Copy
Dé nieuwsbrief voor leraren in Vlaanderen
Jan Verschueren over wereldburgerschap

Wereldburgerschap: geen ver-van-mijn-bedshow

Dikketruiendag komt eraan. En met thema’s als verkiezingen, klimaat of vluchtelingen in de actualiteit, zijn de omstandigheden ideaal om op school te werken aan wereldburgerschapseducatie (WBE), zegt Jan Verschueren van Kleur Bekennen. Wat is het en hoe doe je het?


voorbeeld van zintuigkaartjes

Help je kleuters focussen

‘Wat hebben we nodig voor deze opdracht: onze handen, oren, ogen of mond?’ Met deze zintuigkaartjes leren kleuters hun aandacht richten. Klik, print en focus!

Onderwijsinspecteur Lieve Claes en Klasse-redacteur Seppe

Zo werkt de onderwijsinspectie

“Leraren werken hard. Maar de blik van een buitenstaander helpt je nóg beter te worden.” Hoe dat gebeurt, en wat er anders is aan inspectie 2.0? Loop mee met inspecteur Lieve.

Met je klas de boer op

Ga met je klas de boer op!

Op zoek naar een leuke en boeiende uitstap? Ga met Melk4Kids op bezoek bij een melkveeboerderij in je buurt en proef van het leven op het platteland. Daarbovenop krijg je per bezoek een tegemoetkoming van € 30. Alle info lees je op: Melk4Kids.be.

Onderwijsonderzoekers Tim Surma en Kristel Vanhoyweghen

Zo leren je leerlingen beter

“Maak flashcards, zeg het in je eigen woorden of gooi oefentypes door elkaar.” Onderzoekers Tim en Kristel leggen uit welke 6 leerstrategieën voor élke leerling werken, en waarom.

Twee kleuters in de eerste kleuterklas

De overstap: hoe voelt dat?

Voor het eerst naar de kleuterklas, de lagere school of het secundair? Dat zijn spannende tijden voor je leerlingen. Kijk mee hoe leerlingen én ouders die eerste dag beleven.

Duik in het verleden in het Gallo-Romeins Museum Tongeren

Gallo-Romeins Museum Tongeren

Het verre verleden is monumentaal leuk! Breng een bezoek aan de permanente tentoonstelling en/of de tijdelijke expo ‘Stonehenge - Voorbij het mysterie’. Aanbod voor 5- tot 25-jarigen. Leerrijk en leuk. Denken en doen. Meer info: galloromeinsmuseum.be.

MOET JE WETEN

Op bedrijfsstage én gratis vervanging? Geen probleem!
Wil je op bedrijfsstage maar vindt je school geen vervanger? Je kan gratis 5 dagen een beroep doen op een organisatie die de creativiteit en ondernemingszin van je leerlingen aanscherpt. Geschikt voor alle studierichtingen.

OPROEP

Vlaamse Sterrenkunde Olympiade
Laat je leerlingen 3de graad SO zelf de werking van het heelal ontdekken met wat ze weten over aardrijkskunde, fysica, chemie en wiskunde. De opgaven vraag je online aan. De leerlingen werken er thuis aan. Uiterlijk 08/04 inzenden. Meer informatie.

 

Junior Olympiade Natuurwetenschappen JON
Op 27/02 gaat de eerste ronde door van de Junior Olympiade Natuurwetenschappen, voor leerlingen tweede graad SO. Die test hun kennis over aardrijkskunde, biologie, chemie en fysica. Meer informatie en inschrijven tot 11/02.

VORMING EN ACTIE

Mobiel leren en differentiatie: internationaal Bootcamp
In je klas met tablets en smartphones aan de slag? Tijdens de 3‑daagse in Hasselt (11-13/03) kom je meer te weten over tools en methodologieën om differentiatie en inclusie in de klas aan te pakken met mobiele apparaten. Schrijf in.

 

Dag van de Cultuureducatie in Vooruit Gent
Ben je gebeten door cultuur en leren? Overtuigd van het belang van cultuureducatie in de groei van alle kinderen en jongeren? Kom naar de Dag van de Cultuureducatie met als thema ‘Bang voor angst? Leren vanuit cultuur/in de spiegel’ (12/3). Schrijf in.

 

Samen staan we sterker: Vlaamse CLIL-studiedag
Ervaring met Content and Language Integrated Learning? Of wil je starten met deze didactische innovatie? Volg in Brussel (20/03) presentaties en (vak)workshops met praktische tips. Je krijgt inspirerende ideeën en netwerkkansen. Schrijf je in.

 

Praten over eetgedrag en gewicht op school: gratis vorming
Jongeren worstelen vaak met hun veranderende lichaam. Dat heeft soms gevolgen voor hun lichaamsbeeld en eetgedrag. Ontdek in Brussel (01/04) hoe je over eetgedrag, gewicht of uiterlijk communiceert en wat de rol is van de school en het CLB. Info en inschrijven.

— WIN EEN BOEK —

Hoe kan je ontspannen lesgeven?

Hoe hou je in je klas het hoofd koel om in elke situatie de juiste beslissing te nemen? In 'Relaxed voor de klas' (LannooCampus) schetst Stefaan Vanparys een model met 5 bouwstenen: vertrouwen, observeren, installeren, stimuleren en corrigeren. Zo vermijd of verminder je spanning en creëer je een positieve dynamiek in de klas.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen