Copy
Nooit uitgelezen over de BO!NK Theaterschool!

Beste allemaal,

Het is zover: de lancering van onze eigen nieuwsbrief. Nu kun je niks meer missen. Nu hoor ik jullie misschien denken: “Ah nee hè, niet weer een nieuwsbrief, waar is de afmeldknop?!”͛ Maar voordat je op zoek gaat naar die knop, lees dan nog even verder.

Met de maandelijkse nieuwsupdates word je op de hoogte gehouden, neem je een kijkje backstage en zie je waar de kinderen, jongeren en volwassenen aan werken. Volop met foto’s en interviews. Ook staan er dikwijls oproepjes in, of uitnodigingen. Zo blijven de ouders betrokken en weten ze meer na de vraag “En? Was het leuk?” Daarnaast is er achtergrondinformatie voor de volwassenen die een cursus of workshop volgen.

Deze maand richten wij ons vooral op wat er vanaf eind augustus is gebeurd, en waar we mee bezig zijn met alle groepen. Onder andere een interview met de oudste speler van BO!NK Theater, Kees de Ruiter, die maar eens bewijst dat onze slogan “Nooit uitgespeeld” niet voor niks op de kleding staat.
Een vast rubriek is de open mic waarin een leerling, cursist of docent de hemd van het lijf wordt gevraagd. Een ander vast item is de agenda: met alle data op een rij zodat je niets meer kunt missen.
 
Nog steeds op zoek naar de unscribeknop? Nee? Ah wat fijn: good choice! Ja? Theatrale zucht… hij staat onderaan...
.
Veel leesplezier!
 
Met theatrale groet,

Claudia van Ede

Tweede prijs met "Eenzaam"
Het Cultuurplatform Bunnik en Muziekschool De Kromme Rijn organiseerden op zondag 7 oktober  een culturele middag voor jong en oud. Samen met het Balletcentrum, Kinderkoor Zing & Swing stonden de Theatermakers die middag in MFA Kersentuin. 

De makers, zoals zij zichzelf elke donderdag noemen, gingen onder leiding van docent Rosanne Geerdes samen met Kees de Ruiter (82), aan de slag met het onderwerp eenzaamheid. Zij creëerden een beklemmende sfeer direvoor veel mensen ook een dagelijkse werkelijkheid is: in isolement leven en niemand die naar je omkijkt. Hiermee sloten zij naadloos aan op het thema van de Kinderboekenweek: ‘’Kom erbij”, waarbij de sociale contacten centraal staan. ‘’Opa’’ Kees is een oude bekende van de Theatermakers, want eerder dit jaar wonnen zij samen de finale van het On Stage Festival in Figi Theater Zeist. Op de eerste rij werden er mensen gespot met de tranen in hun ogen. Het stuk raakte, en dat is een ontzettend gaaf compliment.

Na de voorstellingen hielden de drie afgevaardigde cultuuraanbieders hun pitches. Een voor ons uiteraard theatrale versie, waarbij met cassettebandjes gehuild en gesmeekt werd om aandacht en een bijdrage voor een nieuwe geluidsinstallatie, leverde uiteindelijk een tweede plaats op.
Na een foto met Opa Kees zijn de theatermakers weer volop bezig met hun volgende projecten, waarbij een nieuwe geluidsunit zijn toegevoegde waarde moet bewijzen.

 


Genieten met dat jonge spul 
De tweeëntachtig jarige Kees de Ruiter is de oudste acteur van BO!NK Theaterschool. Na zijn optreden bij On Stage, speelde hij onlangs samen met de Theatermakers weer mee tijdens een pitch in MFA Kersentuin. Wat bezielt deze acteur? 

De Ruiter is een oude bekende bij BO!NK Theaterschool. Hij kwam zijn kleinkind, Louise Smit, vaak brengen en halen bij Midlandia. “En iedere keer dat ik daar was en daar al die theaterleerlingen aan het werk zag, smolt ik,” vertrouwt hij ons toe. Want het theaterbloed stroomt door zijn aderen. Twintig jaar lang was hij lid van een amateurtoneelvereniging waar hij in verschillende kluchten te zien was. Later trad hij, als verhalenverteller en poppenkastspeler, op in scholen. Zijn kleindochter vroeg haar opa, vorig jaar, of hij mee wilde spelen in een stuk dat BO!NK Theaterschool op zou voeren tijdens On Stage, en daar hoefde de Ruiter niet lang over na te denken. “Ik kan dat jonge spul wel opvreten,” zegt hij met zijn innemende lach.

Dat hij niet met mes en vork op de repetities verschijnt, geeft al aan dat hij dit overdrachtelijk bedoelt. “Wat mij zo aanspreekt aan die jonge acteurs,” legt hij uit, “is hun eerlijkheid. Aan de manier waarop ze zich bewegen en hoe ze met elkaar omgaan, kun je zien dat ze nog geen verborgen agenda’s hebben. Wat dat betreft voel ik me prima bij hen thuis want ik heb ook niks te verliezen en te verbergen op mijn 82-jarige leeftijd.” 

En ook dit jaar deed hij op uitnodiging van zijn kleindochter mee in een nieuw stuk van de Theatermakers. Die voorstelling draait om het thema eenzaamheid en De Ruiter speelt daarin een


opa die langzaam maar zeker door bekenden en familie wordt vergeten.

"Het is niet zo dat ik me in die rol herken want voor mij is die eenzaamheid helemaal niet van toepassing. Ik heb mijn vrouw nog. Maar in het bejaardencomplex waar ik woon, zie ik veel mensen worstelen met hun eenzaamheid. Daar heb ik wel medelijden mee. Zij hebben hun partner verloren. Telkens als ik met ze in gesprek ga, zeggen ze altijd: jij hebt je vrouw nog. Want als je je partner niet meer hebt, dan slaat de eenzaamheid toe. Aansluiting vinden bij anderen wordt dan moeilijker.

Er is wel een recreatieteam bij ons, er wordt gepoold en gedart en er is bingo waar ze zich op verheugen maar dat is maar ‘effetjes’. Het begint om acht uur en om tien uur is het al weer afgelopen. Dan gaan ze weer alleen naar hun kamer.” Doordat hij bijna dagelijks met die eenzame bejaarden in aanraking komt, kan Kees goed in zijn nieuwe rol in leven. “Die droeve gezichten stemmen ook mij verdrietig. Het liefst zou ik al die mensen willen helpen en mee naar huis willen nemen.” De voorstelling heeft weliswaar een verdrietige lading maar Kees hoopt dat die droefheid niet blijft hangen en dat de mensen na afloop zullen zeggen dat het een mooie voorstelling was.

Tijdens het interview was voor hem nog niet duidelijk wanneer die voorstelling zou plaatsvinden. “Wat, aanstaande zondag al?” reageert hij verbaasd, als hij hoort wanneer hij verwacht wordt. “ Ze hebben me niet eens gevraagd of ik aanstaande zondag wel kan!” En voegt daar snel aan toe: “Zo zie je maar. Ze hebben een blind vertrouwen in me dat ik hoe dan ook meedoe.” 

Masterclass "Fysieke improvisatie" 
In het weekend van 19 en 20 januari is organiseren wij de masterclass ‘’Fysieke improvisatie" onder leiding van Claudia.  

Werken vanuit impulsen laat mensen spontaan en intuïtief bewegen. Het biedt de mogelijkheid om vanuit deze werkwijze krachtig en theatraal werk te verzamelen. Het ontwikkelt flexibiliteit, concentratie, kracht in de beweging en maakt het samenspel essentieel. De kracht halen uit de beweging zonder woorden te gebruiken.  

Deze masterclass kan voor een speler hetzelfde zijn als vingeroefeningen voor een pianist of een klassieke barre voor een balletdanser.  Het geeft je tevens als speler de mogelijkheid om verder te kijken dan wat je zelf in eerste instantie voor mogelijk houdt. Je traint bewustzijn door verschillende opdrachten. Je ontwikkelt de capaciteit om met zijn hele lichaam te luisteren en een gevoel van spontaniteit en durf te onderhouden. Je oefent het vermogen om alles om je heen te registreren en niets uit te sluiten omdat je denkt dat het goed of slecht, nuttig of onbruikbaar is. We gebruiken invloeden van de Viewpoints methode en gaan aan de slag met elementair spel.  

Wanneer: Zaterdag 19 januari en zondag 20 januari
Tijd: van 11:00 tot 16:00 (op beiden dagen)
Docent: Claudia van Ede
Kosten: € 125,- incl. BTW  

Aanmelden: Stuur een mail naar info@boinktheater.nl o.v.v. Aanmelden masterclass 
(De masterclass gaat door bij een minimum van 8 deelnemers en we hanteren een maximum van 10 deelnemers.)  

Beeldende en prachtige 5 minuten door de Theatermakers! 

De theatermakers presenteerden de laatste twee weken van dit lesjaar hun vijfminutenregies voor een select publiek. Na korte, voorbereidende opdrachten, waarin zij de kneepjes van regisseren leerden, kozen zij allemaal een eigen muziekstuk als inspiratie voor hun eigen bedachte stuk. Individueel maakten zij een concept en met elkaar, onder leiding van docente Rosanne, scherpten zij hun werk aan. Zij regisseerden en speelden in elkaars stukken.

Een achttal prachtige scènes, elk uniek op een eigen manier, werd getoond. Rauwe beelden wisselden af met breekbare momenten. Waanzin; beklemmende liefde; uiteengereten knuffelbeesten; oogcontact met dramatische afloop; elke 5 minuten klonk een daverend applaus. Gewapend met feedback maken de Theatermakers zich op voor het verdedigen van hun titel bij het On Stage festival op 13 april. En direct daarna gaan zij aan de slag met hun tienminutenregie, op 30 juni te zien in het theater.


Opleidingsjaar 4 presenteert “Goed gemutst of slecht gemutst” 

In het weekend van 8 en 9 december presenteerden de leerlingen van Opleidingsjaar 4 op de trappen van Slot Zeist tijdens de kerstmarkt viermaal hun kerstverhaal “Goed gemutst of slecht gemutst”. Geheel in kerstsfeer werd de Theaterschool aangekondigd door de Kerstman! 

Het verhaal werd ondersteund door muziek, waarbij de leerlingen donkere emoties omturnden tot een goed en gelukkig einde. Vanuit een abstracte vorm met enkel planken, kerstmutsen, spel en dans kwam het verhaal tot stand. Een ruzie aan de met een plankgevormde eettafel vloeide over tot het zichzelf verbeteren in het leger. Hiermee liet hij kerstmis achter zich. Een legermissie werd een vuurpeloton met houten planken geweren, hij probeerde het gevecht te stoppen, maar helaas werd een mede-soldaat gesneuveld op planken weggedragen. Hij verliet het front, want hij miste kerstmis. Iedereen die hij tijdens de missie ontmoet had, was gewelddadig en meedogenloos. Zijn oorlogstrauma dronk hij met zijn laatste geld weg. Men probeerde hem te helpen, maar hij was nog steeds ijskoud en ongelukkig van binnen. Het verhaal werd verteld in dansvorm. En de bevroren harten smolten langzaam om naar blije gezichten, want onthoud: vier kerst om je gelukkig te laten voelen!


CURSUSGROEP "The Making Of"
IMPROVISATIE OP HOOG NIVEAU! De cursusgroep gaat de uitdaging aan! 

Dit geldt zeker voor acteren. Vanaf september 2018 werd er volop geacteerd, geluisterd, en mooie dingen gemaakt. Zo werd de basis voor "De Nachtgasten"-methode (lange improvisatievorm) aangeleerd en toegepast. We hanteren acht regels vanuit deze methode en maken daarmee een verhaal. 

Een verhaal dat zo mooi en puur is omdat het door eenieder ter plekke bedacht wordt. Elk verhaal is weer nieuw voor de spelers. De cursisten hanteren geen script, markeren niks geel. Dreunen geen teksten en hebben geen black-outs. Zij spelen in het moment. Het zijn kunstenaars! 

Na het voorwerk van ruim 4 maanden zijn er nu drie groepen van vier spelers gevormd en zij gaan tot aan eind juni met elkaar spelen, en long form improvisaties maken. Op 30 juni 2019 zijn alle drie de groepen te zien in een drieluik aan verhalen in het theater. 

Nieuwgierig geworden? Je kunt een keer zo’n donderdagavondtraining bijwonen als publiek. Meld je dan aan! Stuur een mail naar claudia@boinktheater.nl o.v.v. TMO publiek. 

Pablo Picasso: “Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt''.

UITSTAPJE VOOR LEERLINGEN UIT OPLEIDINGSJAREN 3 & 4  
Tijdens The Future is Now staat de Stadsschouwburg op zijn kop! Op vrijdag 18 januari gaan jullie kijken naar drie verschillende korte voorstellingen op verschillende plekken in de Stadsschouwburg Utrecht. We hopen dat jullie een backstage route mogen afleggen.  

Wat is er te zien? 
Officieel is nog niet bekend wie de makers van de voorstellingen zijn, maar dat kan ik alvast verklappen: Cheroney Pelupessy gaat een dansvoorstelling maken met drie danseressen, Nick Garcia is een acteur van de Toneelacademie in Maastricht en hij heeft een solo gemaakt. Tot slot mag ik,  jullie docent Rosanne,  ook een voorstelling maken. Dat doe ik onder de naam Buro Nieuw Perspectief. 

Wat doen we dan precies? 
Buro Nieuw Perspectief kijkt naar de locatie alsof we kinderen in een speeltuin zijn en alles mogelijk is. We creëren een performance waar dansers, muzikanten én publiek volledig opgaan in de ruimte. Je weet niet meer welke geluiden er bij horen en welke niet: alles lijkt onderdeel te zijn van de 3D-compositie. Deze ervaring kun je alleen hier meemaken. We werken met wat er is, met waar we op kunnen drummen, waar we op kunnen klimmen en tussen kunnen kruipen en we spelen de trompet waar die het mooist klinkt. Kortom, we zoeken naar hoe we de locatie als instrument kunnen gebruiken. 

Liefs, Rosanne  

LET OP! Lestijden voor OPLEIDINGSJAAR 3 & 4 op 18 januari gewijzigd: 
Om 19:00 verzamelen we bij Midlandia, en gaan we per fiets richting Stadsschouwburg. Zorg ervoor dat alle fietslampjes werken! Claudia en Margo rijden met de groep mee. Het vertrek is uiterlijk 19:10. U kunt uw kind ook zelf bij de Stadsschouwburg brengen, uiterlijk om 20.00 bij de hoofdingang. Wij verzamelen daar zelf ook. 

Om 22:30 is het programma afgelopen en fietsen we weer richting Bunnik. Wij komen om 23:10 uiterlijk weer aan bij Midlandia. U haalt uw kind daar dan weer op, mocht hij of zij met de fiets meekomen. Ouders die hun kinderen zelf in Utrecht willen ophalen: dat kan als u om 22.30u bij de hoofdingang van de Stadsschouwburg staat.  

Graag horen wij voor vrijdag 4 januari via een mail of uw kind meegaat en of hij of zij dan meefietst of dat u uw kind brengt. Op basis hiervan maken wij een presentielijst en zorgen wij dat iedereen veilig heen en terugkomt. De kosten voor dit evenement zijn € 10,- per leerling, waarvan BO!NK Theaterschool de helft betaalt. De eigen bijdrage à € 5,- kan contant overhandigd worden op vrijdag 11 januari bij Rosanne of Claudia. 


OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP OPROEP


BO!NK Theatergroep - “Plankenkoorts” 

Op dinsdagavond repeteren acteurs van 20:00 tot 22:00 uur voor een nieuwe productie, genaamd “Plankenkoorts”. Deze muzikale voorstelling over angsten en overwinning zit vol met bekende nummers met compleet nieuwe teksten. De acteurs kampen met hun angsten, hun wensen en hun overwinning. Met nog een uur voordat de voorstelling start, worstelt men met hun innerlijke onrust. Verschillende individuen, met diverse perspectieven en maar één doel… de voorstelling moet worden gespeeld!   

Om de cast compleet te krijgen zijn wij nog op zoek naar twee muzikale castleden voor onze productie ‘’Plankenkoorts’’. Een muzikale voorstelling over angsten en overwinning. Met compleet nieuwe teksten op bekende jaren 80-hits. Deel dit bericht of vraag het aan vrienden, familie en kennissen!
 

  • Wij zoeken nog een man en een vrouw. 

  • Enige ervaring is gewenst, zowel in het acteren als met zingen.  

  • De groep bestaat uit 10 gemotiveerde castleden. 

  • Beschikbaar op de dinsdagavonden 

  • Voorstelling in oktober 2019 

Deelname is € 350,-, waarmee je wekelijks acteer- en zangcoaching krijgt. Betalen in termijnen is mogelijk. 

Stuur een mail met als onderwerp: Aanmelden Plankenkoorts naar claudia@boinktheater.nl  




Wij wensen iedereen een
Boeiend, Ontroerend, Inspirerend, Natuurlijk en Krachtig 2019!


Oftewel een BO!NK-vol jaar met heel veel theatrale momenten waarin we nooit uitgespeeld raken.


Tot in het nieuwe jaar!



Namens het hele team van BO!NK Theater

Copyright © * 2018* *BO!NK THEATER*, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
Tolhuislaan 3A
3981 HR Bunnik

Heeft u geen interesse meer in onze nieuwsbrief?
U kunt dan uw voorkeuren aanpassen of afmelden voor deze nieuwsbrief.
 






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BO!NK Theater · Parallelweg 1C · Bunnik, Utrecht 3981 HG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp