Copy
זכויות האדם בכנסת
ראשון, 2.8.2020
האגודה לזכויות האזרח בישראל
עמדותינו בנושאים שעל סדר יומה של הכנסת בתחום זכויות האדם: היערכות לשנת הלימודים; מצלמות גוף לשוטרים; השתתפות מרחוק בדיונים בבית המשפט.

היערכות לשנת הלימודים

היערכות לפתיחת שנה"ל תשפ"א

ועדת החינוך, התרבות והספורט | יום שני 3.8.2020 בשעה 10:00


עמדת האגודה (יחד עם הקליניקה למשפט ומדיניות חינוך באוניברסיטת חיפה): רבים מהתלמידים/ות בישראל אינם יכולים להשתתף בלמידה מקוונת – מצב בעייתי בימי שגרה, ועל אחת כמה וכמה בימי הקורונה. ל-24% ממשקי הבית עם ילדים בישראל אין חיבור לאינטרנט, וב-15.7% ממשקי הבית עם ילדים אין ולו מחשב אחד. קיימים פערים גדולים בין קבוצות האוכלוסיה: כך למשל, בעוד שלכל תלמיד מהעשירון העליון יש בביתו בממוצע שני מחשבים, רק לרבע מהתלמידים בעשירון התחתון יש מחשב אחד לכל הבית; 21.7% ממשקי הבית היהודיים אינם מחוברים לרשת לעומת 51.2% ממשקי הבית הערביים; ל-80% ממשקי הבית היהודיים יש מחשב ביתי, לעומת פחות מ-60% ממשקי הבית הערביים. מצבם של תלמידי הכפרים הבלתי מוכרים בנגב, של תלמידים במשפחות מבקשות מקלט ושל תלמידי ירושלים המזרחית הוא הקשה ביותר. על מדינת ישראל לנקוט צעדים דחופים כדי להבטיח "מחשב לכל ילד" (ולא לכל משפחה) ולהנגיש תשתיות אינטרנט לתלמידים  בכל רחבי הארץ – והכל טרם פתיחת שנת הלימודים הבאה. להרחבה

עמדת האגודה (יחד עם עיר עמים) באשר להיערכות המיוחדת שנדרשת בירושלים המזרחית: מערכת החינוך בירושלים המזרחית מזמנת מצב ייחודי הדורש פתרונות ייחודים לו. מצד אחד, מחסור ביותר מ-3,000 כיתות ובמרחבים בתוך בתי הספר, צפיפות ותנאי סניטציה ירודים, מקשים מאד על חזרה ללימוד מקרוב בתנאים הנדרשים היום. מצד שני, כפי שגם הבהיר הגל הראשון של הקורונה, למרבית התלמידים בירושלים המזרחית אין נגישות ללמידה מקוונת מרחוק. היערכות ראויה לשנת הלימודים דורשת, בין היתר: יצירת מנגנון ברור ומפורט לשימור מרחק ואוורור במצב של מחסור בכיתות וצפיפות קשה; הגברת תקני הניקיון ושיפור משמעותי בתנאי הסניטציה בבתי הספר; מתן הנחיות ברורות בשפה הערבית לסגל ההוראה, להורים ולתלמידים; חלוקת מחשבים; ושיפור מסיבי בתשתיות האינטרנט. להרחבה

מצלמות גוף לשוטרים

דיון מהיר בנושא: "שנה וחצי לאחר תחילת פרויקט מצלמות הגוף על השוטרים, אין נתונים, אין שקיפות, ואין אכיפה של נוהל השימוש בהן"

ועדת הפנים והגנת הסביבה | יום שלישי 4.8.2020 בשעה 9:30


עמדת האגודה: האגודה תומכת בשימוש במצלמות גוף על ידי שוטרים. בהתאם לניסיון שנצבר בעולם, תיעוד מפגשי שוטר-אזרח באמצעות מצלמות גוף עשוי להביא להגברת השקיפות, לירידה באלימות ובשימוש בכוח, לצמצום גילויי גזענות ופרופיילינג ולהגברת האמון במשטרה. אלא שהמציאות מלמדת שבישראל השליטה של המשטרה במצלמה ובחומר המצולם מעלה חששות באשר לאופן השימוש בהם. המשטרה מציפה את התקשורת בצילומים ממצלמות הגוף של השוטרים (לפעמים באופן ערוך ומגמתי) כשהסרטון מחזק את עמדתה, ומסתירה סרטונים אחרים שמאירים אותה באור שלילי. כמו כן, נכון להיום לא ננקטו כל צעדים נגד שוטרים שמפעילים את המצלמות שלא בהתאם לנוהל (למשל, "שוכחים" להפעיל את המצלמה). אנו ממשיכים לפעול למען שקיפות בהליכים משטרתיים ולמען הפסקת האלימות המשטרתית. 

השתתפות מרחוק בדיונים בבית המשפט

הצעת חוק קיום דיונים באמצעים טכנולוגיים (הוראה שעה - נגיף הקורונה החדש) (דיונים בבתי משפט ובבתי דין בהשתתפות עצורים, אסירים וכלואים), התש"ף-2020 - החלק הנותר - הכנה לקריאה שנייה ושלישית

ועדת החוקה, חוק ומשפט | יום שלישי 4.8.2020 בשעה 13:00

 
הצעת החוק מבקשת לקבוע כי בשל הקורונה, אסירים ועצורים לא יובאו לבית המשפט לדיונים בעניינם, לרבות בעניין המעצר הראשוני, אלא באופן מוגבל, ותחת זאת הדיון יתקיים באמצעות וידאו או שיחת טלפון.

עמדת האגודה: הצעת החוק פוגעת פגיעה קשה ביותר בזכויות אסירים ועצורים. נוכחותם הפיזית של אסורים או עצורים בבית המשפט חיונית להבטחת זכותם להליך הוגן, לרבות הקשר הבלתי אמצעי עם השופט ועם הסנגור.

ההסדר המוצע מנותק לחלוטין מההגבלות הכלליות שחלות על החברה כולה, כך שזכויות היסוד של אסירים ועצורים להליך הוגן ישללו בעוד המשק נמצא בשגרה מלאה ובתי המשפט פועלים במתכונת רגילה. למרות שמדובר בקבוצה הנמצאת בסיכון מוגבר להידבקות בשל הצפיפות הרבה, אין להפלות אותה באופן קיצוני כל כך לעומת שאר האוכלוסיה. האילוצים הטכניים של שירות בתי הסוהר ושל מערכת בתי המשפט אינם גזירת גורל, ויש להשקיע את מירב המאמצים כדי לנטרל אותם ולאפשר לאסירים ולעצורים לממש את זכויותיהם (לדוגמה הארכת שעות הפעילות של בתי המשפט; הוספת רכבים ליחידת נחשון; התאמת אולמות הדיונים הצמודים למתקני הכליאה).

במקרה שהצעת החוק תאושר האגודה דורשת, בין השאר, שההכרזה על ההגבלות תעשה באישור בתי המשפט, כדי לא לפגוע בהפרדת הרשויות; שההיוועדות החזותית תעשה ככלל בהסכמת האסיר או העצור וסנגורו; שלא יעשה שימוש בקול (טלפון) בלבד אלא לכל הפחות בווידאו ובקול; לקבוע מראש את הסטנדרט הטכנולוגי; ולהבטיח דיווח אפקטיבי לוועדת חוקה. להרחבה

 
העבירו לכם את העדכון השבועי הזה ואתם רוצים להמשיך ולקבלו גם בעתיד? להרשמה לחצו כאן
עדכון מהכנסת גם באנגלית - להרשמה לחצו כאן

לצפייה מיטבית לחצו כאן | להסרה מרשימת התפוצה לחצו כאן
 
Copyright © 2020 ACRIHebrew, All rights reserved.