Copy
👋Det här är nyhetsbrevet för dig som vill göra dina läsare till köpare.

PLEASE COPY ME #2/2019

1A-skrivrådet som många missar

 

5.

Efter det senaste nyhetsbrevet fick jag många mejl. Tack för alla verkligen! Någon beskrev blotta tanken på att gå upp klockan 05.00 för att skriva som kittlande OCH skrämmande. Har du provat? Har det blivit en vana? 

Det mest oväntade mejlet kom från Daniel.
Han är vd och legitimerad sjukgymnast. 

Förutom att ta hand om sina patienter läser och sammanställer Daniel och hans kollegor artiklar om sjukdomstillstånd och behandlingsmetoder (för att bli bättre, hålla sig uppdaterade och för att informera allmänheten). Han berättar hur de försökt att skriva “i luckorna” mellan patienterna. 

Det funkar inget vidare. 

Det behövs – skriver han – “ordentligt med tid för att sätta sig in i text, sinnelag och skrivande”. Han berättar att han den morgonen gått upp klockan 05, ska ta tag i pomodoro-tekniken och börja använda halvtimmes-mallen för att få till sammanhängande tid att skriva.

Sådana mejl får mig att hoppa jämfota på insidan.

Nu ska det handla om att ta rådet “lär känna din läsare” på allvar.

 

4.

Alla listor med skrivråd börjar med samma råd, i form av en fråga:
Vem skriver du till? 

Jag upplever att många tar alltför lättvindigt på den frågan (jag är också skyldig). Så låt oss dra i handbromsen, och köra frågan i repris:

Vem.
Skriver.
Du.
Till? 

Jag märker hur jag gör mig själv en enorm tjänst de gånger jag går till botten med vem jag skriver till, när jag lär känna min läsare. Det händer grejer med texten när jag inte nöjer mig med svepande målgruppsbeskrivningar som “män, 30-45 år, som jobbar inom bygg”, utan istället träffar eller ringer dem.

 

3.

Ring dina kunder (eller kunders kunder, om du är copywriter)

Jag brukar be mina uppdragsgivare om numret till minst tre av deras kunder.

Sedan ringer jag.

Jag frågar hur deras dagar ser ut, vad som är jobbigt för dem, och på vilket sätt som tjänst X eller produkt Y gör skillnad för dem. Jag spetsar öronen, och antecknar svaren. Men mest av allt lyssnar jag på hur de resonerar, hur de uttrycker sig och vilka ord de väljer att säga. Det använder jag mig av när jag sedan skriver texter som de ska vilja läsa. 

 

2.

Skriv som om du skrev ett brev

När jag utbildar blivande copywriters ger jag dem i uppdrag att skriva ett brev. Till sin bästa vän. Med brevet ska de få sin vän att göra något. Det kan handla om att köpa hos Saluhallens osthandlare, handla ett danskt smycke i butiken på Kyrkogatan, eller att lägga vantarna på två biljetter när Mumford and Sons kommer till Scandinavium.

Till att börja med kliar de sig i huvudet: “Vaddå … ett riktigt brev? Med ‘hej’ och ‘kram’ och så?” Just precis, blir svaret.

Och resultaten blir alltid rörande, roliga och alldeles fantastiska brev som faktiskt kan kallas för copywriting. Den självklara nyckeln är att den som skriver känner den som läser, och vet vad som är äkta och vad som får läsaren att vilja göra precis så som den som skriver vill. 

 

1.

Skriv till EN 

När jag skriver hjälper det mig mycket att koka ner massan till en enda person – och sedan skriva till den människan. Om det är någon som jag känner väl är det oftast enklare. Om det är någon som jag inte känner får jag jobba hårdare.

Mitt första uppdrag som copywriter var att skriva om snökedjor. 
Målgruppen var lastbilsförare.

Jag fick googla snökedjor.
Och några lastbilsförare kände jag inte.

Men så kom jag att tänka på att mannen som vi nyligen hade gjort lägenhetsbyte med nämnt att han körde lastbil. Jag ringde honom, och han berättade utan filter om livet i hytten, och hur snökedjor kan vara räddningen när det bli eländigt halt i backarna.

Efter det snacket blev det betydligt lättare att skriva texterna, för jag visste att det var till Robert som jag skrev.    

 

0.

Jag som skriver det här heter Mattias Åkerberg. Just nu är jag i La Cala de Mijas i södra Spanien med min fru Evelina och våra barn Elis och Ilse (4 och 1 år). Vi är på workation, alltså en mix av jobb och semester. Vi är borta i fem veckor, och kommer hem i mitten på mars.

Det är ljuvligt här; bagartidiga mornar och fram till lunch turas Evelina och jag om att arbeta, och sedan åker vi på utflykt hela familjen, ofta till någon bergsby med åsnetaxi eller till en lekplats där det finns glass. Elis älskar att leka på stranden, och springer i vågskummet och ropar att han "är en lycklig häst". Livet alltså. Magiskt att få vara med. 

Nästa brev om copywriting kommer till dig den 26 mars.

PS. Det blev lite galet med länkarna i det förra nyhetsbrevet, så här kommer boktipsen på nytt: Make Time, My Morning Routine och The 5 AM Club.  
 

Copyright © 2019 Please copy me.


Vill du få färre sådana här nyhetsbrev, eller kanske inga alls? 
Du kan uppdatera dina inställningar eller avprenumerera från framtida brev.

Email Marketing Powered by Mailchimp