Copy
Här är avdragen som sänker din skatt.
Fredag 14 december 2018

Välkommen till dig som är ny läsare av fPlus Morgonkoll! Jag hoppas att du uppskattar nyhetsbevakningen från oss varje vardagsmorgon. Hälsningar Henrik Svidén, chefredaktör fPlus

fPlus reder ut: Därför är skattehöjningar ett slag i luften
Fem skattetips att hålla koll på inför 2019
Efter att Löfven röstas ner i dag: Så kan M styra landet med historiskt svag regering
Anders Borgs råd om räntan till Ingves

fPlus reder ut: Därför är skattehöjningar ett slag i luften

skatter Om kommunalskatten höjs försvinner en stor del av skatteintäkterna ut i intet, visar en ny beräkningsmodell. ”Människor upptäcker att det lönar sig sämre att arbeta, och jobbar därför färre timmar eller slutar att jobba helt”, säger nationalekonomen Jacob Lundberg.

Läs mer: Högst kommunalskatt i världen

Läs även: Så stor andel av skatterna går upp i rök

Läs även: SKL varnar för skattehöjningar som en följd av övergångsbudgeten

Läs även: Högst skatt i världen – nu ger han upp


Fem skattetips att hålla koll på inför 2019

företagande i praktiken Har du köpt facklitteratur eller betalat för representation och telefon via företaget? Glöm då inte att du kan göra avdrag för kostnader för inkomsternas förvärvande inför 2019. För vissa utgifter får du bara dra av den del av utgifterna som överstiger 5 000 kronor. Det är ett av fem tips som John Knutsson delar på Företagande.se.

Läs mer: Minnesgåva skattefri under 15 000 kronor

Kraftigt ras i nyproduktion

Bomarknaden Antalet påbörjade bostäder minskar med cirka 20 procent i år, visar Boverkets senaste prognos. Under 2019 minskar byggandet med ytterligare sex procent, då 51 000 bostäder påbörjas. Det är långt under det långsiktiga behovet om 67 000 bostäder per år, enligt Boverket.

Läs mer: Byggandet varierar kraftigt över landet

Sista hoppet för kompetensutvisade – anställning via bemanningsföretag

Kompetensutvisningar Migrationsverkets praxis om en ”sexmånadersregel” hindrar kompetensutvisade att komma tillbaka till Sverige, skriver Entreprenör. Nu har ett bemanningsföretag fått upp ögonen för problemet och startat ett verksamhet som går ut på att återförena utvisade arbetskraftsinvandrare med sina svenska arbetsplatser.

Läs mer: ”Vi anställer personen som konsult”

Riksrevisionen: Risk för lägre framtida pensioner

Pensioner Passiva sparare och bitvis höga avgifter. Det är två problem med premiepensionssystemet visar en rapport från Riksrevisionen. I slutänden kan det bli bekymmersamt för de enskilda pensionsspararna som får lägre pensioner än avsett. Riksrevisionen vill därför att regeringen höjer kraven på de fondbolag som ingår i systemet.

Läs mer: Premiepensionen - så funkar den

Anders Borg till Ingves: Höj inte räntan

räntan Nu ökar pressen på riksbankschefen Stefan Ingves inför räntebeslutet nästa vecka. Före detta finansminister Anders Borg kritiserar Riksbankens plan på att höja räntan.

Läs mer: Så mycket beräknas inflationen öka de närmaste åren

Politik

Så kan M styra landet – trots historiskt svag regering

Regeringsbildningen Allt pekar mot att Stefan Löfven fälls i omröstningen i dag och att bollen då än en gång går över till Ulf Kristersson. Men nu kan det finnas andra förutsättningar, skriver DI som analyserat moderatledarens möjligheter att bli statsminister. Även många av landets ledarskribenter menar att Sveriges nästa statsminister heter Ulf Kristersson.

Läs mer: De här partierna går kan gå i opposition

Läs även: Intern press på Björklund – att släppa fram M-ledaren

Läs allt om den långdragna regeringsbildningen


Bostadsministern varnar för tvärnit för hyresrätter

Bostadsmarknad Bostadsminister Peter Eriksson (MP) går till angrepp mot den borgerliga budgeten som klubbades igenom i går. Cirka 400 byggprojekt och 16 000 hyresrätter på spel när investeringsstödet nu stoppas efter nyår, säger han till SvD Näringsliv.

Läs mer: Kommer att påverka byggnadsföretagen negativt

Meteorolog och minister toppar MP-lista

EU-valet Kulturminister Alice Bah Kuhnke och meteorologen Pär Holmgren toppar Miljöpartiets lista på kandidater till Europaparlamentsvalet, skriver MP i ett pressmeddelande.

Läs mer: Holmgren: Klimatet kan inte vänta

Läs även: Efter petningen: Corazza Bildt får nytt EU-uppdrag

Läs även: ”Övertygande argumentation för EU”

Säfflepolitikerns passning: Lås in er i ett rum och bilda en regering

regeringsbildningen Säfflepolitikern Erik Evestam (C) är nog okänd för de flesta. Men desto fler höjde på ögonbrynen när han på Aftonbladet debatt skrev: Blir det extraval får ni fixa det utan mig. ”Det är inte rimligt att det tar så här lång tid”, säger han till fPlus.

Läs mer: ”Alla partier är livrädda för sina väljare”

Utrikes

Försvagad May väntas be EU-ledarna om hjälp

brexit Theresa May vann misstroendeomröstningen men det var ändå en försvagad premiärminister som anlände till EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen, skriver Reuters. May väntas be de resterande 27 EU-ledarna om fler eftergifter för att göra brexitavtalet mer attraktivt för parlamentsledamöterna hemma i London.

Läs mer: Detta är det stora frågetecknet

Läs även: Då blir omröstningen senast av


Rysk spion erkänner försök att påverka politiken i USA

Spioneri Den utpekade ryska spionen Maria Butina erkänner sig skyldig i amerikansk domstol, skriver Washington Post. 30-åringen blir därmed den första ryska medborgaren som döms för att ha försökt påverka amerikansk politik i samband med valet 2016.

Läs mer: Rysk spion erkänner: Försökte infiltrera Republikanerna

Krönikan

Slutfluget för systerflygplatserna?

fPlus-krönika Malm i Helsingfors är Brommas systerflygplats. Båda öppnade samma år, ligger i huvudstaden och har under årens lopp blivit lika mycket ifrågasatta. Men det politiska trycket är större i Helsingfors: Nu ska området användas till bostäder och unika funkismiljöer riskerar att dö, skriver Jan-Erik Andelin i sin krönika.

Läs mer: Tio år senare har ingenting av det förverkligats

Opinion & Debatt

Professor: Underskatta inte Annie Lööfs politiska omdöme

Regeringsbildningen Att säga att det är Annie Lööfs stora plan att bli statsminister tror professor Tommy Möller är att underskatta hennes politiska omdöme. Det skriver han i en debattartikel i Dagens Industri. Han räknar upp en lång rad scenarier som är möjliga efter att Stefan Löfven har röstats ner i statsministeromröstningen i dag.

Läs mer: Nästa omröstning kan handla om Jimmie Åkesson


Timbro: ”Risk för nya kompetensutvisningar”

Kompetensutvisningar Det svenska regelverket för arbetskraftsinvandring håller inte måttet. Trots att det gått ett år sedan Migrationsöverdomstolen ändrade praxis för återkallelse av arbetstillstånd är reglerna fortfarande orimligt stränga. Det skriver Timbros Fredrik Hultman och Siri Steijer i en debattartikel i SvD och föreslår en rad förändringar för att systemet ska bli mer rättssäkert.

Läs mer: ”Bristen på kvalificerad arbetskraft bedöms vara det största tillväxthindret”

Ledare: Sjukt om Lövin måste avveckla flygskatten

budgeten En stor framgång, tycker Göteborgs-Postens Adam Cwejman, om M:s och KD:s budget. Han menar att alternativet var en riktningslös och passiv politik. Miljöpartiets tidigare språkrör Birger Schlaug tycker att det är tragikomiskt om klimatminister Isabella Lövin i och med detta blir den som formellt avvecklar flygskatten.

Läs mer: Budgeten väcker fortsatt reaktioner på ledarplats

Ekström: ”Okontroversiella” värnskatten borde ha slopats

skatter ”Med M/KD-budgeten börjar Sveriges höga skatter sänkas, vilket inte är en dag för tidigt.” Det skriver Christian Ekström, vd på Skattebetalarna, på Svd Debatt. Ändå är han inte riktigt nöjd och är särskilt besviken över att M och KD inte vågade ge sig på värnskatten.

Läs mer: Ekström: ”En åtgärd som efterfrågats av en förkrossande majoritet”

Läs även: Unionen: Den lagda budgeten rustar inte Sverige

Du har väl inte missat?

Lunds universitet/Firas Jumaah och Charlotta Turner.

Universitet beställde väpnad styrka – räddade doktorand från IS

Räddningsoperation Sommaren 2014 lämnade doktoranden Firas Jumaah sitt labb på Lunds universitet – för att resa in i en krigszon i Irak och rädda sin familj från terrorgruppen IS. Först nu kan han och hans professor, Charlotta Turner, berätta hur hon fixade så att en väpnad styrka hämtade ut dem. ”En unik händelse”, säger universitetets säkerhetschef Per Gustafsson.

Läs mer: Var gömda och omringade av IS

Mer från nyhetsdygnet

Branschnytt

Så förlorar tjänstesektorn miljarder på EU-krångel

tjänster Regelkrångel i EU:s inre marknad hindrar tjänstesektorn från att göra vinster på drygt 330 miljarder euro årligen. Nu kräver företagare ökat inflytande i politiska beslut för att lösa de byråkratiska knutarna, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Läs mer: ”Jag är bekymrad över hur dåligt tjänstesektorn fungerar”


Mer turism till Värmland med svensk-norskt samarbete

Turism Med ett nytt svensk-norskt samarbete ska antalet cykeluthyrare, vandringsguider och andra turismföretagare kunna växa och ge fler besökare till Värmland. ”Vår målgrupp är små och medelstora företag,” säger Andreas Norum som är projektledare på Visit Värmland till Besöksliv.

Läs mer: Mer turism till Värmland med svensk-norskt samarbete

Fler branschnyheter

Till sist

70 är det nya 65 när vi arbetar allt längre

Arbetsmarknad Sysselsättningen bland personer över 60 år har ökat relativt kraftigt under senare tid. 70 procent av männen och 65 procent av kvinnorna i åldersgruppen 60-64 år var sysselsatta 2016, vilket är en ökning med omkring 20 procentenheter sedan mitten av 90-talet. Enligt Ekonomifakta finns det en förklaring till utvecklingen.

Läs mer: Politiska reformer spelar stor roll för vårt arbetskraftsdeltagande