Copy
GODE MØDER ER OGSÅ DIT ANSVAR

Dette er det fjerde af 10 søndagsbreve om det gode mødefølgerskab

Kender du dette scenarie:
Som afslutning på et oplæg eller en redegørelse bliver der spurgt, om der er nogen, der har spørgsmål. På et splitsekund lyder det fra de mest ekstroverte i teamet: ”Har man været opmærksom på, at  ..?” Underforstået: det har du garanteret ikke, og dét synes jeg er for dårligt ..!

At 
stille svar er det skjulte benspænd for effektive møder. Stop det nu. Begynd med dig selv, fortsæt med kollegaen...    

Stop med at stille svar - og bliv klogere

Kald det uvane, benspænd eller bare narcissisme. Teknikken ”at stille svar” har invaderet vores møder, og er med til at slukke både energi og fokus i mødet.

Vi stiller svar, når vi ikke spørger for at blive klogere, men for at hævde egen bevidste eller ubevidste dagsorden. Ledergrupper bør indføre et forbud mod dette retoriske greb. Og du kan selv gå foran. I dag.

De fleste kender dette scenarie:
Som afslutning på et oplæg eller en redegørelse bliver der spurgt, om der er nogen, der har spørgsmål. På et splitsekund lyder det fra de mest ekstroverte i teamet:
”Har man været opmærksom på, at  ..?” Underforstået: det har du garanteret ikke, og dét synes jeg er for dårligt ..!

Og
”Jeg har et spørgsmål vedr. din pointe xx, fordi … ” hvorefter der følger et langt partsindlæg camoufleret som en begrundelse for spørgsmålet. 

Spørgeren meldte ikke ind for at blive klogere, men for at high jacke mødetid og -dagsorden og sende egne kæpheste rundt i manegen.

Når der bliver spurgt ”Er der nogen spørgsmål” er der kun et gyldigt kriterium for rent faktisk at spørge, nemlig behovet for at blive klogere. Diskussion og partsindlæg må vente til diskussionen. Eller til en anden dag, eller et andet forum. Punktum!

Der kan være mange gode grunde til at, vi bruger dette kneb: det kan være en oprigtig måde at vise sin interesse i og forberedelse til punktet. Det kan være en sofistikeret måde at pakke et budskab ind. Det kan også handle om at skjule sin egen ulyst eller manglende evne til at tale lige ud af posen og stå ved sit standpunkt. Det kan handle om markering af position.

Pointen er, at når vi gør det, virker det uskyldigt, men er det langt fra altid.

De effektive grupper slår ned på uvanen stille svar. Egentlig er det bare at starte for sig selv. Stil dine spørgsmål af nysgerrighed, og glem uenigheden til diskussionen.  Og hvis det er dig, der har punktet, kan du spørge, når kollegaen stiller sit evindelige svar: ”Spørger du for at blive klogere, eller …?”  Det plejer at have en god adfærdsregulerende effekt.

Er der nogen spørgsmål?

 

Michael Bo Nielsen er selvstændig ledelseskonsulent. Han er affiliate i BetterMeetings. Kontakt ham på mbn@mbnielsen.dk

Gå til hjemmeside her.
Wenche Strømsnes er stifter og leder af BetterMeetings. Kontakt hende på wst@bettermeetings.as


Gå til BetterMeetings her.

Få et tip om ugen

Selv en meget erfaren leder må ind i mellem skifte stil i sine møder for at opnå bemærkelsesværdige resultater. Hver søndag sender vi et nyt tip. Tilmeld dig her.
 

Viden om mødeledelse

Vi har samlet veldokumenteret viden om mødeledelse igennem flere år. Gå til vores artikelarkiv og søg den inspiration, du mangler. 

We're Social. Find os her

Copyright © 2019 BetterMeetings

opdater dine præferencer
afmeld nyhedsbrev
privatlivspolitik

Email Marketing Powered by Mailchimp