Copy
View this email in your browser

NIEUWSBRIEF COÖPERATIE ZUIDENWIND 
DECEMBER 2018

Geacht lid van Zuidenwind,

Hierbij de laatste nieuwsbrief van 2018. Een succesvol jaar voor Zuidenwind. Een onherroepelijke vergunning voor nieuwe windparken, de financiering ervan een stuk dichterbij, een intensieve en positieve samenwerking met de omgeving én veel aandacht voor onze manier van werken. Daarbij vergeten we niet dat de Coöperwiek op 14 december 2018 de stand van (15.000.000) vijftien miljoen kWh aantikte. Onze turbine is sinds 1 september 2015 in werking. Als het een beetje blijft waaien, zullen we dit kalenderjaar ongeveer 4,5 miljoen kWh produceren – Het lijkt het beste windjaar tot nu toe te worden.

Veel leesplezier.

Financiële doelen bereikt:
Alle participaties van 2018 uitgegeven


Het besluit van de Algemene Ledenvergadering van maart 2018 over de uitgifte van participaties aan leden is volledig uitgevoerd. Een fantastisch mooi resultaat. Zuidenwind wilde 30.000 participaties uitgeven; dat aantal is nu bereikt. De leden brachten op die wijze drie miljoen euro bij elkaar. Het is een bijzondere prestatie van de leden van de coöperatie. Met veel kleine bedragen maken we samen een groot vermogen. Dat vermogen rendeert voor de omgeving, brengt klimaatdoelen dichterbij en levert de inbrengers ook nog een mooi rendement. De financiering van de windparken wacht nu nog op het aantrekken van een goede banklening. 
 

Nieuwe participaties vereisen een besluit van de ALV 
Uitgifte participaties 2019


Zuidenwind heeft alle participaties over 2018 uitgegeven. Leden die nog participaties willen kopen, kunnen zich melden en kunnen participaties overnemen van leden die willen verkopen. Leden van Zuidenwind krijgen hierover afzonderlijk bericht. Voor het komende jaar zal er voor een kleiner bedrag aan participaties beschikbaar zijn. Het bestuur zal de Algemene Ledenvergadering (ALV) voorstellen over 2019 enkele duizenden participaties uit te geven.
Daarover zal de Algemene Ledenvergadering op 16 maart 2019 beslissen.

Sybrand Buma en gedeputeerde Ger Koopmans op bezoek bij Zuidenwind


Albert Jansen vertelt over de coöperatieve aanpak van Zuidenwind
 
Vrijdag 7 december jl. bracht partijleider Sybrand Buma van het CDA een werkbezoek aan Limburg. Samen met de gedeputeerde Ger Koopmans, fractievoorzitter Mariska Werrij en Statenlid Johan Geraets uit Baexem was de eerste stop tijdens het bezoek de coöperatie Zuidenwind. Onze voorzitter John Schoonbroodt legde Buma uit hoe coöperaties in een lange traditie staan van zelfsturing, en de gemeenschap de mogelijkheid bieden samen te ondernemen. Andres Bauer en Albert Jansen gingen vervolgens in op de coöperatieve aanpak en het vertrouwen dat daarmee ontstaat bij de omgeving in een initiatief zoals windenergie. Onze boodschap “Overheid stel concrete kaders voor duurzame energieontwikkeling” werd door Buma met interesse ontvangen. Coöperaties krijgen zo de kans om duurzame energie-initiatieven tot bloei te brengen. Het geheim: De coöperatieve aanpak verbindt sociale rechtvaardigheid met klimaatdoelstellingen. 
 
Dat onze werkwijze goed is overgebracht, bleek zondag 9 december jl. bij het programma Buitenhof, waar de heer Sybrand Buma kort refereerde aan zijn bezoek aan onze coöperatie.

Vier nieuwe molengidsen bij Zuidenwind


Sinds 31 oktober jl. beschikt coöperatie Zuidenwind over vier nieuwe molengidsen, te weten Lei Veugelers, Eric Visschers, André Vollenberg en Léon Porankiewicz. Tot nu toe werden alle bezoekers aan de molen opgevangen door de molenaars Andres Bauer, Jos Hannen, Jo Hobus, Alex Janssen, Bas Korten en Jo Kunnen.

         
De nieuwe molengidsen André Vollenberg, Lei Veugelers, Leo Porankiewicz en Eric Visschers

Vaak was het passen en meten om vooral de bezoeken van de basisscholen door te kunnen laten gaan. De meeste molenaars zijn nog in het arbeidsproces werkzaam en kunnen zich daardoor overdag niet altijd vrij maken. Met vier nieuwe molengidsen gaat dat komend jaar zeker beter lukken. Lei Veugelers en Eric Visschers hadden trouwens op 14 november jl. al direct hun vuurdoop, toen ruim 250 leerlingen van de Scholengemeenschap Sint Ursula uit Horn de Coöperwiek bezochten.

Ruim 250 scholieren op bezoek bij de Coöperwiek 


Je mag het gerust een megabezoek noemen. De Scholengemeenschap Sint Ursula uit Horn wilde graag - als start van een leerproject over klimaatverandering en duurzame energie - op één dag met 253 tweedeklassers de Coöperwiek in Neer bezoeken. Mede dankzij het prachtige weer op woensdag 14 november werd het een uitermate geslaagd bezoek. Wim Kiggen, docent “Techniek en Innova” en coördinator van dit bezoek bij Ursula, had een strak bezoekschema opgesteld.

De eerste groep leerlingen op weg naar de Coöperwiek
 
Al om kwart voor negen arriveerde de eerste bus met 58 leerlingen bij de molen. Elke groep werd door molenaar Jo Kunnen welkom geheten en geïnformeerd over het belang van windenergie. Daarna kregen de leerlingen in vier kleinere groepen meer specifieke informatie over de Coöperwiek, en konden ze de molen van binnen bekijken. Na ruim een uur vertrok de eerste groep en diende zich direct een tweede enthousiaste groep leerlingen aan. 

Tussendoor konden de gidsen in de camper van Bas Korten, die bij de molen was gestald even een kop koffie drinken. Na het vertrek van de laatste groep keerde om drie uur ‘s middags de rust bij de molen terug. De molengidsen konden samen met Wim Kiggen, tevreden terugblikken op een zeer geslaagde dag.
 

Aanpak Zuidenwind uitgelegd:
'Hier Opgewekt 2018'


Een delegatie van zeven actieve (bestuurs-)leden van Zuidenwind bezocht op 23 november jl. het zeer geslaagde evenement 'Hier Opgewekt' in ‘t Spant in Bussum. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd voor mensen die actief zijn met lokale duurzame energie. Je kunt er goed netwerken en samen kennis te delen. 
Andres Bauer (foto) bestuurslid van Zuidenwind, kon in een goed bezochte workshop over “Hoe houd je de baten van een windpark lokaal” onze coöperatieve aanpak helder uitleggen. Samen met Gerlach Velthoven van Betuwewind wees hij zijn publiek er op dat, om duurzame energie te realiseren, een duurzame dus sociaal rechtvaardige verdeling van opbrengsten nodig is. Op die manier krijgen projecten snel steun en draagvlak van de omgeving.

Tijdens het evenement werd de “lokale energiemonitor 2018” gepresenteerd. Energiecoöperaties maken nu genoeg stroom voor ruim 140.000 huishoudens, met 74,5 MWp aan collectief zonvermogen en 159 MW aan collectieve windvermogen, en een verdubbeling hiervan is in zicht. Daar maken onze windparken in Heibloem en Ospeldijk natuurlijk deel van uit.  

Steeds meer mensen zien het belang van samenwerking en zijn actief in een coöperatie. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een lokale energie-coöperatie. Siward Zomer legde uit hoe de coöperaties aan de energie-tafels hun belang inbrachten in het klimaatoverleg. Doordat wij mee konden praten is nu in het klimaatakkoord opgenomen, dat 50% van de lokale duurzame energie in (coöperatief) eigendom moet komen van de omgeving.

Zuidenwind-aanpak maakt school

Samenwerking in Sittard-Geleen en Echt-Susteren


In de gemeente Sittard-Geleen is de Energie Coöperatie Sittard-Geleen (ECSG) actief. Zij is betrokken bij de plannen om in Holtum-Noord een windpark te bouwen. Energiebedrijf Engie heeft al jaren plannen om daar vier molens te bouwen, maar heeft ‘vergeten’ met de omgeving te overleggen. ECSG wil nu dat bij de uitwerking van het windplan de omgeving serieus betrokken wordt en er een echt coöperatief park ontstaat. Zij heeft daarom de hulp ingeroepen van REScoopNL en Zuidenwind en ook contact gezocht met de coöperatie Echt-Susteren Energie.

De drie coöperaties Zuidenwind, Echt-Susteren Energie en ECSG gaan nu samenwerken in Duurzame Energie Van Ons Samen b.v. (DEVOS). De coöperatieve benadering van Zuidenwind wordt ook gedragen door de andere coöperaties en kan rekenen op politieke steun. Met de samenwerking in de nieuwe entiteit wil Zuidenwind de coöperatieve aanpak ook in de gemeente Sittard-Geleen en Echt-Susteren mogelijk maken. De aanpak van Zuidenwind komt er op neer, dat de buurt meer regie heeft over de ontwikkeling, en opbrengsten rechtvaardiger verdeeld worden in de omgeving.

Coöperatieve windenergie stimuleert sociale ontwikkeling
Een dorp denkt na: Heibloem - samenwerken aan een leefbaar dorp

 

Vanuit Zuidenwind is onderzocht of met de bouw van de windturbines in Heibloem, ook gemeenschapshuis De Klokkestoel energie-neutraal gemaakt kan worden. Dat is uitgegroeid tot een proces waarin de dorpsbewoners met elkaar praten en nadenken over duurzame leefbaarheid van het dorp (onder het motto: goed zijn voor je buur). Uit de gesprekken kwam een duidelijke behoefte naar voren aan meer voorzieningen in de kern Heibloem en een duurzaam gemeenschapshuis. De wijze waarop het dorp die behoefte in eigen regie kan invullen, wordt nu scherper geformuleerd en opgepakt door de werkgroep 'Heibloem Leefbaar en Duurzaam' (HELD). Deze werkgroep verenigt het dorp op weg naar nieuwe kansen.  

Mogelijk verenigen de Heibloemers zich in een dorpscoöperatie naar het voorbeeld van Beringe. Een verbreding van de aanpak dient zich nu concreet aan door de vragen van Heibloem te verbinden met de ontwikkelingen in de Widdonk aan de andere kant van de weg. Hoe kunnen de gemeente Leudal, de Combinatie Jeugdzorg, de Aloysius Stichting, de werkgroep HELD, de gemeenschapsraad Heibloem en Zuidenwind samenwerken voor een leefbaar en duurzaam Heibloem? Zuidenwind faciliteert deze verbreding en brengt uit haar netwerk specialisten in, zodat er op een professionele manier realistische antwoorden gevonden kunnen worden, waarmee het dorp concreet aan de slag kan. Het gaat dan om zulke concrete zaken als starters-woningen, het dorpscafé, behoud van de school enzovoort.

Bouw van windmolens maakt de buurt verkeersveiliger


De bouw van de molens betekent transport van 70 meter lange wieken over de weg. Om met zo’n gevaarte de bocht te nemen passen we de weg (tijdelijk) aan en moeten we bomen rooien. Normaal gesproken plaats je die terug, maar de buurt in Heibloem wilde de bomen liever weglaten, omdat dan het zicht op de kruising beter is en er minder ongelukken gebeuren.

Deze wens was voor Zuidenwind aanleiding om dieper in te gaan op de verkeersveiligheid van de kruising. Samen met Windpark Egchelse Heide brachten wij op 29 november jl. ambtenaren van de gemeenten Leudal en Peel en Maas, omwonenden en bestuurders bij elkaar om o.l.v. verkeersveiligheidsexpert Ir. Adriaan Walraad de situatie te analyseren. Om de verkeersveiligheid van de kruisingen Staldijk/Boerderijweg en Haambergweg/Heibloemseweg goed te beoordelen, werd ook verkeersplanologisch naar het hele gebied gekeken. Het ziet er naar uit dat nadat de wiektransporten achter de rug zijn, de kruising in een andere vorm wordt ingericht. De tijdelijke aanpassingen, nodig voor de bouw van het windpark, leggen zo letterlijk het fundament voor een veiligere kruising.

Windpark Heibloem: bouwteam met voorbereidingen gestart


Nu de bouwvergunning voor windpark Heibloem onherroepelijk is en de aansluiting op het stroomnet in 2019 klaar kan zijn, is het tijd de bouw voor te bereiden. Het bouwteam bestaat uit Hans Tacq, Bas Korten, Jo Hobus, Jos Hannen, Andres Bauer en Albert Jansen.

Hans Tacq was als civiel constructeur ook betrokken bij de bouw van de Coöperwiek; hij gaat nu Bas Korten de kneepjes van het vak leren. Bas heeft een hogere civieltechnische opleiding afgerond. Voor de veiligheid en procedures staat Jos Hannen aan de lat. Jo Hobus regelt als elektriciteitsexpert voor krachtstroom alle zaken rond kabelaanleg, stroommeters en aansluiting van de molens op het stroomnet van Enexis. Het bouwteam zal de ervaring van Heibloem toepassen bij de aanleg van windpark Ospeldijk.

De voorbereiding betreft nu de aanbesteding van de turbines van het civiele werk. De aanbesteding van de turbines, die we samen doen met de andere parken in Midden-Limburg, zal de komende maanden tot een keuze leiden. Het civiele werk wordt intensief met de omwonenden besproken en besloten.
Leden of belangstellenden die mee willen doen bij de uitvoering van al onze activiteiten, of meer informatie willen, kunnen zich melden bij secretaris Albert Jansen 06-3309 9553 secretaris@zuidenwind.org
Copyright © 2016 Zuidenwind. All rights reserved.

Ons mailadres is:
administratie@zuidenwind.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
coöp zuidenwind.org · Pannenweg 243 · Nederweert, LB 6031 RK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp