Copy
11 ianuarie 2019
Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București
vă invită la
Forumul de Afaceri ”Parteneriatul de afaceri Româno-Elen” - întâlniri B2B

vineri 18 ianuarie 2019 (10:00 - 18:00)
Palatul CCI București (str. Ion Ghica nr. 4, Sector 3)

 
Evenimentul este organizat în colaborare cu Biroul pentru Afaceri Economice și Comerciale al Ambasadei Republicii Elene în România, precum și cu Camera de Comerț Bilaterală Eleno-Română, fiind prilejuit de vizita în România a unei delegații de firme din întreaga Grecie, precum și din regiunea Serres.

Vă rugăm să confirmați participarea prin e-mail la adresa ecocom-bucharest@mfa.gr, fax:0212119893 sau mircea.toader@ccib.ro, sandra.lasculescu@ccib.ro


Vă așteptăm!
Echipa CCIB
DESCARCA LISTA FIRMELOR ELENE
Modificări legislative în domeniul fiscal, cu aplicare din 1 ianuarie 2019
La sfârșitul anului trecut, Guvernul a adoptat OUG nr. 114/2018 care aduce o serie de modificări importante Codul Fiscal. De la creșterea salariului minim brut pe economie, până la impunerea de noi taxe pentru societățile din anumite sectoare, totul impune o analiză minuțioasă a acestui act normativ pentru buna desfășurare a activității fiecărei firme în 2019.
Vă prezentăm câteva dintre modificările introduse, cu impact imediat asupra business-ului.
  • Regimul biletelor de valoare sub forma tichetelor de masă, de vacanţă,  cadou,  de  creşă  şi mai nou tichetele culturale sunt supuse impozitului pe venit de 10% şi nu intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale.
  • Contribuţia  de  asigurări  de  sănătate  (CASS) –  calcul plafon 2018. Pentru încadrarea în plafonul de venituri pentru care se datorează CASS se vor avea în vedere dividendele distribuite şi încasate, începând cu anul 2018.
  • TVA – taxare inversă. Se prelungeşte aplicarea mecanismului de taxare inversă până la 30 iunie 2022, pentru:
    • Livrarea de cereale şi plante tehnice, inclusiv seminţe oleaginoase şi sfeclă de zahăr care nu sunt destinate consumului final;
    • Transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, conform Directiva 2003/87/CE;
    • Livrarea de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă stabilit în România;
    • Transfer de certificate verzi, conform Legii nr. 220/2008;
    • Furnizări de telefoane mobile;
    • Furnizări de dispozitive cu circuite integrate (piese);
    • Furnizări de console de jocuri, tablete PC si laptopuri.
  • Plafonul contribuţiilor sociale. Contribuţiile  de  asigurări  sociale  nu  pot  fi  mai  mici decât cele corespunzătoare salariului minim brut aplicabil categoriei de persoane pentru care se calculează contribuţiile.
TAXE SPECIALE
  • Taxa pe activele financiare  sau ”taxa pe lăcomie” cum a fost prezentată în spațiul public. Instituţiile bancare  autorizate să  funcţioneze  în  România  datorează  taxa  pe activele financiare în cazul în care media trimestrială a indicelui ROBOR depăşeşte pragul de 2%. Taxa pe activele financiare are statut de creanţă bugetară, se datorează trimestrial şi se diferenţiază în funcţie de depăşirea pragului de referinţă. Astfel, cota maximală este de 0,5%, dacă media trimestrială ROBOR depăşeşte cu mai mult de 2% pragul de referinţă.
  • Impozitul pe monopolul natural. Impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, reglementat de OG nr. 5/2013, se va aplica până la 31 decembrie 2021 (termenul legal anterior era 31.12.2018).
  • Impozitul pe exploatarea resurselor naturale. Impozitul pe veniturile  din  activităţile  de  exploatare  a  resurselor  naturale, altele decât gazele naturale, reglementat de OG nr. 6/2013, se va aplica până la 31 decembrie 2021 (termenul legal anterior era 31.12.2018).
  • Taxele pe jocuri de noroc. Organizatorii de jocuri de noroc online au obligaţia de a plăti o taxă lunară reprezentând 2% din totalul taxelor de participare încasate lunar.  Au  fost  eliminate  bonificaţiile pentru plata in avans a taxelor percepute de ONJN pentru cazinouri, cluburi de poker şi slot-machines. Taxa anuală pentru slot-machines a fost majorată de la 2.600 euro la 3.600 euro.
  • Taxa  pentru  activităţi  dăunătoare.  Începând  cu  data publicării OUG nr.114/2018, respectiv 28.12.2018, se abrogă taxa pentru activităţi dăunătoare   (contribuţiile   prevăzute   la   art.   369 datorate pentru consumul şi publicitate la produse din tutun şi băuturi alcoolice) reglementată la art. 367-375 din Legea nr. 95/2006.
  • Restituirea taxei de poluare. Restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa  pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule se va face până la 30 iunie 2019 (termenul iniţial era 31 decembrie 2018/31 martie 2019).
  • Taxe  pentru  servicii  comunitare.  Unităţile  administrativ teritoriale pot aproba taxe pentru serviciile comunitare de utilităţi   publice  ( apă,   canalizare   şi   epurare,   furnizare energie termică şi/sau gaze naturale, salubrizare, iluminat şi transport public), acestea având regimul creanţelor bugetare. În acest context, au fost majorate  amenzile  contravenţionale din   Legea   serviciilor   comunitare   de   utilităţi   publice   nr. 51/2006.
  • Taxe,   tarife,   amenzi   şi   penalităţi   pentru   comunicaţii electronice. Au fost stabilite valori minime pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecventelor radio - 2%/4% din cifra de afaceri  din  anul  anterior  înmulţită  cu  numărul  de  ani  pentru care se acordă licenţa. Similar, în cazul prelungirii licenţelor, se datorează 4% din cifra de afaceri din anul anterior înmulţită cu numărul de ani pentru care se prelungeşte licenţa. Tariful de monitorizare este stabilit la 3% din cifra de afaceri a furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice. A fost majorat nivelul amenzilor contravenţionale de la 2% la 5% din cifra de afaceri (dacă cifra de afaceri depăşeşte 3 milioane lei), şi de la 5% la 10% din cifra de afaceri în cazul încălcării repetate.  Furnizorii de  reţele  de comunicaţii electronice  care efectuează lucrări fără autorizare se sancţionează cu amendă de până la 10% din cifra de afaceri, proporţional cu numărul de utilizatori deserviţi fără autorizaţie, respectiv un procent la 100 de utilizatori. A fost introdusă o penalitate de 0,1% pe zi, pentru utilizarea frecvenţelor radio fără licenţă sau după expirarea perioadei de valabilitate a licenţei.
  • Contribuţia bănească percepută de la titularii de licenţe în domeniul  energiei.  Contribuţia  bănească  percepută de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice (inclusiv în cogenerare) şi al gazelor naturale a fost stabilită la 2% din cifra  de  afaceri  realizată  de  aceştia  din  activităţile  care  fac obiectul licenţelor acordate de ANRE (anterior contribuţia era in cota de 0,2%). Cifra de afaceri va fi calculată conform reglementărilor ANRE.
LEGISLAȚIA MUNCII
  • Regimul zilierilor. Începând cu data intrării în vigoare a acestei OUG se restrâng domeniile în care se pot utiliza zilieri la:
    • Agricultură, vânătoare şi servicii anexe
    • Silvicultură, cu excepţia exploatărilor forestiere
    • Pescuit şi acvacultură.
De asemenea, se limitează numărul de zile în care se poate desfăşura activitate de către un zilier la 120 de zile (cu unele excepţii).
  • Salariul minim brut pe ţară (fără sporuri sau alte adaosuri) din domeniul construcţiilor este stabilit la 3.000 lei lunar, pentru un program de lucru cu normă întreagă de 167,333 ore, reprezentând 17,928 lei/oră.
  • Salariul minim brut pe țară pentru celelalte domenii de activitate a crescut la 2.080 lei lunar pentru persoanele fără studii superioare, respectiv la 2.350 lei lunar pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare.
  • Fonduri de pensii administrate privat (Pilonul II). Persoanele fizice care au cotizat la un fond de pensii administrate privat pot opta după un stagiu de cotizare de cel puțin cinci ani să se transfere în sistemul public de pensii (Pilonul I). Sumele deja vărsate până la data trasferului vor rămâne în contul personal al contribuabilului până la deschiderea dreptului la pensia privată.  A fost modificat modul de calcul a comisionului de administrare, fiind diminuată componenta procentuală de la 2,5%  la  1%  din  contribuţiile  plătite,  din  care  se  alocă  0,5% către   Casa   Naţională   de   Pensii   Publice.      Componenta procentuală  din activul net se va determina în funcţie de rata de rentabilitate, fără a depăşi 0,7% (în reglementarea anterioară, cota era fixă, de 0,5%). Societăţile  de  administrare  a  fondurilor  trebuie  să  majoreze capitalul social în două etape (30 iunie 2019 si 31 decembrie 2019), în funcţie de valoarea contribuţiilor administrate.
Soluții pentru o gamă diversă de echipamente pentru sectorul HVAC-R comercial și industrial
  “Vă ajutăm să reduceți costurile și să economisiți”
DESPRE AB TEHNIC
Soluții pentru sectorul frigorific industrial și comercial
  “Vă ajutăm să reduceți costurile și să economisiți”
DESPRE FRIGO CONSULT
SPONSORI GOLD
Copyright ©  CCIB, All rights reserved.

Our mailing address is:
office@ccib.ro
CCIB recunoaște importanța datelor dumneavoastră personale și se angajează să protejeze confidențialitatea și securitatea acestora. De aceea, este important pentru noi să vă furnizăm într-o manieră integrată informațiile legate de prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în cuprinsul  Termenilor și Condițiilor.
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București · Str. Ion Ghica, Nr. 4 · Sect. 3, București · Bucharest 030044 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp