Copy
Nieuwsbrief #27 | De Rode Antraciet vzw | December 2018
Bekijk deze e-mail in je browser

Els ging van start ... met een goed gesprek

Els Tijskens, onze nieuwe inhoudelijk directeur, gaat voor een alerte en duurzame organisatie. Het typeert haar dat ze aan de slag gaat met de ervaringen van haar voorganger Veer Dusauchoit en voorzitter Gunter Gehre. De drie hadden een gesprek over de avonturen en dromen van De Rode Antraciet. Je kan het hier lezen. 

We hebben een winnaar! 

Belgodyssee, een initiatief van het Prins Filipfonds in samenwerking met VRT en RTBF, stuurt acht duo’s kandidaat-journalisten twee weken op pad om reportages en artikels te maken over een maatschappelijk relevant thema. Dit jaar was dat thema de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Dries Hiroux, student aan de KU Leuven, koos als uitgangspunt voor zijn reportage artikel 27 uit de verklaring: het recht om vrijelijk deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap.

Daarvoor trok hij - samen met onze collega Thomas - naar de gevangenis van Hoogstraten. Want ook gedetineerden behouden het recht op cultuur. Dries bezocht er de gevangenis-bibliotheek en het aquarel-atelier en sprak er met gedetineerden over wat cultuur voor hen betekent. Ze legden hem uit hoe lezen of schilderen hen helpt om mens te blijven, en dat dat niet alleen voor hen, maar voor de hele samenleving van groot belang is.

De radioreportage van Radio 1 kan je hier herbeluisteren, de online versie van het artikel in Metro kan je lezen op deze websiteDries won de Belgodyssee-wedstrijd en wint een half jaar betaalde stage bij de VRT. Volgens ons het begin van een bloeiende journalistieke carrière. Proficiat Dries!

Schrijfmarathon Amnesty International 

Eerder dit jaar werden wij door mensenrechtenorganisatie Amnesty International benaderd met de vraag om samen te werken voor de jaarlijkse schrijfmarathon. En dat deden we maar al te graag. Onze collega Joëlle schreef er een stuk over op onze website. Je leest het hier
 

Boeklancering Mekaar Zien
 

Op 2 oktober lanceerden we ons boek Mekaar zien. Het belang van cultuur in de gevangenis.
De studenten van de Thomas More Hogeschool maakten er een reportage over voor Jail TV.

Streetwize in de gevangenis

Op 18 oktober bracht een tiental werknemers van Zorgbedrijf Antwerpen een bezoek aan de Hulpgevangenis van Leuven. Niet zomaar een bezoek, maar eentje dat kaderde in een opleiding rond connecteren. Gedurende drie dagen gingen ze op zoek naar manieren om contact te maken met collega's en ondergeschikten.

Hun tweede opleidingsdag vond plaats in de Leuvense Hulpgevangenis en werd opengesteld voor een groep gedetineerden. In de voormiddag volgden beide groepen een afzonderlijk traject. De gedetineerden kregen een boeiende keynote door Arnoud Raskin, oprichter van Mobile School en Streetwize. Ondertussen kregen de werknemers van Zorgbedrijf Antwerpen informatie over de gevangenis en een theoretische achtergrond over connecteren.

De twee groepen kwamen 's middags samen om te eten en in de namiddag kregen ze een opdracht in kleine groepjes. Vervolgens gingen alle groepen met elkaar in gesprek. 

Ik werd geconfronteerd met het feit dat ik echt niet goed ben met mijn handen, het was duidelijk dat de knowhow bij de gedetineerden zat
 - deelnemer Zorgbedrijf Antwerpen -

Ik voelde me echt deel van een team, het was zo fijn om eens samen iets te doen.
- deelnemende gedetineerde - 

Het was heel spannend om de gevangenis binnen te komen en de gedetineerden te ontmoeten, maar eigenlijk zijn we allemaal hetzelfde en zijn gedetineerden ook maar gewone mensen waarnaar geluisterd mag worden.
- deelnemer Zorgbedrijf Antwerpen - 

Samen iets doen, gaf me het gevoel van vrijheid.
- deelnemende gedetineerde - 

Bachelorproef beweging bij 50-plussers 

In de gevangenis van Gent zijn 2 studenten Lichamelijke Opvoeding gestart met een bachelorproef. Ze nemen de sport- en beweegparticipatie van 50-plussers onder de loep. Bedoeling is een tool te ontwikkelen om oudere gedetineerden die weinig tot niet bewegen, te activeren en hen weer fysiek actief te laten worden. Dit najaar namen ze de nodige achtergrondliteratuur door om dan in het voorjaar in actie te schieten op de gevangenisvloer. Ze starten met observaties en schriftelijke bevragingen, maar gaan ook focusgroepen met gedetineerden en personeelsleden opzetten. We zijn benieuwd!

In de kijker

  • Focus|WTV ging langs bij Made in Prison in Ieper, een pop-upwinkel met tekeningen, kaarsen, kerstkaarten enzovoort gemaakt door gedetineerden. De opbrengsten van deze pop-up - een samenwerking met CAW Centraal-West-Vlaanderen - gaan naar Be You. De reportage, met een interview met onze collega Tine, kan je hier bekijken. 
  • Op 10 oktober kwamen de dames van de Verhalenweverij Sociaal langs bij het kinderbezoek in de gevangenis van Beveren. Ze schreven er een blogpost over, die je hier kan lezen. 
  • In het oktobernummer van EOS Psyche en brein stond een mooi artikel over Mijn Verhaal, een project waarbij gedetineerden een verhaal schrijven bij een kunstwerk uit de collectie van het KMSKA. Je kan het hier nalezen. 

Onze beste wensen voor het nieuwe jaar

We wensen jullie prettige eindejaarsfeesten en een heel mooi 2019. Een nieuw jaar, nieuwe kansen - laten we er samen het beste van maken. 

Van maandag 24 december tot en met vrijdag 4 januari zijn wij niet telefonisch bereikbaar via ons algemeen nummer. 
Copyright © 2018 De Rode Antraciet vzw.