Copy
Tiedekasvatusuutiset Helsingin yliopisto
Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskuksen uutiskirje: humanistiset alat
06.02.2019

Hyvät humanististen aineiden opettajat, opiskelijat ja muut tiedekasvatuksesta kiinnostuneet

Tiedekasvatuksen kevätkausi on jälleen pyörähtänyt käyntiin myös humanistilla aloilla. Kevään ohjelmassa on muun muassa Ranskan kieleen ja kulttuuriin keskittyvä tiedekerho alakoululaisille sekä lukiolaisille suunnatut kielitieteen olympialaiset. Tänä vuonna olympialaisten pääpalkintona on matka kansainväliseen loppukilpailuun Etelä-Koreaan!

Kesän 2019 lasten ja nuorten tiedeleirien valmistelutyö on parhaillaan täydessä käynnissä, ja ilmoittautuminen leireille aukeaa maanantaina 1.4.2019 Tiedekasvatuskeskuksen internetsivuilla. Myös humanistiset näkökulmat kuuluvat tuttuun tapaan tulevan kesän leirivalikoimaan.

Tästä uutiskirjeestä löydät tärkeimmät kuulumiset Tiedekasvatuskeskuksesta sekä vinkkejä humanististen alojen ajankohtaisista asioista ja tulevista tapahtumista.

Oivaltamisen ja oppimisen iloa toivottaen
Tiedekasvatuskeskus & humanistinen tiedekunta

Ajankohtaista lapsille ja nuorille

Ranskan kielen matkassa -kerho

Lähde mukaan seikkailulle ranskankieliseen maailmaan! Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskus järjestää tänä keväänä 1.–3.-luokkalaisille lapsille suunnatun Ranska-aiheisen kerhon. Keskiössä on tutkimuksellinen ote kieleen ja kulttuuriin, ja kerhon aktiviteetit rakentuvat leikkien, pelien ja draaman ympärille. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan viimeistään su 24.2.2019.

Kielitieteen olympialaiset lukiolaisille

Kielitieteen olympialaiset ovat lukiolaisille tarkoitettu kilpailu, joka tutustuttaa maailman kielelliseen monimuotoisuuteen. Kilpailutehtävien ratkaiseminen ei edellytä ennakkotietoja kielitieteestä tai tiettyjen kielten osaamista, vaan yleinen kiinnostus kieliin ja looginen päättelykyky riittävät. Suomen kilpailun pääpalkintona on matka kansainväliseen loppukilpailuun Etelä-Koreaan! Kilpailun ensimmäinen vaihe pidetään online-muodossa 13.–14.4.2019. Lisätietoja kilpailun sivulta.

Start -  vielä ehdit osallistua

StarT-festarit järjestetään Uudellamaalla 12.4. Kumpulan kampuksella.

Vielä ehdit osallistua StarT-ohjelmaan ja sitä kautta StarT-festareille. Festareilla on tänä vuonna mahtava velhoteema ja huikeaa oheisohjelmaa festaripäivän ajan.

Omien projektien ja hyvien käytänteiden ilmoittaminen päättyy 17.2.2019

Tccf - teachers' climate change forum

Tiedekasvatuskeskus järjestää yhteistyössä Ilmakehätieteiden keskus INAR:in kanssa opettajien ilmastokasvatuksen täydennyskoulutuksen. Kurssi koostuu verkko-osuudesta ja huipentuu lähikoulutukseen. Lisätietoja.
Tästä linkistä pääset kurssin MOOC-sivulle.
Täällä on ohjeita MOOC-alustan käytöstä. 

Lisää tiedotteita

Lisää tiedotteita ajankohtaisista asioista löydät Tiedekasvatuskeskuksen Ajankohtaista-sivulta.

Ajankohtaista humanistisissa aineissa

Hyvää saamelaisten kansallispäivää! 

Vietä saamelaisten kansallispäivää 6.2. oppilaitoksessasi esimerkiksi Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian yhdessä tuottaman Dihtosis-materiaalin avulla. Lisätietoja ja materiaalit Nuorten Akatemian sivuilla.

Mediataitoviikko 4.–10.2.2019

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Katso lisätietoja täältä.

Satakielikuukausi tulee taas

Satakielikuukausi on eri kieliä juhliva tapahtumakokonaisuus Unescon äidinkielen päivän (21.2.) ja kansainvälisen runouden päivän (21.3.) välillä.

Tehdäänkö sinunkin koulussasi Lukuliike?

Lukuliike koulussa -kampanja tuo lukemisen elämyksellisyyden kaikkiin Suomen kouluihin ja päiväkoteihin. Kampanja tarjoaa hauskoja tapahtumia, vinkkejä lukuinnon sytyttämiseen ja sisältöjä opetuksen ja lukukasvatuksen tueksi.

Julkaisuja

Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehden tuorein numero
Kieli, koulutus ja yhteiskunta -verkkolehden joulukuun 2018 numerossa käsitellään muun muassa varhennettua kieltenopetusta.
Ainedidaktiikka -lehden tuorein numero
Ainedidaktiikka -lehden joulukuussa 2018 ilmestyneessä numerossa tarkastellaan muun muassa historian opettajien näkemyksiä uusista opetussuunnitelman perusteista.
Uutuusteos Sähköistyvä koulu tutkii oppimisen digitaalistumista
Timo Tossavaisen ja Markku Löytösen toimittama Sähköistyvä koulu tarjoaa asiantuntijoiden laatiman katsauksen oppimisen ja oppimateriaalien asemaan muuttuvassa tietoympäristössä. Teos sisältää viisitoista artikkelia, joiden kirjoittajat ovat oppimisen, opetuksen ja kustantamisen ammattilaisia. Kirjan on kustantanut Suomen tietokirjailijat ry, ja se on luettavissa täällä.

Tulevia tapahtumia

27.2.
2019
Lukutaidolla luodaan merkityksiä -seminaari
Ilmoittautuminen 15.2.2019 mennessä.
2.4.
2019
HY+aamu: Varhennettu kielenopetus
Ennakkoilmoittautuminen
Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskus
Helsingfors universitet vetenskapsutbildningscentrum
University of Helsinki Science Education Centre

helsinki.fi/tiedekasvatus
tiedekasvatus@helsinki.fi

Uutiskirjeen koonnut: Laura Ihalainen

Lähetä Helsingin yliopistolle ideoita ja palautetta tiedekasvatustoimintaan liittyen
facebooktwitter
Copyright © 2019 Helsingin yliopisto, All rights reserved.