Copy
De Nieuwsbrief december 2018 over kraanvogels, verdwenen soorten, (gier)zwaluwen, verrassingen in het veld en meer…
Werkt de nieuwsbrief niet goed?
Bekijk deze dan in je browser

Nieuwsbrief december 2018

Beste vogelaar, lid van Vogelwacht Uffelte e.o.,

Bij deze de december-nieuwsbrief van 2018. We versturen deze nieuwsbrieven om je op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de vereniging.

Heb je leuke waarnemingen, anekdotes of ander vogelnieuws? Stuur ze dan, liefst met foto, naar ons op (via nieuwsbrief@vogelwachtuffelte.nl), zodat we ze eventueel kunnen gebruiken voor de volgende nieuwsbrief of op de website.

Mocht je de nieuwsbrief niet op prijs stellen dan kun je dat middels de link onderaan deze pagina kenbaar maken. Als je op- of aanmerkingen hebt op deze nieuwsbrief, schroom dan niet een email te sturen.

Veel leesplezier gewenst!

P.S. Je kunt ook op de hoogte blijven door ons te Liken op Facebook.
 

In deze nieuwsbrief:

Voorjaarsprogramma 2019

Om alvast in de agenda te zetten:

Wo. 23 januari: lezing over Huiszwaluwen door Arend J. van Dijk
Wo.  6 februari: lezing over  Bonte Vliegenvangers door Christiaan Both
Do. 28 februari: algemene ledenvergadering Vogelwacht Uffelte e.o.
Vanaf zaterdag 9 maart tot half juni: Cursus vogelgeluiden o.l.v. Martha Sol
Do. 14 maart: lezing door Geert de Vries
Za. 30 maart: Zangvogelexcursie in het Holtingerveld
Za. 20 april: Excursie in het Hunzedal o.l.v. Dick Schoppers 
Za. 11 mei: Excursie naar ‘het Bargerveen’ o.l.v. Erik Bloeming

De uitgebreidere details volgen eind december 2018 per e-mail of per post.
 

Kraanvogels bijna broedend in Holtingerveld

Dit voorjaar hield zich een paartje kraanvogels broedverdacht op in het Holtingerveld. Ze pendelden naar de cultuurlanden van Wapserveen en Uffelte om te foerageren. Begin mei werd balts gezien (dansende kraanvogels) en half mei was er nog maar één pendelaar. Zou de ander op het nest zitten? Na uren te hebben gekeken bleek dat de ‘broedvogel’ soms urenlang op steeds een andere plek in de ruige vegetatie zat. Geconcludeerd werd dat het niet om een nestelende, maar een slagpenruiende vogel ging. Die kan een aantal weken niet vliegen. Afwachten wat ze komend jaar gaan doen.

Tekst: Arend van Dijk / Foto: Geert Drogt

Welke vogels staan hier afgebeeld?

Kijk onderaan deze nieuwsbrief voor het antwoord.

Ingestuurd door: Jurjen Annen

Velduil Ansermade

Op 14 mei 2018 fotografeerde Alex Kuiper een paar velduilen op de made net ten noorden van Rheebruggen. Daags daarna zagen enkele ‘vogelwachters’ ze ook. In de avondschemering joegen ze “kek-kek-kek”-roepend achter elkaar aan. Daarna zijn ze niet meer gezien. Waarschijnlijk door het koude vroege voorjaar waren deze trekkers verlaat. Er werden op meer plekken in het land late velduilen gezien. Veertig-vijftig jaar geleden nestelde er soms een velduil in Zuidwest-Drenthe.

Tekst: Arend van Dijk / Foto: Geert Drogt

Kerstmarkt Havelte, zaterdag 22 december

Voor het 9e keer achtereen is de Vogelwacht present op de Kerstmarkt in Havelte. Dit jaar vindt deze plaats op zaterdag 22 december, van 13.30 tot 18.30 uur op de Brink. Kom gezellig even langs voor een babbeltje en vergeet niet om iets voor de vogels mee te nemen! O.a. vind je bij ons strooivoer, zonnepitten en voedersilo’s. Diverse leden zijn creatief geweest en hebben er het volgende aan toe gevoegd: voederkransen, berkenstammen en hangers van kokosnoten en dennenappels gevuld met vet en zaden, pindaslingers, appelhuisjes voor de merels, vetbollenhangers, vogeltaartjes, houten kistjes met allerlei voer, nestkasten, zwaluwkommen etc. Ook aan de insecten is gedacht in de vorm van kleine insectenhotels.

Kom dus langs voor die leuke geschenkjes voor opa’s en oma’s, vaders en moeders, die leuke buurvrouw of aardige buurman of gewoon voor jezelf. Het is steeds weer genieten van de bedrijvigheid in de tuin!

Door: Femmie Prikken

Werkgroep nestkastencontrole breidt uit

Meerkamp Oost dertig nestkasten en drie insectenhotels rijker!

Vrijdag 20 september is met succes een eerste burendag gehouden in de wijk Meerkamp Oost in Havelte. In het voorjaar van 2018 is het openbaar groen in de wijk vrijwel geheel vernieuwd en om dat te vieren organiseerde een groep bewoners een feestelijke middag. Door de activiteit aan te melden bij Nationale Burendag, konden drie insectenhotels en twintig nestkasten gekocht worden. De gemeente Westerveld stimuleerde het initiatief met een tegemoetkoming in de overige kosten zodat we als Vogelwacht volledig uit de kosten kwamen. Om de vogels hun nestgelegenheid terug te geven, werd de werkgroep Nestkastcontrole van de Vogelwacht Uffelte e.o. gevraagd een nestkastroute te realiseren.

Lees verder op de website

Tekst: Ruud Smeenk / Foto: Stefan Pronk

Nachtegaal uitgestorven bij ons

Het zat er jaren aan te komen, maar dit jaar is voor het eerste sinds mensenheugenis geen zingende nachtegaal in onze hoek van Drenthe vastgesteld. Tot in de jaren 1970 kon je er tientallen horen zingen tussen Uffelte en Havelte; tot zelf midden in Havelte. Sommige bewoners konden niet slapen van de ’s nachts volop zingende vogels. De nachtegaal sluit zich aan in het rijtje van andere in onze regio recent uitgestorven broedvogels, zoals patrijs, kemphaan, zwarte stern en binnenkort waarschijnlijk fazant, grutto en zomertortel.

Tekst: Arend van Dijk / Foto: Geert Drogt

Uitwisseling van steenuilen

Dit najaar zijn we binnen de verschillende sub-werkgroepen van de steenuilen druk bezig om de nestkasten te vervangen die nog niet ‘marterbestendig’ zijn. Sinds 2009 hebben we last van de (steen)marters en na lang experimenteren met de nestkasten lukt het nu aardig om de marters buiten de nestkasten te houden. Dit houdt echter wel in dat bijna alle 250 nestkasten de laatste jaren zijn vervangen of de komende jaren nog vervangen gaan worden. Dit is niet in één jaar te doen.

Lees verder op de website

Tekst: Erwin Bruulsema / Foto: Claus van den Hoek

Huiszwaluw versus huismus 

Wat moet je doen als  huismussen kunstnesten van huiszwaluwen inpikken? Beide vogelsoorten staan op de rode lijst van bedreigde broedvogels. Wij kozen voor huiszwaluwen. Om de mussen te weren is bedacht om de nestopeningen in het najaar af te sluiten met plastic koffiebekertjes. En als omstreeks 1 mei de huiszwaluwen aankomen zijn de bekertjes al weer verwijderd. Vorig jaar leverde het al wat meer huiszwaluwnesten op en huismussen waren er bepaald niet uitgestorven.

Door: Ronald Hoogenhout

Uit de kerkuilenwerkgroep

Droevig gestemd

Het was te mooi om waar te zijn: het superresultaat van 2017 verbeteren. Maar dat het broedseizoen 2018 zó droevig zou worden, hadden we niet verwacht! Een raar voorjaar, koude maart en eind mei al snikhete dagen en er zouden nog heel wat tropische dagen volgen. In veel kasten werden de temperaturen ondraaglijk, zeker voor de kuikens. Schreven we in juli nog dat we gematigd hoopvol gestemd waren; die hoop is na onze inspecties geheel verdwenen. Ook de kastbezitters waren enigszins in mineurstemming. Waar nog wel kuikens werden verwelkomd, was hun aantal minder dan anders! Onze hoop is nu gevestigd op 2019. Laten de weergoden ons dan hopelijk gunstiger gezind zijn.

Lees verder op de website

Tekst: Engelbert van der Giessen / Foto: Geert Drogt

AED-apparaat strontvrij

Deze boerenzwaluw bouwde z’n nest boven het AED-apparaat bij Bruggeman aan de Dorpsstraat in Havelte. Om het apparaat schoon te houden heeft Bruggeman er een mestplankje boven geplaatst, waarop al een flinke mesthoop te zien is. Een mooie praktische oplossing.

Foto: Gert Hulsebos

Jaar van de Huiszwaluw

In dit speciale jaar hebben we meegedaan aan het landelijk onderzoek naar broedsucces. Door wekelijks de bezettingsgraad en broedvorderingen in een vast aantal nesten te bepalen wordt inzicht verkregen in het broedsucces van zowel de eerste als tweede legsels. In Havelte Wilhelminahoeve werden 17 nesten gecontroleerd, in Havelte Schaapskooi 8 en in Wapserveen 21. Totaal 35 nesten (78%) waren bezet, waarvan er in 29 succesvol eerste legsels werden grootgebracht (93% van de bezette nesten) en in 15 nesten ook tweede legsels (34%). Mooie scores. Waarschijnlijk wordt dit onderzoek in 2019 voortgezet, want uiteindelijk gaat het om de lange termijn.

Tekst: Arend van Dijk / Foto: Geert Drogt

Oproep: Wie wil er niet bij de werkgroep zwaluwen?


We zijn op zoek naar nieuwe leden voor onze werkgroep. Doe mee met zwaluwnesttellingen, kunstnesten maken, ophangen of schoonmaken, kijken naar broedsucces en dat allemaal voor die prachtig snelle Afrikatrekkers. Uiteindelijk zoeken we een coördinator, maar dat kan via de weg van de geleidelijkheid.

Lees meer over de zwaluwenwerkgroep op de website.

Gierzwaluwnieuws

Gierzwaluw heeft baat bij zonnige zomer

Ze arriveerden wat later dan normaal, maar verder lijkt de zonnige zomer van 2018 geen spelbreker te zijn geweest voor de gierzwaluwen. In Uffelte zijn 35 bezette nesten gevonden, waarvan 32 in speciale nestkasten. In zeker dertien nesten zijn jongen gezien. In Havelte zijn 30 paren vastgesteld en aan de hand van (in)vliegende vogels waren er in Wapserveen 8 en Darp 6. Daarmee blijft de stand in onze dorpen ook in 2018 op een hoog peil.

Lees verder op de website

Tekst: Ronald Hoogenhout & Emma van de Berg / Foto: Emma van de Berg

Huiszwaluwnesten onder rieten dak

Al lijkt de plek nog zo mooi huiszwaluwen bouwen hoogstzelden nesten onder een overstekend rieten dak. Aldus onze ervaring bij jarenlang telwerk. Maar bij Meeuwes in Havelte troffen we dit jaar wel enkele huiszwaluwnesten aan onder een rieten dak. Kennelijk viel dit rieten afdak in de prijzen omdat er licht gekleurd ruw metselwerk in plaats van onaantrekkelijk houtwerk onder aanwezig was. Een tip voor andere gebouwen met geschikt lijkende rieten daken!

Door: Greet Glotzbach

Oproep: Kerstmarkt in Havelte


Hulp gevraagd in de kraam van de Vogelwacht tijdens de Kerstmarkt in Havelte!
We kunnen nog een paar helpende handen gebruiken. 
Meld je aan bij secretariaat@vogelwachtuffelte.nl

Tuinvogeltelling op 26 en 27 januari

Tijdens het weekend van 26 en 27 januari is de 16e nationale tuinvogeltelling. Iedereen kan daar aan meedoen. Zet het dus vast in de agenda en kijk op https://www.tuinvogeltelling.nl/ hoe tellingen doorgegeven kunnen worden.

Grauwe Klauwieren rijzen de pan uit

Tot voor kort was dit een uiterst zeldzame broedvogel, maar in deze eeuw is hij teruggekomen en dit jaar broedden er al zo’n veertig paren in onze regio. Goede waarnemingsplekken zijn Rheebruggen, Holtingerveld en Uffelter Binnenveld, maar ook elders kunnen ze soms opduiken; vaak in gebieden met houtwallen, singels en natuurvriendelijk beheer. Ze zijn opvallend gekleurd, maar stiekemerds; zingen nauwelijks, alleen met jongen zijn ze opvallender.

Tekst: Arend van Dijk / Foto: Geert Drogt

Heideschonen met veel natuurlijke verrassingen

Iedere veertien dagen gaat op de vrijdagochtend rond 9.00 uur een groep leden de heide schonen van houtopslag. Zo ook op vrijdag 30 november. Een mooie dag; de zon komt op en wij gaan ons verzamelen op het Binnenveld. Wat schets echter onze verbazing? Bij het ernaar toe fietsen zien we twee blote mensen lopen….’Ik dacht is Gert met zijn mensen ‘een beetje van het pad af’? Maar neen, wij fietsen door en komen nog twee badgasten tegen die allemaal een heerlijke duik in het vennetje, met water van ongeveer 7 à 8 graden hebben genomen. Het kan verkeren….

Lees verder op de website.

Door: Ruud Smeenk

Wilde Zwaan bracht geen jongen groot


Sinds 2005 nestelt deze zwaan bij Wapserveen. Vrijwel jaarlijks worden kuikens geboren, maar zelden worden ze vliegvlug. Dit jaar zijn de kuikens 60 dagen oud geworden en toen waren ze verdwenen. Door de droogte in juni-juli kostte het de zwanenfamilie moeite om te lopen door de blubberige bodem en zich veilig terugtrekken op open water was nauwelijks mogelijk.

Tekst: Arend van Dijk / Foto: Piet Kerssies

Nieuw op de website

EuroBirdwatch 2018

In het eerste weekend van oktober worden in veel landen vogels geteld om de aandacht te vestigen op grensoverschrijdende vogeltrek. In Uffelte tellen we alle vogels die we op een 17 km lange fietstocht.

Lees verder op de website.

Door: Arend van Dijk

Zwartbuikwaterspreeuw!

Op vrijdag 16 november begaven John de Roos en ik ons op weg naar een klein maar zeer mooi natuurgebiedje onder de rook van Hoogeveen. John had vernomen dat er iets moois was waargenomen en dat er een goede mogelijkheid was om dit te fotograferen.

Lees verder op de website.

Door: Geert Drogt

BLOCBIRDS

BLOCBIRDS gaat over de voor vele mensen verborgen schoonheid van vogels om ons heen. Pas als je echt gaat kijken zie je het. Het percentage kleur, de verhoudingen ten opzichte van elkaar en de plaatsing van de kleuren geeft iedere vogelsoort z'n unieke kenmerkende uniform. We hoeven alleen maar te kijken en te genieten. Moeder Natuur doet de rest.

Van links naar rechts, van boven naar onder:
Appelvink, Bijeneter, Blauwborst, Boomklever, Ekster,
Gaai, Goudvink, Grauwe Klauwier, Groenling, Groene Specht,
Grote Bonte Specht, Hop, Houtduif, Huismus, IJsvogel,
Kauw, Koolmees, Pestvogel, Pimpelmees, Putter,
Roodborst, Vink, Vuurgoudhaan, Wilde Eend, Winterkoning
Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2018 Vogelwacht Uffelte, Alle rechten voorbehouden.

Vogelwacht Uffelte e.o.:
Vogelwacht Uffelte Zuidstraat 3 Uffelte, 7975 AA Netherlands

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de Vogelwacht Uffelte e.o. of omdat u hebt aangegeven deze te willen ontvangen.

schrijf je uit van deze nieuwsbrief   pas gegevens aan
Je kunt ons ook vinden op de volgende plaatsen:

Twitter
Facebook
Website

Email Marketing Powered by Mailchimp