Copy
Nieuwsbrief Afdeling Groningen - December 2018

In deze nieuwsbrief



  Fijne feestdagen en een .

  gelukkig fietsjaar 2019 ! .

 
15 januari 2019, 20.00 u in De Holm
 
DOORFIETSROUTES?
 
– wat zijn dat nou weer?

Kom dinsdagavond 15 januari naar De Holm, dan praten we over Fietsroutes Plus, snelfietsroutes, het hoofdfietsroutenet in de provincie, en ‘doorfietsroutes’.
Rolf Dijkstra, medewerker voor fietszaken bij de provincie Groningen èn onze vaste contactman, zal vertellen over de routes: hoe staat het met de fietsroutes vanuit stad naar Bedum, Ten Boer, Zuidhorn, Winsum, Haren, Assen, Leek. Een deel is er, een deel komt er, er zijn successen maar soms ook problemen (om te overwinnen).
Onze Fietsersbond-mensen die betrokken zijn (geweest) bij het tot stand komen van de routes, zijn er in ieder geval ook. Zij zullen over hun ervaringen vertellen.
Wat kunnen we er voor de toekomst van leren? Waar zijn nieuwe routes nodig? Naar Hoogezand? tussen Pekela en Winschoten? Appingedam-Delfzijl? Loppersum-Slochteren? Kunnen we deze provincie adviezen meegeven?

Zet dinsdag 15 januari in je agenda! Graag tot ziens in De Holm, Folkingestraat 9-b in Groningen, om 20.00 u (zaal open om 19.45 u).
We vinden het fijn als we weten hoeveel mensen er komen, dus wil je je aanmelden op groningen@fietsersbond.nl? Alvast bedankt!


Frank de Vries en Paul de Rook bekijken hoe Fleur Gräper het doorfietsroute-logo spuit.

Aandachtspunten voor formatie
nieuwe gemeente Groningen

Aan de formateur en de collegeonderhandelaars hebben we de volgende punten aangedragen voor het fietsbeleid de komende jaren in de nieuwe gemeente Groningen.
1. Het voortzetten van het beleid dat is ingezet met de fietsstrategie 2015-2025.
2. Het uitvoeren van de vijf door de Fietsersbond aangedragen speerpunten in onze brief van 27 mei 2018.
3. Het zorgen voor een goede aanlanding in de stad van de doorfietsroute naar Leek.
4. Het faciliteren van de mogelijkheid voor fietsers om door te fietsen op alle routes, niet alleen de doorfietsroutes, door:
a) vaker groen voor fietsers op kruisingen waar alle vier de richtingen voor fietsers tegelijk gaan.
b) het creëren èn het behouden van slimme doorsteekjes voor fietsers
c) het inrichten van fietspaden voor tweerichtingsgebruik op plaatsen waar dit momenteel al 'illegaal' gebeurt door veel fietsers.

Kop van Drenthe in overleg
met gemeente Tynaarlo

Op 5 december, tussen de sinterklaasperikelen door, heeft afdeling Kop van Drenthe gesproken met wethouder Henk Lammers en verkeersambtenaar Herman Kolker van Tynaarlo.
Tynaarlo stelt de veiligheid van de fietser voorop. We hebben met de gemeente afgesproken een overzicht te maken van obstakels (met name paaltjes) op fietspaden.















U kunt daaraan bijdragen:
Mocht u in de gemeente Tynaarlo iets tegenkomen dat gevaar oplevert, maak dan een foto met positiebepaling en stuur deze op naar kopvandrenthe@fietsersbond.nl. Wij bespreken deze gevaarlijke situaties met de gemeente.
Lees hier over de andere onderwerpen in het overleg.

Fietsroute Plus Groningen-Leek

‘even op de plank’ tot na de provinciale verkiezingen


Misschien leek het in de krant niet zo te zijn, maar: WIJ WAREN BLIJ met de uitkomst van de discussie in de Provinciale Statencommissie over de Fietsroute Plus Groningen-Leek. De uiteindelijke oplossing leidt ertoe dat zowel provincie als de gemeenten Westerkwartier (waar Leek straks onder valt) en Groningen nieuwe kansen kunnen benutten!
Welke kansen? Lees hier meer...

Projecten in de stad: Zernike


Samen met de RUG en de Hanzehogeschool werkt de gemeente Groningen aan het verbeteren van de infrastructuur op het Zernike complex. Samen met de projectleider hebben we de plannen doorgenomen. Hierbij hebben we geconstateerd dat er veel rekening wordt gehouden met de positie van de grote stromen fietsers die er in dit gebied zijn; op diverse punten hebben we ervaring uit de dagelijkse praktijk ingebracht. Hiermee zou bij de uitwerking rekening gehouden worden. Verder hebben we (o.a.) gehoord dat de ‘gekke kronkel’ achter om het entreegebouwtje op termijn weer wordt rechtgetrokken vóór het gebouwtje langs, maar dat deze vanwege verkeersveiligheidsoverwegingen gedurende de bouw van de “FeringaBuilding” blijft zoals het nu is.
Voor meer informatie, zie deze site.

Belevenissen met een vouwfiets - column Wietske ter Veldt
Een grappige ontmoeting

Zoals ik eerder vertelde zoek ik op het perron altijd een persoon met alleen een rugzak op en twee vrije handen. Ik zeg dan "sterke jongeman, zou u mijn zadeltje..." en zo komt mijn vouwfiets altijd weer makkelijk in de trein. Soms zegt een dame "mag het ook een sterke vrouw zijn?" en dan antwoord ik vrolijk bevestigend.
Uit dankbaarheid teken ik dan snel een portretje van de vriendelijke medereiziger. Laatst toen ik in Assen in donker uit de trein stapte riep een jongen op het perron: "O, nog bedankt voor het portret." Dat moet een eerdere keer geweest zijn.
Vorige week donderdag was het een Braziliaanse jongen die naar zijn Nederlandse vriendin in Zwolle reisde. Hij had haar vijf jaar geleden in Brazilië ontmoet en hij woonde nu een jaar in Nederland en studeerde in Utrecht. Tijdens de reis mailde hij zijn portretje al naar zijn moeder thuis. Hij begeleidde me bij de overstap in Zwolle.
10 November was het IVN regiodag in Drenthe. De paddenstoelengids van Noordenveld werd gepresenteerd. Ik tekende even snel de dame met wie ik in gesprek raakte en een meneer kwam binnen en zei tegen mij: "Mij hoef je niet te tekenen want dat heb je al gedaan." Ik keek hem even vragend aan en hij zei direct "In de trein." "O", zei ik, "dan hebt u mijn vouwfiets in de trein gezet." "Klopt", zei hij.