Copy
Θέλω να σας πω μερικά πράγματα 
Διαβάστε το παρόν στον browser

Την προηγούμενη Παρασκευή, με αφορμή αυτή την έρευνα σας ρώτησα να μου πείτε πόσα βιβλία έχετε στο σπίτι. Αν δεν το θυμάστε, η έρευνα έλεγε πως όσο περισσότερα βιβλία υπάρχουν στο σπίτι (μέχρι ένα όριο -τα 350 βιβλία), τόσο εξυπνότερα και ικανότερα γίνονται τα παιδάκια που ζουν εκεί, όταν μεγαλώσουν. Στα στοιχεία που ανάφερε για 31 χώρες, η θέση της Ελλάδα ήταν πολύ χαμηλή. Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό έχει μέσα 62 βιβλία, λέει, ένα νούμερο πολύ χαμηλό, το 4ο χαμηλότερο στη λίστα των 31. Το 60% των ελληνικών σπιτιών έχουν μέσα λιγότερα από 20 βιβλία. Μόλις το 2% έχουν πάνω από 500. Στο άλλο άκρο, το μέσο Νορβηγικό σπίτι έχει μέσα 212 βιβλία, και το μέσο Σουηδικό 210. 

Σας ρώτησα λοιπόν να μου πείτε πόσα βιβλία έχετε εσείς στο σπίτι. Εκατοντάδες από εσάς συμπλήρωσαν τη φόρμα και τα αποτελέσματα (μετά από ένα καθάρισμα απαντήσεων όπως "πάρα πολλά" και αυθαίρετες στρογγυλοποιήσεις απαντήσεων όπως "150-200") κατέληξαν στο εξής: 502 αναγνώστες αυτού του newsletter διαθέτουν στα σπίτια τους περίπου 290.000 βιβλία. Μέσος όρος: 579

Βεβαίως, το αποτέλεσμα δεν είναι και πολύ επιστημονικό. Το δείγμα είναι μεγάλο (500 άτομα από τα σχεδόν 4000 που λαμβάνουν αυτά τα γράμματα) αλλά προφανώς η φύση της ερώτησης είναι τέτοια που ενθαρρύνει περισσότερο αυτούς που έχουν πάρα πολλά βιβλία να συμμετάσχουν. Κανένας δε μπήκε στη φόρμα για να γράψει "μηδέν". Από την άλλη, σας θυμίζω κάτι άλλες ερωτήσεις που σας είχα κάνει παλιά, που είχαν αποδείξει πως πολλοί από εμάς ανήκουμε στο 2,2% του ελληνικού πληθυσμού που σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Με τα 579 βιβλία κατά κεφαλήν, ανήκουμε και "στο 2% του ελληνικού πληθυσμού που έχει πάνω από 500 βιβλία". 

Και τι να την κάνουμε αυτή την πληροφορία, θα μου πείτε. Έλα μου ντε. Μπορείτε να κάνετε πατ πατ στην πλατούλα σας και να αισθανθείτε μέλος μιας ανούσιας, αδύναμης, πρακτικά αόρατης ελίτ. Ή μπορεί να αισθανθείτε μια κενή νοήματος υπερηφάνια. 

Ένα θέμα για το οποίο γράφω 

Σήμερα στην Καθημερινή: Γράφω για το παράλογο της "εθνικής υπερηφάνειας", το φαινόμενο δηλαδή του να είσαι περήφανος για κάτι εντελώς τυχαίο, αλλά και για ένα άλλο, συγγενές φαινόμενο, το οποίο παθαίνω συχνά: Την Αντετοκουνμπίαση

Μια εκδήλωση: Την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Caravel στις 18:00 το απόγευμα οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Φίλης και Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ θα κουβεντιάσουν για τις αξίες των Ελλήνων, με αφορμή το World Values Survey που δημοσιεύσαμε πριν από λίγους μήνες. Να έρθετε. 

το αγριότρενο
Το βιβλίο που διαβάζουμε το Δεκέμβριο στο Bookworm είναι "Το Αγριότρενο" του Θοδωρή Τσεκούρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Είναι μια ιστορία φαντασίας που περιγράφει το παράδοξο ταξίδι ενός ευαίσθητου διαφημιστή σε ένα μαγικό δάσος/παράλληλο κόσμο, όπου γνωρίζει απίθανους χαρακτήρες και, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, καλύτερα τον εαυτό του. Σαν Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων από την Αθήνα του 2018. 

πολύ λίγα λινξ:

Καταπληκτική συνέντευξη με τις υπηρέτριες που καθαρίζουν το δωμάτιο του Ντόναλντ Τραμπ στο golf club του στο Νιου Τζέρσεϊ. Είναι παράνομες μετανάστριες. 

Μια διαρροή εσωτερικών email επιβεβαιώνει: Το Facebook είναι μια τυπική μοχθηρή εταιρεία που ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος και την εξαφάνιση των ανταγωνιστών. Ούτε "να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά" ούτε τίποτε. 

Θέλω να πάω εκεί για εξερεύνηση πάρα πολύ.  

Πού είναι τα παιδάκια; Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας στη Washington Post

Σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ οι εκκλησίες αδειάζουν. Είναι ένα φαινόμενο γνωστό και στη Βόρεια Ευρώπη. (Πολύ) αργά ή (σχετικά) γρήγορα θα εξαπλωθεί παντού. 

Lost and Found
Τέλος, ένα μήνυμα: 

 Το "Lost and Found" είναι μια μικρή αστυνομική νουβέλα που έγραψα. Κυκλοφορεί στο Amazon και μπορείτε να την κατεβάσετε και να τη διαβάσετε στο κινητό, το tablet ή το Kindle.  

Κοστίζει τρία δολάρια

Παρεμπιπτόντως, με την αγορά ενός βιβλίου χρηματοδοτείτε και τη λειτουργία αυτού του newsletter. Για την περίπτωση που σας αρέσει αυτό το newsletter το λέω. 
georgakopoulos.org
μπορείτε να βρείτε παρεμφερείς κουβέντες και στα:
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Google Plus
Google Plus
© 2017 Georgakopoulos.org All Rights Reserved unsubscribe from this list    update subscription preferences