Copy
Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant is een onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra

NWSBRF 09 12/2018

Waardevol schooljaar tot nu toe!

Een kind is niet van papier! Om te weten wat een leerling nodig heeft, moeten we eerst de leerling en zijn omgeving (ouders, begeleiders, school) ontmoeten, spreken, zien en natuurlijk ook het dossier bekijken. Dit doen we middels consultatie en beeldvorming. Pas dan kunnen we samen met (de leerling en) zijn omgeving bepalen wat er nodig is. Sinds de zomer hebben we al weer veel van deze consultaties en beeldvormingstrajecten gedaan. Ze worden goed ontvangen omdat ze uitgangspunt zijn voor de juiste keuzes en interventies. Ze voorkomen dat men te ad hoc oplossingen bedenkt zonder onderliggend gezamenlijk beeld. Uiteindelijk is het preventie; het voorkomen dat situaties vanuit een verkeerd / onvolledig beeld te lang voortbestaan. Ze maken duidelijk wat nodig is voor de leerkracht, wat de leerling (nog) moet leren, hoe het onderwijs passend kan worden en soms wat mogelijk een betere onderwijs- / behandelsetting is. Sommige samenwerkingverbanden maken het door financiële afspraken mogelijk om snel na een aanvraag voor consultatie naar een school te gaan, wat bijdraagt aan de preventie. Ook bij andere aanvragen zullen wij snel reageren en afspraken maken. 

De afgelopen maanden mochten we spreken op congressen, studiedagen en bijeenkomsten rondom verschillende thema’s. Wil je voor je school ook een lezing of workshop tijdens een teamdag of (ouder)avond organiseren? Neem dan contact met ons op. 

Ook in januari staan er Autisme Belevings Circuits gepland en er zijn nieuwe data voor de twee Blended Learning cursussen voor basis- en voortgezet onderwijs gepland.

Maar eerst gaan we genieten van de Kerstvakantie en wensen we iedereen fijne feestdagen!

Team Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
 



Lezingen, workshops en studiedagen

De afgelopen maanden mochten we spreken op diverse congressen en studiedagen:
  • Zo spraken we tijdens de Inservice Autisme in België over ‘Autisme en motivatie’ en ‘Begeleiden van meisjes met autisme’.
  • Tijdens het minisymposium bij Mytylschool Eindhoven met als thema ‘Verzuim: Wie maakt het verschil?’ mochten we meer uitleggen over de risico’s op schooluitval bij leerlingen met autisme.
  • Voor consulenten arbeid van de Gemeente Oss verzorgden we een studiedag over 'Gesprekken voeren met mensen met ASS'. 
  • Ook gaven we de lezingen ‘Positief omgaan met leerlingen’, ‘Executieve Functies’ en de workshop 'Autisme Begelevings Circuit' tijdens de studiedag van het Sondervick College.
  • En we gaven de workshop ‘Leren leren’ op het vso van het Brederocollege (meer hierover verderop in deze nieuwsbrief). 
Onze avondlezingen ‘Autisme bij meisjes’ en ‘Autisme en de overgang naar MBO, HBO en WO’ waren tevens goed bezocht. 

Mocht je school of organisatie tijdens een studiedag of (ouder)avond een lezing of workshop willen over autisme, ‘leren leren’, executieve functies of een ander thema. neem dan contact met ons op. We kijken graag met je naar een aanbod op maat, waarbij we uitgaan van jullie specifieke wensen. 
 

Blended Learning cursussen
'Autisme in het basisonderwijs' en 'Autisme in het voortgezet onderwijs'

In maart 2019 geven wij de blended learning cursus ‘Autisme in het basisonderwijs’ en ‘Autisme in het voortgezet onderwijs’. Beiden zijn basiscursussen voor docenten, leerlingbegeleiders, intern begeleiders en zorgcoördinatoren in het primair, voortgezet en/of speciaal onderwijs. 
Blended learning wil zeggen dat het een combinatie is van zelfstudie en het maken van opdrachten in een E-learning omgeving en een werkboek, gecombineerd met drie intervisiebijeenkomsten van twee uur verspreid over drie maanden.

Het is een praktijkgerichte cursus. Dat wil zeggen dat je de theorie aan je eigen praktijk koppelt middels de opdrachten en bijeenkomsten. De cursus en het werkboek zijn ontwikkeld door Steunpunt Autisme Nederland. Wij zijn geschoold en hebben de licentie voor het geven van deze cursus. Klik hier voor een filmpje over de cursus. 

Wat zijn de voordelen van het volgen van een blended learning cursus?
  • Je kunt op je eigen moment studeren, filmpjes kijken, informatie lezen en opdrachten maken.
  • Je hebt drie maanden toegang tot de digitale leeromgeving.
  • Je krijgt een boek.
  • Je krijgt per mail feedback op je opdrachten.
  • Je hoeft minder vaak naar een bijeenkomst dan bij een classroom cursus.
  • De bijeenkomsten gaan over je dagelijkse praktijk.
  • Wij geven de bijeenkomsten zo min mogelijk onder lestijd; voor het po op de woensdagmiddagen en voor het vo laat in de middag.
  • Als je de cursus hebt afgerond, krijg je een certificaat met 15 leraarregisteruren van het leraarregister.

 
Omdat de licentie en de werkboeken op tijd moeten worden aangevraagd, is
het belangrijk dat mensen zich vóór 12 februari aanmelden.

Meld je aan via onze website.

Workshop 'Leren leren' was een groot succes!

Donderdag 6 december hebben we een workshop verzorgd voor het team van de HAVO-afdeling van het Brederocollege. Dit is een vso-school in Breda, onderdeel van de Koraalgroep, waar leerlingen met specifieke onderwijsbehoefte toewerken naar hun HAVO-diploma en de overstap naar het HBO.

Het thema van de workshop was ‘Leren leren’. Hoe leer je leerlingen om een boekverslag of samenvatting te maken? Hoe leer je leerlingen hoe ze zich voor moeten bereiden op een proefwerk? Tijdens de workshop zijn we aan de slag gegaan met verschillende opdrachten om bijvoorbeeld te ontdekken wat de oorzaken van bepaald gedrag zijn en hoe je hiermee om kan gaan als docent.

De vraag die meerdere keren naar voren kwam was ‘Wanneer pas je je les aan en wanneer pas je je les niet aan maar ga je gericht aan de slag om leerlingen vaardigheden te leren die ze nodig hebben?’ Het was een interessante ochtend waarbij de docenten aan het denken zijn gezet over hun eigen handelen en waarbij ze praktische tips hebben gekregen om actief aan de slag te gaan met het ‘leren leren’ van hun leerlingen. 

Agenda

Hier vind je enkele geplande bijeenkomsten voor de komende periode.
9 januari
Middagworkshop
Autisme Belevings Circuit
(gevalideerd voor
2 leraarregisteruren en
 geaccrediteerd voor
SKJ 1,25 punten)
22 januari
Avondworkshop
Autisme Belevings Circuit
(gevalideerd voor
2 leraarregisteruren en
 geaccrediteerd voor
SKJ 1,25 punten)
4 februari
Avondlezing
Autisme en executieve functies


 
12 maart
start Blended learning cursus 
Met autisme in het voortgezet onderwijs
(gevalideerd voor
15 leraarregisteruren)
13 maart
start Blended learning cursus 
Met autisme in het basisonderwijs
(gevalideerd voor
15 leraarregisteruren)
1 april
Avondlezing
Autisme en hechting

 
Kijk in de agenda op de website voor het volledige overzicht.
Alle geplande activiteiten kunnen we ook Incompany en op maat verzorgen. 
Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
Venetiëstraat 43
5632 RM  Eindhoven
088 - 2140102
info@autismesteunpunt.nl
Delen
Delen
Doorsturen
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief