Nieuws van Kindcentrum Het Kompas
2a46b108-b0f0-4918-ba19-2107ba5288ab.png
Nieuwsbrief 16  10 januari 2019
Agenda
vrij.    11 jan. Cultuur gr. 3 en 4
Gebedsontmoeting 10.00 uur
ma.    14 jan. Bibliotheek gr. 5 en 6
ma.    21 jan. Schoonmaakavond
di.      12 feb. 10-minutengesprekken
do.     14 feb. 10-minutengesprekken
Godsdienst

Het thema voor volgende week is: "Een boek over Jezus".
We lezen: Johannes 1: 1-18.
Johannes wil de mensen vertellen over Jezus. Hij schrijft een boek waarin hij alles over hem vertelt. Maar hoe begin je zo’n boek, wat is het eerste dat je moet vertellen? Johannes denkt er even over na en begint dan bij het allereerste begin: de dag dat God de wereld maakte. Eigenlijk is het verhaal van Jezus toen al begonnen, vindt hij.

Lied van de week
Volgende week leren we het lied: NLB 839 vers 1,2 en 4 Ik danste die morgen toen de schepping begon
1 Ik danste die morgen toen de schepping begon,
ik danste de dans van de sterren, maan en zon,
de golvende velden en de deinende zee
en alles wat ademt dat danste mee.
 
refrein:
Dans, dans, en doe maar mee met mij.
Ik ben de Heer van de dans, zegt Hij.
Ik ga je voor, Ik haal ook jou erbij
want Ik ben de Heer van de dans, zegt Hij.
 
2 De dans werd vergeten en het ritme verstoord;
het lied van de schepping werd zelden nog gehoord.
Ik kwam hier op aarde om een gloednieuw begin,
in Betlehem zette de dans weer in.

refrein
 
4 De dans leek te breken, maar Ik deelde het brood.
Ik danste uit liefde veel sterker dan de dood.
Die liefde leeft in je nu Ik dans met jou,
de dans van de schepping, de dans van trouw.

refrein
 
Van de directie

Op deze plaats namens alle medewerkers van Het Kompas iedereen heel veel geluk en gezondheid gewenst voor 2019 en alle jaren daarna.

Gelukkig is het tijdens de jaarwisseling rond de school aardig rustig geweest en hadden we  niet te maken met ernstige vernielingen. Bijna vanzelfsprekend had de jeugd wel weer het schoolplein gevonden om zich uit te leven met vuurwerk, maar dat was het dan ook wel zo’n beetje.

Nieuwe ontwikkelingen
Het nieuwe kalenderjaar 2019 zal echt wel wat nieuwe ontwikkelingen met zich meebrengen voor de school en het Kindcentrum in het geheel. Volgens afspraak zal ondergetekende als interim directeur de school in februari (voorjaarsvakantie) overdragen aan de nieuwe (echte) directeur, Truus Biemond. Truus komt van oorsprong uit de Kinderopvang en zal zeker veel gaan betekenen voor de verdere en intensievere samenwerking tussen kinderopvang en school.

Vanzelfsprekend gaan de ingezette ontwikkelingen van de school gestaag verder. De school heeft heel duidelijk ingezet op gepersonaliseerd leren. Dat zal verder geoptimaliseerd worden, door aanschaf en invoering van speciaal hiervoor geschikte onderwijsmethodes. Verdere uitbreiding van hulpmiddelen zoals voldoende laptops voor kinderen en personeel en nieuwe Digiborden is inmiddels in gang gezet.

Tekort aan onderwijskundig personeel
Een zorgwekkende ontwikkeling betreft het tekort aan leerkrachten en onderwijsondersteuners. Gelukkig hebben wij voor de nieuw gestarte instroomgroep nog goede en beschikbare leerkrachten kunnen vinden, maar voor kortdurende invalperiodes is bijna niemand meer te vinden.

Het afgelopen jaar hebben we hier al mee te maken gehad. We hebben enkele keren groepen verdeeld en/of stagiaires ingezet. We hebben zelfs een keer moeten besluiten om een groep thuis te laten.

Vanzelfsprekend hopen we niet dat we hier opnieuw mee geconfronteerd worden, maar de voortekenen zijn niet best. En…… de griepgolf moet nog komen. We doen daarom nu reeds een beroep op uw begrip en medewerking.

Met een vriendelijke groet,
Jan Willem Jonker

Directeur a.i.

Schoolfruit 

Woensdag, donderdag en vrijdag zijn de fruitdagen en krijgen de leerlingen in de ochtendpauze fruit op school. Elke week kunt u in de Nieuwsbrief lezen welk fruit er op welke dag wordt aangeboden. Lust uw kind iets niet, dan kunt u een ander soort fruit meegeven van thuis.
Op deze dagen worden er geen koekjes o.i.d. opgegeten in de pauze. We zien graag dat er op maandag en dinsdag ook gezonde tussendoortjes worden meegegeven.

Deze week eten we op:
woensdag       mandarijn
donderdag      appel
vrijdag             kiwi

Om het fruit te snijden en klaar te maken hebben we uw hulp nodig. 
Het zou fijn zijn als u gelijk om half 9 even kunt blijven om te helpen. U kunt zich even melden bij de betreffende leerkracht of de opgavelijst bij het lokaal invullen.

Even voorstellen

Dag ouders en kinderen,
Zoals jullie weten hebben we afgelopen maandag een nieuwe groep gestart. Groep paars is de nieuwe instroomgroep waarvan ik samen met juf Mariska de juf ben. Ik werk op maandag en dinsdag.

Mijn naam is Hiltsje de Vries, juf Hil voor het gemak. Ik ben 59 jaar en woon in Goïngarijp.
Wanneer ik niet werk besteed ik aandacht aan mijn hobby’s zoals , wandelen, tuinieren, zeilen en fotografie. Als leerkracht begon ik in Den Haag om vervolgens naar Maarssen te gaan.

Na 10 jaar onderwijs ben ik naar Griekenland gegaan  en bij terugkomst in de recreatie en detailhandel terecht gekomen. Sinds twee jaar val ik weer geregeld in en geniet ik daar enorm van. Vorig jaar rond deze tijd heb ik in Emmeloord een instroom groep gehad.

Ik ben er van overtuigd dat kinderen zich ontwikkelen in een vast patroon van kruipen naar lopen en van brabbelen naar spreken. enz. Graag creëer ik de speelgelegenheden om in een fijne sfeer zich verder te ontwikkelen. Ieder in zijn eigen tempo en binnen haar/zijn mogelijkheden.

Ik hoop dat we een mooie tijd hebben ik heb er zin in!

Welkom
Na de vakantie zijn Elise Ziel en Jens Winter gestart in groep Paars. We wensen jullie veel speel- en leerplezier bij ons op Het Kompas.
Cultuur: Beeldende workshop "De geheime tuin"

Doelgroep: groep 3 en 4
Datum: vrijdag 11 januari 2019

Sluit aan bij de volgende kerndoelen:
De leerlingen leren beelden te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren.
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
Daarnaast werken ze met een voor- en achtergrond en overlapping.

Over de Workshop

Naar aanleiding van het boek van Francis H. Burnett wordt een inleidend verhaal verteld over “de geheime tuin”.

Bij een oud kasteel ligt een afgesloten stuk tuin met hoge muren er omheen, die helemaal begroeid zijn met klimop. Mary ontdekt de verborgen deur in de tuinmuur en vindt de geheime tuin. Ze gaat in de tuin aan het werk en zorgt er, samen met andere kinderen, voor dat de bloemen weer gaan bloeien.

De leerlingen tekenen op zwart papier een silhouet van een kasteel en knippen de vormen uit.
Op wit papier tekenen ze met oliepastel de bloemen, planten, bomen, vogels en vlinders, die ze uitknippen en op de voorgrond tegen het donkere silhouet van het kasteel plakken.

Gebedsontmoeting 
Morgenochtend is er weer een gebedsontmoeting van het Kompas. Om 10:00 uur staat de koffie en thee klaar, deze ochtend bij familie Tuin, Botter 5.
 
Op de gebedsontmoetingen zingen we een paar liederen, openen we de bijbel en praten wij over een thema. Ook bidden wij voor de kinderen en het team van het Kompas waarbij wij gebruik maken van de gebedsbox die de klassen rond gaat. Deze ochtend willen we stil staan bij ‘troost’. Waar haal jij troost en kracht uit? Hoe troost je je eigen kinderen in groot verdriet? Als voorbereiding kun je een bijbelgedeelte (of iets anders) meenemen waar jij troost in vindt. 
 
Alle ouders zijn van harte welkom! 
Joyce Tuin en Nicole van der Linde
10-minutengesprekken
De tweede serie gesprekken van dit schooljaar zal worden gehouden op:
dinsdag 12  en donderdag 14 februari.
Ouders van leerlingen uit groep 8 hoeven zich hiervoor niet in te schrijven. Deze ouders worden t.z.t. uitgenodigd voor het adviesgesprek voor het voortgezet onderwijs.

Voor groep 6 is 1 dag, de donderdag, verschoven i.v.m. de afwezigheid van meester Matthijs in week 7. Voor deze groep zijn de volgende dagen gepland: donderdag 7 februari en dinsdag 12 februari. De inschrijving voor deze  10 minuten-gesprekken doen we net zoals bij de startgesprekken.                                                                                       Voordeel is dat u kunt kiezen voor dag en tijd en dat u direct ingeschreven bent. 

Hoe gaat het?
U kunt zich op de inschrijflijst op school aanmelden, deze hangt vanaf maandag  
14 januari aan de wand op leerplein 1 (in de gang bij de hoofdingang).
Graag voor maandag 28 januari inschrijven.
Vanaf groep 6 worden de leerlingen ook bij het gesprek verwacht.

Zoals gewoonlijk krijgt u 10 minuten voorafgaande aan de gesprekken de gelegenheid om alvast het werk van uw kind te bekijken. Ook de spreektijd is 10 minuten.
Als blijkt dat de tijd te kort is, wilt u dan een vervolgafspraak met de betreffende leerkracht maken?
Wilt u bij evt. verhindering even bericht doen?
 
Schoonmaakavond
Maandagavond 21 januari is het zover, onze 1e schoonmaakavond van dit schooljaar!
We rekenen op alle ouders die zich hiervoor hebben opgegeven.
De ouders van oudste kinderen van de paarse groep willen we vragen om op de 2e schoonmaakavond te komen.
Hoe gaat het?
De schoonmaakavond duurt van 19.00 tot 21.15 uur.
            De start is bij de klas van uw oudste kind.
Deze klas en een aantal ruimtes moeten worden schoongemaakt.
Is dit klaar, dan graag even overleggen met de coördinator van deze avond ( Anja Renes).  Mogelijk is er dan nog hulp tekort in een andere ruimte.           
Graag zelf een emmer en een schoonmaakdoekje meenemen,
Een trekker, spons, zeem is handig.
En……een extra stofzuiger maakt dat we sneller door kunnen werken en niet op elkaar hoeven te wachten.
Bij evt. afmelding graag contact opnemen met de leerkracht van uw oudste kind.
We hopen samen een gezellige werkavond te hebben.
Kleuterthema: "Mijn lichaam"

Wat kun je allemaal doen met je lichaam?  Waar bestaat je lichaam uit? wat zit er allemaal in je lijf? Waardoor blijf je staan? Waardoor kun je bewegen? Wat als er iets in of aan je lichaam niet goed werkt?

We maken bij dit thema gebruik van het project “Zo zie ik er uit” van de kleuteruniversiteit. Daarbij staat het boek met de titel "zo zie ik er uit" van de serie "Willewete" centraal.

In de ontdek-hoek op de gang kunnen de kinderen meten en wegen, een ogentest doen, experimenteren met geluiden, lekker luisteren en hun rollenspel spelen.

Verder komen aan de orde:
In het project komen ook ruiken, proeven, verschillende op het thema afgestemde  taal/reken activiteiten. Ook Engels, muziek en  bewegingsonderwijs zullen weer afgestemd worden op het thema.

Voorafgaand aan het thema gaan we brainstormen. Dit doen we aan de hand van het ‘placemat’ model De volgende vragen zijn hierbij leidend: 

1. Wat weten we al? 

2. Wat willen we leren/weten? 

3. Wat gaan we doen? 

4. Wat hebben we nodig?

Bij dit model gaat men uit van de volgende aspecten:

Kinderen leren veel als ze in interactie zijn met elkaar. Het delen van elkaars kennis, uitwisselen van informatie en luisteren naar elkaars mening maakt dat de (leer)stof meer betekenis krijgt. Samenwerken verhoogt de motivatie en betrokkenheid en dit resulteert vaak in betere (leer)prestaties.
Met elkaar praten stimuleert ook de mondelinge taalvaardigheid en woordenschat en je bouwt aan sociale vaardigheden.
Samenwerken komt tegemoet aan een natuurlijke behoefte van kinderen: praten en doen. Tegelijkertijd is het sociaal leren, leren van en met elkaar: elkaar leren kennen, waarderen en respecteren.

Ook deze periode komen er weer een aantal letters op de letterkast 

aa van haar (7 januari)
s van skelet (21 jan)
b van been(4 feb) 

Verder zullen er  weer getallen op de cijferkast staan die 2 wekelijks gewisseld worden.

We hebben er zin in!

 

Voorstelling



 

Jarigen
1f162f57-cabf-4f6b-ab77-d5bc59fdcaa0.jpg

Deze week was meester Dirk Hanson jarig, alsnog van harte gefeliciteerd.
De komende dagen zijn meester Matthijs Pastoor, Andy Najar, Rolan Tukker en Mirte van der Linde jarig.

Van harte gefeliciteerd! Een heel gezellige dag toegewenst!

Volg ons op Twitter    Volg ons op Facebook    Nieuwsbrief doorsturen
Beste <<Name>>, je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven op onze website of ons daar toestemming voor hebt gegeven.
Indien gewenst wijzig hier je voorkeuren of schrijf je uit.. Heb je vragen, opmerkingen of toevoegingen? Ons e-mailadres is: kindcentrumkompasvollenhove@accrete.nl.
Kindcentrum Godfried Van Rhenenlaan 1 Vollenhove, OV 8325 EV Netherlands

Copyright © 2019 Kindcentrum, Alle rechten voorbehouden.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kindcentrum · Godfried Van Rhenenlaan 1 · Vollenhove, OV 8325 EV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp