Copy
ZOL Nieuwsbrief nr. 49
Februari 2019 - maandelijks
Als deze mail niet duidelijk leesbaar is, klik dan hier.
Cardiologen ZOL

ZOL pionier in onderzoek naar overleving na hartstilstand


Het ZOL speelt een pioniersrol wat betreft onderzoek naar de overleving van patiënten na een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dit dankzij een goede samenwerking tussen de diensten Cardiologie en Anesthesie.

Als de bloeddruk van mensen na een hartstilstand opgedreven wordt, hebben ze 60 procent minder kans op een nieuwe hartstilstand, verkleint de grootte van het hartinfarct en verbetert de doorbloeding van de hersenen. Dat blijkt uit een pilootstudie van de dienst Cardiologie van het ZOL, in samenwerking met UZ Leuven.

In België krijgen elke dag zowat 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Van deze mensen overleeft ongeveer 15 percent de reanimatie. Hiervan kan er uiteindelijk 40 percent in goede neurologische toestand naar huis na een opname in het ziekenhuis. De overige 60 percent overlijdt alsnog.
 
“Uit cijfers bleek dat 80 percent van de mensen die in het ziekenhuis overlijden, sterven ten gevolge van hersenschade na zuurstoftekort. Wij ontdekten dat het hart, wanneer het opnieuw op gang gekomen is, in het begin te zwak is om een adequate bloeddruk op te bouwen om de hersenen van voldoende zuurstof te voorzien. Het is dus ook tijdens de eerste twaalf uur van het verblijf op intensieve zorgen dat de hersenen een belangrijk zuurstoftekort hebben. Dit was eerder niet geweten”, aldus dr. Koen Ameloot, cardioloog in het ZOL.
MUG

Nieuwe MUG in gebruik genomen


Sinds eind januari beschikt het ZOL over een nieuwe MUG, uitgerust met een speciaal veiligheidssysteem dat enkel gebruikt wordt voor prioritaire voertuigen.

De nieuwe MUG focust zich op de veiligheid van het medisch personeel en de patiënt. De wagen is zo gebouwd dat de chauffeur hoger zit en daardoor een beter zicht over de weg heeft. De signalisatie is beter uitgerust en de opbouw is zo aangepast dat het acute materiaal snel uitgenomen kan worden zodat er tijdens een interventie geen kostbare tijd verloren gaat.
 
Daarnaast beschikt de MUG over de nieuwste technologieën zoals lijncorrectie, afstandsregeling en snelheidsaanpassing ten opzichte van de wagen die ervoor rijdt,… “Naar de toekomst toe bevat deze wagen de mogelijkheden om een volledig wifi-systeem uit te werken waardoor wij via een tablet alle gegevens kunnen invoeren en dossiers kunnen raadplegen”, verduidelijkt Johan De Houwer, hoofdverpleegkundige dienst Spoedgevallen.
handhygiene

Heeft u griep? Kom niet op ziekenbezoek!
 

De griepepidemie woedt volop. Daarom nemen we verstrengde maatregelen om de griep buiten het ziekenhuis te houden.

Heeft u griep? Dan komt u beter niet op ziekenbezoek en blijft u best thuis om uit te zieken. Onze patiënten zijn namelijk extra vatbaar voor ziektekiemen en een epidemie kan desastreuze gevolgen hebben voor hen en hun medepatiënten. Ook onze personeelsleden kunnen bij een epidemie ziek worden, en dat net op een moment waarop de patiënten meer verzorging nodig hebben.

Wie op patiëntenbezoek komt, kan zijn handen ontsmetten en mondmaskers terugvinden aan onze hygiënestations. Enkele preventietips die we nog graag meegeven: was regelmatig uw handen, snuit uw neus in een papieren zakdoek die u meteen na gebruik wegwerpt, houd uw hand voor uw mond als u hoest, houd afstand van anderen en verlucht ruimtes voldoende.

Informatieavond studenten op 29 maart 


Heeft u vrienden of familieleden die studeren voor verpleeg- of vroedkundige of medisch laboratoriumtechnoloog? Dan kan u hen uitnodigen om op vrijdag 29 maart naar onze infoavond op campus Sint-Jan te komen.

Tijdens een rondleiding komt de student alles te weten over een job in ons ziekenhuis en maakt hij kennis met de veelzijdigheid en de diensten van het ZOL. Alle deelnemers krijgen een hapje, drankje en een leuk presentje aangeboden. De avond start om 17 uur in de foyer. Parkeren kan gratis op de personeelsparking, aan de dienst Spoedgevallen.

U kan ook deze poster doorsturen naar kennissen of familie die geïnteresseerd kunnen zijn.
Infographic Verloskwartier 2018

Infographic plaatst aantal bevallingen in 2018 in de kijker


Ook het afgelopen jaar hebben onze vroedkundigen, gynaecologen en assistenten hun handen uit de mouwen gestoken om talrijke baby’s op de wereld te helpen zetten. We hebben de bedrijvigheid in ons Verloskwartier in een mooie infographic gegoten.

Agenda


21 februari: Infosessie voor kankerpatiënten
25 februari: Informatieavond borstreconstructie
5 mei: Genk Loopt
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2019 Ziekenhuis Oost-Limburg, All rights reserved.

uitschrijven    voorkeuren aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp