På Tværs #2  18. januar 2019

Nyuddannet sygeplejerske vinder pris

Den 11. januar var det præcis et år siden, at Emilie Jakobsen blev uddannet sygeplejerske og blev ansat på Kardiologisk Afdeling. Nu står hun som vinder af Patienternes Pris 2018.

En patient skriver blandt andet om sygeplejerske Emilie Jakobsen:  "Emilie gjorde under min otte dages indlæggelse en ekstraordinær indsats for at sætte mig ind i aspekterne omkring en pacemakeroperation, og hun var utrolig aktivt medvirkende i en behandling af stor menneskelig værdi og fagligt højt niveau.”

Om at vinde prisen, siger Emilie Jakobsen: "Jeg har kun været sygeplejerske i et år, og jeg er utrolig stolt og beæret. Afdelingen har virkelig bakket mig op, hvor der har været plads til rigtig god oplæring."

Med prisen følger 20.000 kroner som skal gå til at forbedre patienternes oplevelse i Kardiologisk Afdeling endnu mere.

Se, hvem der sidder i dommerkomitéen, og hvem der ellers var nomineret til Patienternes Pris..

Yderligere oplysninger: hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth

Slutspurten op til LPR3 er gået ind

Sekretærerne på Nordsjællands Hospital har siden juni arbejdet målrettet for at rydde op i patientkontakter. De er nu tæt på at være i mål og klar til overgang til LPR3 den 2. februar. 
 

Sekretærerne har det seneste halve år ryddet op i patientkontakter, der ikke skal med over i LPR3. Det er f.eks. patienter, der ikke har en fremtidig tid og ikke-indberettede kontakter, der kan rumme koder, der skal indberettes. Alt sammen for kun at flytte relevante data fra LPR2 til LPR3.

- Det er et stort arbejde, men oprydningen er en forudsætning for, at vi kan få ordentlig gavn af LPR3 fra starten. Vi skal kunne trække korrekte kliniske data til planlægning og styring, til forskning og tværsektorielt samarbejde - og vi får ikke mindst et bedre overblik over patientens forløb, siger Mette Krog Andreasen fra hospitalets registreringsteam.

Oprydningsopgaven er et produkt af et fint samarbejde mellem klinik og administration. Sekretærerne har deltaget i oprydningsworkshops, og alle har været imødekommende overfor opgaven og været indstillet på at hjælpes ad. Og det samtidig med, at der arbejdes med indberetning ifm. årsafslutning for 2018.

Tæt på målet
Fra den 18. januar begynder den automatiske konvertering at samle de ambulante patientkontakter, som skal konverteres. Deadline for både årsafslutning og endelig oprydning er den 1. februar og overgang til LPR3 sker den 2.februar.

Hør Mette Krog Andreasen fortælle mere om formål med LPR3

Yderligere oplysninger: konsulent Mette Krog Andreasen, Økonomi- og Personaleafdelingen

Færre patienter genindlægges efter lungebetændelse

Genindlæggelse af patienter, som har været indlagt med lungebetændelse, er faldet fra 35 til 25 procent over de seneste tre år. Få tryghedsskabende tiltag har haft afgørende betydning for resultatet.


En kombination af tiltag har været årsag til at færre patienter nu genindlægges med lungebetændelse eller en bekymring om det.

- Patienterne får et telefonnummer de kan ringe til med sygdomsrelaterede spørgsmål, når de bliver udskrevet. Det giver en tryg udskrivelse og patienterne en viden om, at der kan blive fulgt op på dem. Det er netop denne tryghed og visheden om, hvor man kan henvende sig, der ser ud til at være afgørende for at modvirke unødige genindlæggelser, siger klinisk sygeplejespecialist i Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling Lea Normand Nielsen.

Nordsjællands Hospital udskriver ca. 2500 patienter årligt med diagnosen lungebetændelse. Interne opgørelser har vist, at genindlæggelse efter en lungebetændelse er den hyppigste årsag til genindlæggelse.

For at nedbringe antallet af denne type genindlæggelser, blev der i juni 2015 nedsat en tværsektoriel task force med Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling og efterhånden alle kommuner i Planlægningsområde Nord.

Task forcen skulle afdække, hvorfor denne patientgruppe bliver genindlagt, afprøve forskellige tværsektorielle tiltag for at nedbringe tallet samt opnå fælles tværsektoriel viden. Det er resultatet af dette arbejde, som nu kan aflæses i det faldende antal genindlæggelser.

Yderligere oplysninger: klinisk sygeplejespecialist Lea Normand Nielsen, konst. ledende oversygeplejerske Mette Munch Børgesen eller enhedschef Karen Gliese Nielsen

5 mio. til forskning i behandling af intensivpatienter

Væskeophobning i forbindelse med nyresvigt er en almindelig komplikation hos intensivpatienter, men der er begrænset  viden omkring den optimale behandling. Det skal en bevilling på 5 mio. kr. til forskere på Nordsjællands Hospital nu råde bod på.


Overlæge, klinisk forskningslektor Morten Bestle fra Intensiv Afsnit på Anæstesiologisk Afdeling har fået en bevilling på 5 mio. kr. af Novo Nordisk Fonden til at forske i behandling af væskeophobning på intensivpatienter med akut nyresvigt.
 
- Målet er at undersøge effekten af målrettet og hurtig fjernelse af væskeophobning. Resultatet vil muligvis kunne forbedre behandlingen og dermed give patienter med akut nyresvigt en større chance for at generhverve nyrefunktionen og en mindre risiko for at dø, siger Morten Bestle.
 
For at kunne måle effekten af behandlingen gennemfører Morten Bestle og hans forskergruppe på Nordsjællands Hospital et stort klinisk forsøg i samarbejde med Rigshospitalet med deltagelse af flere intensivafdelinger i Danmark og udlandet. 
 
Mellem 25 og 50 procent af intensivpatienter oplever akut nyresvigt, og væskeophobning er desværre en hyppig komplikation. Det går dårligt for patienter med stor væskeophobning, men der er kun begrænset viden om den optimale behandling.
 
Yderligere oplysninger: overlæge, ph.d. Morten Bestle

Regeringens udspil til en sundhedsreform

Regeringen offentliggjorde sit udspil til en ny sundhedsreform onsdag den 16. januar. Et udspil, der omdanner regionerne til sundhedsforvaltninger og der etableres et nationalt Sundhedsvæsen Danmark.


Med udspillet omdannes de nuværende regioner til fem sundhedsforvaltninger. Sundhedsforvaltningerne får samme geografiske inddeling som regionerne har i dag. Det nye Sundhedsvæsen Danmark skal koordinere opgaveløsningen og de fem sundhedsforvaltninger får driftsansvaret for hospitaler og praksissektor.

Der skal etableres 21 sundhedsfællesskaber med hospitaler, kommuner og almen praksis som etableres omkring landets store akuthospitaler – herunder Nordsjællands Hospital.

Derudover vil der være øget fokus på, at patienternes rettigheder overholdes i hele landet, og at alle borgere får sundhedstilbud af høj kvalitet.

Læs  alle elementerne i udspil til sundhedsreform, som træder i kraft den 1. januar 2021, hvis den bliver vedtaget.
Nyhedsbrev fra
Nordsjællands Hospital
Dyrehavevej 29
3400 Hillerød 

Abonnér på nyhedsbrevet
Følg os på Facebook
Følg os på www.nordsjaellandshospital.dk


Udgives af Kommunikationsenheden / Nordsjællands Hospital .