Copy
View this email in your browser

Återkommande kontroll och uppföljning av vattnets kvalitet är a och o för att säkerställa att våra vattenverk "håller måttet" och producerar det som brukaren tar för givet, d.v.s. ett gott och friskt dricksvatten. För att förekomma och så långt det är möjligt ligga steget före när det gäller en ev. kontamination av dricksvattnet är det mycket viktigt med egenkontroll inklusive analys och uppföljning!

Dricksvatten -vårt viktigaste livsmedel!

Nyligen (fr.o.m. 2019-01-01) infördes ett antal ändringar i Livsmedelslagen (SFS 2006:804), som tillsammans med ett flertal andra författningar reglerar beredning av dricksvatten. Det är framförallt straffen vid brott mot Livsmedelslagen som skärpts och syftet med detta är bl.a. att skapa förutsättningar för säkrare livsmedel för konsumenter. I praktiken innebär skärpningarna att fängelsestraff på upp till två år återinförs, samt att sanktionsavgifter för vissa överträdelser införs. Dessa sanktionsavgifter meddelas av tillsynsmyndigheten och detta kan ske även om överträdelsen inte är "uppsåtlig" eller "oaktsam". Vad är det då för överträdelser som avses för vattenverken? Jo, t.ex. att faroanalys enligt HACCP inte genomförts i erforderlig omfattning, vilket osökt tar oss vidare till nästa avsnitt 😃.

Vad är egenkontroll?
Man skulle kunna säga att ordet "egenkontroll" talar för sig själv. Syftet med egenkontroll är att verksamhetsutövare återkommande ska kontrollera sin egen verksamhet och sitt eget arbete, för att genom detta åstadkomma ett arbetssätt som minimerar risken för att fara för miljö eller människors hälsa uppstår.

Rent generellt utgör genomförande av riskanalyser i förebyggande syfte en viktig beståndsdel i allt egenkontrollarbete, för att kunna reducera sannolik och/eller konsekvens för aktuella skadehändelser innan de inträffar. Det finns många metoder för genomförande av riskanalyser, men för er som bedriver vattenverk är det givet (faktiskt redan i EU-förordningen  (EG) nr 852/2004) att metoden "faroanalys" enligt "HACCP-principen" ska tillämpas. Detta framgår t.ex. även i Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2001:30), som genomgått omfattande revidering år 2017 och tryckts om i sin helhet som SLVFS 2017:2.
Faroanalys enligt HACCP
Faroanalysen är som sagt ett krav för alla er som bedriver vattenverk, men det är samtidigt en effektiv metod för att se över och förbättra kontroll och styrning av en process. Vid genomförandet av faroanalysen identifieras de faror som föreligger t.ex. kopplat till förorening av råvattentäkt, nedsatt funktion i reningsprocessen, eller bristande kontroll och uppföljning. Analysen omfattar även fastställande av "kritiska kontrollpunkter" (CCP) och styrgränser för dessa. Ett vanligt exempel är att mätning av turbiditet efter sandfilter fastställs som en kritisk kontrollpunkt och att styrgränserna för detta fastställs som tillåtet intervall för uppmätt turbiditet.

Enligt HACCP-principen ska resultatet från faroanalysen användas för att upprätta erforderliga rutiner för verksamheten. Detta kan i exemplet ovan verkställas genom att fastställa lämpliga larmgränser för turbiditet, rutin för skötsel och kalibrering av turbiditetsmätare, samt rutin för felsökning vid avvikande turbiditet.

Vid genomförande av en faroanalys finns flera intressanta rapporter att ta inspiration av. T.ex. har Livsmedelsverket i november 2018 publicerat "Handbok dricksvattenrisker", med fokus på cyanotoxiner i dricksvatten. Ett mycket aktuellt ämne såklart eftersom många är av den åsikten att algblomning kan komma att bli ett allt större problem framöver som en följd av klimatförändringar. Rapporten innehåller "åtgärdsgränser" för flera olika cyanotoxinhalter, vilka verksamhetsutövarna rekommenderas tillämpa som gränsvärden på det dricksvatten som skickas ut till kunderna, men även som riktvärden på råvatten.

Rapporten innehåller även förslag på en plan för det förebyggande arbetet med avseende cyanotoxiner, såväl som information om metoder för rening av vatten och mätning av förekommande halter av cyanotoxiner. Sammanfattningsvis en mycket läsvärd rapport, som du kan ta del av här.
Hur ligger ni till?
Har ni en väl genomförd och uppdaterad faroanalys? Har ni tagit hänsyn till den nya rapporten om cyanotoxiner vid analys av risker kopplade till ert råvatten? Kanske står ni inför en tillståndsprövning av er verksamhet, eller behov av att utbilda personalen? Vi på EnviLoop kan hjälpa till med både stort och smått, så tveka inte att höra av er!
Saknas tid eller kunskap? Kontakta oss!
För att inte missa några erbjudande eller nyheter gå in och följ oss på LinkedIn.
Processteknik
Systemteknik
Lagstiftning
LinkedIn
LinkedIn

Our mailing address is:
EnviLoop
Divisionsgatan 12
Västerås 72131
Sweden

Lägg till oss i din adressbok


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Copyright © 2019 EnviLoop, All rights reserved.