Copy

- Turneringer -

August 2020

Turneringer i august
3.8. Holdturneringen 2020/2021
8.8. 13. Sommer cup øst - Championship
8.8. 13. Sommer cup øst - Novice


Kommende turneringer
19.9 BG 1/2 Marathon UDSOLGT
3.10.-4.10. DM i Doubles - OBS Ny dato

Månedens mantra

Af Lene Espersen

Overvej altid Take/Pass-beslutninger grundigt
- også selvom du spontant har lyst til tage eller passe øjeblikkeligt.
- Thomas Kristensen

Ulrik Andersen: "Backgammon.dk
er et vigtigt fundament for udbredelsen
af backgammon i Danmark"

Af Taus Bøytler

Lars-Henrik Braun, ranglistens nummer 1, ser godt ud på den nye hjemmeside
I lige så lang tid, som folk har haft behov for at fortælle omverdenen om deres seneste oplevede broksekvenser (det der skete var...), har Dansk Backgammon Forbunds hjemmeside, og ikke mindst ambitionerne for samme, været noget der har kunnet sætte sindene i kog rundt omkring i de små backgammonhjem.

Nu er vi endelig ved at være der. Og så alligevel ikke. For den nye hjemmeside kommer aldrig helt i mål. Det og meget mere kan du læse mere om i dette interview med Ulrik Andersen fra bestyrelsen.

Hvorfor er det nødvendigt med en ny hjemmeside, den gamle var da ok?

Ulrik: "Den gamle var ikke færdigudviklet. Der manglede bl.a. et webdesign, og det var som webmaster ikke muligt at flytte rundt på indholdet. Det var fx heller ikke muligt at redigere forsiden.

Den gamle, som blev lanceret i 2018, omfattede primært funktionalitet til administration af medlemmer, rating, holdturnering m.v., men manglede altså funktionalitet, så den også kunne fungere som en levende hjemmeside indholdsmæssigt. Dét har vi nu fået med backgammon.dk.


Er den nye hjemmeside bare et ansigtsløft, eller ligger der noget dybere bag?

Ulrik: "Nej, det var ikke bare et ansigtsløft. Som sagt manglede der muligheder for at kunne redigere og administrere indholdet, så hjemmesiden kan blive mere dynamisk.

Og så er backgammon.dk jo både en hjemmeside og forbundets administrative system og database, hvor vi holder styr på data om medlemmer, kontingent, turneringer, kampe, rating osv.

Derfor har vi nu også indført krav om accept af forbundets persondatapolitik som en forudsætning for at kunne være medlem af forbundet og kunne logge ind på hjemmesiden. Det er nemlig et lovkrav.
"

Hvad kan vi forvente i fremtiden?

Ulrik: "Vi kan forvente, at backgammon.dk løbende udbygges med mere indhold, flere nyheder osv. Vi skal fx have tilføjet indhold, der gør det nemt for nye interesserede at finde klubber rundt omkring i landet og blive introduceret til backgammon og alle turneringsaktiviteterne. Der skal sikkert også arbejdes med nogle af de administrative funktioner.  

Og så er der forum, som desværre ikke er særligt velfungerende, hvilket vi alle vist er trætte af! Forum er teknisk set arvegods fra den gamle hjemmeside og var ikke omfattet af udviklingen af den nye, men det vil vi se på i næste fase.

Det samme gælder kalenderen med oversigt over backgammonturneringer. Her skal der også ske nogle forbedringer. Det må ikke gå i stå!
"

Apropos fremtiden, hvornår kan vi så forvente, at den nye hjemmeside er helt i mål?

Ulrik: "Aldrig! Der vil altid være behov for at udvikle og tilpasse indhold og funktionalitet i takt med nye eller ændrede behov i forbundet og blandt brugerne.

Derfor lægger bestyrelsen også op til, at der i budgettet fremover skal afsættes et fornuftigt beløb til løbende tilpasning af backgammon.dk, som en del af forbundets drift.

På denne måde kan vi også undgå, at vi om nogle år igen står med en kæmpe udviklingsopgave på én gang. Det er bedre at gøre det løbende.
"

Vil det have indflydelse på hjemmesiden, hvis bestyrelsen skal komme i mål med ambitionen om, at vi skal blive 1.000 medlemmer?

Ulrik: "Ja, så absolut. Backgammon.dk skal understøtte de hverve- og markedsføringsaktiviteter, som bestyrelsen har lagt op til i strategien “Et større forbund for bredde og elite”, og som landsrådet vedtog i juni.

Hjemmesiden skal kunne “indfange” interesserede fra forskellige markedsføringsaktiviteter - både fra sociale medier og mere “analoge” tiltag. Backgammon.dk skal gerne blive den autoritative kilde til oplysninger om og et vigtigt fundament for udbredelse af backgammon i Danmark i de kommende år.
"

Af en endnu levendes overvejelser
på vej mod HT 20/21

Af Michael Greholm

Michael Greholm overvejer endnu et mestertræk
Fotos: Christian Klebajn
Der er godt nyt for alle gammonister, der dyrker verdens angiveligt ældste brætspil. Gammon har mindst 5000 år på bagen og blev også spillet i den antikke verden, som for eksempel i Pompeii, hvor de dog ikke længere har en holdturnering.

Herhjemme er HT 20/21 lige om hjørnet, og jeg tror de fleste af os glæder os til at komme i gang med den nye sæson – ligesom vi gerne så den gamle blive afsluttet også.

Det har været et anderledes gammon-forår end ellers og hængepartierne er som altid småirriterende og fylder op i hjørnerne. Covid+Landsråd+sommerferie har medført, at vi endnu ikke har fundet vores mesterhold, og heller ikke haft tid til den festlige Afslutningsturnering.

For mit vedkommende mangler de to event’er, inden vi for alvor kan tage hul på en ny sæson – men vi får se, om ikke de kan trylles på plads eller fejes af bordet. Jeg håber på det første.

Stærk Liga
I min optik har vi en virkelig stærk liga i Danmark. Jeg er ikke så bekendt med liga’erne i andre lande, men tror ikke der er mange steder, hvor man møder så bredt og stærkt et felt som Danmarks Elite eller 1. div.

1. division, der er mit fokusområde i år, er spækket med IM’ere og GM’ere og mere væsentlig med spillere der er topskrappe. Mest markant er KBgK og Team Casino Munkebjerg nu at finde i 1. div. – vores to bedste landsholdskort er i de trupper sammen med et par håndfulde øvrige topspillere.

Det er sidste års mestre og en af sidste sæsons mesterskabsfavoritter, som vi nu skal bokse med i den næstbedste række – det bliver en fest! Det er et privilegie at kunne møde så mange gode spillere over en sæson, og jeg ser frem til alle de mange gode kampe der er i vente.

Sidste HT-sæson havde vi mange gode spil-weekender, hvor mange hold var samlet. Det håber jeg bliver endnu højere prioriteret i planlægningen af denne sæson – det er en lille gammon-festival med den slags ’turneringer’, hvor vi kan mødes og tale sort mellem ligesindede.

Tør jeg gøre opmærksom på, at Odense ligger meget centralt i landet og gerne danner ramme om mange HT-træf.

Backgammon er et urimeligt spil, hvor man ikke har en chance uden gode rul; men hvor det gode spil vil vinde i det lange løb – sidste sæson var ikke lang nok for KBgK og TCM – eller for Klaps, det er skrappe fyre der nu skal spille i 2. division. Der er ikke retfærdighed til på den korte bane indenfor gammon.

Momenter af kaos
Jeg er kaptajn for Odense Chang , der er et moderat hold, hvis vi ser på det spiller for spiller op mod mange af de hold, der var i sidste sæson og ikke mindst er i den nye. Alligevel var vi meget tæt på at rykke op eller komme i playoff (faktisk var det – pinligt nok – fordi jeg underpræsterede, at vi ikke gjorde).

Som holdkaptajn undrer jeg mig over, hvordan man kan forberede sig på et spil der er så uforudsigeligt, og coache sine spillere til at mestre de momenter af kaos der hele tiden ramler ned om ørene på os. Hvorfor mon vi bliver ved med at spille dette urimelige spil?

Nytteløse studier ... ?
Det er grafer som den her vi hele tiden hives rundt i managen af. Fra 80% favorit til 90% underdog – WHAM! Og så sidder man der – misbrugt og forladt – med alle sine hundredvis af timers studier - til ingen nytte; og der er fame heller ikke en ordentlig whisky at få, men derimod 2½ time til man er hjemme og kan fælde et træ og tage et varmt bad. Se blot hvad Kirstine gjorde mod mig for et par måneder siden.



Urimelig modgang
Der er skrevet og undersøgt en del om skill/held i gammon og tænkt og sukket meget mere. Den gængse regel med, at det reelt kun er 60% af kampene, der afgøres af skills, er nok ikke helt skæv (vel KBgK, TCM og Klaps)?

Jeg har faktisk lidt ondt af ofrene for urimelig modgang i gammon, her tænker jeg også på mig selv, og vil slå et slag for deres sjælefred. Men husk altid: Don’t tell me any bad luck stories, som en spiller havde på sin t-shirt hver dag under Nordisk Open i 1995. Det er stadig så sandt. Men jeg får alligevel en trang til at blive polemisk – det må være ok, da det ikke er på egne vegne.

En blind abe på stoffer er godt inde
Peter Ellis fra Free Range Statistics har lavet en undersøgelse, som vi formentlig ikke kan bruge til en dyt. Jeg håber virkelig, at Kedde læser med.

Ellis kommer frem til, at hvis vi estimerer en kamps udfald ud fra held alene, vil vi få ret 97,9% af gangene, hvis vi estimerer ud fra skill alene får vi ret 65%. En blind abe på stoffer ville gætte rigtigt 50% - så skill er ikke kuren alene – vel! Kombinerer vi skill og held kan vi forudsige udfaldet 99,7% af gangene – så det er vejen.

Men i de alle kampe der ikke er XGM vælger jeg held hver gang – hvis blot der var en option for det. Mine udsagn understøttes af:

http://freerangestats.info/blog/2016/03/19/elo-pr-luck

Kunsten at mestre det urimelige
Det er lidt deprimerende, hvis alle timerne med analyse kun giver en edge på 1,8% - ikke sandt? Det er nok, det håber jeg virkelig, sat ekstremt på spidsen, og heldigvis heller ikke der den ligger, det er kun en del af fortællingen.

Vi der spiller gammon på et konkurrenceplan, spiller af flere årsager: For at vinde over os selv og præstere bedre over tid, for at blive underholdt af det fascinerende spil sammen med ligestillede og for at forsøge at vride de få procenter hjem, som vi reelt har en indflydelse på – over den laaaaange bane.
 
Som de engelsktalende ville sige: ”It certainly builds character”. Så med det in mente tror jeg, at jeg vil fokusere på at forberede mine holdkammerater på at mestre det urimelige og jagte de få %’er der er at hente, så vi kan få en endnu bedre sæson end sidst – gammon er ikke primært resultatorienteret, det er en processport! Tak for mine sejre og tak for mine nederlag, der fik mig til at se dybere og arbejde hårdere.

Onkel M har fat i den lange ende
Hvad ville salig Paul Magriel mon sige?

I am addicted to games in general! Games are controlled violence. You take out your frustrations and hostilities over a backgammon set. In games, you know what’s right and wrong, legal and illegal. In life, you don’t!

I’m always at war with luck and disorder. I’m always trying to impose my will over the randomness of the dice, over what seemingly has no structure. I may be sounding sort of melodramatic, but what I’m trying to do in backgammon is create order out of chaos. I guess in a psychological sense, I’m trying to make sense out of the world.

Det bliver fantastisk med kontrolleret vold i massevis, måske er backgammonterapi – en ventil for livets frustrationer, på sin egen meget frustrerende måde.

Backgammon er i hvert fald vanedannende, måske skulle der være advarsler på brætterne: ”Stærkt vanedannende – kan medføre familiære udfordringer, tab af sociale kompetencer og nørdet adfærd!”

Et spil for gentlemen
Krigen er lige om hjørnet. HT20/21 – hvor alle vi gammon-misfits atter kan blive belønnet for urimelig medvind og straffet for de fejl vi begår – primært at danse 4 gange på et 3-punktsbord efter at have taget en no-double.

Men den største fejl i backgammon er, hvis man ikke er en gentleman ved brættet, og undlader at erkende sin egen ringe indflydelse på udfaldet i det spil, der er større og ældre end os alle, og modtager sine nederlag med værdighed.



Bring dine våben i orden!

Vil du spille en 17 points kamp inden holdturneringen?

Af Christian Skjæran

Sådan så det ud, da der i 2018 blev varmet
godt og grundigt op til holdturneringen
Foto: Christian Skjæran
Københavns Backgammon Klub inviterer til den traditionelle opvarmningskamp / venskabskamp … kært barn har mange navne. 

I 2020 udgaven stiller KBgK op sammen med Soirée Dansante, og alle andre DBgF medlemmer er velkommen som gæster til den hyggelige middag samt den efterfølgende kamp.

Der spilles ”heads up” – spillerne seedes efter rating på dagen og højest ratede KBgK/Soirée spiller mod højest ratede gæst osv. Er der et overskud af KBgK’ere eller gæster så spiller de også en 17 points kamp, men disse indgår ikke i den samlede kamp om den ærefulde pokal.

Er der et lige antal kampe i dysten, så vil resultatet af kampen med den bedst ratede KBgK/Soirée spiller være afgørende for udfaldet mht. pokalen.

Der spilles til 17 point, kampene rates og der er ur-obligation for top 5 og ur-præference for resten (34 min/12 sek). Der er også præference for at optage/notere sin kamp samt brug af baffle box (terninge-blander). Vi forventer der gives resultat og turneringen vil blive godkendt til botnorm.

Datoen bliver torsdag den 27. august og hele herligheden afholdes hos Buchard & Fabian (caféen i Valby Hallen). En officiel invitation kommer op på diverse Facebook grupper så snart vi har alle detaljer klar (inkl. TU godkendelse mht. rating af kampene).

Christian Skjæran
KBgK Formand
Tlf. 2155 1601
christian@skjaeran.dk

Ny caféejer og old school backgammonspiller

Af Jan Schmidtsdorff

Øverst til venstre: Mesterkokken Monica Røner byder på mamse før gamse
Nederst til venstre: Jan Schmidtsdorff ser ud til at nyde livet,
selv om modstanderen fører 7-2.
Fotos: BHG44
Som mangeårigt medlem af forbundet, tilbage fra dengang I 1990erne, hvor der fandtes et elitedivisionshold der hed Faraoes Cigarer (og tro det eller ej, jeg spillede selv elitedivision), har jeg fulgt DBgF på hele rejsen, inklusiv storhedstiden med Carlsberg Cup.
 
Efter et af de mere, mangler ord, DBgF-landsråd, er det tid til at se fremad.
 
Som ny cafeejer og old school backgammon spiller er her lidt synspunkter og ideer.
 
Gør det attraktivt for caféer
Jeg tror, at der kan tiltrækkes nye spillere gennem ”hyggeligt miljø”, hvor det er mere end backgammon. Som cafeejer har jeg også interesse i at tiltrække flest mulige personer, da der også gerne skal være økonomi i det. Det er min ide bag BHG44s Grill & Gammon.
 
Kom og spil backgammon! tag din kæreste, mand, kone, venner, børn og hund med og hyg jer på terrassen.
 
Der er jeg meget enig med Karsten Bredahl i, at DBgFs nuværende krav til at deltage i cafeturneringer, gør det mindre attraktivt som cafe- og event-sted at holde backgammonturneringer.
 
Initiativer bliver bremset
Her synes jeg også forbundets ratingregler er med til at bremse initiativer som gratis rækker, men det er heldigvis nemt at løse.
                         
  • Hvorfor skal der være mere end 3 kampe i en turnering for at de kvalificere til rating? Det er jo kun 2 kampe der skal rates?
  • Hvorfor er det, at hvis der er et ”ikke DBgF medlem” med i turneringen”, så er det alle kampe der ikke rates i stedet for kun de kampe hvor ”ikke DBgF medlemmet” spillede”?
 
Her er et eksempel fra sidste års Grill & Gammon, hvor vi havde hygge-rækken, der var gratis:
                         
Vi kørte hyggerækken fire gange. Der deltog fem ikke-medlemmer undervejs. En gange var der kun tre deltagere i hyggerækken. Maria Bonke vandt rækken i suveræn stil, men tre gange deltog et ”ikke-DBGF medlem” og den ene gang var de kun tre, så ikke en eneste kamp kun rates.
 
Hjælp spillestederne
Og så kan både DBGF og alle DBGF medlemmer være med til at gøre det attraktivt som sted/cafe at lægge hus til Backgammon.
 
  • Promover de cafeer og de steder der gider lægge hus til backgammon i Nyhedsbrev, hjemmeside mv.
  •  Tjek ind på FB, når I er her. Skriv I spiller backgammon. I promoverer både backgammon og stedet. Del vores andre events og arrangementer i jeres netværk, vi lever af gæster.
 
Nye medlemmer/kontingent struktur
Jeg mener, der skal være en lettere tilgang for nye medlemmer. Jeg synes, det er en fantastisk ide med en flerdelt kontingent struktur og have skrevet nedenstående som ide, uden at man skal hænge sig for meget i beløb og grænser. Mit forslag ser ud som følger:

 
  • DBgF-Turneringsmedlem
Kontingent 400,-
Obligatorisk for Elite og 1 division
Obligatorisk for Mesterrække/evt. Advanced i officielle DBGF-turneringer
Kan stille op I cafeturneringer
Får nyhedsbrev
  • DBgF-medlem
Kontingent 200,-
Obligatorisk for 2. div og serierne
Obligatorisk for mellemrækken i officielle DBGF-turneringer
Kan stille op i cafeturneringer
Får nyhedsbrev
 
  • DBgF-hyggemedlem
Kontingent 0
Kan ikke spille holdturnering
Kan stille op i begynder/ungdomsrækken rækken i (udvalgte) officielle DBGF-turneringer
Kan stille op I cafeturneringer
Får nyhedsbrev

Kim Salomonsen gjorde det umulige:
Vandt Carlsberg Cup to gange

Af Taus Bøytler

Øverst til venstre: Kim Salomonsen (tv) viser
Mikael Stenstrup, hvem der bestemmer
Fotos: Ulrik Andersen og Mikael Stenstrup
Mange af forbundets erfarne medlemmer husker uden tvivl Carlsberg Cup, verdens største backgammonturnering, der blev afholdt i perioden 1989 - 2001.

Her fungerede lokale caféturneringer over hele landet som kvalifikationsturneringer til det eksklusive finalestævne, hvorfra de tre bedste spillere hvert år vandt en tur til verdensmesterskabet i Monte Carlo.

Kim Salomonsen, der har været medlem af forbundet så længe de fleste kan huske, har vundet turneringen hele to gange. En fuldstændig vanvittig præstation, der naturligvis afføder den største respekt fra historieinteresserede backgammon entusiaster.

Nyhedsbrevet bringer her et eksklusivt interview med Kim Salomonsen, der sætter nogle ord på den dobbelte sejr.

Hvordan har du det med at have vundet verdens største backgammonturnering, Carlsberg Cup, i både 1991 og 1999?

Kim: "Da jeg vandt Carlsberg Cup for første gang i 1991, var jeg en glad amatør, som troede at det hele var et spørgsmål om gode terninger (det tror jeg stadig lidt på).  

Først skulle jeg vinde på min stamcafe, og derefter var der ca. 8 kampe til 5 points. Jeg husker stadig nogle sekvenserne af kampene – noget de fleste nok kan nikke genkende til. Specielt dem som tabte til mig, hehe.

Men da jeg vandt anden gang tænkte jeg, ”det her er jeg sgu god til”, indtil et eller andet matematisk geni havde regnet ud, at der var større chance for at vinde den store gevinst i lotto end at vinde Carlsberg Cup to gang indenfor 8 år.

Jeg har en klar fornemmelse for, hvad jeg helst gerne ville have vundet.
"

Begge gange vandt du rejser til verdensmesterskabet i Monte Carlo. Var det nogle fede oplevelser?

Kim: "Når det så er sagt, har det været nogle supersjove, spændende og fede oplevelser i Monte. Den første gang jeg var af sted, havde jeg taget en god ven med. En af de store oplevelser på den tur var, at vi blev anholdt og fængslet efter en meget våd tur på Jimmy`z.

Jeg har været af sted til Monte ca. 10 gange, og hver gang har det været så hyggeligt. Jeg har mødt mange personer som jeg i dag kan kalde mine venner.
"

Hvordan vil du beskrive dig selv som backgammonspiller?

Kim: "Jeg ser mig selv som en backgammonspiller, der er god til at genkende stillinger, men mangler meget i forhold til computer-”nørderne”. Jeg elsker at spille, fordi et slag kan ændre spillets udfald.

Jeg vil gerne blive bedre, men jeg vil ikke lægge for meget tid i det. Jeg vil gerne have en, der kan give mig en let måde at tælle pips og give mig fif til udtagning ift. dobbeltterningen.
"

I holdturneringen 2020/2021 skal dit hold, Vesterbro Backgammon Klub I, spille i 2. division efter at I glippede oprykningen til 1. division via play off. Hvordan ser du frem mod den kommende sæson?

Kim: "Vi var så tæt på at rykke op i 1. division, men desværre glippede det i den allersidste kamp efter omspil. Det havde været sjovt at spille 1. division – jeg bliver altid bedre, når jeg spiller mod bedre spiller end mig selv.

Omvendt havde det krævet, at vi skulle landet rundt, og måske ville det være for tidskrævende…
"

Bliver du aldrig træt af at spille til 17 point, som man gør i holdturneringen, det er jo pænt langt?

Kim: "Jeg kan godt li’ at spille lange kampe – måske kommer det fra de glade 90’er hvor vi spillede money games i mere end 12 timer uden problemer.

Jeg spillede en gang i køkkenet på restaurant Bali, siddende på to grønne mælkekasser i 15 timer. Jeg har stadig tern på ballerne.

Jeg vil her til slut gerne sende en kæmpe tak til alle frivillige, der bruger meget af deres tid på at vi andre kan spille mange turneringer hvert år.
"

Masayuki Mochizuki:
"Backgammon har brug for de unge spillere"

Af Taus Bøytler
Oversættelse: Sally Larsen

Hvem er ikke bange for verdens bedste backgammonspiller, Masayuki Mochizuki?
Igen i 2019 toppede den japanske superstjerne Masayuki Mochizuki, i daglig tale Mochy, listen over Giants of Backgammon. Og det er ingen stor nyhed, for Mochy toppede også listen, der udkommer hvert andet år, i 2017, 2015 og 2013.

Ingen spiller er mere frygtet af modstanderne end Mochi er. Med sin kliniske tilgang til spillet slider han sine modstanderne op med eksperttræk efter eksperttræk.

Nyhedsbrevet har talt med Mochi om, hvordan det hele startede, hans angst for at møde danske Lars Trabolt i en VM-finale, respekten for konkurrenterne plus det løse.

Hvordan opstod din interesse for backgammon?

Mochy: "Jeg plejede at spille Shogi (japansk skak) i high school, og en seniorstuderende i Shogi-klubben lærte mig at spille backgammon.

Det år bestod jeg ikke min adgangseksamen til universitet og havde derfor en masse fritid indtil næste adgangseksamen.

Jeg kunne lide backgammon, og syntes der var en cool atmosfære. Samtidig kunne jeg vinde penge.
"

I perioden maj 2004 og fem måneder frem boede du i Danmark, hvor du spillede så meget backgammon som muligt. Hvad var det vigtigste du lærte af det ophold?

Mochy: "Da jeg var i Danmark, tog jeg til alle de steder, hvor jeg kunne spille. Jeg husker High Q som den mest populære backgammonklub dengang.

Jeg hang ud med Martin Foldager, Pia Jeppesen, Poul Lindberg Sørensen, Peter Hallberg og mange andre. Det var en sjov tid.

Jeg mødte Sander Lylloff, da ingen i verden kendte til ham endnu, og jeg tog til Århus for at møde Lars Bønding og Lars Trabolt. Og så vandt jeg endda en turnering i Aalborg.

Jeg kan ikke sige, hvad  det vigtigste jeg tog med fra den tid var, men jeg var 100 % fokuseret på at spille backgammon hver dag med spillere der, var semi-, eller fuldtidsprofessionelle.

Danskere er være super venlige og glade for at dele deres erfaring og indsigt i spillet. Så bare det at deltage i turneringer, diskutere chouetter og analyser gjorde mig stærkere.

Det var ikke sjældent at man kunne se Sander Lylloff, Steen Grønbech, Karsten Bredahl, Thomas Myhr og andre BG-giganter deltage i samme lille ugentlige turnering. Jeg kan ikke forestille mig bedre omgivelser end det.
"

Du har været med til at gøre en masse reklame for Youth World Championschip 2020. Hvad betyder den turnering for dig?

Mochy: "Backgammon har brug for de unge spillere. Forbund fokuserer alt for meget på de eksisterende spillere (sædvanligt ikke så unge mere) og investerer ikke nok tid og penge i de unge.

De unge har mere tid og flere venner, og dermed tid til at spille backgammon. Så snart den yngre gruppe vokser, vil de invitere venner, og gruppen vil forsætte med at vokse. De bruger mere tid på backgammon, end voksne gør.

Vi, voksne, har allerede for mange forpligtelser i livet og har begrænset tid til backgammon. Så at bruge tid på at få unge spillere ind i backgammon, giver mere mening end at bruge tid på de voksne.

Hvis vi gerne vil se en super spiller ( f.eks. med et PR på 2.0 eller lavere), er der flere grunde til at han/hun skal starte som ung.

Lad os få flere teenager og unge i start 20'erne ind.
"

I 2009 blev du verdensmester. Hvordan husker du tilbage på den oplevelse?

Mochy: "Der er nogle øjeblikke, jeg tydeligt husker.

Efter jeg havde vundet semifinalen, gik jeg i gang med at se den anden semifinale, så jeg kunne se, hvem min modstander ville være den næste dag.

Den anden semifinale var imellem Lars Trabolt (Trabi) og Rolland Herrera. Rolland førte stort, og jeg ønskede det var ham der vandt den semi (hvem har lyst til at spille finale imod Lars Trabolt?).

Jeg så matchen, og håbede at Lars ville tabe, da det pludselig gik op for mig, at dette ikke var sundt for mig, min attitude og dårlige tanker. Hvad nu hvis Lars fik vendt spillet og vandt semi'en? Det ville stille mig psykisk dårligt, inden jeg skulle spille.

Jeg stoppede med at se kampen, og gik ind i et andet rum med den forventning, at Lars vandt matchen.

Naturligvis var jeg nervøs, da jeg skulle i seng. Der var et stort præmiebeløb, og en VM-finale er en "once in a lifetime"-oplevelse.

Jeg kunne ikke sove. Jeg gik hvileløst rundt på mit værelse. Pludselig ud af det blå begyndte jeg at tænke;
"Hvor mange af os er så heldige at opleve at spille finalen om Verdensmesterskabet i det spil, som jeg bruger mit liv på at spille.

Uanset resultat ville det være en lærerig oplevelse. Så jeg gjorde mit bedste og lærte af det. Jeg ved ikke, hvor de tanker kom fra, men det var bare noget der sagde mig, at sådan skulle det være."

I finalen havde jeg et vanskeligt ryk, hvor der var to muligheder. Den ene så ud til at være et ordinært ryk, som ikke kunne være nogen stor fejl. Den anden var et dristigt ryk, som enten kunne være genialt eller en stor blunder. Jeg var ikke helt sikker og var bange for at lave en blunder.

Jeg havde allerede brugt for meget tid. Igen, var der noget der sagde til mig, "En sand verdensmester burde vise mandsmod og rykke det dristige ryk, når han mener at det er rigtigt. Du er ikke her i finalen for at spille sikkert." Så jeg valgte at spille det ryk, som var det mest risikable og fandt senere ud af, at det helt klart var det bedste.

Jeg er stadig ikke klar over, hvad det var der guidede mig igennem finalen. Jeg ved bare, at der var noget.
"

Hvad er den største oplevelse, du har haft som backgammonspiller?

Mochy: "Jeg har været heldig at lære mange fantastiske spillere at kende såsom, Falafel, Sander, MCG, Michy, Akiko, Kazuki og mange andre.

At have spillet med dem er i sidste ende så værdifuldt. Penge kommer og går. At vinde turneringer er dejligt, men uden modstandere, giver det ingen mening. De har motiveret mig og været min inspiration.
"

Raj Jansari: Min favoritturnering
i hele verden er uden tvivl Nordic Open

Af Taus Bøytler
Oversættelse: Lis Castro og Sally Larsen

Øverst til højre: Raj Jansari løfter pokalen
efter at have vundet Nordic Open 2016
Fotos: Raj Jansari og Line Westerboe
Har du først sagt Nordic Open har du med garanti også sagt Raj Jansari. Den britiske mesterspiller kommer ofte til København i påsken, hvor han både deltager i selve turneringen, som han vandt i 2016, og i de festlige øl-chouetter* til sent ud på natten.

Nyhedsbrevet har talt med Raj Jansati om, hvordan hans interesse for backgammon opstod, om hvordan spillerne til det britiske landshold bliver udtaget og andre spændende ting.

Hvordan opstod din interesse for backgammon?

Raj: "Første gang jeg stødte på Backgammon, var i skolen, hvor min bedste ven plejede at spille dette besynderlige spil med sin storebror. Jeg fattede simpelthen ikke, hvad der foregik, men da spillet var slut, havde min ven vundet noget i retning af 50 pence, og vi kunne købe en pose chips for pengene.

Det var først en del år senere, at en anden ven lærte mig reglerne. Dengang tænkte jeg, sikkert ligesom så mange andre, at det var et nemt et spil, og at jeg selv spillede fantastisk.

Jeg kan huske, at jeg spillede backgammon imod en fyr , før jeg skulle deltage i en pokerturnering på et casino i Nottingham (en by tæt på min hjemby Leicester) og vandt GBP 100,-, hvilket forstærkede mit syn på mine backgammonevner.

Jeg tog tilbage den efterfølgende uge og spillede imod ham igen med en forventning om samme resultat.
          
Jeg blev chokeret. Ikke kun over, at jeg tabte, men at jeg tabte dobbelt så meget, som jeg havde vundet den foregående uge. Det gik op for mig, at der var mere i dette spil, end jeg havde troet, og jeg stoppede med at spille i flere år.

Jeg flyttede til London for at afslutte min eksamen som advokat omkring 1997. En ven fortalte mig om en vinbar i Stoke Newington, hvor folk jævnligt spillede backgammon.

Vi tog derhen og spillede, og det var her at jeg mødte nogle stærke spillere og virkelig begyndte at lære spillet. Siden da er jeg faktisk ikke stoppet med at spille!
"

I Danmark har samtlige medlemmer af Dansk Backgammon Forbund en holdning til, hvordan spillerne til det danske landshold i backgammon skal udtages. Du er selv på det engelske landshold. Hvordan er jeres udtagelseskrav?

Raj: "Jeg tror ikke, at der er en bestemt måde der er bedst til udvælgelse af spillere til landsholdet. Det pres der er på en spiller i en live turnering for landsholdet, er ulig noget andet pres, du oplever.

Visheden om at din indsats kan være altafgørende, tilføjer et helt nyt stressniveau til spillet, som ikke alle håndterer lige godt.

Nogle mener, at en udtagelse til landsholdet kun skal være baseret på personlige resultater (PR). Andre mener at erfaring og succes er den rigtige måde at måle evner på. Andre stoler ikke på, at computerprogrammer ved alt.

Jeg har oplevet, at nogle meget stærke spillere (målt på PR) har været udfordrede, når de spillede for landsholdet.

I UK udpeger UKBGF en holdkaptajn. og det er udelukkende op til ham, hvordan spillerne til landsholdet udvælges. Indtil nu har kaptajnerne brugt en blanding af den tilgængelig information, til at udvælge de bedste efter deres mening. Personlige resultater, erfaring, succes, holdånd, generel attitude og engagement, mulighed for at deltage etc.

Alle der ønsker at komme i betragtning til dette hold, er velkommen til at kontakte kaptajnen med deres begrundelse for, hvorfor de skal være med på holdet.

Samlet set synes jeg, at det britiske hold har gjort det ok (vandt den store begivenhed i Tbilisi, Georgien i 2016 (hvor jeg var kaptajn) og fik en andenplads efter Danmark i Helsingør (Jeg mener det var i 2017), men holdet har måske ikke har levet op til sit fulde potentiale."


Du har deltaget i en del forskellige turneringer verden over. Hvilken turnering er din favoritturnering og hvorfor?

Raj: "Min favorit turnering i hele verden er uden tvivl Nordic Open!

Det var den første internationale turnering jeg deltog i. Jeg mener, det var omkring 2002. Jeg var utrolig heldig at nå finalen, som jeg endte med at tabe til Morten Holm.

Ingen kendte til mig og mange var nysgerrige, så fik jeg en masse gode venner efter den ene turnering. Nu prøver jeg så vidt muligt at deltage i Nordic Open hvert år. For mig er det ikke bare en turnering.

Det er en mulighed for at bruge tid i et skønt land med nogle fantastiske mennesker og spille en masse forskelligt backgammon ved siden af. I 2016 var jeg endda så heldig at vinde Nordic open!
"

Hvordan vil du beskrive dig selv som backgammonspiller?

Raj: "Jeg vil beskrive mig selv som kompetent. Jeg studerer ikke længere spillet og har aldrig været den store læser af backgammonbøger.

For nogle år siden brugte jeg en masse tid på at lære spillet fra en af de bedste spillere i verden, men ukendt for de fleste. Han lærte mig utrolig meget, hvilket hurtigt blev omsat til succes.

Nu når jeg spiller imod andre, har jeg en vis selvsikkerhed og bliver ikke nemt intimideret af en modstander. Når jeg er til turnering håber jeg, at lodtrækningen giver mig de bedste spillere, så jeg kan blive udfordret. Generelt ved jeg, at mine modstandere hellere vil møde en anden end mig.
"

Du er kendt og frygtet som en yderst habil chouettespiller. Hvordan adskiller chouette sig fra turneringsbackgammon i din optik?

Raj: "Som I ved, spiller jeg selvfølgelig chouette en gang i mellem. Ja, under Nordic Open spiller vi ofte ikke andet! Det meste af natten, hver nat!

For mig er chouette skæg og ballade med venner. Det er ikke seriøs backgammon, ligesom turneringsspil. Der blevet taget klare drops og beavers. Du kan give latterlige cubes. Du kan lave venlige væddemål om mange forskellige ting.

Hovedformålet er at være sammen med venner og hygge. Når jeg spiller chouette i Danmark, har jeg det altid fantastisk hyggeligt med en speciel gruppe mennesker. Ofte hygger vi med en drink, men vi griner altid. Der er intet bedre!
"

* Chouette er en form for backgammon, hvor flere end to modstandere kan dyste over brættet på samme tid.

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
FÅ NYHEDSBREVET I DIN MAILBAKKE
BLIV MEDLEM AF DANSK BACKGAMMON FORBUND
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp