Copy
Jaargang 6 | Augustus 2020 | Nummer 8
Krachttraining van Jan Jansen. Foto: Pieter Molenaar

Van de redactie

Beste GKV'ers,

"Dit jaar loopt alles anders", zo begint het stukje van de toergroep. Daarmee is geen woord te veel gezegd. Maar gelukkig wordt er volop en met plezier gevaren. Dat kun je wel zien aan de enthousiaste tochtverslagen. Henk de Lange doet zijn naam eer aan met zijn gedetailleerde verslag van een meerdaagse tocht op de Vecht. Daarmee verslaat hij met ruime marge Pieter Molenaar, die toch ook flink z'n best heeft gedaan op zijn verslag van de Hogelandtocht. Margo Roelofs vestigt een absoluut record met haar verschijnen in niet minder dan negen foto's in deze editie! Gelukkig is niet alles een wedstrijd.
We hebben het al kunnen zien: de beschoeiing van het haventje is eindelijk klaar! We kunnen weer comfortabel in- en uitstappen en dat is wat waard. Nu nog de afwerking, die we zelf zullen moeten doen. Heb je zin om mee te helpen, meld je aan!
Op woensdag 19 augustus houden we onze uitgestelde ALV. Als het goed is, heb je de stukken per mail ontvangen. Zoals altijd is het belangrijk dat er flink wat leden aanwezig zijn, zodat besluiten breed gedragen worden. Kortom: je weet wat je te doen staat. Op de ALV worden ook de prijswinnaars bekendgemaakt van de grote GKV Jubileum Beeldpuzzel.
Je kunt je nog nét opgeven voor de alternatieve S&O-trektocht, georganiseerd door André van de Polder. Wees er snel bij, want het vertrek is gepland op aanstaande zondag! Verder vind je in deze editie weer heel wat aankondigingen voor allerlei mooie tochten, op zowel zoet als zout water. Of wil je eerst nog even je eskimoteervaardigheden oppoetsen? Dat kan op 20 augustus onder leiding van Gerard Tel.
Tot slot wijzen we je nog even op de twee prachtige boten die Rolf Landman te koop heeft. Hij heeft helaas vanwege ziekte het kanoën moeten opgeven.
We wensen je een mooie voortzetting van deze zomer, in de hoop dat alle aangekondigde activteiten niet door een kwaadaardig virus moeten worden geannuleerd.
Lutger en Geert Job
Sterke verhalen gezocht

Ook in de Nieuwsbrief willen we aandacht aan het 50-jarig jubileum van de GKV besteden. Zo willen we graag sterke, mooie, spannende, historische, humoristische en anderszins bijzondere verhalen verzamelen, die te maken hebben met onze sport of met de vereniging. Dan kun je denken aan tochten in verre landen, onder extreme omstandigheden, schitterende of juist rampzalig verlopen tochten. Alles wat de moeite van het vertellen waard is, kan in aanmerking komen. Mooie foto's zijn uiteraard ook welkom. We hebben inmiddels al een paar mooie verhalen van jullie gekregen, maar we kunnen er nog veel meer gebruiken. We maken er een bewaarnummer van.

Heb je een speciale herinnering aan het kanoën of aan de GKV, schrijf het op. Het hoeft niet van hoog literair gehalte te zijn en wij kunnen je helpen de tekst wat te stroomlijnen als dat nodig mocht zijn.
Stuur je tekst naar redactie@groningenkv.nl.

Inhoud:
Van het bestuur
Alle vaargroepen
Toergroep
Zeekanogroep
Van leden
Ledenadministratie





 

Gebruik de inhoudsopgave om snel naar een artikel te springen. Klik op een scheidingsbalkje om terug te springen naar de inhoudsopgave.

Kijk voor meer informatie en de vaarkalender op de GKV-website.

   
De GKV is lid van het Watersportverbond
Sponsor de GKV en doe je aankopen via Onzeclubwinkel.

Van het bestuur

Toch wel een beetje raar: ik ben er inmiddels aan gewend geraakt om dit stukje van het bestuur te beginnen met een update van de Corona-maatregelen. Die zijn er echter niet, maar toch wil ik iedereen erop wijzen dat de laatste protocollen zoals die zijn verspreid nog zeker van toepassing zijn! Die verantwoordelijkheid zullen we met zijn allen moeten nemen. Gelukkig kunnen en worden er weer tochten gevaren. Wel met een hele colonne auto’s, maar we kunnen weer het water op.
Toch is het wel een heel andere zomer: voor heel veel mensen geen reizen naar andere landen. De meeste mensen blijven in de buurt. Tijd genoeg dus om mee te doen aan de tochten en mee te doen aan de trainingen. Pak voor de verandering eens een andere boot dan waar je normaal gesproken in vaart, ga eens meedoen met een andere vaargroep, duik eens het krachhonk in om je spieren extra te trainen. Het kan allemaal. En ook fijn dat we weer een drankje kunnen drinken in de kantine. Beetje harder praten vanwege de afstand, maar dat blijkt voor de meesten geen enkel probleem.
Er is de afgelopen maand toch wel weer veel gebeurd. Het zal niemand zijn ontgaan dat het haventje van een nieuwe walbeschoeiing is voorzien. De aannemer is er bijna een week mee bezig geweest, maar het resultaat is er naar. Het ziet er nu weer heel strak uit! Volgens mij een enorme vooruitgang en gezien het materiaalgebruik ga ik er vanuit dat de haven weer vele jaren mee moet gaan. Inmiddels is er ook een hele mooie balk op gemaakt, waardoor het in- en uitstappen wel heel erg relaxed is geworden.



Maar we zijn er nog niet: nu nog de omgeving van de haven. Daar moet nog wel flink wat gebeuren: afvoeren van de rommel en het bestraten. Ook ligt er nog een flinke bak met baggerspecie. Dat zijn nog flinke klussen waar we veel hulp bij nodig zullen hebben.
De pologroep heeft ook bepaald niet stil gezeten. Er wordt hard gewerkt op diverse gebieden: er komt een totaalplan voor de aanpak van de polovijver, de polomaterialen worden geïnventariseerd en de communicatielijnen zijn strakker neergezet. Zowel intern als met het bestuur.
Ook het beheer van het krachthonk is helderder nu Gjalt de taak van beheerder op zich heeft genomen.
Zoals in de vorige Nieuwsbrief al is aangekondigd is er op 19 augustus de ALV. Niet vergeten, dit is het moment om met elkaar van gedachten te wisselen over de vereniging. Ik hoop daar veel mensen te zien, ook mensen die misschien wat minder regelmatig op de loods aanwezig zijn en zeker ook onze nieuwe leden! Hun frisse visie op de vereniging is voor ons van groot belang.
Leon Paagman

Uitnodiging voor de ALV 19 augustus 2020

Geacht GKV lid,

Hierbij nodigt het bestuur je uit voor de Algemene Ledenvergadering van de Groninger Kano Vereniging op woensdag 19 augustus 2020 in de GKV-loods aan de Hoornsedijk.
De vergadering begint om 19.30 uur. Vanaf 18.00 uur is de penningmeester al aanwezig om voorafgaande aan de vergadering vragen over de financiën van de club te beantwoorden.
Graag aanmelden bij secretaris@groningekv.nl zodat we rekening kunnen houden hoe de stoelen op afstand, met betrekking tot de Corona regels, opgesteld kunnen worden.

Aankondiging: De Grote Club Actie 2020

De Grote Clubactie zet zich al jaren in voor het Nederlandse verenigingsleven door het organiseren van een loterij. Voor deze loterij kunnen verenigingen loten verkopen en geld inzamelen. Op deze manier organiseren duizenden verenigingen in Nederland eigen acties om hun doelen te verwezenlijken. Alle soorten verenigingen kunnen deelnemen. Groot, klein, sport of cultuur; ze kunnen allemaal met de Grote Clubactie extra inkomsten genereren!
In september 2020 ontvangen jullie een e-mail met de vraag om GCA-loten te kopen. Van elk lot van € 3,- gaat 80% (= € 2,40) direct naar de GKV.
Het totaalbedrag van de door jouw gekochte loten wordt eenmalig, automatisch, van jouw bankrekening afgeschreven.
De opbrengst komt ten goede aan een doel dat, jullie, de GKV-leden, kiezen op de komende ALV, woensdag 19 augustus 2020.
De trekking is in december 2020.

Doen jullie ook dit jaar weer mee?

Het GKV-bestuur

Alle vaargroepen

Krachthonk nu ook Corona-proof



Gjält (die zich heeft opgeworpen als beheerder van het krachthonk) heeft samen met Linda het krachthonk ''Corona-proof'' gemaakt! Nu kan er veilig getraind worden. Graag wel even van tevoren opgeven wanneer je jezelf in het zweet komt werken, dit kan op: https://shortly.cc/grOPv
Linda

Nieuwe zeekano

Ondanks alle coronaperikelen is de vlootcommissie onlangs in staat geweest een succesvol bezoekje aan de kanowinkel af te leggen. 
Met trots presenteren wij dan ook onze nieuwe boot: een mooie rode Valley Etain 17.7. Een zeekano voor de grotere en/of zwaardere vaarder, volgens deze review een gebruiksvriendelijke expeditiekayak. Vaart goed rechtdoor, is stabiel, en met wat opkanten toch goed de bocht om te krijgen. De vlootcommissie denkt dat we met deze boot een meer divers aanbod aan kano’s hebben voor nieuwe leden, en het is daarnaast ook onderdeel van ons plan om modernere kano’s aan de vloot toe te voegen. Probeer vooral of jij de boot ook wat vindt! Hij ligt tussen de verenigingsboten op plaats 24A.


Onze voorzitter keurt de nieuwe aankoop.

Daarnaast hebben we ook wat kleinere spullen gekocht. Zo zijn er twee nieuwe dameszwemvesten aangeschaft. (Veel heren blijken daarin te varen, waardoor de dames er steeds naast grijpen; heren, bij deze het verzoek om herenzwemvesten te dragen.) Ook hebben we een enorme stapel dekluiken gekocht om de verweerde exemplaren in onze zeekanovloot te vervangen. 

Tot slot een oproep. De vlootcommissie bestaat nu uit vier zee-/toervaarders. Daarmee hebben wij geen breed overzicht van wat de vereniging nodig heeft. Input vanuit alle vaargroepen is meer dan welkom! Is er een type kano dat we echt zouden moeten kopen, is er een kano die nooit gebruikt wordt, in de weg ligt of weg kan, of zijn er accessoires of benodigdheden die missen of versleten zijn? Voel je vrij om ons aan te spreken, of een mail te sturen naar vlootcommissie@gmail.com. Mocht je behoefte hebben aan meer inspraak, dan zijn leden van de andere vaargroepen ook zeer welkom om zich aan te sluiten bij de vlootcommissie. 

Groeten,

Andre, Klaas, Jobien en Abel

Nieuwe bosmaaier


Jannes en Richard met de nieuwe bosmaaier. Foto: Pieter Molenaar
Donatie van routes en kaarten



Oud-leden Klaas Brouwer en Ineke Vugteveen hebben waterkaarten, vaarroutes en kanoverhaalboeken gedoneerd aan de GKV. Alles staat in de kantine ter inzage. Klaas en Ineke, hartelijk bedankt!
Even laten hangen
Handig zo’n spatzeil, als je een plekje zoekt voor het maken van een nest. Heb het even nagevraagd bij Louis Witte en hij verdenkt een winterkoninkje van dit fraais, al kan roodborstje niet uitgesloten worden.
Taco Tel

Toergroep

Rondje Stad met de introductiecursus. Foto: Emanuele

Continu werk aan de toerkalender 

Dit jaar loopt alles anders, zo ook onze meer ad hoc vaarkalender. De nieuwe maand start met de kampeertocht georganiseerd door André. 16 augustus heb ik een tocht uitgezet rondom Wedde, Klaas organiseert 29 augustus in de tweede herkansing de Hoogholtjertocht nadat deze vorig jaar en dit jaar vanwege het weer afgelast moest worden. Drie keer is scheepsrecht?! Over annuleringen gesproken: er is dit jaar geen vuurwerk met Bommen Berend, dus de fakkeltocht op 28 augustus gaat niet door. Zie voor verdere info over de tochten elders in de nieuwsbrief.
Vandaag (de 25e) hebben we weer een mooi tochtje gevaren; De ‘klassieker’ Lasso. Een mooie beginnerstocht onder leiding van Lutger en Max. Deze keer echter zonder beginners die net van de introductiecursus kwamen. Ze zijn gemist, gelukkig waren we nog met een gezellige groep over en hebben we weer leuk kunnen varen. Bedankt weer, heren!
Over beginners gesproken: een nieuwe groep leden heeft zich aangediend. Het idee is om te zorgen dat er nog tochten komen die zij ook mee kunnen varen, zodat we elkaar kunnen leren kennen en enthousiasmeren. Ook deze maand geldt: input voor de tochten is welkom!

Namens de toergroep,

Anika

Toeragenda 2020
Dag Datum Wat Afstand Tochtleider
Zondag t/m. Zaterdag 2/8 aug. Kampeertrektocht   André
Zondag 16 aug. Wedde 23 km Anika
Zaterdag 29 aug. Hoogholtjertocht 22 km Klaas
Vrijdag, t/m Zondag 11,12,13 sept. Blockland Marathon Weser getijde water  17 of 41 km Taco
Zaterdag 26 sept. Veluwe Rally 50 of 80 km ?
Zaterdag 10 okt. Lange tocht 40+ km Lutger
Zaterdag 14 nov. Sinterklaas intocht ~ km André en Judi

Je kunt je nog opgeven voor de Kanokampeertrektocht

Datum: 2 t/m 8 augustus
Tochtleider: André van de Polder

Dit jaar wordt de S&O tocht vanwege de coronamaatregelen niet gevaren. Wij, de toercommissie, willen onze leden toch een trektocht aanbieden en wel van zondag 2 augustus tot en met zaterdag 8 augustus.
We vertrekken op 2 augustus vanaf de Loods, om die dag na ongeveer 30 km aan te komen op camping Cnossen aan het Leekstermeer.
Daar blijven we twee nachten, waarna we de spullen weer oppakken en verder varen naar camping 't Ol Gat in Zoutkamp. Ook die dag varen we ongeveer 30 km.
In Zoutkamp blijven we eveens twee nachten, zodat we tijd hebben om het Lauwersmeer te verkennen.
Hier vandaan varen we door naar Winsum, waar we op camping Marenland verwacht worden. Deze tocht kan zowel kort, ongeveer 16 km, of lang, ongeveer 30 km, gevaren worden.
Ook in Winsum blijven we weer twee nachten.
Hier vandaan varen we weer in de richting van Groningen, waar we weer op 8 augustus aankomen bij de GKV.
We varen allemaal met onze eigen spullen, dus het is voor de mensen die dit voor het eerst doen wel een aanrader om bijvoorbeeld zaterdag hun boot alvast een keer in te pakken .
Mochten er nog vragen zijn, dan kun je mij natuurlijk altijd even bellen.
Je kunt je nog steeds inschrijven, maar het aantal plaatsen is beperkt. We kunnen maximaal vijftien tenten kwijt op de campings. We zijn nu al met zeven tenten, dus het schiet al op.
Opgave kan via de mail: andrepolder@msn.com of een telefoontje naar nr 06 5064 7563

Groet,

André van de Polder

Tochtaankondiging: rondom Wedde

Datum: 16 augustus
Afstand: 23 km
Tochtleider: Anika Marinus


Bij Wedderveer

We maken een prachtig en afwisselend rondje door Zuid-Oost Groningen!
De start is in het haventje van Wedderveer (Eltjo Mulderweg), vanaf daar varen we eerst noordwaarts tussen de bomen, vervolgens tussen het riet richting het kanaal bij Veelerveen. Na 13 km varen komen we bij een sluis waar we moeten overdragen, een goed moment voor pauze. Vervolgens krijgen we weer steeds meer bomen langs onze vaarroute, tot we een steigertje tegenkomen. Daar dragen we weer over voor het hoogtepunt: de Ruiten Aa. Een prachtig smal meanderend watertje met lichte stroming. Hierna is het nog ongeveer 3 km tot aan het eindpunt.
Praktische informatie: de tocht is in principe voor iedereen te doen, maar houd er rekening mee dat de Ruiten Aa wel wat behendigheid vereist. Het advies is een boot mee te nemen waar je stevig in zit en oefen eventueel je boogslagen en opkanten. Voor het overdragen bij de sluis is een klein kanokarretje handig als je die hebt.

Globale dagplanning:
8.00 uur Loods
8.40 uur vertrek Loods
9.30 uur haventje Wedderveer
10.00 uur vertrek
16.30 uur haventje Wedderveer
18.00 uur Loods

Opgeven kan bij Anika via toergroep@groningenkv.nl. Geef even aan of je met de auto komt, en of je vervoer voor jezelf of je kano nodig hebt. Tevens zoek ik iemand die de botenwagen kan trekken. Carpoolen mag weer, maar gezien mijn beroep neem ik zelf nog geen mensen mee.

Tot dan! 

Anika

Hoogholtjertocht in de tweede herkansing

Datum: zaterdag 29 augustus
Afstand: 22 km
Verzamelen: 9 uur op de Loods 
Tochtleider: Klaas van der Pijl, Lutger Bakema

Vorig jaar hebben Ebel en Jurrien de Hoogholtjertocht uitgezet. Die kon toen helaas niet doorgaan en ook dit jaar moest hij weer worden uitgesteld, dus gaan we dit jaar voor de tweede herkansing. Aangezien het ernaar uitziet dat Ebel en Jurrien dit jaar niet in de gelegenheid zijn de tocht te varen, wordt hij nu georganiseerd door Klaas. Hieronder het stukje dat Ebel en Jurrien over de tocht schreven.

Hoogholtje bij Winsum.

Een hoogholtje is in de provincie Groningen de benaming voor een hoge vaste voetbrug, hoog genoeg om schepen te laten passeren. Aan beide zijden bevindt zich een trap of steile opgang, vaak met dwarslatten. Een bekend hoogholtje is de Jeneverbrug in Winsum, die zijn naam te danken zou hebben aan het feit dat zich ooit aan beide zijden een café bevond (aldus Wikipedia).
Bij het passeren van deze brug hebben we nog 4,5 kilometer te varen naar ons eindpunt, dorpshuis Zijlvesterhoek in Onderdendam. Hier beginnen we rond 10.30 uur vanaf de kanosteiger aan de 22 kilometer lange tocht. Deze voert ons via het Warffumermaar, Rasquerdermaar, Kanaal Baflo-Mensingeweer, Mensingeweersterloopdiep en het Winsumerdiep over het Hogeland. Zo passeren wij Tinallinge, Baflo, Mensingeweer en Winsum. We pleisteren twee keer.
De praktische organisatie is natuurlijk nog wat zoeken in het coronatijdperk. We mogen geen vervoer delen, en het is ongeveer 20 km fietsen naar het startpunt. Meld je dus alleen aan als je hiertoe bereid bent. De tocht is ongeveer 22 km, maar houd er rekening mee dat alle zaken rondom vertrek, pauze en thuiskomst langer zullen duren. 
We verzamelen bij de Loods om 9 uur. Rond 18 uur verwachten we weer terug te zijn. Je kunt je aanmelden met dit formulier: https://forms.gle/uk3dexdo7tiEHPnr7

Groeten,

Klaas van der Pijl

Toertocht en marathon nabij Bremen

Datum: 12 september



De Blocklandmarathon is de kans om eens op geheel ander water te varen dan je gewend bent. Het is een kanotocht waarbij je kunt kiezen uit twee afstanden: 17,1 of 40,9 km en je kunt kiezen om dit als een marathon te varen of als toertocht. De meeste deelnemers kiezen voor het laatste. De route is voor het grootste deel op stromend water. In twee zijarmen van de Weser (de Lese en de Wümme) heb je getij met aardig wat stroming. De tocht is zo gepland dat je maximaal stroom mee hebt. De route gaat deels over sterk kronkelend water en het doet een beetje denken aan de Biesbosch, heel groen allemaal en rustig.
Vorig jaar hebben Jan Schulte, Peter Hondebrink en ondergetekende eraan meegedaan. Dat was toen de 24e aflevering en door onze aanwezigheid was het de eerste keer een internationaal gebeuren. De organisatie nodigde ons direct uit om in 2020 weer te komen en dan met meer mensen. Daarom deze aankondiging, zodat je je tijdig kunt opgeven via ondergetekende. De organisatie heeft al laten weten dat het ondanks corona in principe doorgaat, misschien met wat aanpassingen. Vorig jaar was er na afloop barbecue en heel veel zelfgebakken taart.
Het plan is om er een lang weekend van de maken, vrijdagavond heen rijden en zondag ook nog een tochtje te varen, zondagavond terug. Als corona het niet verhindert kunnen we kamperen bij de vereniging TURA op het terrein aldaar. Ze hebben een behoorlijk grasveld, en dat op een mooie rustige plek aan de rivier. Je kunt koken bij de tent en/of uit eten, wat je maar wil. Mocht dat niet lukken vanwege corona dan wordt het een dag heen en terug of erger nog, alles wordt afgelast. Dat horen we dan wel.
We moeten ons aanmelden voor 28 augustus en vooruit betalen, als je mee wilt, laat dat dan ruim voor die tijd weten, via taco.tel@telfort.nl
Zie verder: https://www.kanu-bremen.de/veranstaltungen/blocklandmarathon.html

Taco Tel

Tochtverslagen

Verslag
Hogelandtocht


Tochtleider: Harm de Jong
Afstand: 30 km
Weersgesteldheid: uitstekend, 20 graden, zonnig met prachtige wolken, zwakke wind W/NW 2-3 Bft.
Aantal deelnemers: 17
Start: Onderdendam, 9:30 uur
Finish: Onderdendam: 18:30 uur

“Zondag 12 juli gaan we vroeg uit de veren voor een mooie tocht op het Hogeland!” 

   

Laat ik mijn tochtverslag nou eens niet chronologisch componeren. Lezer, ik hoop dat u mij toch wilt volgen. Harm verwacht ons om half acht op de loods, onchristelijk vroeg op zo’n zondagmorgen. Onze startplek ligt niet ver van mijn woonplaats Stedum en daarom hoef ik mij pas om kwart voor negen te melden aan de Boterdiepkade in Onderdendam. Harm zorgt voor het transport van mijn kajak. Tof! Ik ben zowaar op tijd. Geleidelijk verzamelt iedereen zich aan de waterkant en om half tien steken we van wal.
Ons vaargebied van vandaag is al dertig jaar mijn woonomgeving. Op het Hogeland kun je prachtig fietsen en wandelen. Niettemin is varen in het Hogeland een volstrekt nieuwe belevenis. Tussen Uithuizen en Usquert varen we op het kronkelende Helwerdermaar, diep onder het maaiveld, tussen hoge rietkragen, achter elkaar met net genoeg ruimte om te peddelen. Hoe vaak ik ook heb gefietst in deze omgeving, hier was ik nog nooit. Soms is een schuurdak te zien, maar op de fiets kom je daar niet. Dit vaarwater is een “maar”, ontstaan in de tijd dat Groningen nog geen dijken had en de afwisseling van eb en vloed het land boetseerde.
Helwerd is een kleine wierde, vlak onder Usquert. Rij er eens langs; Helwerd is een oase, een stilteplek. Je kent het verhaal van Bonifatius bij Dokkum? Vandaag staat onze bedevaart in het teken van Liudger, tijdgenoot van Karel de Grote, ongeveer een halve eeuw na Bonifatius. Op de wierde Helwerd genas hij Bernlef, de blinde Friese bard. De kerstening van deze streken is na dat wonder succesvoller dan ooit.
Terug naar het begin van onze tocht. Van Onderdendam naar Uithuizen varen we over het gegraven Boterdiep: eerst rechtuit, beetje kronkelend, maar bij Fraamklap haaks naar links, bij Middelstum eerst haaks naar rechts en later haaks naar links, even voorbij Kantens haaks naar rechts en opnieuw bij Doodstil haaks naar links. Reitdiep, Boterdiep, Damsterdiep, met Groningen als spin in haar web, wachtend op haar prooi, Stad in Ommeland.


Foto: Durk van der Meer

Vanuit Uithuizen varen we over Helwerdermaar, Usquerdermaar en Warfstermaar, terug naar Onderdendam, met een finish zo ongeveer om een uur of zes, na 30,27 km peddelen. Onze pauzeplek halverwege, in de vernieuwde haven van Uithuizen is een riant zonnig ‘amfitheater’, met genoeg plek voor iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar. Een geopende snackbar met ijs en toilet. Vier baldadige jochies van een jaar of tien, twaalf, duiken vanaf de brug de haven in. Een politiewagen stopt boven ons aan de overkant, blijft staan, observeert. Rijdt weer verder. Even verderop is het hoofdbureau; het is lunchtijd. We zijn kennelijk coronaproof bevonden.


Lunchpauze in de vernieuwde haven van Uithuizen.


Usqwerdersluis. Foto's: Durk van der Meer

Onze gebruikelijke koffiestop halverwege de ochtend is vandaag met ieders instemming vervallen. Hoe dat zo gekomen is? Tochtplanning: half acht verzamelen bij de loods, half tien vertrekken uit Onderdendam. Maar nog voor tien uur volgt een onverwachte drijfpauze van meer dan een half uur. Om half elf moppert Bart dat we pas 2,5 km gevaren hebben. Tussen Onderdendam en Fraamklap ligt het gemaal Den Deel, met een vistrap en een zelfbedieningssluis. “Gemaal Den Deel is het eerste, in 1992 in gebruik genomen, bodemdalingsgemaal. … Het gemaal bemaalt het diepste gedeelte van de bodemdalingsschotel.” Ter toelichting: als je aardgas wint, daalt de bodem. Van aardbevingen vernamen we wat later. Mijn Albert Heijn in Loppersum ligt op het diepste punt van de schotel. Vanaf Onderdendam (richting Loppersum) zakken we en bij Usquert stijgen we, ook weer via een zelfbedieningssluis, beschikbaar sinds december 2015. Het oudere gemaal in het Helwerdermaar, zonder sluis, is inmiddels gesloopt. Dat stijgen bij Usquert gaat voorspoedig. Geen klachten. Bij Onderdendam opent de sluisdeur na een druk op de knop. We varen binnen en dan sluit de toegang tot de sluiskolk van 6 bij 25 meter. Het waterpeil in de sluis zakt langzaam 20-30 centimeter. De drukknop om de sluis te openen weerstaat alle aanslagen. Desondanks ontstaat er geen paniek. Harm klautert via een ladder vier meter omhoog. De bedieningsknop buiten de sluis is helaas alleen vanaf het water bereikbaar. Arwin start een reddingsactie en hijst zijn kajak met vereende krachten verticaal naar boven. Leon op zijn beurt klautert de ladder op om Arwin voor te zijn en springt ‘beneden de sluis’ in het Boterdiep om als eerste bij de bedieningsknop te zijn. Geen resultaat. “Wie heeft een telefoon ?” Waterschap Noorderzijlvest voorziet in een snelle noodhulp, een monteur is nabij en verhelpt het euvel.
Na deze onvoorziene drijfpauze zwermen we uit, verlaten de sluis, verder over het Boterdiep, richting Fraamklap. Toch nog een schitterende toertocht in Coronatijd met zeventien enthousiaste deelnemers, verleid door tochtleider Harm de Jong, gedoogd door politie Uithuizen, met noodhulp van Waterschap Noorderzijlvest. En de zegen van Liudger natuurlijk.

Pieter Molenaar

Verslag
Trektocht op de Vecht 17-19 juli 2020

Margo en Taco hebben last minute een meerdaagse tocht georganiseerd op de Vecht. Dit ter compensatie van een meerdaagse tocht in het voorjaar die vanwege de corona niet door kon gaan. Mij sprak dit wel aan, ook omdat ik eigenlijk verleden jaar al mee zou gaan met de Peenetocht, maar in de laatste week voordat het begon kreeg ik spit en kon ik twee maanden niet meer in de kano. Dit jaar zou me dat niet meer gebeuren, ik had alles al aangeschaft in 2018/2019 lichtgewicht tentje en slaapmatje e.d. Dat alles zou toch eens een keer gebruikt moeten gaan worden, nietwaar?
Er hadden zich naast de twee organisatoren drie mensen aangemeld die wel mee wilden varen, waaronder ondergetekende. Helaas zei er één de laatste avond af en van de andere hebben we jammer genoeg helemaal niets vernomen. Ik had dus de luxe op mijn eerste tocht met een kano en bepakking in goede handen te zijn! Ik zal vast in een zetel naar de eindstreep gevaren worden, zou ik zelf nog moeten peddelen? 😊
Afijn, donderdagavond spraken we om zes uur af bij de Loods en vertrokken met drie kano’s allemaal bij Taco op de bolide en twee auto’s eerst naar Ommen, waar ik mijn auto liet staan en we vervolgens doorreden naar Schüttorf.
In Schüttorf ons tentje opgezet op een oersaaie camping. Het mooiste was daar eigenlijk de bosrand achter onze tent. De hele nacht door het geluid van de snelweg. Dat je daar de hele vakantie wil staan, nou wij niet! Hoorde nog wel net toen het donker was en we op een oor lagen kwartels vlak achter mijn tent roepen, dat dan wel.

Dag 1:
De volgende ochtend waren we allemaal al op tijd wakker om ons zo snel mogelijk uit de voeten te maken hier. We moesten 2 kilometer van de camping instappen onder een brug in het dorp, waar we de auto van Taco ook achterlieten, en rond halfelf kon de tocht beginnen.
Het eerste stukje zaten nog erg veel waterplanten en kroost in het water, dit kwam waarschijnlijk van de waterzuivering, waar we net achter waren gestart. Na een half uurtje varen was het water al veel helderder en waren er bijna geen waterplanten meer. Hier kwamen we ook al de eerste stroomversnelling tegen.

Margo bleef al haken bij de eerste echte grote steen die midden in de rivier lag en moest daar uitstappen om niet al direct om te slaan 😊

De Vecht is hier ook nog niet echt breed en dat blijft ook zo voor vele kilometers, ziet er wel natuurlijk uit allemaal.

Bij de eerste stuw die we tegenkomen nemen we een glijbaantje/vistrap en gebruiken daar onze eerste lunch.

Bij de voortzetting van de tocht zien we nog een stuk of tien ooievaars in een groep boven onze hoofden rondcirkelen, bij een klein dorp waar wat palen staan voor de vogels en ze zo te zien succesvol zijn geweest.
Iets voor drie uur komen we aan bij een wat grotere stad, Nordhorn (ca. 53.000 inwoners). Wat opvalt is dat je totaal niet het idee hebt door zo’n plaats te varen, het is allemaal groen om je heen, Alleen helemaal in het centrum merk je iets van een stadje. Net voor de stad vaar je nog over een grote plas, waar ook een plaatselijke kanovereniging zit.

We varen rechtsom in de lus door de stad heen en middenin zit ook een stuw met kanoglijbaan. Deze nemen we natuurlijk, maar zijn verrast door de snelheid die je in dat baantje krijgt waardoor Margo, die zonder spatzeil in de kano zat daarna haar kano even moest hozen. Ons spatte het goed om de oren in ieder geval. Foto: Taco Tel

En nog een leuke stroomversnelling, de laatste van de tocht. Foto: Taco Tel

Drie kwartier later wachtte ons een nieuwe verassing in de rivier, we moesten door afval en omgewaaide bomen heen onze weg zien te vinden.

Onderweg komen we deze dag nog een paar stuwtjes tegen waar we moeten overstappen en een aantal leuke stroomversnellingen. Die hebben we verder de twee andere dagen niet meer helaas, want die zijn eigenlijk wel leuk om te doen.
Wat ik wel had verwacht is een ijsvogel, maar niets van dat alles. Het is vrij stil wat vogels betreft, na het voorjaar nemen ze even rust en hoor je ze amper meer, ook roofvogels zie je vrijwel niet.
Als we tegen 19 uur in Neuenhaus aankomen varen we een stukje de Dinkel op en is het nog lastig om een goede uitstapplek te vinden, Margo neemt de officiële plek waar het bordje aan het water staat, maar deze blijkt niet echt onderhouden te worden.


Margo moet zich met een peddel een weg banen door het riet en lange gras. Foto: Taco Tel

Zowel Taco als ik stappen beiden nog op een andere plek uit de kano. Als we uiteindelijk over de stuw zijn gestapt is het nog 150 meter varen waar we er al weer uit moeten. Hier aangekomen belt Taco de beheerder op. De alleraardigste beheerder van de korfbalvereniging waar we op hun veldje mogen staan is nergens te beroerd voor, hij regelt zelfs een lekkere pizza voor mij die ik mezelf maar als verdienste geef en bij de tent wordt afgeleverd. Taco en Margo prutsen zelf samen een lekker maaltje in elkaar.
Zo dit was een fijne eerste dag met zo’n 35 km varen op de teller.

Dag 2:
Rond een uur of 10 zitten we weer in de kano. Vandaag staat een afstand van zo’n 40 km op het programma, dus niet te laat weg! Vandaag zijn de kanten wat strakker, veel maisvelden passeren wij, iets minder natuurlijk maar op het water nog steeds rustig. Tussen Neuenhaus en de grens zien we nog wel een groep van zo’n tien zwarte wouwen voor ons omhoog schroeven tot onder de wolken.

Zo tegen 16:00 uur varen we de grens over, althans dat denken wij. Er staat een of andere paal en huisje en twee draden kunstwerken, dus dat zal de grens wel zijn. Maar het meest herkenbare is dat precies op de grens een groot aantal vallen staan met lekkere appels e.d. om de gehate beverrat en muskusrat bij de grens tegen te houden, in de duitse Vecht geen enkele val zien staan, die doen er dus niets aan.

Zelfs Harm achtervolgt je altijd op de een of andere manier😊, en beverratten moeten we niet in Nederland!
We zijn ook nog maar net de grens over of de eerste motorbootjes komen ons al tegemoet, van Taco begreep ik dat motorbootjes in Duitsland verboden waren op de Vecht.

Het Nederlandse deel ziet er ook een stuk natuurlijker uit dan de redelijk strakke dijkjes van de Duitse kant van de vandaag gevaren route. Ook veel breder overigens, tot aan Gramsbergen, daar wordt het na de sluis weer smaller.

We varen nog een paar kilometer door tot vlak voor Hardenberg, om daar te overnachten op een camping vlak bij een eilandje, een verdedigingswerk uit de tijd van Napoleon “Loozensche Linie” in beheer van Staatsbosbeheer, waar je met een zelfbedieningspontje naartoe kunt. Zo vandaag zit de 40 kilometer er op!

Op de camping krijgen we een plekje toegewezen en zetten daar onze tentjes op. We worden zelfs nog even gevraagd of we mee willen doen met de bingo die op deze kleinschalige camping wordt georganiseerd. Gelukkig zijn we alle drie net druk aan het koken en hebben een goed excuus om niet mee te doen.
Net als gisteren niet zo veel vogels gezien tijdens de tocht. De enige die je wel regelmatig zag vliegen is de oeverloper, die telkens voor je uit vliegt. Bevers, beverraten of muskusratten nergens gezien, ook geen sporen van hun aanwezigheid, hoewel ze er vast wel zullen zitten. Maar ja, die laten zich overdag bijna nooit zien. Af en toe had je wel eens een plons aan de kant en zag je iets wegschieten onder water, maar altijd te laat om iets te herkennen.
Met nog even een avondwandelingetje eindigen we deze mooie tweede dag en zoeken onze tenten op. In de tent liggend hoor je alleen nog hel erg veel wulpen continu roepen en alarmeren, niet zo ver van de camping.

Dag 3:
Ik begin de dag met even een panoramafoto te maken van het eilandje waar de pont heen gaat, nu het water nog rustig is. Helaas geen tijd om daar even een rondje te lopen, de show must go on!

We moesten Taco nog wel even wakker maken, met zo veel hangmatten voor zijn tent moest hij er toch even eentje uitproberen!

Nadat we tegen 10:15 uur weer vertrekken zie ik links een groot stuk water waar o.a. twee lpelaars staan in ondiep water. Hier hebben ze dan naar alle waarschijnlijkheid ook al die wulpen die je overigens vanmorgen ook nog hoorde toen het licht werd, maar nu zijn ze allemaal weg. Ze overnachten in het water om uit de poten van de vossen te blijven, die hier ook zitten.


De koeien hebben hier een mooie plek om uit de rivier te kunnen drinken.

We varen langs de wildwaterbaan van Hardenberg, Taco en Margo stappen even uit en te kijken hoe het baantje erbij ligt, Ik ben er zelf al eens geweest met de GKV, vond het toen hartstikke leuk om te doen. Nu is daar totaal niemand, zou de nieuwigheid eraf zijn? Het is weekend en goed weer, dus de temperatuur van het water is lekker.
Als we doorvaren naar de volgende sluis iets verderop zegt de sluiswachter dat alle kano’s de vistrap nemen bij de wildwaterbaan, dat durfden we in eerste instantie niet aan. We zijn een paar honderd meter terug gevaren en hebben het alsnog gedaan. Het was prima te doen en weer een soort van kleine stroomversnelling.

Daarna kwamen we op een stuk waar ze druk bezig zijn de oevers opnieuw in te richten en ook hier en daar de stroom van de rivier iets kronkeliger te maken en soms een stuk breder ook. Dit alles moet eind 2021 klaar zijn.
Ik zei al tegen Margo, dit sukje tussen Hardenberg en Ommen is een leuk dagtochtje van zo’n 25 kilometerals alles klaar is. Dus voor 2023 of 2024 kunnen we dat vast op de agenda zetten! Ik wil het wel organiseren t.z.t.

We zien in dit traject van vandaag al meerder huur Canadese kano’s varen, in beide richtingen.

We varen nog een fietspontje voorbij dat tergend langzaam over de rivier gaat en komen iets verder uit bij een fraai eilandje waar we lekker kunnen lunchen.

We zijn niet de eersten die hier gegeten hebben, we ontdekken zelfs een oude vuurplaats waar waarschijnlijk Neanderthalers nog hebben gegeten, gezien de resten die zijn achtergebleven. 😉

Wij laten ons er niet van weerhouden om er ook maar lekker van te genieten met wat we zelf hebben meegebracht.


Rond 15:30 uur komen we nog weer langs een zelfbedienings-sluisje waar het aardig druk is en waar de mensen wachten tot er iemand door het sluisje gaat. Helaas voor hun gingen we overdragen en niet door de sluis.

Het voordeel wel bij zo’n plek was dat er een ijscoman stond met Italiaans schepijs. Nou, tegen ijs zeg ik nooit nee. Het grappige is wel toen we vroegen wat voor smaken ijs die had, veranderde de man in een keer van persoon leek het wel. Hij begon al die soorten in vloeiend Italiaans uit te spreken, waarvan sommige smaken mij niets zeiden. Hij zal er vast veel op geoefend hebben denk ik zo, het hoort bij zijn act zal ik maar zeggen. Ik moet gewoon even het ijs zien, dan weet ik wel of ik het lekker vind meestal, dus dat kwam goed!
Daarna voeren we verder en kwamen bij Ommen aan rond 16:45 uur. Wat is het hier druk zeg, ik was vroeger wel eens in Ommen geweest maar toen was het volgens mij nog lang niet zo toeristisch. Dat er corona heerst in het land is hier niet echt te merken. Als ik later thuis ben zie ik beelden op NOS journaal van een jongerencamping in Ommen, waarin wordt getoond dat niemand zich daar eigenlijk meer aan de corona-regels houdt.
We pakken de kano’s uit het water en Margo blijft achter bij de kano’s, terwijl Taco en ik in mijn auto naar Schüttorf rijden om zijn auto weer op te halen. Het is zo’n twee uur rijden heen en weer. Als we dan bijna terug zijn, zien we de donkere lucht al opdoemen achter Ommen. Snel gooien we onze bagage in de auto’s en de kano’s op het dak. Het zit erop, vandaag weer zo’n 25 kilometers afgelegd, in totaal dus rond de 100 kilometer gevaren. Pas bij Assen zie in de eerste druppels op de autoruit verschijnen en daar blijft het ook eerst bij totdat het donker wordt.

Dit was mijn eerste meerdaagse tocht zo, en we hadden alle dagen prachtig weer, niet te warm maar wel helemaal droog en een leuke rivier om af te varen ook. Voor mij smaakt het naar meer, dus ga zeker nog meer tochtjes doen de komende jaren! Ik moet natuurlijk mijn “personal guides” Margo en Taco allebei hartelijk danken voor de gezelligheid in deze vier dagen die we samen hebben doorgebracht, het was top!

Henk de Lange

p.s. De vogel die ik gemist heb in deze drie kanodagen is de ijsvogel, die had ik echt wel verwacht! En voor zo’n mooie blauwe schicht hoef je niet eens ver weg, want wat gebeurde er drie dagen later op de woensdagavond? Ik vaar vanuit de duiker naar de overkant en zie daar tussen de eilandjes door maar liefst drie ijsvogels telkens achter elkaar aanvliegend. Zo veel heb ik er nog nooit bij elkaar gezien, het was vast voorbestemd 😊.

Toergroep mailinglijst
Wil je ook op de hoogte blijven van de toergroepactiviteiten en het laatste nieuws?
Stuur dan een mailtje naar
toergroep@groningenkv.nl en we zetten je op de mailinglijst.  

Zeekanogroep

Op Ameland. Foto: Lutger Bakema
PROGRAMMA 2020 *)
Groep Datum Tocht Tochtleider
B/C zaterdag 1 augustus  Schiermonnikoog zwerven Lianna
B/C zaterdag 15 augustus  Holwerd - Nes / Ballumerbocht Lianna
allen donderdag 20 augustus  Workshop
Eskimoteren
Gerard
C zondag 23 augustus  Eemshaven - Greetsiel Gerard
B/C zondag 6 september  Kwelder Schier Lutger / Louis
C zaterdag 12 september  Borkum of Rottumerplaat Robbert
allen 19-09 t/m 26-09 Vlielandweek NZKV
B/C zaterdag 26 september Eemswadje Marieke
B/C zondag 4 oktober Brakzand / Jachthaven / platen Klaas
allen
KVA verplicht!
10/11 oktober Brandingvaren Louis
allen  17/18 oktober Brandingvaren Gerard
allen 24/25 oktober Brandingvaren Klaas

*) Er gelden voorlopig nog bijzondere regels i.v.m. corona.

Zwerven onder Schiermonnikoog

Datum: zaterdag 1 augustus
Groep: B/C
Afstand: 10 ZM
Tochtleider: Lianna van der Pol
Verzamelen: 10:15 uur Lauwersoog
 
Zwerven klinkt als de vrijheid om te gaan waar je wil, lekker beetje rondlummelen.
Dat gaan we deze dag doen, tussen de platen door scharrelen, vogels en zeehonden spotten, genieten van dit mooie natuurgebied. Terwijl het water zich terugtrekt krijgen we steeds meer te zien. 

Je rijdt met eigen vervoer.
We vertrekken om 11.00 uur, richting het Lutjewad.
Omstreeks 17.30 uur zijn we weer terug op Lauwersoog
Neem naast je zeeuitrusting ook je kanokarretje mee. 

Opgeven bij Lianna liannavanderpol@gmail.com (tel 0611005222) uiterlijk donderdag 30 juli.

Lianna van der Pol

Holwerd – Ameland

Datum: zaterdag 15 augustus
Groep: B/C
Afstand: 19 ZM
Tochtleider: Lianna van der Pol
Verzamelen: 9.15 uur Holwerd (op de kop van de veerdam)


Vertrek van de veerdam bij Holwerd. Foto: Max Schrier

Om 10:00 uur in de boot voor onze tocht naar Ameland en wel in westelijke richting. Via de Veerbootroute Ameland en Brandgat eerst naar het haventje in de Ballumerbocht, hier pauzeren we. 
Onder het motto “nu we er toch zijn” doen we op de terugweg nog de haven van Ameland aan voor een korte break. 
Omstreeks 18:00 uur zijn we terug op Holwerd.

Opgeven bij Lianna:  liannavanderpol@gmail.com  (tel. 0611005222) uiterlijk donderdag 13 augustus.
Je rijdt met eigen vervoer. 

Lianna van der Pol

Workshop Eskimoteren

Datum: Donderdagavond 20 augustus
Groep A – B - C
Tochtleider Gerard Tel
Op de Loods 19 uur

Deze workshop heeft tot doel je eskimorol te verbeteren.

Om 19:30 uur verzamelen alle deelnemers zich achter de Loods voor de briefing waarbij er belangrijke tips worden gegeven over onder andere aanpassingen aan je boot die het bootcontact verbeteren. Daarna gaan we in het gras met onze boten en peddels de juiste lichaamshouding en heupzwaai oefenen. Vervolgens varen we een parcours over het meer met verschillende oefen-stops, waarbij we steeds een stapje verder gaan met uiteindelijk een solide rol als doel bij de laatste stop.
Daarnaast krijgen leden bij wie de reddingsoefeningen (bijna) zijn verlopen de kans die alsnog te doen.
Het wordt op prijs gesteld als je van tevoren informeert aan de instructeur of je van plan bent te komen; gerard.tel67@gmail.com . Met warm-up en terugvaren erbij zijn we tussen 21:00  en 21:30 uur terug bij de steiger.

Eemshaven Greetsiel

Datum: Zondag 23 augustus
Groep: C
Vaarafstand: 22 zeemijl
Tochtleider: Gerard Tel

Voor deze tocht om 10:15 uur verzamelen in de Eemshaven vlakbij de veerbootterminal.
Het plan is om 11:00 uur in de boot te zitten, zodat we met vloed de Eems oversteken en ruim een uur voor hoogwater aankomen bij het sluizencomplex van Greetsiel. Tegen het hoogwater van 15:15 uur vertrekken we alweer en kiezen dan een koers wat meer onder de Duitse kust om later de uittrekkende Eems te kunnen oversteken. Om 18:15 uur zijn we hopelijk weer terug in de Eemshaven.
Deze tocht is leuk om te genieten van de ruimte en te oefenen met navigeren omdat er weinig bakens zijn en veel dwarsstroom. Ook de scheepvaartroute benodigt extra aandacht met scheepvaart in en uit de Eemshaven en onderweg van en naar havens stroomopwaarts.

Opgeven voor deze tocht graag t/m donderdagavond 20 augustus bij Gerard Tel per mail: gerard.tel67@gmail.com, telefonisch kan eventueel ook: 06 2227 9073.

Vergeet niet je mobiele nummer door te geven en hou zaterdag je mail in de gaten. Als de tocht niet doorgaat, wordt er een alternatief bedacht.


Een kraanschip werpt een schaduw op de Eems, aan de kim de Duitse kust. Foto: Gerard Tel

Getijden en wilde tochten
Getijden kun je vinden op getij.rws.nl en op www.wadkanovaren.nl. Hierop staan de getijden per vertrekplaats en heel veel meer informatie over kanovaren in het hele waddengebied. Vaar niet in je eentje en neem alle veiligheidsregels in acht!

Van leden

Kano’s te koop

Omdat ik last heb van een ziekte mag ik helaas niet meer kanovaren. Ik zal mijn kano’s moeten verkopen. Kano’s om van te genieten!

Rolf Landman, 06 1145 6780, r.landman@planet.nl

Zeekano
Betrouwbare zeekano. Relatief veel beenruimte. Ongeveer 10 jaar oud. De laatste jaren nauwelijks gebruikt. Hier en daar een oppervlakkig scheurtje in het dek. Deze begonnen al in het begin, maar lekken niet. Drie compartimenten, variabele scheg en ingebouwd kompas.



Merk: Tahe Marine
Type: Wadloper 520
Soort: Type zoals de North Shore Mariner
Materiaal: Polyester met kevlar / koolstof binnenlaag
Uitvoering: Geleverd als Expedition / Heavy Duty
Gebouwd: 2010
Inclusief: spatzeil
Prijs: 700 euro

Vlakwaterkano
Prachtige vlakwaterkano die door veel mensen graag gebruikt wordt. Ik heb hem weinig gebruikt, omdat ik vooral op zee heb gevaren. Leeftijd van de kano is onbekend. De kiel heeft een V-vorm wat veel snelheid geeft.



Merk: AS products
Type ESKA 520
Materiaal: Polyester kano
Indeling: Onder het dek zitten er luchtzakken voor extra drijfvermogen
Inclusief: 2 spatzeilen
Prijs: 250 euro

Ledenadministratie

Ledenwijziging
Naam/Voornaam Startdatum Stopdatum Leeftijd
Brekel, Guus van den 01-06-2016 31-12-2020 59
Dijkstra, Bas 01-08-2019 31-12-2020 32
Engelen, Pauli van 01-07-2020   56
Knopperts, Olle 01-07-2020   8
Schweigmann, Marga 01-07-2020   59
Bellwinkel, Vroon 17-05-2020   64
Van Foreest, Pieter 01-06-2020   17
Opzegging van het lidmaatschap moet vóór 1 december schriftelijk of per e-mail worden ingediend bij de ledenadministratie. De opzegging van het lidmaatschap wordt door de ledenadministratie binnen 14 dagen schriftelijk bevestigd.
Handwerk van Ebel. Foto: Pieter Molenaar
De vertrouwenspersoon van de GKV is Judith Groenhof.
Je kunt Judith bereiken via 06-33588319 of judith.groenhof@gmail.com. Haar contactgegevens zijn ook te vinden op de website.
Copyright © 2015 GKV, All rights reserved.
Ons postadres is:
GKV
Hoornsedijk 4
HarenGroningen 9752 XJ
Netherlands


De redactie van de nieuwsbrief bestaat uit:
Opmaak:
Lutger Bakema      tel.: 050 5268817
Tekstredactie:
Geert Job Sevink   tel.: 06 30238464
Stuur informatie voor deze nieuwsbrief vóór de 25e naar:
redactie@groningenkv.nl

Email Marketing Powered by Mailchimp






This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GKV · Hoornsedijk 4 · Haren, Groningen 9752 XJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp