Copy
Newsletter RNDR nr. 1/2019 (32)
View this email in your browser
                            
    Copertă: Fotografie RNDR, ianuarie 2019
CUPRINS                                                          NEWSLETTER IANUARIE 2019
 INFORMAȚII UTILE

EVENIMENTE INTERNAȚIONALE

EVENIMENTE NAȚIONALE
INFORMAȚII UTILE
SESIUNI ÎN DERULARE

Grafică: rawpixel.com

Începând din 3 ianuarie și până în 30 aprilie 2019 are loc prima sesiune pentru depunerea cererilor de finanțare aferentă submăsurilor 16.4 și 16.4a – “Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare” (inclusiv în sectorul pomicol).
Mai multe detalii aici:  http://bit.ly/anunt16_4
 
De asemenea, din 21 ianuarie și tot până în 30 aprilie 2019, are loc sesiune pentru depunerea cererilor de finanțare aferentă submăsurii 7.2 Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică - ITI și 7.6 Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural–ITI.
Detalii aici: http://bit.ly/anunt72-76


Până pe 28 iunie 2019, se desfășoară cea de a 3-a sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru Schema de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” aferentă sub-măsurii 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”.
Mai multe detalii pe site-ul APIA, secțiunea Măsuri de sprijin și IACS, respectiv Măsuri delegate din PNDR.
PUBLICARE GHIDUL SOLICITANTULUI sM  4.3

Pe pagina de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a fost publicat Ghidul Solicitantului și anexele aferente pentru submăsura 4.3 componenta irigații (național și ITI).
Sesiunea de depunere a proiectelor va fi deschisă în perioada 6 februarie -31 august 2019
Pentru mai multe detalii accesați link și link
NEWSLETTER PEI-AGRI IANUARIE 2019 ÎN ROMÂNĂ

În cadrul secțiunii EIP-AGRI Newsletters de pe site-ul EIP-AGRI, cât și în secțiunea PEI-AGRI a site-ului rndr.ro, puteți citi numărul 65 pentru luna ianuarie 2019, în limba română.
Menționăm din cuprins: regenerarea naturală a pădurilor de stejar, cinci noi Focus Grupuri PEI-AGRI caută experți, seminarul digitalizarea agriculturii și zonelor rurale, sesiune de lucrări Saline Future, networx: Inspirând Europa rurală

Link aici și aici
EVENIMENTE INTERNAȚIONALE
CONSILIUL AGRIFISH DIN 28 IANUARIE 2019
 
Copyright: European Union
În cadrul primei reuniuni a Consiliului AgriFish din 28 ianuarie 2019, președinția română a prezentat prioritățile și programul. Astfel, în domeniul agriculturii, principala prioritate a președinției române va fi negocierea pachetului legislativ referitor la reforma politicii agricole comune (PAC), alte priorități incluzând bioeconomia, inovarea și cercetarea agricolă, proteinele vegetale, sănătatea plantelor și a animalelor, pescuitul.

Referitor la pescuit, președinția va continua să lucreze la propunerile de regulamente privind planurile multianuale de gestionare, Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (EMFF), controlul, masurile tehnice, precum și la dimensiunea externă a politicii comune în domeniul pescuitului.
Politica agricolă comună aduce o contribuție majoră la creșterea coeziunii zonelor rurale și la menținerea vitalității și competitivității agriculturii europene. De aceea este atât de important să avem o PAC modernă și funcțională. - Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale din România și președinte al Consiliului
Consiliul a avut un schimb de opinii cu privire la noul model de furnizare propus în pachetul de reforme pentru PAC după 2020, concentrându-se în special pe elemente cum ar fi termenul limită anual de raportare a performanței, o abordare progresivă a obiectivelor și eventualele abateri, disciplina financiară și rezerva agricolă.

Mai multe detalii aici
SONDAJ AGRICULTURA DE PRECIZIE
 
Grafică: Scharfsinn
Agricultura de precizie este un sistem agricol integrat bazat pe informații și pe producție care vizează creșterea eficienței, productivității și rentabilității producției globale a unei ferme agricole, cu reducerea în același timp la minimum a efectelor neintenționate asupra mediului. Aplicarea tehnologiilor agriculturii de precizie (PAT) poate contribui la creșterea performanței economice, de mediu și sociale a unei ferme.
Printre aceste tehnici se numără, de exemplu, utilizarea tehnologiei informației, a datelor de poziționare prin satelit, a teledetecției, precum și colectarea datelor de proximitate.
Varianta în limba română a sondajului
Termenul-limită pentru participarea la sondaj este 10 februarie 2019.

SONDAJ ENRD PRIVIND BIOECONOMIA

Grafică:SyabroYuriy

Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (ENRD) derulează în prezent sondajul privind identificarea inițiativelor care pot fi încadrate ca bioeconomie.
Inițiativele și exemplele identificate astfel vor fi publicate pe pagina de internet a ENRD - secțiunea Bioeconomie, cât și în cadrul publicațiilor dedicate tematicii.
De asemenea, pentru sprijinirea completării sondajului, este disponibilă o versiune a acestuia în limba română

SE CAUTĂ EXPERȚI PENTRU NOI FOCUS GRUPURI PEI-AGRI


Până pe data de 11 februarie 2019, vă puteți înscrie ca experți pentru următoarele Focus Grupuri PEI AGRI:
  • Apicultură durabilă și sănătatea albinelor
  • Oportunități de diversificare prin intermediul produselor medicale și cosmetice bazate pe plante
  • Protejarea terenurilor agricole
 Detalii privind criteriile aici și aici .
COMPETIȚIA EURIC – INOVAREA RURALĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
  • Ești fermier, silvicultor sau antreprenor în industria agroalimentară și ai o poveste de succes pe care vrei să o faci cunoscută și altora?
  • Ai făcut parte recent dintr-un recent proiect inovator și inspirațional (agricultură, silvicultură, lanț agro-alimentar)?
  • Proiectul tău a inclus expertiză de la parteneri cu educație și pregătire practică sau științifică?
Înscrie-te la concursul EURIC și devino ambasador al Inovării Rurale în Uniunea Europeană!
Concursul EURIC a fost lansat joi 24 ianuarie 2019 și este deschis pentru înscrieri până vineri 15 martie 2019.
Formularul de înscriere la concursul LIAISON-EURIC Inovare Rurală Europeană se găsește accesând: www.liaison2020.eu/euric .
Urmăriți LIAISON în Twitter pentru actualizări: @liaison2020  #EURIC19
Mai multe detalii aici .
EVENIMENTE NAȚIONALE
REUNIUNE EXPERȚI PRIVIND IMPLEMENTAREA MĂSURILOR DE MEDIU ȘI CLIMĂ

În perioada 21-23 ianuarie 2019, în Timișul de Jos, județul Brașov, a avut loc reuniunea de experți privind implementarea măsurilor de mediu și climă (MMC), respectiv Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică și Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Întâlnirea a avut ca obiectiv principal pregătirea Campaniei de depunere a cererilor unice de plată 2019 pentru măsurile de mediu și climă.
Mai multe detalii aici .

GRUPUL DE LUCRU LEADER PRIVIND EVALUAREA SDL ȘI COOPERAREA

În perioada 22 - 23 ianuarie 2019, RNDR a organizat la București, întâlnirea Grupului de Lucru LEADER (GLL) cu tematica Evaluarea implementării Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) LEADER și Cooperare - sM 19.3.

În cadrul evenimentului s-au dezbătut subiecte care au vizat:
  • principalele etape de evaluare parcurse de GAL conform Ghidului Operațional privind evaluarea implementării SDL LEADER;
  • teme obligatorii și întrebări privind evaluarea SDL LEADER;
  • varianta consolidată a Ghidului sM 19.3 componenta B;
  • clarificări privind implementarea sM. 19.2 și  sM. 19.4.
Au fost prezentate și discutate temele obligatorii și întrebările de evaluare comune pe care GAL-urile trebuie să le respecte în elaborarea Raportului de evaluare a implementării SDL, cât și condițiile de accesare a sM 19.3 componenta B, în actuala perioadă de programare. 
În perioada ianuarie – iunie 2019 vor fi organizate 8 GLL, pentru a căror tematici/subiecte de discuții, GAL-urile sunt invitate să transmită propuneri scrise, la adresele de e-mail: rndr@madr.ro și leader@madr.ro

Mai multe detalii aici .
TÂRGUL APICOL CRAIOVA 2019, LA EDIȚIA A VI-A

În perioada 26-27 ianuarie 2019, apicultori din țară dar și din străinătate (Ungaria, Serbia, Ucraina) au fost prezenți la Craiova, unde s-a desfășurat Târgul Apicol Craiova 2019, ajuns la editia a VI-a. Numeroși  craioveni și vizitatori din întreaga Oltenie și din țară au trecut pragul Centrului Multifuncțional, locul de desfășurare al evenimentul.
 Peste 90 de expozanți și-au prezentat oferta în cadrul celor 100 de standuri, cu echipamente și utilaje apicole, rame, faguri, stupi și toată gama de produse apicole.
În plus, pe langă apicultori, au fost prezenți cu standuri și producători de dulciuri de casă, produse cosmetice, produse naturiste, flori și semințe.
De asemenea, în cadrul evenimentului, s-au desfășurat conferințe, dezbateri pe teme apicole.
NEWSLETTER ALTE REȚELE
Acest newsletter vă este transmis de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR).
Adresa dumneavoastră de e-mail a fost adăugată în baza de membri ai RNDR, pentru a permite o mai bună comunicare asupra evenimentelor și tematicilor privind agricultura și dezvoltarea rurală.
CALENDAR
  21-22 februarie 2019
Proiectul pilot Sate eco-sociale inteligente și viitorul satelor inteligente
Bruxelles - Belgia
detalii aici...
22 februarie 2019
Atelierul ENRD privind întinerirea generațiilor
Athlone - Irlanda
detalii aici...
10-15 martie 2019
    Grup de Lucru LEADER
    Piatra Neamț
    detalii în curând...
26-28 februarie 2019
    Grup de Lucru LEADER
    Olănești
    detalii în curând...
 -
Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR)
Contact:
E-mail: rndr@madr.ro
Website: www.rndr.ro
Bd. Carol I nr. 2-4, sector 3, cod 030163, București
Tel.: 021 307 23 91,
        021 307 86 24
Fax: 021 307 86 06
Copyright © 2019, RNDR. All rights reserved.

Adresa noastră de mailing: usr.rndr@madr.ro

Vreți să schimbați modul de primire al acestor e-mailuri?
 update your preferences sau unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp