Copy
Jaargang 10, januari 2019
Open in uw browser
Hoe het Nederlands bloeide op een bed van andere talen
In de zeventiende eeuw legden Nederlandse schrijvers de fundamenten voor de standaardtaal, maar werden tegelijkertijd omringd door een veelheid aan talen. In ‘Een mooie mengelmoes’ laten Nicoline van der Sijs en Marc van Oostendorp zien welke taal schrijvers, dichters, taalgeleerden en journalisten bezigden in de Gouden Eeuw, waarin de economie van de Lage Landen tot volle bloei kwam. Lees verder

Eerste grammatica van het Pommers in Brazilië
In februari verschijnt de eerste grammatica van het Pommers, een tamelijk onbekende variëteit van het West-Germaans die vroeger aan de zuidkust van de Oostzee werd gesproken. De taal heeft een aantal opmerkelijke kenmerken gemeen met het Fries. Tijdens de grote Europese emigratiegolf van de 19e eeuw zijn grote groepen Pommeren naar Noord- en Zuid-Amerika geëmigreerd, maar omdat het Pommers in Europa is uitgestorven, kan de taal alleen nog in Brazilië bestudeerd worden. Gertjan Postma, taalkundige van het Meertens Instituut, deed jarenlang onderzoek naar deze bijzondere variëteit. Hij schat dat er nog zo'n 200.000 sprekers van het Pommers zijn. Lees meer.

Laatste Vertelcultuur verschijnt als dubbeldik nummer
Vorige maand verscheen het laatste nummer van het e-zine Vertelcultuur in zijn huidige vorm. Voortaan zullen de artikelen geplaatst worden in het elektronische tijdschrift Neerlandistiek. Dat betekent dat ze verschijnen als aparte blogs. Deze ‘laatste’ Vertelcultuur in deze vorm verschijnt daarom als dubbeldik nummer. U kunt onder meer lezen over de verkinderlijking van het Roodkapje-sprookje, de rauwe aspecten van het volkssprookje, en de ups en downs van de figuur van de kerstman. Lees meer.

Scriptieprijs van het Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies voor promovenda 
Sakina Loukili, sinds enkele maanden promovenda in het project Populisme, social media en religie van het Meertens Instituut, won in december 2018 de Thesis Prize van het Amsterdam Centre for Middle Eastern Studies (ACMES) voor haar masterscriptie "This is not Islam." American, British and Dutch Muslims denouncing violent extremism through hashtag activism.'  Lees meer.


4 december 2018 - 3 februari 2019
Expositie Mia: de theatrale vertaling van wetenschappelijk dialectonderzoek
Plaats: Limburgs Museum, Venlo
22 januari 2019
Naamkundemiddag 2019
Plaats: Nationaal Archief, Den Haag
30 januari 2019
Symposium voor wetenschapsbloggers
Plaats: Meertens Instituut, Amsterdam

 

21 januari 2019
Podcast: Luisteren naar de tijd
Plaats: www.luisterdoc.nl
 
27 januari 2019
Festival Sjiek
Plaats: ECI Cultuurfabriek, Roermond
13 februari 2019
Lezing: 'Wederopbouwboerderijen. Agrarisch erfgoed in de strijd over modernisering en traditie'
Plaats: Historisch Café, Amsterdam
Waarom is een historisch-etnologisch onderzoek over de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog tegenwoordig zo relevant?

December 2018
Huisgeluiden op de Zwitserse radio
Onze artist in residence Elise 't Hart was te gast bij het Zwitserse radiostation SRF 2 om te praten over de bijzondere huisgeluiden die zij op onze opnamen van liederen en dialecten terugvindt. Een tip van de sluier: het snurkende konijntje - een geluid uit de privécollectie van 't Hart - zal ieders hart doen smelten. Naar SRF 2.
December 2018
Muziek componeren met artificiële intelligentie
De BBC besteedt aandacht aan de rapgenerator Deep Flow, die het Meertens Instituut samen met de Universiteit Antwerpen ontwikkelde: 'The results are realistic looking lyrics. So much so that the research team created an online game that challenges rap fans to distinguish between real hip hop lyrics and those spat out by their machine.' Lees verder bij BBC.
Januari 2019
What's in a name? De tijdgeest!
Nederland heeft in het namenonderzoek een grote voorsprong. Ons land is een van de weinige landen in de wereld waar de volledige namen van inwoners voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar zijn. De voornamendatabank die de taal- en naamkundige Gerrit Bloothooft samen met het Meertens Instituut ontwikkelde, is ook voor het publiek vrij toegankelijk. Lees verder in Trouw.

December 2018
Hoe een monument verdwijnt
Antropoloog Irene Stengs fietste ze voor haar onderzoek jarenlang elke dag langs allerlei ‘bermmonumenten’ in de stad, herdenkingsplekken die ontstaan op plaatsen waar iemand is omgekomen. Samen met journalist Anne Martens maakte ze dezelfde fietstocht. Lees het volledige artikel in NRC.

December 2018
Nieuwe decembertradities: derde kerstdag en de discussie over vuurwerk
RTL Nieuws en BNR Nieuwsradio belden het Meertens Instituut over twee nieuwe terugkerende decembertradities: derde kerstdag en de discussie over vuurwerk. Antropoloog Irene Stengs over derde kerstdag: 'We willen meer samen vieren.' Etnoloog Peter Jan Margry beantwoordt vragen over de vuurwerkdiscussie in een panelgesprek. 

Voor meer Meertens in de Media klik hier

Copyright © 2019 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven