Copy
Nieuwsbrief 33, februari 2019
View this email in your browser

Via Nieuwsbrieven houden we zorgverleners in de SPSNN regio  op de hoogte van landelijke en regionale ontwikkelingen in de prenatale screening. Deze nieuwsbrief wordt in de meeste gevallen verstuurd naar het praktijk emailadres. Graag verzoeken we u deze nieuwsbrief bij uw zorgverleners onder de aandacht te brengen! Inschrijven voor de SPSNN Nieuwsbrief kan via deze link.

Landelijk nieuws
Onderhoud aan Peridos op 5 februari 2019
Om de beschikbaarheid van Peridos te garanderen is het noodzakelijk om regelmatig onderhoud op de servers uit te voeren. Meestal gebeurt dit ’s nachts en in de weekenden zodat gebruikers hier zo weinig mogelijk last van ondervinden. Helaas is er nu een aanpassing nodig die niet past in de normale onderhoudsvensters. Daarom zal Peridos niet beschikbaar zijn op 5 februari, van 18.00 – 22.00 uur. Dat houdt in dat u in deze periode ook geen HL7v3 berichten naar Peridos kunt versturen.

Indien u na deze periode problemen ervaart met de beschikbaarheid wordt u verzocht dit te melden bij de Peridos helpdesk: helpdesk@peridos.nl.
Inhoudelijke toets counseling Traintool
Op 1 maart 2019 starten de Regionale Centra met het uitnodigen van de counselors voor deelname aan de toets counselingsvaardigheden prenatale screening.
 
Waarom deze toets?
Met de introductie van de NIPT als eerste screeningstest in 2017, heeft de minister aangegeven dat daarmee de counseling aan zwangeren complexer is geworden. Het ontwikkelen en uitvoeren van een toetsingssysteem voor de kwaliteit van de counseling is door de minister verplicht gesteld in de WBO vergunning.
 
U ontvangt een vooraankondiging
Maandelijks (eerste van de maand, bv 1 maart) ontvangt een groep counselors een vooraankondiging vanuit de Coöperatie Landelijk Beheer Prenatale Screening (CLBPS). Hierin staat gemeld dat u over één maand uitgenodigd wordt door TrainTool om de toets te maken. U heeft bij de vooraankondiging 2 weken de tijd om bij het Regionaal Centrum uitstel voor de toets te vragen. Dit is ook het moment om uw gegevens in Peridos te controleren, zodat de accreditatiepunten na het maken van de toets automatisch bijschreven kunnen worden.
 
U ontvangt de uitnodiging
Maandelijks (eerste van de volgende maand, bv 1 april) ontvangt een groep counselors de uitnodiging om de toets te maken vanuit Traintool. U heeft 4 weken de tijd om de toets te maken op een willekeurig tijdstip en locatie.Omdat de toets digitaal wordt gemaakt, kunt u in de periode van 4 weken de toets maken op een tijdstip en locatie die u het best uitkomt.
 
U ontvangt uw persoonlijke beoordeling
U ontvangt binnen 10 werkdagen na het maken van de toets per e-mail uitgebreide persoonlijke feedback. U kunt deze feedback binnen twee weken downloaden en opslaan. De gemaakte toets (inclusief filmpjes) is nog twee weken in te zien. Wanneer u de toets eerder maakt dan de uiterlijke 4 weken grens zal de periode waarin het mogelijk is om de feedback te downloaden en de gemaakte toets en filmpjes in te zien langer worden.
 
Op de website van het RIVM zijn FAQ’s over de bijscholing/toets counselingsvaardigheden opgenomen. Op de website van de SPSNN vindt u de presentatie over de toets counselingsvaardigheden, die tijdens de regiobijeenkomst op 12 november 2018 is gegeven
Nieuwe e-learning prenatale screening in april beschikbaar
Vanaf april 2019 is de e-learning prenatale screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom en het SEO beschikbaar. De e-learning is ontwikkeld met een projectgroep met daarin onder andere afgevaardigden van de KNOV. De Digitale Individuele Nascholing Prenatale Screening (DIN 2.1) is omgezet in een interactieve e-learning. De e-learning geeft onder andere informatie over counseling, het vervolgonderzoek, juridische kaders en is uitgebreid met extra informatie over nevenbevindingen bij de NIPT. De e-learning wordt afgesloten met een toets. Er wordt verwacht dat alle counselors prenatale screening deze e-learning maken (zie kwaliteitseisen counselors). De e-learning is voor 2019-2020 geaccrediteerd op 3 punten.
Als u van plan bent om de DIN 2.1 begin 2019 te maken, adviseren wij om nog even te wachten tot de nieuwe e-learning in april online komt. De e-learning komt beschikbaar via de website van het RIVM.
 
Procesevaluatie maatregelen kwaliteit counseling
In de WBO-vergunning is opgenomen dat de Regionale Centra voor prenatale screening (RC’s) in samenwerking met het RIVM-Centrum voor Bevolkingsonderzoek (CvB) verantwoordelijk zijn voor een aanvullend bij- en nascholingsprogramma met als doel de kwaliteit van de counseling te verbeteren. De nadruk moet hierbij liggen op het verbeteren van de counselingsvaardigheden en het begeleiden van de zwangeren in het maken van een geïnformeerde keuze.
 
Om de kwaliteit van de counseling te verbeteren, zijn na een heel traject van afstemming met betrokken partijen in december 2016 meerdere eisen vastgesteld. Een extern en onafhankelijk onderzoeksbureau heeft onlangs opdracht gekregen een procesevaluatie uit te voeren door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek om na te gaan of de juiste eisen aan de counseling prenatale screening gesteld zijn en in hoeverre deze haalbaar zijn in de praktijk. Aan alle counselors zal gevraagd worden aan het kwantitatieve onderzoek deel te nemen door middel van een vragenlijst. Een aantal counselors zal gevraagd worden deel te nemen aan het kwalitatieve onderzoek met een interview. U wordt hier op een later moment nog verder over geïnformeerd.
 
Ontwikkelingen binnen het screeningsprogramma
NIPT
Het komende jaar zal een uitvoeringstoets plaatsvinden: er wordt getoetst hoe de NIPT kan worden opgenomen binnen het aanbod van de prenatale screening, na afloop van de Trident studies. Het RIVM gaat deze toets in juni 2020 opleveren aan VWS. Hierna volgt een periode van 2 ½ jaar voor voorbereiding implementatie van de NIPT in het screeningsprogramma (vooral de aanbestedingen vergen tijd).
13 wekenecho
Een werkgroep vallend onder het RIVM gaat een verkenning opleveren, deze moet op 1 mei 2019 afgerond zijn. In deze verkenning worden alle belangrijke onderwerpen meegenomen, zoals financiering, protocollering, dataset, opname in Peridos etc. 

Data vaardigheidstraining ‘bezemklas’
Het merendeel van de counselors heeft inmiddels de vaardigheidstraining gevolgd. Voor de counselors die de training nog niet hebben gevolgd, is landelijk afgesproken dat zij nog eenmalig de kans krijgen vóór 1 april 2019 de vaardigheidstraining middels een ‘bezemklas’ te volgen. Na 1 april 2019 kan u de training niet meer volgen en wordt uw kwaliteitsovereenkomst met het regionaal centrum ontbonden. U vindt de data voor deze ‘bezemklassen’ op de website van het AVAG en op de website van het RIVM.
Regionaal nieuws
Data vaardigheidstraining ‘bezemklas’ Groningen/Zwolle
Groningen: woensdag 6 maart 2019 van 13.00 – 17.00 uur  
Groningen: dinsdag 19 maart 2019 van 13.00 – 17.00 uur  
Groningen: woensdag 20 maart 2019 van 9.00 – 13.00 uur
Zwolle: donderdag 7 maart 2019 van 9.00 - 13.00 uur

Zie ook website van de AVAG en website Dokh (ook voor aanmelden).

Nieuwe ronde visitatie Echocentra

In het voorjaar van 2019 wordt gestart met een nieuwe ronde van de visitatie van de echocentra. De afspraken zullen hiervoor binnenkort worden gemaakt.
Het visitatieformulier is op verschillende punten aangepast, volgens het landelijk vastgesteld format kwaliteitstoets echocentra. Daarnaast zullen we tijdens de visitatie meer aandacht besteden aan de deskundigheidsbevordering, o.a. door het verzamelen en evalueren van gegevens over vervolgonderzoeken en zwangerschapsuitkomsten.  
Regio-avonden 2019:
Donderdag 11 april en 10 oktober
19.00 - 21.00 uur, programma volgt
UMCG: Rode Zaal

Eurocat/SPSNN symposium:
Vrijdagmiddag 22 november 2019
Programma volgt
 @SPS_NN
Volg de SPSNN ook op Twitter voor het laatste nieuws over de prenatale screening
 
Copyright © 2019 Stichting Prenatale Screening Noord Oost Nederland, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp