Copy

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent of we elkaar een keer ontmoet en gesproken hebben. 
Beste <<First Name>>,

Focus, het toverwoord om het hoofd te bieden aan alle afleidingen waar we vandaag de dag aan bloot gesteld worden. Geconcentreerd aan de slag gaan, in de flow zijn maakt dat je lekker productief bent. Tips als:
- lees je e-mail niet de hele dag door maar op een paar momenten
- zet een koptelefoon op als je in een kantoortuin geconcentreerd wilt werken
- blok een uur per dag om ongestoord te werken
helpen al veel mensen. Maar ook dan laten we ons nog wel eens afleiden. Wat is dat toch, dat laten afleiden, dat gebrek aan focus? Wat meer inzicht daarin kreeg ik door het boek "Hyperfocus" van Chris Bailey te lezen. Ik deel in deze nieuwsbrief graag wat van zijn ideeën over hyperfocus voor productiviteit en snipperfocus voor creativiteit. 

Ik ben benieuwd met wat voor focus je deze nieuwsbrief leest. 

Anke Algera 
 

FOCUS


De reden dat Bailey, een productiviteitsexpert, een boek over focus wilde schrijven was de volgende. Naarmate hij meer elektronische apparaten kreeg werd hij steeds vaker afgeleid. Hij had het nog nooit zo druk gehad, maar kreeg minder voor elkaar dan ooit. Herkenbaar?  Focus is het managen van onze aandacht. Veel van onze aandacht gaat op de automatische piloot, we reageren op wat er voorbij komt. Bij kleine routinematige klusjes werkt dat prima, maar niet bij belangrijker taken. Om uit die automatische piloot te komen adviseert Bailey je om noodzakelijk werk (niet zo leuk, wel productief) of doelgericht werk ( productief en leuk) op je prioriteitenlijst te zetten. Zinloos en afleidend werk komen daar niet op. Doe belangrijk werk niet op de automatische piloot maar met aandacht. 
Realiseer je dat je aandachtsruimte niet onbeperkt is, op een gegeven moment is die ruimte vol. Dat gaat des te sneller als je steeds wordt afgeleid. Houd er daarom rekening mee dat er een eindige limiet is aan het aantal dingen waarop jij je kunt focussen. De beperkte aandachtsruimte maakt het des te belangrijker om te besluiten waarop je gaat focussen. Wat verdient jouw aandacht, wat zit er in jouw aandachtsruimte. Om je aandacht effectief in te zetten heeft, volgens Bailey op basis van recent wetenschappelijk onderzoek, ons brein twee standen die je kunt activeren: Hyperfocus en Snipperfocus. Hyperfocus is de stand voor diepe concentratie en snipperfocus is de creatieve en reflectieve stand.  

Hyperfocus en Snipperfocus 
Hyperfocus zet je in als je slechts één productieve of zinvolle bezigheid een beroep wilt laten doen op je volledige aandachtsruimte. Hyperfocus reserveer je voor complexe aangelegenheden. Voor hyperfocus moet je wilskracht en mentale energie activeren en die heb je niet onbeperkt. Gewoontetaken eisen minder aandachtsruimte op en het is eigenlijk niet nodig om daar op te hyperfocussen. Sterker nog bij complexe taken presteer je beter met meer focus, gewoontetaken lijden er vaak onder als je ze de volledige focus geeft. Dan ga je er teveel over nadenken en gaat het mis.
Omdat hyperfocus energie kost, houd je het maar beperkt vol; zorg dus dat je erna weer oplaadt. Hyperfocus richt jouw aandacht naar buiten. Bij snipperfocus daarentegen richt je jouw aandacht naar binnen. Hyperfocus maakt je productief, snipperfocus reactief. Maar ook snipperfocus is een doelgerichte activiteit, je bent er bewust mee bezig. Snipperfocus helpt je om:
1) Voornemens en plannen te formuleren voor de toekomst.
2) Je batterij weer op te laden.
3) Je creativiteit te voeden. Je verbindt oude ideeën met elkaar en creëert nieuwe. 
Zowel hyperfocus als snipperfocus heb je nodig. Wissel het af en geef ze beide ruimte.  
 

Hyperfocus

voor complexe resultaat gericht acties,
krijg je door:
-  Een productief of zinvol aandachtsobject te kiezen. Daar gaat altijd een voornemen aan vooraf.
-  Zoveel mogelijk in- en externe afleidingen te elimineren.
-  Focussen op het gekozen aandachtsobject.
-  Bij afleiding (en dat is zeer menselijk) voortdurend de focus terug te halen naar dat object.
 
Snipperfocus
om ideen te verbinden en creativiteit te bevorderen,
krijg je door: 
- Je brein de vrije loop te laten en ervaar wat het vindt. Alle niet-opgeloste zaken treden op de voorgrond.
- Een probleem losjes in je hoofd en je gedachten er om heen laten gaan.
- Een eenvoudig klusje uit te voeren en te registreren wat er aan ideeën en plannen bovenkomt.
Snipperfocus helpt je om plannen/ideeën voor de toekomst te krijgen en zorgt voor rust. 

Meer weten?

Deze nieuwsbrief is gebaseerd op het boek Hyperfocus van Chris Bailey. Lees het boek als je meer wilt weten over focus en wat daar aan ten grondslag ligt. Bailey heeft meer dan 100 onderzoeken en publicaties gelezen en verwerkt in zijn boek.
Geen zin om het hele boek te lezen en zelf te bedenken wat je nodig hebt? Maar je zou wel wat meer willen focussen? Maak een afspraak met me en we kijken samen hoe jij productiever en creatiever kunt worden. 

Wat doet Brisk Advies ook?
Wil je op een korte en krachtige manier met je timemanagement vaardigheden aan de slag? Dan is de workshop bij de Open Universiteit op woensdagavond 20 februari iets voor jou. Kijk voor meer informatie hier:
Stress is zeer persoonsafhankelijk. Waar jij gestrest van wordt hoeft bij een ander in het geheel geen stress te geven. Wil je meer weten over wat allemaal stress kan geven en wat je er aan kan doen om het te verminderen? Voor bedrijven heb ik de workshop "Van Werkstress naar Werkplezier" ontwikkeld. Voor meer informatie klik hier
Copyright © 2019 Brisk Advies

Brisk Advies
Nachtegaalstraat 3
8916 BA Leeuwarden

Je ontvangt deze nieuwsbrief van Brisk Advies omdat je een relatie bent en/of we elkaar ontmoet en gesproken hebben. 

Wijzig je gegevens of schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp