Copy
Til Redaktionen 

I dette nummer af nyhedsbrevet kan du finde artikler om Linköping, Murmansk, Grønland, Oslo, Kaliningrad og Reykjavik. Vi kommer langt omkring i bestræbelserne på at bringe det bedste for mediefolket i Norden.

Jobbet som lokaljournalist i Norden bliver stadig mere udfordrende. Mediehusene lukker deres lokalkontorer, og de journalister, der bliver tilbage, må dække et større område – med op til 10 kommuner. Til skade for borgerne og demokratiet. Hvad gør vi? Et muligt løsningsforslag blev lagt frem på et ekspertmøde i Göteborg for nylig, arrangeret af Nordicom og Nordisk Ministerråd. NJC bringer to indslag fra ekspertmødet.
    
Kulturjournalister har også udfordringer. Anmeldelser bliver der færre af, men det er alt for tidligt at give op, siger den danske kulturjournalist Anders Lange, af mange også kendt som tidligere medarbejder og leder af NJC. Se hans video med bud på en ny form for kulturjournalistik.

NJC har fået en ny, stærk rådgivergruppe, også kaldet Advisory Board, som skal sikre, at vi får hurtig og præcis rådgivning. Du kan møde gruppen her og læse om det første, lovende møde. 

Har du kommentarer, gode råd eller ideer til os, så skriv til redaktionen på: kontakt@njc.dk 

God jul og godt nytår til alle vore læsere

Vi ses i 2019
John Frølich
Leder af Nordisk Journalistcenter
Tema: Lokaljournalistik i Norden

Lisa fra Linköping alene i verden - nu er der hjælp 



 

Lisa er journalist på Östgöta Correspondenten. Hun er placeret på avisens redaktion i Linköping og skal dække nyhederne fra en lang række kommuner i hele Östgöta Län. Avisens lokalkontorer i disse kommuner er for længst lukkede. Så hvad gør Lisa? Et nyt projekt fra Södertörn University, Stockholm, kan sandsynligvis hjælpe Lisa og andre lokaljournalister gennem en mere effektiv overvågning (scraping) af kommunale dokumenter.

Projekt ”Fremtidens journalistik” (video 10 min.) ved projektleder Malin Picha Edwardsen, Södertörn University
Tema: Lokaljournalistik i Norden

Journalistik er den bedste forretningsmodel  

 

 

Den norske aviskoncern Amedia, der ejer 72 lokalaviser, vækker undren og opsigt. Alle kurver peger op, op, op. Større overskud. Stigning på 911 procent i antal af digitale abonnenter. 

Stig Finslo, vicepræsident for kommunikation: 
Journalistik er den bedste forretningsmodel (video 10 min.) 

Pludselig gik der storpolitik i filmkunsten 
 


Journalist Martin Breum fortæller om sine oplevelser som dansk jurymedlem på filmfestivalen Northern Character. Nordisk Journalistcenter har støttet hans deltagelse og filmfestivalen. 

Juryen blev rygende uenige om en enkelt film, og det kom til at præge oplevelsen, for på den ene side blev det tydeligt, hvor forskellene er mellem nordisk og russisk filmproduktion, men det blev også klart, at intet er sort eller hvidt. Filmen er produceret af russiske Natalia Gugueva og handler om konflikten om Krim, nærmere bestemt en flybase ved byen Saky nord for Sevastopol.

Mere: Pludselig gik der storpolitik i kunsten  (Martin Breum fortæller om sine oplevelser) 
Foto: Olav Soriano Salkjelsvik 

Blæst om ny undersøgelse af medierne i Grønland 

Størstedelen af grønlandske nyheder er udefrakommende, ubearbejdede historier. Det viser den hidtil største undersøgelse af de grønlandske medier fra universitet i Nuuk, Ilisimatusarfik. Det er første gang, at der er foretaget en samlet undersøgelse af medier, medieforbrug og medieindhold i Grønland, og rapporten har givet anledning til stor debat.

De to store journalistiske medier KNR og SermitsiagAG har valgt at forholde sig meget forskelligt til resultaterne. KNR har artikler, der ligner selvransagelse, mens SermitsiagAG har været kritisk over for selve undersøgelsen. Universitet har efterfølgende klaget til pressenævnet over SermitsiagAG. 

Rapporten viser også, at grønlændere er storforbrugere af medier – faktisk de største i Norden, men de er også verdensmestre i kvindelige kilder. 
 


Interview med medforfatter Signe Ravn-Højgaard: 
Blæst om ny undersøgelse af medierne i Grønland 


Rapporten:
Kortlægning af de grønlandske medier 

Dilemmaerne står i kø, når du samarbejder med bloggere og NGO'ere - men det åbner døre til nye fortælleformer 


Når alvorlige samfundsproblemer bliver formidlet på unges præmisser, er deres lyst til viden enorm. Det viser erfaringerne fra Aftenposten, der samarbejdede med Plan International i Norge. Det samme skete i Danmark, da PlanBørnefonden samarbejdede med en ung kvindelig blogger. 
 
Pressechef Signe Holme, PlanBørnefonden i Danmark, var i 2016 med til at indlede et samarbejde med Kirstine Sloth, en dengang ung dansk blogger på 17 år og samtidig Danmarks største YouTuber. De har sammen skabt ti film om pigers rettigheder til Kristines Youtube kanal, og hun har de seneste år samlet penge ind og holdt foredrag om kvinders rettigheder. Samarbejdet har resulteret i flere bidragskroner og nye faddere til PlanBørnefonden.

Signe Holm pointerer, at det er utroligt vigtigt at adskille reklame, bloggernes egne fortællinger og de pressehistorier, som organisationen går ud med. 

Interview med Signe Holme: Samarbejde med bloggere er hverken sort eller hvidt 
Få også: Seks gode råd når du samarbejder med bloggere (nederst) 
Foto: Fra Kirstine Slot, YouTube i samarbejde med PlanBørnefonden 

800.000 seere - Aftenposten prøvede nye fortælleformer og fik kritik 


Aftenpostens videoer med Emilie Beck som værten, der besøger piger og unge kvinder i udviklingslande, er en af Aftenpostens meste sete. Den viser fx hvordan piger tvangsgiftes som 13 årlige og hvordan de nægtes adgang til lægehjælp, selvom deres børn er syge. Serien er produceret med journalistiske virkemidler i samarbejde med Plan International i Norge. 

Det er alvorlige problemer, der blev formidlet så norske unge forstod det og brugte tid på serien. Alligevel modtog Aftenposten kritik fra "Pressens Faglige Utvalg", der begrunder det med, at Stuck er aktualitetsjournalistik - og det er ikke foreneligt med god presseskik at sponsorere nyheds- og aktualitetsjournalistik. Heller ikke selv om sponsor og samarbejdspartnere er tydelig nævnt. Aftenposten er uenig i kritikken og Jonas Brenna, producent og indkøber henviser til, at de store tv-kanaler gør noget tilsvarende. 
 

Medieorganisationer i Finland, Sverige, Norge og Danmark i åben appel til deres regeringer


Der skal ske noget nu! OECD skal sørge for, at de nordiske regeringer giver nordiske tech-virksomheder lige skatte- og afgiftsvilkår. En PwC-rapport har for nylig afdækket, at udenlandske techselskaber med en ren digital forretningsmodel kun betaler en skatteprocent på 9,5 - mens det for andre selskaber er 23,2 og det ønsker en række nordiske medieorganisationer at ændre. 

Afsenderne er: Svenske TU-Medier, norske Mediebedriftenes Landsforening, Finnmedia i Finland og Dansk Medier. 

Fem argumenter for at tænke nyt i kulturpressen 


Anmeldelser bliver der færre af – artiklerne bliver kortere – radio-udsendelser og tv-udsendelser bliver også kortere. Men det er alt for tidligt at give op. Der er tværtimod mange muligheder for at hilse de nye tider velkommen. Det mener den danske kulturjournalist og underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Anders Lange.     
 
Han har i et år analyseret og undersøgt nye platforme for teateranmeldelsen. Efter hans mening er der gode argumenter for at fortsætte kampen – og der er endnu flere metoder til at holde den kulturelle fane højt.

Anders Lange var i 2017 leder af pilotprojekt Gentænk Teateranmeldelsen, hvor 11 anmeldere kastede sig ud i forsøg med at forny formaterne for en teateranmeldelse.

Produceret til nordiske journalister (video -10 min. inkl. eksempler fra 4.00)
Fem argumenter for at tænke nyt i kulturpressen


Del nyhedsbrevet med din nordiske kollega 

Share
Tweet

Ny rådgiver gruppe skal styrke NJCs arbejde 


             

Et stærkt hold af medierepræsentanter fra Norden og Nordvestrusland skal fremover sikre, at NJC får hurtig og præcis rådgivning om uddannelsesbehov og Best Practice i den digitale omstillingsproces. 

Hans-Henrik Holm, afdelingsforstander Emeritus, DMJX, blev valgt som formand. Derudover består gruppen af: Eva Elke (S), Lena Skogberg (F), Olav Njaastad (N), Sigrún Stefánsdóttir (I), Anna Kireeva (R), Leif Lønsmann (DK)

Mere: Ny rådgiver gruppe skal stryke NJCs arbejde 
 

Photographic Master Class: Next to You - Essys on Nordic-Russian Realities 2019

Nordic Journalist Centre will arrange a photographic Master Class for young Nordic and Russian photojournalists.

We are looking for young talents for a free-of-charge, workshop and photo book production on Russian-Nordic relations. If you have the right talent and curiosity – we will support you with logistics and mentoring by award winning trainers, Russian photographer, Jana Romanova, and Danish DMJX-teacher, Mads Greve.

It will take place in Kaliningrad and Reykjavik and like the previous master class in 2016/2017 the new Master Class is aiming to strengthen the Nordic-Russian relations by making the participants take a closer look at everyday life in the other region – the Nordic photojournalists will work in Russia and the Russian photojournalists will work in Reykjavik. 

Workshop: Kaliningrad, April 1.-5. 2019 for the Russian participants and April 3.-5. 2019 for the Nordic participants.

Application: How to apply

Master Class 2016/17, artikler:  Årets bilde (N) er i fotobogen "Next to Me" og Billeder der åbner døre - NJCs Foto-Masterclass i Rusland "Next to Me"
Photo above: Svetlana Bulatova, participant Next to Me 2017/18 

Aarhus kurset 2019 - dato er fastlagt 


Sæt kryds i kalenderen! Og fortæl dit netværk at de skal holde øje med det legendariske Aarhus-kursus. Vi har nye planer for de tre uger, hvor nordisk netværk og viden er i fokus. 

Kursisterne møder hinanden første gang søndag den 20. oktober 2019 kl. 18.30.
Kurset slutter fredag den 8. november 2019 kl. 14.30. 

Artikler og beskrivelser fra tidligere: Tema: Aarhus-kurset 


 

 

KONTAKT
Nordisk Journalistcenter 
Mail: 
kontakt@njc.dk

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list