Copy

Nieuwsflits Kindcentrum Bernhard
 

32116087-1060-4d78-ab76-c5fafae3eff6.png
Agenda
14 januari 2019
21 januari 2019
22 januari 2019
23 januari 2019
24 januari 2019
31 januari 2019
5 februari 2019
7 februari 2019
15 februari 2019
Start CITO-toetsen
MR/OC-vergadering
OR-vergadering
Voorleesontbijt, in pyjama naar school!
Nieuwsflits 9
Open Dag KC Bernhard (13.00-16.00 uur/19.00-20.00 uur)
Studiedag team, alle leerlingen vrij!
Nieuwsflits 10
Open Podium groep 4 t/m 6 (13.15 - 14.15 uur)

Beste ouders/verzorgers

Allereerst een heel gelukkig en gezond 2019! De eerste week na de kerstvakantie zit er alweer bijna op. Afgelopen maandag hebben we afgetrapt met een toast op het nieuwe jaar. Wat een gezelligheid! De komende periode tot de voorjaarsvakantie staat er, zoals u ziet in de agenda, weer van alles op de planning. Op 31 januari hebben we onze jaarlijkse Open Dag. Nieuwe ouders/verzorgers zijn van harte welkom tussen 13.00 en 16.00 uur en 's avonds tussen 19.00 en 20.00 uur. Kent u nog mensen met kinderen die misschien meer willen weten over KC Bernhard? Zegt het voort! We hopen natuurlijk heel veel nieuwe ouders te mogen ontmoeten en ontvangen! 
Een spreuk van de Flits
Het leven is plezier
Het leven is geluk
Het leven is blijdschap
Het leven is liefhebben
Het leven is helpen
Het leven is zachtheid
Het leven is lachen
O, het leven is mooi.

Allison Huddart, 10 jaar

Een kanjerles van groep 4/5a
Max en de zwerver.
In groep 4a/5a maken we kennis met Max. Hij logeert bij zijn oom en tante en als hij naar bed wil ligt daar een zwerver in zijn bedstee. Wat nu? In het eerste deel hebben we stil gestaan bij het buitensluiten van de zwerver. Over hygiëne. Over wat is er anders aan mij en jou. Hoe reageer je op dingen. Ben jij te vertrouwen en hoe ben je te vertrouwen. Daar komen mooie gesprekken uit.
Met de open kanjerles waar de ouders van onze groep waren uitgenodigd zijn we gaan kijken naar wat we het zelfde hebben i.p.v. verschillend. We moesten even op gang komen, en toen was het heel mooi om te zien dat je als kind zelfs gelijke dingen hebt als een ouder. De komende weken staan we stil bij: hoe gedraag je je in een groep. De zwerver krijgt een naam van Max en heet nu Mister Peanut. Hij wordt opgenomen in dit gezin en leert allerlei dingen waar hij nog nooit van gehoord heeft. Jezelf voorstellen bijvoorbeeld. Aan de kinderen is te zien dat ze nu al pret hebben over wat er gaat komen. Hier hebben ze al mooie ideeën over. Dit kan niet goed gaan natuurlijk.

Leestips voor thuis!
De zes gouden leestips om thuis samen met uw kind plezier te krijgen in het lezen!
Tip 1 Elke dag minimaal 15 minuten voorlezen.
Houdt dit vol tot en met groep 8. Voorlezen is heel belangrijk voor kinderen die zelf nauwelijks lezen, omdat:
  • Uw kind daarbij ongemerkt aan zijn/haar taalontwikkeling werkt.
  • De woordenschat wordt uitgebreid.
  • Uw kind zich leert verplaatsen in andere personen en in onbekende situaties.
  • Uw kind ontdekt dat boeken (en lezen) leuk kan zijn.
     
Tip 2 Samen lezen
Probeer 5 keer per week 10 minuten samen te lezen. Volg hierbij de volgende methode:
  • Laat uw kind altijd zelf een boek uitzoeken.
  • Het boek dat uw kind uitzoekt hoeft niet van het niveau te zijn waar hij/zij op school uit leest. Een paar niveaus hoger of lager is prima (zie de vijf vinger test).
  • Lees het eerste hoofdstuk van het boek voor. Vaak is het eerste hoofdstuk nog saai. Door dit voor te lezen krijgt uw kind sneller plezier in het boek.
  • Lees daarna om-en-om een zin of om-en-om een kort stukje.
  • Als u met uw kind samen hardop iets gaat lezen, lees dan vooral in de eerste periode het stukje dat uw kind gaat lezen voor. Daarna leest uw kind hetzelfde stukje nog een keer. Dit is een grote steun. Uw kind weet dan waar de tekst over gaat.
  • Laat uw kind niet hakkelen, maar zeg het woord voor. Het woord wordt dan niet fout ingeslepen en uw kind blijft leesplezier houden, omdat het vlot door kan lezen.
  • Ga niet op alle fouten in. Uw kind hoeft niet alles foutloos te lezen. Alleen woorden die belangrijk zijn om het verhaal te begrijpen, kunt u verbeteren.
  • Beloon uw kind vaak. Ook al gaat het nog niet zo goed. Uw kind doet zijn best. Complimenten doen wonderen!
  • Leren lezen is heel vermoeiend voor uw kind. Laat uw kind korte stukjes lezen en lees dan zelf een lang stuk voor. Het verhaal blijft op die manier begrijpelijk en spannend. En uw kind kan dan even ‘uitrusten’.
  • Een andere manier van lezen is sleeplezen. U en uw kind lezen samen dezelfde tekst hardop. U sleept als het ware uw kind mee. Dit is een goede ondersteuning. Er blijft tempo in het verhaal en de moeilijke woorden gaan vanzelf mee.
  • Een ontspannen sfeer is belangrijker dan foutloos lezen!
Tip 3 Leessfeer thuis.
Creëer een prettige leessfeer thuis. Hoe doet u dat?
  • Lees zelf in aanwezigheid van uw kind.
  • Neem uw kind mee naar de bibliotheek.
  • Reageer op wat u leest. Laat zien dat lezen iets met je doet en dat u dat leuk vindt. Ook kranten en tijdschriften zijn hier geschikt voor.
Tip 4 Abonnement.
Neem een abonnement op een populair jeugdtijdschrift. Hierbij valt te denken aan:
  • Donald Duck: Goede letter, weinig tekst, korte verhalen en leuk.
  • Penny: voor paardengekke meisjes.
  • Tina: voor meisjes
  • Girlz voor meisjes
  • Goal: erg leuk voetbaltijdschrift met mooie posters van spelers
  • Zo zit dat: voor kinderen die alles willen weten
  • National Geografic Junior: voor kinderen die alles willen weten over dieren en de natuur.
Tip 5: Lees series.
Probeer uw kind te interesseren voor een boek uit een serie. Als uw kind dat boek leuk vindt, wil het ook andere delen uit de serie lezen. Voorbeelden van series zijn:
  • Hockey- voetbal- en paardenserie door Vivian den Hollander
  • Dolfje Weerwolfje Paul van Loon
  • Waanzinnige boomhut Andy Griffiths
  • Dagboek van een muts Rachel Renée Russell
Tip 6: Een boek dat uw kind niet leuk vindt, niet verder lezen!
Vindt uw kind het boek dat hij/zij leest bij nader inzien toch niet leuk. Lees het dan niet uit, maar kies een ander boek. Lezen gaat vooral om leesplezier.
Leeshouding en bijwijzen.
  • Let erop dat uw kind goed aan tafel zit wanneer hij/zij gaat lezen. Een goede houding bij het lezen is vaak al een grote winst.
  • Lezen wordt met twee handen gedaan. Vaak willen kinderen niet bijwijzen omdat ze dit kinderachtig vinden.
Waarom is bijwijzen aan te raden?
  • De leesbeweging van links naar rechts wordt verduidelijkt.
  • De beweging wordt op deze manier gevoeld.
  • De vinger is een ‘steuntje’ voor de ogen.
  • Je hebt je vinger altijd bij de hand.
Wij hopen dat u iets heeft aan deze tips! 
 
 
Nieuws Kinderdagverblijf

Dagopvang en Peuteropvang
Samen met alle kinderen van school mochten wij genieten van de kerstdienst in de Grote Kerk. Zingend met een lichtje de kerk in, dat was best wel spannend, het lichtje voor op het podium neerzetten en dan kijken wat er allemaal gebeurt.

Ook in de kerstvakantie was het KDV gewoon open en hebben de kinderen heerlijk gespeeld en gesmikkeld. Leidster Deijin Hassan is per januari verhuisd naar de babygroep. We vinden het heel jammer dat ze niet meer bij ons kan werken maar wensen haar veel plezier bij de baby's toe. In haar plaats is juf Sylvia Kuipers bij de peuteropvang gekomen. Op de maandagen is ook stagiaire Fleur bij ons aan het werk. Welkom Sylvia en Fleur!

Welk weer kun je verwachten: regen, sneeuw, hagel of storm. Als er sneeuw of ijs ligt; wat kun je dan allemaal doen? De komende weken gaan wij werken over het weer: We bekijken wat voor weer het is, welke kleding we dan aan moeten en hoe het buiten voelt: Is het warm of koud? Waait het hard? Regent het misschien? Stiekem hopen we natuurlijk dat het flink gaat sneeuwen zodat we echte sneeuwpoppen kunnen maken!

Uit de bijbel gaan wij enkele weken met het verhaal van de ark van Noach bezig, welke dieren gingen er allemaal mee, wie weet hoe ze heten?

We verwelkomen weer een aantal nieuwe kinderen; ook van de andere groep van het kinderdagverblijf draaien kindjes met ons mee. Fijn dat jullie bij ons komen spelen en we wensen jullie een fijne tijd bij ons toe.

Denkt u aan de namen van uw kind in de jassen, schoenen, laarzen, tassen, etcetera? Wij zien niet altijd wat voor jas ze aan hebben als ze gebracht worden en dan is het best wel zoeken met zoveel jassen.

BSO
De kerstvakantie is weer voorbij. De kerstspullen zijn weer naar zolder. Het was heel gezellig tijdens de vakantie op de BSO. We hebben koekjes gebakken en lekker opgegeten. Verder is er veel geknutseld en buiten gespeeld. We zijn een keer wezen schaatsen op de markt en hebben gespeeld bij ‘De Groene Long’.

11 en 18 januari zal de Nieuwjaarsparty van de BSO plaatsvinden. Dit jaar met het thema ‘de Middeleeuwen’. Dus kom lekker verkleed als ridder of prinses. We komen binnen over een echte loopbrug. Als de kinderen zich nog niet hebben opgegeven voor de party dan graag de aanmeldingsbriefjes deze week inleveren.

14 januari is er ‘Sport BSO’. Dit keer ‘streetdance’. Hiervoor hebben kinderen zich al opgegeven. Deze kinderen gaan dan ook mee. Via de mail heeft iedereen de contracten gehad, wilt u dit z.s.m. getekend inleveren?

Luizenbeleid
Ook ons kindcentrum heeft een luizenteam. Moeders en vaders die na de vakanties alle kinderen controleren op hoofdluis. Heel fijn! In de strijd tegen hoofdluis speelt het luizenteam een belangrijke rol. Zij controleren de kinderen regelmatig op hoofdluis en kunnen ouders en leerkrachten bijstaan met advies. Zij vragen de ouders om hun medewerking door de kinderen ook thuis regelmatig te controleren op hoofdluis en het op school te melden als er hoofdluis wordt geconstateerd. Zo kan er in een vroeg stadium actie ondernomen worden op school.

Helaas hangt er rond hoofdluis nog altijd – onterecht – een taboesfeer. Niemand staat te springen om te melden dat zijn zoon of dochter luizen heeft. Maar dat hoofdluis iets te maken zou hebben met een gebrekkige persoonlijke hygiëne is een hardnekkig misverstand. Het kan bij iedereen voorkomen; de beestjes hebben zelfs een voorkeur voor schoon haar! Openheid over hoofdluis vinden wij uitermate belangrijk, want alleen een gezamenlijke aanpak heeft effect!
 
Zendingsgeld

Met de kerstmarkt was het een gezellig samenzijn, en wat hadden de kinderen mooie dingen gemaakt. De opbrengst van de kerstmarkt was: 245,30 euro. Afgelopen maand hebben we met de hele school 11,47 euro opgehaald voor ons goede doel. Het geld gaat naar: Noah’s Ark, Children’s Ministry Uganda. Meer informatie kunt u vinden op https://www.nacmu.org/nl.


 
 

Volg ons op Twitter    Volg ons op Facebook    Nieuwsbrief doorsturen
Beste <<Name>>, je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op onze website of ons daar toestemming voor hebt gegeven.
Indien gewenst wijzig hier je voorkeuren of schrijf je uit.. Heb je vragen, opmerkingen of toevoegingen? Ons e-mailadres is: kindcentrumbernhard@accrete.nl.
Kindcentrum Bernhard Wilhelminastraat 47 Steenwijk, OV 8331 ME Netherlands

Copyright © 2019 Kindcentrum Bernhard, Alle rechten voorbehouden.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindcentrum Bernhard · Wilhelminastraat 47 · Steenwijk, OV 8331 ME · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp