Copy

Før Julen går amok. 
Pomeranser og opskriften til æbleskiver! 

Share
Freden har sænket sig siden vores 9 dage lange julemarked...
Eller, gu har den ej. Hvem har hørt om en fredelig december?
På et tidspunkt går alle julearrangementerne med varm saft og børneæltede   pebernødder med nullermænd og farvekridt i i børnehaverne, skolerne og spejderforeningerne over, og man har måske en enkelt weekend med fri i december, men så bliver ens venner så gamle at de ikke gider lave noget som helst, og så er der hverken gløgg eller brunkager i hele december, og da slet ikke nogen hjemmebagte æbleskiver.
Men sandheden er også at efter en måneds forberedelser, brunkagedeje i enorme mængder, honningkager i endnu større mængder, italiensk julebagværk, rødkål og pickles, og 5 hele stegte uldgrise og alt det andet der hører sig til et ordentligt julemarked. så har man julet lidt af, indtil det bliver rigtig jul. Jeg nyder de skønne helt mørkerøde amaryllis vi altid har nogle store buketter af til markedet, lyskæderne udenfor, og det 5 meter juletræ der stadig står midt i gården. Måske jeg bare skal bage nogle æbleskiver selv. (Opskriften kommer til sidst i nyhedsbrevet). De vil være fine med den adventskrans af buskbom som jeg har tændt hver eneste aften hele december - med alle 4 lys.  
Mens man prøver at lade være med at tænke, så kan gave-desperationen bemægtige sig ens julesind.
Jeg har en god løsning, måske ikke gaven til 12-årige drenge og 8-årige piger, men til dem som elsker mad og have, er nysgerrige på verden, er nye eller garvede i havedyrkning, er nysgerrige på fermentering, foraging, enkel mad eller krydderurter.
Giv dem dog et kursus eller en oplevelsesdag, hos os i julegave!
Her vil vi love at øse viden og erfaringer og smage, dufte og praktiske skills i en fin sky ud over modtagerne af dine gaver.
 
Eller et digitalt gavekort til netbutikken hvor de selv kan vælge lige hvad de vil, eller et oldschool gavekort på papir til Landhandelen i Jægersborggade hvis de bor i byen.
Bare et forslag (-:
Det sidste forslag er min nye bog ’Høst’ som vil glæde dem der kan lide mine bøger og mangler den i samlingen.
Den gode nyhed er at der kommer en tredje bog i serien ”Vinter” til næste efterår, på forlaget turbine, hvor jeg vil skrive mig rundt mellem bergamotter og pomeranser, kål og granatæbler, pølser, enebær og bagværk, og jeg glæder mig til at begynde at skrive den efter jul.
Du kan finde gavekort, kurser og bøger her; https://netbutik.fuglebjerggaard.dk/produkt-kategori/gavekort-til-netbutik-og-gavekort-til-fuglebjerggaard/
Vi har juletravlt, med alt muligt andet, end lige juleforberedelser.
Myndighederne skal have rapporter om hver eneste lille fis vi slår herude, alle planterne i planteskolen skal i drivhuset med halmdyne på, de sarte skal ned i kælderen hvor vi har kunstigt lys hele vinteren i nøje afmålte doser. Stuehuset er så gammelt at lyset skinner op mellem gulvbrædderne og folk som kommer på besøg om aftenen ser mærkeligt upasselige ud, de tror måske at vi dyrker skunk i kælderen. I virkeligheden er den hjem for en regnskov af dahliaknolde, ananassalvier, nerier, agapanthus, citronverbena, pelargonier, fuchsia og duftgeranier og et mylder af andre sarte eksistenser som formentlig har en fest dernede. Man har en fornemmelse som en partycrasher når man åbner lemmer, og de alle sammen holder vejret dernede mens de blomstrer genert og dirrer lidt med bladene.
 
Ellers skal der vintersikres for både dyrene og drivhusene, vandet og maskinerne, vandværk og brønde. Dyrevanding om vinteren er ikke helt ligetil, når vandet er bundfrosset i vandingskarrene. Ellers skal de bare have det lunt og godt med masser af hø og halm at mase sig ned i. En smule korn til de drægtige får efter jul, og et stort knippe løvhø fra i sommers en gang imellem. Og hø og ensilage hver dag- så meget de kan spise. De små grislinger klare det fint i kulden bare de har et tørt skur og en kolossal stor varm so fuld af varm mælk. Nu er de også uldgrise med mere pels end den gængse lyserøde gris.
Vi har fået flyttet alt ind i Landhandelen i Jægersborggade 17. og hvis man stadig ikke har besøgt den, så er det det mest julede sted at gå hen og proviantere til julen. Vi har åbent til og med den 23. december.
I landhandlen har vi de skønneste ting
I Landhandlen har vi, for at nævne i flæng, de skønneste store økologiske garvede lammeskind fra gården, masser af uldsvine flæskestege, pølser, min jule medister og de skønneste møre vedhængte bøffer, lam og spegepølser, alt fra gården. Mine hjemmeæltede brunkager, panforte, cantucci med kardemomme og citronskal, honningkager, frugtkager med rom og at de andet dejlige man kunne smage til julemarkedet. En helt koncentreret svinefond til stegen, æblepeberrod og økofedt af uldgris med æbler, løg og timian, pickles, kirsebærsauce. Den bedste Økochokolade jeg kender; Oialla, fra vilde cacaotræer, Just Coffees kaffer, Chayas løse theer, og så naturligvis alt i sukat og ægte pomeransskaller, rosiner, korender og krydderier, alle min hjemmesyltede og fermenterede herligheder. 
Som noget helt nyt har vi fået Hegnsholts vildt gode Økoæg
I alle mulige fine pastelfarver, og de skønneste små Økogedeoste fra Copenhagen Goat Milk. Og så er jo den afsindige julepynt, som der efterhånden er tyndet godt ud i, men der er da stadig de skønneste julekugler nord for alperne. Vi har hjemmeboende kranse og øko pyntegrønt, kort sagt; kom forbi, og nyd nisselandskabet og duften af en ægte landhandel.
Hvis du ikke kan komme, så kan du få det hele leveret til døren, bortset fra duften, og nisselandskabet.  https://netbutik.fuglebjerggaard.dk/
Økopomeranserne er kommet!
Til både maden, anden, marmeladen, fisken og konfekten er nu kommet hjem og vi har masser af dem, Øko bergamotterne ligger grønne af misundelse ved siden af over deres usandsynlige farve.
Du kan finde opskrifter til begge frugter lige her;
http://fuglebjerggaard.dk/mad/2017/citrusopskrifter/
Æbleskiver, de rigtige!
Gode sild, pølser, småkager, chokolader, kager, brød og andre nødvendigheder kan man sagtens købe sig til, men lige med æbleskiverne er det værd at prøve den ægte vare.
Så udstyret med flere opskrifter og forskellige æbleskivepan­der, der blev fundet ned fra loftet og støvet af, gik børnene og jeg friskt i gang med æbleskivebag­ningen.
Jeg kommer fra et hjem uden æbleskiver, og havde en fornemmel­se af at det måske ikke var helt så ligetil. Det viste sig at holde stik. Vi prøvede én opskrift med bagepulver og én med gær, og ingen af dem sad tilnærmelsesvist i skabet. De ville ikke hæve og heller ikke blive runde, og det var en jammer. Spist blev de, men kun af solidaritet med initiati­vet.
Vi manglede altså både den helt rigtige opskrift (skulle det være med kærne­mælk? med gær? med bagepulver? eller skulle det være luksus med fløde? og sikkert også lige det håndelag og de fif, man kun kan få af at se det ske.
Svigermor blev hårdt presset til at indvillige i en æbleskive­demonstrationsdag. Det var simpelthen det bedste, der kunne ske både for os og forhåbentlig også for de læsere, som heller ikke føler sig helt stive i æbleskivernes nærmere, intime detaljer.
Først og fremmest: æbleskiver skal være med gær og kærnemælk gør dem klæge! Æbleskiver skal vendes med det helt rigtige instrument. En gammel gaffel med lige tænder, der slipper skiven nemt, mens den fastholder den i vendingen, er et must. Æbleskiverne skal bage ved svag varme for at blive gennembagt, og de smager bedst bagt med smør.
Æbleskiverne skal vendes på det helt rigtige tidspunkt, og det er, når den yderste centimeter er stivnet, og det bobler rundt i kanten af dejen. Så er de der, hvor den nederste skal kan holde til en vending, mens det inderste stadig er flydende nok til at danne den nederste halvdel, når den bliver vendt.
Det helt store spørgsmål er, om der skal æblestykker i? Ja, det skal der, små tern af pigeoner med skræl er en meget fin ting at få i munden som kontrast. De skal være små, og der skal højst være en spiseskefuld i hver æbleskive, så de kan nå at blive bagt.
Stik dem ned i midten af dejen, når man har fyldt panden med æbleskiver, og det yderste af skiverne lige er stivnet.
Æbleskiver
25 stk.
 
2,5 dl mælk
15 g gær
3 æggeblommer
1 spsk sukker
200 g mel
en halv tsk. stødt kardemomme - eller mere
reven skal af 1 citron
65 g smeltet smør
3 piskede æggehvider
smør til bagningen
 
Lun mælken til håndvarm og opløs gæren i den. Rør æggeblommer og sukker, til sukkeret er opløst. Pisk mælk og mel i. Rør det smeltede smør og krydderierne i. Til sidst vendes de stiftpiskede hvider i.
Sæt dejen til hævning et lunt sted i cirka en halv time, til den er tydeligt skummende og hævet op. Varm æbleskivepanden op og kom en lille klat smør i hvert hul. Når det er bruset af, kommes en skefuld dej i hvert hul. Hullet skal være fuldt af dej, men det må ikke flyde over. Når det bobler i dejen hele vejen rundt, skal skiven vendes. Giv den tid til at stivne med hove­det nedad, hvorefter det er en god ide at vende rundt, så den bliver rigtigt rund.
Jeg vender tilbage med alle julemiddagens opskrifter inden jul.
Camilla Og Co.
 
Besøg vores netbutik her
Copyright ©
Fuglebjerggaard
Hemmingstrupvej 8
DK–3200 Helsinge
kontor@fuglebjerggaard.dk

Vil du ikke modtage disse mails?
Du kan opdatere din profil eller framelde dig