Copy

Att bidra till hållbar positiv förändring

Ser mailet konstigt ut, klicka här

När sakernas tillstånd måste förändras

Att bidra till vändpunkter i livet och i samhället
Nytt år och jag känner mig motiverad att hugga tag i det jag vill förändra. Det finns ett antal företeelser i vår värld som behöver förändras om vi vill att liv här fortfarande skall vara möjligt. Klimatfrågan är en sådan. Sociala frågorna en annan. Jag har kommit att ägna mitt liv åt de sociala frågorna som rör barn och ungas livsvillkor och rätten till att inte bara överleva, utan att leva ett liv med en känsla av meningsfullhet. Alltmer de senaste åren har mitt intresse vuxit sig starkare för frågor som rör diagnostisering och medicinering av barn och unga (och även vuxna). Fenomen som jag betraktar som lika ohållbara som ineffektiva för en hållbar positiv förändring. Ekvationen med dagens dominerande biomedicinska livs- och människosyn går inte ihop. Människan är en del av naturen och alltid logisk sedd i sitt sammanhang. Många insatser jag ser som är riktade mot barn och unga idag blir på låtsas. De kan vara formellt riktiga enligt rådande lagar och praxis, men ofta helt verkningslösa för de barn och unga de är ämnade för.

När sakers tillstånd måste förändras sker det oftast inte snabbt och enkelt. Djupt rotade tankemönster måste brytas och ersättas med nya, praxis måste bli en annan. Jag välkomnar det nya året och ser fram emot att fortsätta försöka bidra till att vi når en vändpunkt där fler barn och unga får sina behov verkligt tillgodosedda istället för att bli föremål för välfärdssamhällets låtsasinsatser. Att ifrågasätta rådande normer kräver mod och öppenhet att tänka om, och en benägenhet att sedan börja göra annorlunda. Jag vill vara med och förändra. Vilka vändpunkter vill du se och verka för under 2019?
Att trappa ner och sätta ut psykofarmaka
Medicinering. 
Förskrivningen av psykofarmaka, särskilt till barn och unga, har ökat explosionsartad under de senaste åren. Idag förskrivs psykofarmaka till barn, unga och vuxna i alla åldrar, från spädbarn till våra allra äldsta. Resultatet av förskrivningarna blir inte alltför sällan en livslång psykiatrisk medicinering till ett mycket högt pris, både mänskligt och ekonomiskt. Att trappa ner och sätta ut psykofarmaka kan ibland vara en svår process, men med rätt stöd fullt möjligt. Läs mer här.
Rätten till medicinfria alternativ lag i Norge
Medicinfri vård. Norge är ett land i framkant när det gäller att erbjuda sin medborgare medicinfria vårdalternativ. År 2015 lagstiftades om införandet av medicinfria vårdalternativ vid psykisk ohälsa i alla regioner. Alternativen till mediciner finns och möjligheterna är stora och fria från biverkningarna. Läs mer här.
En tredjedel av de våldsutsatta barnen får vänta för länge
Rapport. För att granska polis och åklagarkammares handläggningstider har Rädda Barnen sedan 2010 tagit fram rapporten ”Brott mot barn”. Årsrapporten 2018 visar att den smärre minskningen som man tidigare kunnat se har avstannat helt. Läs mer här.
Rädda barnens pod - Mellan stolarna
Podcast. I Rädda barnens pod, Mellan stolarna, uppmärksammas de utsatta barn som av olika anledningar inte kan få den hjälp de behöver av samhället. Psykologer samtalar kring de här och andra närliggande frågor. Läs mer och lyssna här.
Finns det en ADHD-epidemi i Sverige?
Debatt. Socialepidemiologi och medicinsk antropologi är forskningsdiscipliner som intresserar sig för samspelet mellan individ och samhälle för att identifiera faktorer som påverkar hälsa, sjukdom och vårdkonsumtion. En tydlig epidemiologisk företeelse är ökningen av antalet ADHD-diagnoser i Sverige, särskilt hos unga vuxna. Läs mer här.
Fruktar att barn har fått diagnoser felaktigt
Norge. En ny norsk undersökning visar att det finns stora brister i hur ADHD-diagnoser sätts på barn och unga. Utifrån undersökningen ställer forskarna frågan om hur många barn som har diagnosen som inte borde ha haft den. Läs mer här.
Hedersrelaterat våld och förtryck - skolans ansvar och möjligheter
Hedersrelaterat. Hur kan skolans personal arbeta med frågor som rör hedersrelaterat våld och förtryck? Detta stödmaterial beskriver ett arbete som omfattar fyra nivåer – från skolans uppdrag i läroplanen att bedriva sex- och samlevnadsundervisning och att verka för att samarbetet med hemmen utvecklas till den akuta situationen då en elev i skolan är utsatt för hot. Läs mer här.
Inför psykisk hälsa i läroplanen
Debatt. ”Psykisk hälsa" som begrepp ska föras in i grundskolans respektive gymnasieskolans läroplaner, anser en rad organisationer. Samtal om psykisk hälsa och ohälsa ska integreras i skolan med syfte att öka medvetenheten, kunskapen och förståelsen om psykisk hälsa, och ett viktigt verktyg är självkänsla, skriver flera av organisationerna som jobbar med psykisk ohälsa. Läs mer här.
Barnkonventionen blir lag 2020
Barnkonventionen i förskolan. Nästa år blir barnkonventionen lag. Men redan i dag är arbetet i full gång ute på förskolorna. Läs om den rättighetsbaserade förskolan i Eslöv, yttrandefrihet genom dans och hur barnens röster fångades upp i nya läroplanen. Läs mer här.
Ny sajt för barn och unga - Mina Rättigheter
Barnombudsmannen. Mina Rättigheter är en webbplats om barn och ungas mänskliga rättigheter. Den är fylld med kunskap, inspiration och lektioner – anpassad för pedagoger i både förskola och skola att lära ut om barnkonventionen. Läs mer här.
Att bygga bärande relationer
"En hoppfull bok som förändrar samhället"
Hur kan vi bryta och förebygga utsatthet och utanförskap? Vad är det som avgör resultaten av våra ansträngningar och vad är det som gör att vi kan förändra en ibland mycket destruktiv livssituation till något positivt? Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 200 kr + frakt.
Att förebygga livslångt utanförskap
"En bok som sparar både mänskligt lidande och miljontals skattekronor varje år"
Det föds ca 100 000 barn i Sverige varje år. Av dessa hamnar mellan 10-20% i utanförskap i vuxen ålder. Utanförskap bestående av missbruk, kriminalitet, psykisk sjukdom... Läs mer här.
 
Beställ boken här.
Pris: 300 kr + frakt.
På riktigt för dig (CD)
"Utan tvekan det bästa jag hört under mina 20 år som programansvarig på Bohusläns Museum. Lika bra som Hellström och Winnerbäck" /Ingrid Uhlman, Program- och konferensansvarig, Bohusläns Museum
Läs mer här. Beställ skivan här. Pris: 100 kr + frakt.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
LinkedIn
LinkedIn
YouTube
YouTube
Website
Website
Email
Email
Share
Tweet
Forward
Share
Copyright © 2018 Lasse Mattila, All rights reserved.                                   Du får detta mail som prenumerant för
Our mailing address is: lasse@lassemattila.com                                     mitt nyhetsbrev.
 
 
Mod - Hängivenhet - Kompetens






This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lasse Mattila · Box 797 · Uddevalla 45126 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp