Copy


Vad är ett julbord utan tunnbröd?

– Tunt! svarade en äldre man i släkten. 

Och det har han verkligen rätt i. Det äldsta livsmedlet i den svenska julbordstraditionen är faktiskt ölet, men brödet kommer inte långt efter. Tunnbrödet är en viktig del av det njutbara överdåd vi serverar under årets mörkaste dagar. Alla har sina personliga favoriter på julbordet, men tunnbrödet är speciellt. Det passar till alla rätter och är delikat på egen hand med en klick smör och kanske en ostskiva. En vinnare i alla lägen.

 

Bagarmästaren och Mästerkonditorn Jan Hedh berättade för mig att han som tjugofemåring bakade hårt tunnbröd för första gången när han arbetade på en norsk lyxkryssare. Båten som seglade över Atlanten i december serverade förstås julbord och det inköpta svenska tunnbrödet hade tyvärr tagit slut – och det gick ju inte an. En prominent båtresenär påpekade för restaurangchefen att det minsann saknades tunnbröd till julmaten och vips stod den unge, skånske bagaren Jan i båtköket och kavlade. Tunt!



Bagarmästaren Jan Hedh.

Jan Hedh berättade också att mästerkockarna Tore Wretman och Werner Vögeli alltid var mycket noga med att tunnbrödsfaten var välfyllda på nationalkrogen Operakällarens smörgåsbord som serverades året runt. Tunnbrödet var lika älskat då som det är nu. Och till jul doppas det i skinkspad och ackompanjerar sillsallader, Västerbottensost och gravlax. Hembakat eller köpt – tunnbrödet är som sagt en vinnare i alla lägen.  

Den första boken om Sveriges Tunnbrödskultur!
Anledningen till att jag tar upp Jan Hedh är att han visat sig vara en stor tunnbrödsälskare och att han därför har bidragit med förordet till den unika bok som Tunnbrödsakademin just nu arbetar med att ta fram. Boken heter kort och gott Tunnbrödet och är en unik kartläggning av svensk tunnbrödskultur. Den definierar vad tunnbröd faktiskt är och ger exempel på tunnbrödsvarianter från alla tunnbrödsregioner i Sverige. Boken beskriver också hur tunnbrödet och tunnbrödsbakningen har utvecklats genom tiderna, hur man kan avnjuta det på bästa sätt och hur tunnbrödskulturen ser ut i landet idag.
Anki Berg intervjuar Sven-Erik Gudmunds på Gudmunds Tunnbrödsbageri i Vikarbyn, Dalarna.
Foto: Julius Aspman

Men hur tar man fram en bok om tunnbröd? Jo, det krävs förstås grundlig research vilket akademiledamot Anki Berg har tagit fasta på. Under hösten har hon rest runt i Sverige, drygt ettusen mil, på jakt efter spännande tunnbrödssorter och tunnbrödspersonligheter. Från Blekinge i söder till Karesuando i Lappland. Ni som följer Tunnbrödsakademin på facebook har kunnat läsa om Ankis möten i bagarstugor och på bagerier. Just nu är det full verksamhet i författarverkstaden och veckan innan Tunnbrödets dag den 11 maj kommer boken att släppas.

Bokens exakta pris är ännu inte satt men den kommer att kosta max 450 kr + frakt. Den som vill kan förhandsbeställa exemplar av boken genom att skicka mail till info@tunnbrodsakademin.se med namn, adress och antalet önskade böcker senast den 1 mars.

 

På gång!
Tunnbrödets dag infaller den 11 maj 2019
 

Tre gånger är en tradition. Det tror vi stämmer bra in på Tunnbrödets dag som den 11 maj 2019 kommer att firas för tredje gången. Tunnbrödets dag infaller alltid den andra lördagen i maj, och nyligen togs denna Tunnbrödets hyllningsdag in i den nätbaserade kalendern Temadagar.se där alla särskilda uppmärksammade dagar finns listade.

 

Ringa in den 11 maj i kalendern och börja redan nu klura på hur man bäst kan avnjuta och uppmärksamma vår favoritdelikatess, Tunnbrödet. Baka tunnbröd med vänner, lära eller lära ut, bjuda på tunnbrödskalas, ta en härlig kaffefika i naturen med tunnbrödsmackor eller experimentera fram läckra snittar till ett glas bubbel? Alla sätt är rätt. Tunnbrödsakademin kommer att arbeta för att inspirera till firande på många platser i landet, och vi tar tacksamt emot info om hur ni firar och om firanden ni känner till i era hemtrakter.

Dags att förnya ditt stödmedlemskap?

De medlemmar vars stödmedlemskap i Tunnbrödsakademin går ut nu vid nyår kommer att få ett mail med information om hur man kan förnya sitt stödmedlemskap. Det kostar 100 kr för ett år, och då får man stödmedlemsdekalen, nyhetsbrevet samt de särskilda medlemserbjudanden som kan dyka upp vid tunnbrödsevent, till exempel.
Våra Forum

Följ gärna Tunnbrödsakademins verksamhet på facebook och sök information på vår hemsida: 

facebook.com/tunnbrodsakademin

tunnbrodsakademin.se

Kontakta oss på info@tunnbrodsakademin.se

Recept till julbordet

Här kommer några smarriga tips inför jul- och nyårshelgerna.
Bagaren och akademiledamoten Jesper Långström har tagit fram en variant på mjukt vörttunnbröd som du kan baka hemma i köksugnen. Från Polarbröd kommer ett saffranskryddat ostsmör att breda på tunnbrödet under julmiddagen, och till sist frestar Anki Berg med ett klassiskt dopp-i-grytan från hemlandskapet Ångermanland. Testa och njut!

Jespers mjuka vörttunnbröd
Ingredienser till ca 10 st kakor
beroende på storlek:

300 g    Filmjölk
60 g      flytande vört (om vört ej finns så reducera/koka mörk öl från 3 dl till 0.6 dl)
60 g      Surdeg (vete eller råg)
30 g      Mörk sirap
10 g      Jäst
30 g      Smör
280 g    Vetemjöl
80 g      Kornmjöl
1 tsk     Pomerans
1 krm    Malen ingefära
½ krm   Malen nejlika
½ krm   Malen kardemumma
12 g      Salt
230 g    kokt pressad potatis

Rejält med vetemjöl till utkavlingen.




 

Uppskattad tillagningstid:
2-3 timmar inklusive liggtid.

Så lagar du:

Smula ner jästen i filmjölken och rör om ordentligt.

Tillsätt alla andra ingredienser utom saltet och knåda i ca 10 minuter i en maskin.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 3-4 minuter.

Lägg degen i en smord plastlåda eller bunke med lock och låt den vila i ca 2 timmar.

Sätt ugnen på högsta temperatur (270-300 °C) med en baksten eller dubbla plåtar.

Använd inte varmluft i ugnen utan låt ugnen och bakstenen/plåtarna bli riktigt varma av det övre och under elementet.

Dela degen i önskade storlekar (ca 100g). 

Kavla ut degstycket riktigt tunt med en naggkavel.

Grädda tunnbrödet i ca 3-4 minuter beroende på ugn och temperatur. (Man kanske även behöver vända tunnbrödet).

Ta ut tunnbrödet och låt det svalna på galler.

Smöra och avnjut till Julbordet, eller varför inte kvällen innan!

Gyllene ostsmör till tunnbrödet
Ingredienser:

Hårt tunnbröd

1/2      kuvert saffran
200 g  smör, mjukt
2 dl      riven lagrad hårdost
            flingsalt och vitpeppar

Gör så här:

Stöt saffran i mortel, värm upp med lite av smöret i en kastrull så att du får ut mycket av saffranssmaken. Vispa upp resterande smör och blanda med ost och avsvalnat saffranssmör. Smaka av med salt och peppar. Bred ostsmöret på ditt tunnbröd och känn julen landa på smaklökarna!


 
Dopp i grytan á la Anundsjö

Från Anundsjö i Ångermanland kommer här ett spännande recept på dopp i gryta – eller blöta, sölen, blajta – som passar särskilt bra att äta till jul om du har skinkspad över, eller när som helst under året när du har tillgång till buljong. 

Om du har skinkspad kan du hoppa till nästa stycke. Annars kokar du kött av älg eller nöt, och gärna en bit fläsk, med ben i saltat vatten. Det går också utmärkt att endast använda fläskkotletter med ben. Tillsätt vit- och kryddpeppar. Saltmängden avgör du genom att smaka dig fram. Skumma ytan under kokningen. Koka köttet tills det släpper benet och lätt faller i sär när du tar i det med gaffel. 

Skala och dela totalt fem centimeter kålrot och morot per matgäst. Tillsätt i köttgrytan/skinkspadet och låt koka med tills du tycker att de har lagom tuggmotstånd.

Skär upp det varma köttet eller den svalnade skinkan och lägg på ett serveringsfat med rotfrukterna runt om. Sila buljongen och håll den varm till det är dags att äta.

Doppa snabbt en skiva tunnbröd i buljongen. Lägg upp på en tallrik och fördela kött/skinka och rotfrukter över brödet. Lägg på en klick smör och eventuellt senap. Rulla ihop och ät med kniv och gaffel. 

Mums!

Tunnbrödsakademin vill tacka för ditt stöd och önskar en utsökt God jul och ett Gott Nytt År. 

Baka, smaka, njut!

/Marcus Bodin
Tunnbrödsakademins sekreterare

Copyright © 2017 Tunnbrödsakademin, All rights reserved.

Vår e-post adress är:
info@tunnbrodsakademin.se

Vill du ändra hur du tar emot dessa nyhetsbrev?
Du kan skicka ett e-post för att avbryta denna prenumeration.






This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Tunnbrödsakademin · Kungsgårdsvägen 46 · Umeå 90355 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp