Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

Februari 2019
Wintertijd: wat gaat het worden

Regen, wind, sneeuw, vorst, regen, zonneschijn... wintertijd. Bij veel tuineigenaren begint langzaam het tuinseizoen alweer te kriebelen. Het is nu dan ook een goed moment om te bedenken of je tuin nog voldoet aan je wensen en wellicht aan verandering toe is. We reiken je in deze nieuwsbrief graag wat ideeën aan.

Stapelmuur en beplanting
Loek Gorris (Eco-Care Gorris)
Voor mensen met weinig tuinoppervlak is een stapelmuur een uitkomst. Er gaat weinig tuin verloren en je krijgt er juist meer tuin bij. Bij grotere tuinen zorgen stapelmuren voor verschillende biotopen en wordt de tuin spannender door de kleine hoogteverschillen en afscheidingen die je aanbrengt.



Afhankelijk van de hoogte van de muur en de grondsoort breng je een fundering aan, zodat de muur op zijn plek blijft. Tijdens vorst kan de muur namelijk een beetje bewegen omdat alle stenen los gestapeld zijn. Dit noem je droog stapelen, dus zonder cement of mortel. Het is wel belangrijk dat alles goed in verband is gestapeld. Dus geen naden of kieren direct boven elkaar maken. Je kan een muur halfsteens stapelen met planten ertussen maar het kan ook in steens verband. Het is zelfs mogelijk een nog dikkere, bredere muur te maken. Tijdens het stapelen kun je dan allerlei gangetjes en onderkomens creëren voor egels en andere dieren.

Je kunt in en op stapelmuren beplanting aanbrengen of zelfs inzaaien. Zo heb je het hele jaar door kleur.
Lees verder
Ondertekening Manifest De Levende tuin
Afgelpen dinsdag15 januari heeft Jasper Helmantel, voorzitter van Vakgroep Wilde Weelde, het Manifest De Levende Tuin ondertekent, tijdens de Groene Sectordagen in Hardenberg.

Met het ondertekenen van het Manifest onderstrepen we als Vakgroep Wilde Weelde onze voortdurende inzet om particulieren, bedrijven en overheden te stimuleren duurzame en groene keuzes te maken voor een groenere leefomgeving.
Andere organisaties die eerder het manifest van ‘De Levende Tuin’ ondertekenden zijn onder andere het ministerie van Economische Zaken, Tuinbranche Nederland, de Vogelbescherming, de Vlinderstichting, de Bomenstichting, de Nederlandse Bijenhoudersvereniging en Operatie Steenbreek.

Foto: VHG
Het Manifest De Levende Tuin is een initiatief van Lang Levende Tuin - Branchevereniging VHG en NL Greenlabel. Een samenwerking van brancheorganisaties, tuincentra en hoveniers met overheden en natuur- en milieuorganisaties. Het gezamenlijke doel is particulieren en bedrijven te informeren op welke manier zij hun tuin of bedrijvenpark groener in kunnen richten en hierdoor bij te dragen aan een duurzame omgeving.
Nu al woont tweederde van de Nederlandse bevolking in stedelijke gebieden. Rond 2030 zal dit meer dan driekwart zijn. Dat legt een steeds grotere druk op onze omgeving, onze gezondheid, ons welzijn en dat van de natuur. Met een levende tuin verfraaien we de eigen tuin en verbeteren we tegelijkertijd de kwaliteit van de wijk, het industrieterrein en het kantorenpark.
Het zorgt ervoor dat we anders gaan denken over bestrating, waterafvoer, dieren en beplanting. Iedereen kan meedoen. Het zijn kleine dingen die het verschil maken.
Alle handelingen samen zorgen voor een grote, echte verandering: een beter evenwicht tussen stad en natuur.

Wij leveren als Vakgroep Wilde Weelde daar graag een groene bijdrage aan en delen onze passie voor en kennis van de natuur en het natuurrijk tuinieren.
De keuze van de kweker: Cedrus deodara
Tom van Duuren (Dommelse kracht)

Een favoriete boom van mij met tegenstellingen is de Himalaya ceder, Cedrus deodara. De naam betekent: boom van de goden. Deze bomen torenen hoog uit boven de rododendron bossen in Nepal. Hoge rechte stammen met soms op een horizontale afgebroken zijtak een nieuwe verticale scheut. Hoog recht opgaand en enorm in de breedte, statig en sferisch tegelijkertijd.
Onderstaande foto is van Paul Evans, London. De boom in beeld heeft er misschien wel 400 jaar over gedaan om zo te worden. Neem gerust een uur de tijd om deze foto te bekijken; nauwgezet te bekijken. Hoe zijn al de fenomenen zo geworden?


Wat mij fascineert aan deze boom is haar hangende topje. De stam is stevig en recht en de nieuwe scheuten, wanneer ze nog van formaat zijn, hangen altijd. Je kent dit misschien ook van de Tsuga heterophylla. Dat is ook een kaarsrechte naaldboom met een hangende topscheut. Als je weet hoe een boom groeit, dan besef je dat het hangende topje gestrekt moet zijn, verticaal moet gaan staan. Ooit zien gebeuren? Ik wel.

Lees verder



Noord Brabant Onder de loep
We starten dit jaar de rubriek Onder de loep met de groene hoveniers, adviseurs en tuinontwerpers uit Noord-Brabant. In dit eerste deel willen we jullie kennis laten maken met..

Jeroen Charpentier
In Berlicum bevindt zich het hoveniersbedrijf van Jeroen Charpentier. Jeroen houdt zich bezig met het vormen van buitenruimtes waarbij sfeer, ecologische basisprincipes, verschillende biotopen en inheemse soorten de basis zijn. Denk hierbij aan waterrijke tuinen en landschapstuinen.

Hoveniersbedrijf Kees Koenen
In Breda werkt Kees Koenen samen met Marij Obers in het hoveniersbedrijf Kees Koenen. Samen delen zij de liefde voor de natuur en voor vakmanschap. Hun speerpunten zijn: hergebruik en duurzaamheid, modern en sfeervol, onderhoudsvriendelijk en samen een tuin bedenken.

De Boomaap
Nout Panken richt zich op boomverzorging, het geven van workshop rondom natuurbeleving en het maken van natuurspeelplekken. Hij is gecertificeerd boomverzorger en boomcontroleur. Verder kun je bij De Boomaap  terecht voor workshops rondom teambuilding en als je op zoek bent naar speelobjecten van hout. Het bedrijf is gevestigd in Eindhoven.

Soontiëns Tuincentrum en Hoveniers
Het groenste tuincentrum van Eindhoven wordt geleid door Jeroen Soontiëns. Je vindt er veel beplanting, informatie over de aanleg van verticale- en daktuinen en je kunt deelnemen aan diverse workshops.
Naast het tuincentrum heeft Soontiëns een hoveniersbedrijf met een afdeling boomverzorging. Een aparte tak binnen het bedrijf is gespecialiseerd in stadsnatuur.  Het uitgangspunt is de verbetering van biodiversiteit en natuurbeleving in de stad. In samenwerking met architecten, gemeenten, bedrijven en universiteiten probeert men tot de beste oplossingen te komen.

Van Duuren Bosbeheer
Tom van Duuren in Eindhoven is actief op het gebied van bos- en boombeheer. Hij denkt graag mee over het duurzaam beheren van bos, landschap, park. Tomj zet zich in voor groene steden. Een bijzonder bedrijf dat zich bezig houdt met Dommels Denken, Dommels Communiceren en Dommels Doen een Dommels Groene Stad!

Hortus Berlicum
Peer van Schijndel runt in Berlicum zijn hoveniersbedrijf Hortus Berlicum. Zijn bedrijf richt zich voornamelijk op de particulier tuinbezitter. Op dit moment wordt hard aan zijn website, www.hortusberlicum.nl gewerkt.

Groensfeer
Michiel Treffers leidt zijn hoveniersbedrijf vanuit Drongelen. Binnenkort kun je op zijn website, www.groensfeer.nl meer informatie vinden.



 
Ook deze maand weer een heerlijk recept van Sifra Timmermans van Tuinrecept.
 
Oproep: tuindilemma
Dit keer geen agenda in deze nieuwsbrief hoewel we je wel willen attenderen op TUINIDEE, van 21 t/m 24 februari in de Brabanthallen in Den Bosch.

Je kent het vast: een tuindilemma. Er moet iets gebeuren in de tuin maar je hebt geen idee hoe je dat aan moet pakken. Of je hebt geen idee wanneer je iets moet doen. Dat kan iets groots zijn maar ook een klein dilemma kan veel hoofdzorgen geven.
Dus: wil je je tuindilemma met ons delen, groot of klein, stuur dan een mail naar info@wildeweelde.nl
Wij zoeken een deskundige die er antwoord op kan geven en komen er in de volgende nieuwsbrief op terug.

 
Tuintip Februari:
Vorst

Marion van Lier (Tuinzinnig)
 
Je leest altijd ‘niet snoeien als het vriest’. Waarom is dat eigenlijk?
De plant is in winterrust en snoeiwonden worden daarom niet of slecht afgesloten. Bovendien kan de wond bevriezen en uitzetten zodat deze barst en opensplijt.
Deze verwondingen zijn in het voorjaar een makkelijke ingang voor bacteriën en schimmels die de plant ziek kunnen maken.
O ja, loop liever ook niet over je gras. Gras heeft geen veerkracht als het bevroren is zodat het afbreekt als je er overheen loopt.

 


 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.

Deze nieuwsbrief verschijnt 9x per jaar.
Jaargang 6, nummer 1

Copyright © *|2018|*, Alle rechten voorbehouden

Vragen of opmerkingen?
Ons mailadres is:
info@wildeweelde.nl

uitschrijven voor nieuwsbrief    pas je gegevens aan

Email Marketing Powered by Mailchimp