĂ ÎN RURAL
 
În data de 9 iulie s-a desfășurat conferința online Infrastructură de bandă largă în rural organizată de EURACTIV.                                                                                         
Evenimentul a urmărit modul în care decalajul generat de conexiunea în bandă largă la nivel urban-rural poate fi redus mai rapid, cât și modalitatea în care infrastructura de internet în bandă largă sprijină dezvoltarea sectorului agricol și generează competitivitate durabilă.

Principalele subiecte au vizat:
  • Infrastructură de bandă largă la nivel european;
  • Importanța infrastructurii de bandă largă în dezvoltarea comunităților rurale;
  • Reducerea decalajelor între urban și rural privind infrastructura de bandă largă.
În urma discuțiilor din cadrul evenimentului, s-au desprins următoarele concluzii:
  • Digitalizarea reprezintă cheia succesului în dezvoltarea comunităților rurale, internetul de bandă largă generează o informare rapidă și reprezintă o condiție obligatorie în aplicarea conceptului de sate inteligente;
  • La nivel UE se înregistrează o lipsă a educației privind abilitățile digitale, motiv pentru care CE a pus în aplicare un plan de acțiune pentru infrastructura de bandă largă;
  • Internetul în bandă largă are un rol important în susținerea economiei, având în vedere perioadă de criză pandemică în care ne aflăm.
Competitivitatea economică a regiunilor, în special a regiunilor rurale, depinde de o bună conectivitate. Infrastructura nu înseamnă doar drumuri și căi ferate, ci și infrastructură de internet.

În acest sens, un element important îl reprezintă conectarea „Birourilor de competență în bandă largă” (BCO), cu părțile interesate din mediul rural, recent înființate.
Dl. Janusz Wojciechowski-Comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală a declarat că decalajul digital poate fi redus doar prin colaborarea dintre aceste birouri și părțile implicate la nivel rural și local.
Informații și detalii suplimentare din cadrul evenimentului pot fi consultate aici .

ATELIERUL DE LUCRU ZONE RURALE VIBRANTE

În data de 30 iunie s-a desfășurat online atelierul de lucru Zone rurale vibrante: accesul la servicii.

Evenimentul este al doilea privind tematica serviciilor publice în mediul rural, ulterior celui din noiembrie 2019 referitor la locuri de muncă în rural, și a abordat accesul la servicii precum educația, mobilitatea,  sănătatea ca parte a viabilității și dezvoltării potențialului zonelor rurale.

Totodată,  discuțiile au vizat sursele de finanțare și co-finanțare, precum sprijinul public și cel prin FEADR și a prezentat bune practici din diverse state membre.

De asemenea, au fost abordate subiecte precum adaptarea modelului de guvernare în funcție de specific, revizuirea conexiunilor dintre rural și urban, inversarea depopulării zonelor rurale prin crearea și dezvoltarea serviciilor pentru locuitori.
Mai multe detalii și prezentările susținute pot fi găsite aici .

EVENIMENTE ȘI ACȚIUNI NAȚIONALE
CONSULTĂRI ONLINE PRIVIND ELABORAREA PNS
 
În perioada 9-27 iulie a.c au avut loc 8 consultări online ale subgrupurilor de lucru privind elaborarea Planului Național Strategic (PNS).
 
Consultările au inclus discuții privind obiectivele specifice aferente analizei SWOT, cât și actualizarea datelor statistice și integrarea propunerilor în cadrul celei de-a doua variante.
 
Totodată, subiectele analizate au vizat, pe lângă stadiul analizei SWOT (a 2a versiune), principalele modificări și indicatori, cu posibilitatea completării până la data de 3 august, aspecte precum:
  • următoarele etape în elaborarea PNS, respectiv analiza nevoilor și strategia de intervenții;
  • analiza sectoarelor în dificultate și corelarea acestora cu sprijinul cuplat;
  • stadiul negocierilor privind politica de dezvoltare rurală;
  • recomandările Comisiei privind strategiile “De la fermă la consumator” și de biodiversitate;
  • extinderea perioadei de tranziție;
  • îmbunătățirea gradului de pregătire profesională a forței de muncă din agricultură;
  • importanța asocierii, în special în rândurile micilor fermieri;
  • bugetul aferent PNS, cât și alocarea financiară prin planul de redresare economică Next Generation
  • reglementări privind adaptarea la schimbările climatice și gestionarea durabilă a resurselor naturale
  • contribuția viitoarelor măsuri la sprijinirea cercetării în dezvoltarea fermelor.
În ceea ce privește următoarele etape în elaborarea PNS, acestea vizează finalizarea analizei nevoilor - document care urmează a fi supus spre consultare membrilor grupurilor de lucru pentru fiecare capitol în parte, cât și elaborarea Strategiei de intervenție și descrierea intervențiilor pentru ambii piloni.
 
Referitor la alocarea PAC pentru perioada 2021-2027, România va beneficia de:
  • 13,78 mld. Euro pentru Pilonul I;
  • 7,01 mld Euro pentru Pilonul II;
  • 720 mil. Euro prin Programul de Redresare Economică Next Generation.

  INTERVENȚII ALE MINISTRULUI AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
 
În luna iulie, domnul Adrian Oros - ministrul agriculturii și dezvoltării rurale a susținut o serie de interviuri și intervenții privind subiecte de interes privind agricultura și dezvoltarea rurală, măsurile lansate, cât și răspunsuri la întrebările adresate de fermieri.
 
Interviurile pot fi accesate aici:

  ASOCIAȚIA PRODUS MONTAN
                       
În data de 23 iulie, la sediul MADR a avut loc întâlnirea de lucru cu reprezentanții zonei montane.
 
Tema întâlnirii a vizat constituirea Asociației Produs Montan, prima asociație a producătorilor din zona montană, [producători] care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate “produs montan”.

În prezent, Registrul Național al Produselor Montane cuprinde 255 de producători cu 1.021 de produse care au obținut mențiunea de calitate Produs Montan, aceste informații regăsindu-se pe site-ul www.produsmontan.ro și în aplicația Catalogul Produselor Alimentare Certificate (CPAC).
 
Conducerea MADR a subliniat rolul esențial al organizării în forme asociative, punctând avantaje precum facilitarea desfacerii produselor în marile rețele comerciale, putere de negociere sporită, consolidarea poziției în lanțul de aprovizionare cu alimente, asistență tehnică oferită membrilor. De asemenea, a fost subliniată importanța educației alimentare în școli pentru promovarea consumului de produse autohtone.
Mai multe detalii și întreg comunicatul aici
.
REDISTRIBUIRE CANTITĂȚI PROGRAMUL PENTRU ȘCOLI
 
În cadrul ședinței de Guvern din 22 iulie a fost aprobată  ordonanţa de urgenţă care completează art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene şi pentru adoptarea unor măsuri privind redistribuirea stocurilor de produse înregistrate ca urmare a suspendării cursurilor în instituţiile de învăţământ preuniversitar.

Prin acest act normativ se creează cadrul legal ca în situaţia suspendării cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar, disponibilul de produse contractate și nedistribuite să poată fi redistribuit către organizaţii umanitare, unităţi sanitare, de asistenţă socială, de îngrijire şi asistenţă medico-socială sau în favoarea beneficiarilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, în baza unei metodologii stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Totodată, documentul cuprinde condițiile care trebuie îndeplinite, respectiv:
  • produsele să se fi aflat în stocul furnizorului la data suspendării cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar, respectiv 11 martie 2020, potrivit prevederilor art. 2 din Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă nr. 6/2020 privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului Coronavirus;
  • produsele aflate în stoc au fost fabricate/achiziţionate în scopul distribuirii conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 559/2019;
  • produsele să corespundă întocmai, din punct de vedere al denumirii şi caracteristicilor, cu cele prevăzute în contractele/acordurile-cadru de furnizare;
  • să fie produse gata de consum, în sensul că nu mai necesită prelucrări suplimentare, cu excepţia merelor care pot fi spălate şi ambalate, fără ca aceste operaţiuni să conducă la creşterea preţului prevăzut în contractele/acordurile-cadru de furnizare;
  • să poată fi inventariate cantitativ şi calitativ la furnizor, atât faptic cât şi scriptic, în baza documentelor de evidenţă a gestiunii;
  • data durabilităţii minimale să nu fie depăşită la momentul redistribuirii.
Mai multe detalii aici .
INIȚIATIVE DE ASOCIERE DUPĂ ÎNCHIDEREA LACTALIS VATRA DORNEI

Două fabrici din Bazinul Dornelor, de la Floreni și Vatra Dornei, din portofoliul firmei Dorna Lactate, se închid.

Conform newsbucovina.ro care citează pe directorul AJOFM Suceava, în zonă au loc discuții privind asocierea în vederea continuării acestei activități de prelucrare a laptelui în zonă.

“Sunt trei cooperative în Bazinul Dornelor, iar Federația Agricultorilor de Munte urmează să se întâlnească, să construiască și să dezvolte” – Directorul AJOFM Suceava.

Întreg articolul și sursa, aici .

PRODUCĂTORII LOCALI SĂTMĂRENI, PROMOVAȚI ÎN SUPERMARKET
 
Produsele mai multor producători locali și-au făcut loc într-un mare magazin din Satu Mare.
 
Reprezentanții supermarketului și-au dorit să promoveze produsele locale în magazin, iar acum producătorii beneficiază de raftul dedicate lor – “De la noi, din Satu Mare”.

Întreg articolul aici .

Aflați mai multe detalii despre submăsurile PNDR 2014-2020, 16.4 și 16.4a Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol, aici .
MICUL TÂRG APICOL

În data de 24 iulie, în comuna Maciuca din județul Vâlcea, s-a desfășurat Micul târg apicol.  
 
Evenimentul a avut ca scop promovarea produselor tradiționale din teritoriul GAL ,,Ținutul Vinului’’ și sprijinirea beneficiarilor proiectelor în a le implementa cu succes, ceea ce conduce și la o implementare cât mai eficientă a strategiei de dezvoltare locală  (SDL) a GAL-ului.
 
În cadrul evenimentului au fost prezentate situația proiectelor derulate, stadiul contractării , plătii și implementării proiectelor derulate prin GAL.

Acțiunea s-a bucurat de largă participare din partea persoanelor interesate în a se informa referitor la apicultură și de activitatea desfasurată de GAL Ținutul Vinului.

PASTE ARTIZANALE PRODUSE LA ZALĂU
 
Doi tineri produc paste premium naturale, printr-un proces de manufactură, iar afacerea lor a devenit un succes.

Povestea începe în anul 2015, când este înfiinţată ferma de găini crescute la sol a familiei.

Ideea a apărut ca urmare a analizei momentelor când cerere de ouă pe piață scade. Soluția a condus la o inovație în zonă și la valorificarea ouălor, anume pastele artizanale.
Citiți întreg articolul aici
.


Aflați mai multe detalii despre submăsura din PNDR 2014-2020, 4.2 - Investiții în prelucrare/comercializare și/sau dezvoltare de produse agricole și 6.1 Instalarea tinerilor fermieri (sesiune în desfășurare)
NEWSLETTER ALTE REȚELE
Acest newsletter vă este transmis de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR).
Adresa de e-mail a fost adăugată în baza de membri ai RNDR în urma participării la evenimentele organizate de  RNDR, pentru a permite o mai bună comunicare asupra evenimentelor și tematicilor privind agricultura și dezvoltarea rurală.
CALENDAR
-
Evenimentele organizate de ENRD - Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală și EIP AGRI - Rețeaua Europeană pentru Inovare în Agricultură și Silvicultură sunt anunțate pe siteuri, împreună cu metodele alternative de participare/online.
-
-
-
Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR)
Contact:
E-mail: rndr@madr.ro
Website: www.rndr.ro
Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91,
        021 307 86 24
Fax: 021 307 86 06
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © 2020, RNDR. All rights reserved.

Adresa noastră de mailing: usr.rndr@madr.ro

Vreți să schimbați modul de primire al acestor e-mailuri?
 update your preferences sau unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp