Copy
View this email in your browser
De nieuwsbrief van vorige week stelde vragen bij de kwaliteit van het adviesrapport dat momenteel voorligt over de perssteun in België. Dat het ook anders kan, bleek gisteren in het Verenigd Koninkrijk.

Daar heeft de overheid een onafhankelijke commissie gevraagd om een overzicht te maken van de uitdagingen waar kwaliteitsjournalistiek vandaag mee te kampen heeft, en aanbevelingen te doen hoe de overheid kan helpen om de toekomst van de journalistiek veilig te stellen.

Het resultaat, The Cairncross Review, is een grondig en helder rapport. Enkele concrete aanbevelingen zijn fiscale aftrekbaarheid van nieuwsabonnementen en meer ondersteuning van journalistieke innovatie en van lokaal nieuws.

In onze volgende nieuwsbrief gaan we dieper in op dit rapport. In de nieuwsbrief van deze week bekijken we onder andere hoe nieuwssites kunnen omgaan met het aangepaste Facebook-algoritme, en hoe ze meer trouwe lezers kunnen werven.
Facebook-algoritme: Post Engagement versus Web Shares
Sinds vorig jaar krijgen berichten van vrienden en familie een prominentere plaats in de Facebook-tijdlijn, ten nadele van bedrijven en organisaties, en dus ook van nieuwssites. Het grotere belang van 'web shares' in het algoritme zou wel beter zijn voor kwaliteitsnieuws dan voor sensationeel nieuws.
Lees meer
Nieuwe tool geeft nieuwssites beter inzicht in hun lezers
Hoe maak je van bezoekers van je nieuwssite trouwe en eventueel betalende gebruikers? Een nieuwe gratis tool toont digitale uitgevers een 'funnel' (trechter) voor hun wervingsstrategie.
Lees meer
Nieuwe oproep Join the Beat
Hoe kan je als journalist een netwerk van betrokken lezers inzetten om te helpen bij je journalistieke werk? Join the Beat begeleidt journalisten die zulke vormen van ‘beat reporting’ uittesten. Ze hebben hun bevindingen online gezet, en een nieuwe oproep voor kandidaten gelanceerd. Deadline voor aanvragen is 20 februari.
Lees meer
Projectoproep rond de Europese parlementsverkiezingen
De European Cultural Foundation heeft een subsidieregeling gelanceerd voor innovatieve ideeën en creatieve projecten die leven blazen in de Europese democratie. De beurzen gaan tot 30.000 euro voor individuen en tot 50.000 euro voor organisaties. Aanvragen kan doorlopend. Meer info hier.
Ook nog in het nieuws de afgelopen week
NOS en regionale omroepen versterken samenwerking online
De NOS en de regionale omroepen in Nederland gaan online meer samenwerken. Op termijn krijgen gebruikers op NOS.nl en in de NOS-app rechtstreeks het nieuws van de regionale omroepen van hun keuze te zien. Andersom krijgt het belangrijkste nieuws van de NOS een vaste plek op de sites en apps van de regionale omroepen.
NOS-directeur Gerard Timmer benadrukt dat de NOS zich verantwoordelijk voelt voor "de journalistieke infrastructuur" in Nederland.
NRC is een "digitale organisatie die ook nog papier maakt"
In zijn afscheidsspeech als hoofdredacteur van NRC, zei Peter Vandermeersch:
“Maar het allerbelangrijkste is: we waren in 2010 een krant, die ook wel een website had. Nu zijn we een digitale organisatie die ook nog papier maakt. In 2010 betaalde welgeteld zes procent van onze abonnees voor digitaal. Nu zijn er amper 16 procent van onze lezers die niet geheel of gedeeltelijk een digitaal abonnement hebben en betalen. Dat we hier in 2019 zouden staan als kerngezonde digitale organisatie, konden we in 2010 nauwelijks vermoeden.”
Twee Vlaamse innovatieve journalistieke projecten in de kijker
Het Nederlands Stimuleringsfonds voor de Journalistiek maakte een stuk over twee innovatieve journalistieke projecten die momenteel in de stijgers staan met steun van het Vlaams Journalistiek Fonds: Heavn, dat buitenlandjournalistiek wil verbeteren met de hulp van expats, en FactRank, een robot die factcheck-waardige claims uit het nieuwsaanbod filtert.
Copyright © 2019 Vlaams Journalistiek Fonds