Copy
www.neerlandistiek.nl
View this email in your browser

Nieuwsbrief
Januari

Welkom bij de landelijke nieuwsbrief van Neerlandistiek voor de klas! Deze nieuwsbrief is een initiatief van Nicoline van der Sijs, Peter-Arno Coppen en Marc van Oostendorp om de banden tussen de academische wereld en het voortgezet onderwijs aan te halen. U kunt deze nieuwsbrief tienmaal per jaar in uw mailbox verwachten.
In de nieuwsbrief vindt u nieuwtjes uit het onderzoek, aandacht voor interessant lesmateriaal, interviews met docenten, leerlingen of studenten, voor het onderwijs relevante artikelen uit verschillende taalkundige tijdschriften en een gedicht van de maand. 

Hartelijke groeten,
Het team van Neerlandistiek voor de klas.

Correspondentie-adres: neerlandistiekvoordeklas@gmail.com 

Evenementenagenda
Noord-Nederland:
- 1/2 Open dag RUG Meer informatie 


Zuid-Nederland:
- 9/2 Open dag Maastricht University Meer informatie


West-Nederland:
- 23/2 Open dag Leiden Universiteit Meer informatie
- 12/2 Spindoctors van de Gouden Eeuw, VU Meer informatie


 
Uitgelicht

Antwoorden Taalcanon Kerstquiz 2018


De Taalcanon Kerstquiz leverde 31 goede inzendingen op. Uit de inzenders hebben we drie winnaars getrokken. Maxim Baetens, Nynke de Vries en Jan Michielsen ontvangen ieder een exemplaar van de nieuwste uitgave van de Taalcanon. De antwoorden zijn hieronder terug te lezen met verwijzing naar de artikelen op de website www.taalcanon.nl.
Lees meer
Opinie

Vaardig, waardig en aardig


Wellicht heeft u het advies van de Onderwijsraad aan de minister van onderwijs over de curriculumherziening gelezen. Ik schreef over dat advies een blog, dat u hier kunt vinden. In het advies van de Onderwijsraad staat onder meer te lezen dat de samenhang voor de leerlijn Nederlands ontbreekt. Wie het vierde tussenproduct van het ontwikkelteam Nederlands leest, zal dit beeld herkennen. De visie op het taalonderwijs op de basisonderwijs sluit niet aan bij die van de onderbouw van het vo en dat geldt ook voor de aansluiting tussen onder- en bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Feitelijk formuleert de ontwikkelgroep Nederlands drie aparte curricula.
Lees meer
De huisneerlandicus en zijn rabiate groepje over het eindexamen

Het eindexamenseizoen is weer begonnen! Het startschot voor de discussie wordt dit jaar afgevuurd door de Utrechtse vakdidacticus Patrick Rooijackers, in het deze week verschenen Levende Talen Magazine.
Lees meer
Lesmateriaal

Ik kunnen niet, meester!


In de Nederlandse literatuur neemt humor een belangrijke plaats in. Om deze bewering te staven, stelde uitgeverij Novella in 1991 een bloemlezing samen met humoristische verhalen van (vooraanstaande) Nederlandse auteurs. Zo treffen we er stukken in aan van onder anderen Rudy Kousbroek, Simon Carmiggelt, Bob den Uyl, Maarten Biesheuvel, Gerrit Komrij, Remco Campert en Jules Deelder. Literaire slapstick was de titel die de samenstellers aan deze verzamelbundel gaven. Een ietwat ongelukkige titel want niet alle humor is slapstick, en niet alle slapstick is humor.
Lees meer
Nieuwe proef en 3 nieuwe leesclubs online op www.litlab.nl

Maandelijkse update LitLab, 24 december 2018

Vanaf het najaar van 2018 verschijnt maandelijks nieuw lesmateriaal online in LitLab, een digitaal laboratorium voor literatuuronderzoek op de middelbare school. Dat materiaal ontwikkelt de redactie van LitLab in samenwerking met docenten, onderzoekers, studenten en docenten-in-opleiding.

Lees meer
De Alphaman presenteert: De klucht van de koe

De Alphaman vat De klucht van de koe samen. Altijd vet stom als je een vette koe hebt die dan gejat wordt. Het kan de beste overkomen!

Kijk het filmpje op YouTube
Lees meer
Een goede leerling bij het vak Nederlands zou de maan met zijn handen willen grijpen

Samen met de redactie van VakTaal roept de redactie van Neerlandistiek leerlingen en docenten op om tot 15 januari 2019 in 150-200 woorden hun gedachten te laten gaan over de vraag ‘wat is een goede leerling Nederlands?’ Hier op Neerlandistiek plaatsen we de bijdragen als ze binnenkomen (neerlandistiek.nl@gmail.com). De beste 10 bijdragen verschijnen komend voorjaar bovendien in VakTaal.

Vandaag een bijzondere aflevering, met inzendingen van leerlingen van klas 3V1 van de Amsterdamse school Lumion.
Lees meer
Gedicht van de maand 

o Kinders van de locht,
gesneeuwde blommigheden;
o sterrenpulver, fijn
gevijlsel van krystaal;
zoo teêr dat, schaars gelijfd,
gij weg zijt en verleden,
zoohaast ik, waar gij valt,
u volge en adem haal
te roekeloos! Winterdonst,
die zichtbaar zijt in ’t spelen
der zonnekrachten, niets
en evenaart u hier,
’t en zij … ‘k moet hooger op,
zal ik een beeld u stelen,
‘k moet door de wolken heen,
tot in den hemel schier!

Guido Gezelle (1830-1899)

• Guido Gezelle, de Vlaamse priesterdichter, ving de sneeuwvlokken op zijn donkere soutane en raakte in pure verrukking over zóveel schoons. “Winter-muggen” noemde hij ze, en “kinders van de lucht”, “sterrenpulver”, “kristalvijlsel”, “winterdonst”.
De “gesneeuwde blommigheden” die hij met ingehouden adem probeerde te bekijken, boeiden en fascineerden hem evenzeer als het bloeien van een madeliefje of het gescharrel van een watertorretje boven het oppervlak van een sloot.
[Eilanden-Nieuws, 1967]

Neerlandistiek voor de klas is een apart onderdeel van het elektronische tijdschrift voor de neerlandistiek dat dagelijks informeert over ontwikkelingen in het vakgebied voor iedereen die er belangstelling voor heeft. De rubriek Voor de klas is speciaal bedoeld voor de uitwisseling van informatie tussen docenten uit het academisch en middelbaar onderwijs. De rubriek levert ook suggesties (filmpjes, begrijpelijke samenvattingen van lopend onderzoek of recente publicaties)  die docenten in het middelbaar onderwijs kunnen gebruiken.
Copyright © 2019 Neerlandistiek voor de klas, All rights reserved.