Copy
Klik hier voor de online versie

Cultuureducatie voor primair onderwijs - feb 2019

VERSLAG PROJECT/VOORSTELLING

De Vliegende Gek - door: Unieke Zaken

Ook dit jaar heeft Unieke zaken een voorstelling binnen het Kunstmenu.  “De Vliegende Gek” zoals de voorstelling heet neemt de kinderen mee terug naar 1927. In de tijd dat er nog geen TV was, een telefoon nog een draaischijf en een hoorn had en vliegtuigen nog onbetrouwbaar zijn.  Ze vertellen het verhaal van Charles Lindbergh, die in zijn eentje van New York naar Parijs wil vliegen zonder te stoppen.  De acteurs nemen verschillende rollen op zich en de pop van Charles Lindbergh komt tot leven als de acteurs hun handen aan hem uitlenen.

Lees verder

TIPS & INSPIRATIE

BOEKENTIP: kinderverhalen Toen & Hier Eindhoven


In de gloednieuwe, nog groeiende reeks kinderverhalen Toen & Hier Eindhoven staat telkens een iconisch gebouw in de stad centraal. De verhalen spelen zich af op belangrijke momenten uit de Eindhovense geschiedenis en in (cultureel) erfgoed zoals het Parktheater, het Klokgebouw en de TUe.
In ieder boekje worden twee kinderen gevolgd die samen een avontuur beleven, historische fictie dus.
De serie is gemaakt door Eindhovense auteurs en illustratoren voor kinderen van 8-12 jaar, als speelse kennismaking met de mooie plekken in de stad.
Toen & Hier Eindhoven heeft ook een website, waarop je ook nog korte verhalen kunt vinden.

LESTIP: Curious Tom


In de documentaire Curious Tom (Engelstalig, 35 min.) fietst de 11-jarige Tom door Eindhoven. Dat Brainport - barstensvol technologieën en innovaties - wordt ontdekt door de ogen van een 11-jarig kind maakt deze korte film van High Tech Campus Eindhoven ontwapenend en toegankelijk. High-tech helden als John Baekelmans van imec, Helen Kardan van TNO, Hans de Jong van Philips en Maarten Steinbuch van de TU/e maken Tom echt enthousiast. Brainport Eindhoven wordt geportretteerd als één van Europa's meest innovatieve hightech hubs. 

Lees verder

UITGELICHT

Wat zijn Brainport Scholen in het primair en voortgezet onderwijs in de regio Eindhoven?

Er zijn al vele scholen voor primair en voortgezet onderwijs in de regio Eindhoven die het predicaat Brainport School bezitten. Zij omarmen de doelstelling om ‘constructief en structureel aan een onderwijsontwikkeling te werken die leerlingen op een eigentijdse manier voorbereidt op hun toekomst in de 21e eeuw'. Die ontwikkeling berust op 5 pijlers.

Lees verder

Cultuureducatie op de basisschool 


"In je fantasie kan alles… In werkelijkheid kan er meer dan je denkt!" Het LKCA maakte een handige, leuke en inspirerende publicatie over cultuureducatie. Vijf basisscholen met een sterke visie op cultuureducatie delen hun tips, ervaringen en mooie verhalen. Lees de publicatie en verhalen online, of bestel hem voor je school. Bekijk ook zeker dit enthousiaste filmpje over De Zevensprong in Amsterdam:
Lees verder

NIEUWE AANBIEDERS

Met deze aanbieders werkt CultuurStation vanaf nu samen:


Nieuwe aanbieders in ons netwerk kun je met hun activiteiten vinden op onze website. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen graag samenwerken met scholen. Vakdocenten worden bijvoorbeeld ingezet voor Cultuureducatie met Kwaliteit of krijgen een training Cultuur&ik, zodat ze kunnen gaan samenwerken met leerkrachten. Bij Cultuur&ik is dat gericht op het creatief proces van leerlingen, meer dan op het eindproduct.

Meer Vreugde Kern speelt eens in de 10 jaar Het Dagboek van Anne Frank voor leerlingen, omdat het verhaal verteld moet blijven worden. Van 3 tot en met 10 juni 2020 doen ze dat opnieuw.
Tante Netty laat de klas ontdekken hoe de wereld er óók uit kan zien, met workshops kunst en design, zoals Creatief Denken en Afval Bestaat Niet.
Barbara de Vries speelt met Theaterrabarber een nieuwe, originele voorstelling voor groep 4-6: 'Maagstreken’, over de wondere wereld van onze voeding.
Het Symfonieorkest Eindhoven bestaat 50 jaar en zoekt daarom samenwerking met leerkrachten groep 7-8 die hun leerlingen op vrijdagavond 24 mei of zaterdag 25 mei 2019 willen laten kennismaken met een symfonieorkest. Niet alleen door te komen luisteren, maar ook door bijvoorbeeld te werken aan gedichten, tekeningen, schilderijen of filmbeelden die tijdens de voorstelling vertoond kunnen worden.
De vrouwen van Ma-de stimuleren het creatieve, beeldende proces bij leerlingen. Ze werken daarbij met (verzoek)thema's en een scala aan materialen.

ONDERSTEUNING & SCHOLING

De Digitale Ladekast


Binnen Cultuureducatie met Kwaliteit werken veel scholen met de Culturele ladekast, een doorlopende leerlijn cultuureducatie. Deelnemende scholen hebben gekozen voor een discipline (beeldend, muziek of theater) en ontwikkelen samen met een vakdocent lessen die passen binnen de leerlijn.
In de loop der jaren zijn er al heel wat mooie lessen gemaakt. Al deze lessen staan op netwerken van scholen of in privé-mappen van leerkrachten en vakdocenten. Wat zou het mooi zijn als deze lessen door meer scholen gebruikt zouden kunnen worden. Dat kan nu!
In samenwerking met Babel uit Den Bosch en Cultuurcontact uit Helmond, presenteert CultuurStation met trots de digitale ladekast: een webomgeving om de gemaakte lessen te borgen en eventuele hiaten in de leerlijn op te sporen.
Dit schooljaar benutten we om bestaande lessen op de website te zetten, zodat we in het nieuwe schooljaar met alle deelnemende CmK-scholen kunnen starten met een schat aan lessen. Ook gaan we de vakdocenten, gekoppeld aan de scholen wegwijs maken in de digitale ladekast, zodat zij hun lessen kunnen borgen en de scholen hierin mee kunnen nemen.
Binnenkort ontvangen de scholen die werken met de culturele ladekast een e-mail met daarin meer informatie en hun inloggegevens.

Curriculum.nu: wat is dat en wat gebeurt er?


Onder de naam Curriculum.nu worden plannen gemaakt voor een grondige herziening van het huidige basis- en voortgezet onderwijs. Curriculum.nu heeft het onderwijs ingedeeld in negen leergebieden. Elk daarvan heeft een eigen ontwikkelteam. Een daarvan gaat over het leergebied Kunst en Cultuur. Hierin zitten veertien leraren. Allemaal zijn ze als kunstvakdocent of groepsleerkracht werkzaam in het onderwijs, van basisschool tot vmbo, havo en vwo, inclusief bijzonder en speciaal onderwijs. Samen ontwikkelen ze een heel nieuw raamwerk voor het kunst- en cultuuronderwijs in de toekomst. De bedoeling is dat het nieuwe onderwijs straks samenhangender en minder overladen is; dat er minder op vakniveau en meer vakoverstijgend wordt gewerkt, zowel op het niveau van de kunstvakken onderling als tussen de kunstvakken en de andere leergebieden.
Lees verder

Feestelijke eindpresentatie nieuwe cultuurcoördinatoren

Dit schooljaar hebben acht leerkrachten de opleiding tot Interne Cultuur Coördinator gevolgd. Zij zullen op 27 maart een plan voor hun school presenteren op een feestelijke bijeenkomst op de Fontys. 

De bijeenkomsten zijn informatief en de cursisten ervaren zelf ook wat het betekent om creativiteit te ontwikkelen, zowel hun creërend vermogen als het schrijven van een beleidsplan voor hun school, dat vaak niet iets is dat leerkrachten in hun eigen praktijk doen. Maar de bijeenkomsten zijn vooral gemoedelijk en geven een duidelijk beeld wat cultuureducatie inhoudt en hoe je als ICC’er van betekenis kunt zijn voor je school. 

Deze opleiding wordt gegeven door Silvia Kooman, docent beeldend op de PABO en Beppie Remmits, directeur van CultuurStation. 
De opleiding is gratis voor leerkrachten uit Eindhoven en bestaat uit 8 bijeenkomsten. Vanaf mei 2019 kun je je weer aanmelden voor het schooljaar 2019/2020. 

VERWACHT

Thank God it's Strike Day?!


Creatieve workshopdag tijdens de landelijke onderwijsstaking op vrijdag 15 maart


Het gonst in het nieuws van de voorgenomen staking in het onderwijs op vrijdag 15 maart. Voor kinderen die op deze dag niet naar school kunnen, heeft CKE, Huis voor Amateurkunst en Cultuureducatie, een ‘creatieve’ oplossing. Letterlijk. CKE organiseert namelijk een superleuke workshopdag voor kinderen in groep 1 t/m 8.

Lees meer

Het Dagboek van Anne Frank door Meer Vreugde Kern


Meer Vreugde Kern is een amateurgezelschap dat plezier vindt in theaterspel met een boodschap. In hun jaarlijkse voorstelling voor en door jongeren worden maatschappelijk relevante thematieken voor die doelgroep uitgespeeld, zoals oorlog, drugs en pesten. De voorstelling
Het dagboek van Anne Frank speelt Meer vreugde Kern echter elke 10 jaar opnieuw en in juni 2020 is het weer zover. Het Dagboek van Anne Frank beschrijft het dagelijks leven van twee families die tijdens WOII ondergedoken zijn maar stelt ook vragen over oorlog, vriendschap en kritisch denken. Zaken die, aangepast aan de huidige tijd, regelmatig aandacht verdienen, vindt Meer Vreugde Kern.
Lees hier meer over de voorstelling, die van 3 tot en met 13 juni 2020 speciaal voor leerlingen (groep 7-8) wordt gespeeld in De Schalm in Veldhoven. Er wordt ook lesmateriaal ontwikkeld.

Eindhoven Crazy Parade 2019

We zien je natuurlijk niet graag gaan, maar je kunt je hier afmelden voor deze nieuwsbrief.

©️ 2019, Stichting CultuurStation, all rights reserved






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
CultuurStation · Torenallee 20 · Videolab, 2.007 + 2.008 · Eindhoven, Nb 5617 BC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp