Copy
Landelijk capaciteitstekort in de thuiszorg en De Blokkendoos  . . .  | Bekijk hier de webversie.

Digitale transformatie is onze passie. We volgen branche-ontwikkelingen, baanbrekende technologieën, nieuwe marktspelers en relevante onderzoeken nauwgezet. Dat inspireert. BCExperience is een manier waarop BCE die inspiratie deelt.

Mocht je onze nieuwsbrief niet langer willen ontvangen, dan kun je hier opzeggen of je abonnement veranderen.
UIT EIGEN HUIS

Seminar werken aan winstgevendheid

Op 4 april 2019 van 18:00 uur tot 21:00 uur organiseren wij (in samenwerking met onderstaande organisaties) het seminar werken aan winstgevendheid in Leusden. 

Seminar werken aan winstgevendheid
Profiteer van de kennis, ervaring en best practices van vier succesvolle bedrijven, speciaal voor u gebundeld en voorzien van concrete tips en adviezen op het gebied van winstgevendheid. Het seminar is bedoeld voor (Eind)-verantwoordelijken voor de bedrijfsvoering van middelgrote organisaties. Vanuit BCE zal Marc Konings in 2 workshops vertellen over meer winst maken door grip op het ICT-werkveld. 

Meer informatie vind je op de website. Hier kan je je ook aanmelden. De entree is gratis. We zien je graag op 4 april in Leusden!

Dit seminar wordt georganiseerd door: BCE, Van Ree Accountants, CFO Capabel en Expense Reduction Analysts.

Het multifunctionele platform De Blokkendoos

Als adviseur zien wij bij onze klanten een wildgroei aan (web)applicaties ontstaan. Er wordt een app ontwikkeld door afdeling A, een andere (vergelijkbare) app door afdeling B enzovoorts enzovoorts. Dit leidt tot onnodige dubbele investeringen, weinig uniformiteit, onnodig lange doorlooptijden en doordat er geen synergie is tussen de verschillende apps tot lagere kwaliteit. Om dit op te lossen zijn de adviseurs en software ontwikkelaars van BCE samen gaan zitten en is het platform De Blokkendoos ontstaan. Lees verder onder aan deze pagina.

Benchmark innovatiekracht verzekeraars

Onlangs hebben wij voor de eerste keer een benchmark gedaan onder Nederlandse en Belgische verzekeraars gericht op de innovatiekracht van verzekeraars. Uit dit vergelijkend onderzoek blijkt dat verzekeraars vooral inzetten op verbeteren. Niet op vernieuwen. De Chief Innovation Officer ontbreekt dan ook in het merendeel van de directies en raden van bestuur.

Lees hier meer over op: http://www.bcase.nl/downloads/schademagazine-benchmark.pdf
TRENDS

Financiële sector

Europese ondernemingen stoppen steeds meer geld in startups die actief zijn met fintech. Bedrijven hebben dit jaar al voor een bedrag van 647 miljoen dollar in fintech startups geïnvesteerd, zo blijkt uit de Pulse of Fintech, het driemaandelijkse onderzoek van KPMG.
Bron: Emerce

Verzekeringswereld

Verzekeraars bepalen steeds vaker automatisch of je claim uitbetaald kan worden. Eind 2015 maakte Unigarant bij afhandeling van schades de switch van werken vanuit wantrouwen naar werken vanuit vertrouwen. BCE begeleidde dit project bij Unigarant. In de NRC verscheen onlangs een artikel hierover en wat blijkt: ’s nachts een schade opgeven is geen goed idee. 

Foto: Shutterstock

Kunstmatige intelligentie in de zorg

Amazon verkoopt software die patiëntendossiers kan analyseren. Via “deep learning” is het systeem geleerd om medische aantekeningen te herkennen. Data wordt zeer goed versleuteld en vertaald naar een handzaam formaat.  Een medisch instituut in Seattle hielp om het systeem te testen en maakt nu als eerste organisatie gebruik van het systeem om patiënten te selecteren die in aanmerking komen voor het testen van nieuwe medicijnen. Lees hier het artikel.

Cherry Labs haalde ruim 5 miljoen dollar op voor een pilot om kunstmatige intelligentie in te zetten om mantelzorgers te ondersteunen. Het platform Cherry Home gebruikt sensoren en microfoons om mensen thuis te volgen. Het algoritme kan veranderingen in gedrag en incidenten zoals struikelen of vallen detecteren. In geval van nood worden mantelzorgers gewaarschuwd. 
Foto onder: Cherry Labs Wall Sensor (Cherry Labs)
Cherry Labs

De thuiszorg: landelijk capaciteitstekort, zit de oplossing in planning en roostering?

Hoge verloop- en verzuimcijfers, onhaalbare productiviteitsnormen, structurele personeelstekorten en dreigende cliëntenstops. Dit zijn de huidige problemen waar thuisorganisaties landelijk mee kampen.

BCE is op zoek naar oplossingen. Onderdeel van deze oplossingen zitten in het efficiënter omgaan met je huidige capaciteit. Als je namelijk problemen hebt met het aantrekken van nieuwe medewerkers, moet je zorgen dat je huidige capaciteit zo efficiënt mogelijk wordt benut. Maar wat kun je als organisatie doen om je capaciteit efficiënter in te zetten?  Zoals in de BCExperience van oktober werd aangekondigd, zijn we afgelopen maanden bij verschillende thuiszorgorganisaties, groot en klein, langsgeweest met de vraag die steeds belangrijker wordt in de (extramurale) zorg: Wat zijn best practices in de plannings-en roosteringsprocessen van thuiszorgorganisaties?

Uit onze analyse werd een ding heel snel duidelijk. Het antwoord ligt niet in één slim proces, handige tool of dé ideale samenstelling van wijkteams maar juist in een integrale aanpak. Hierbij is sturing, feedback en vooral afstemming door de hele organisatie van groot belang. Op basis van deze inzichten hebben we een ideaalbeeld geschetst voor thuiszorgorganisaties. Dit beeld noemen we de planorganisatie met als doel om plannen en roosteren succesvol te organiseren.

In het kort biedt de plan organisatie een integrale blik op de planning en roostering, beginnend bij strategisch beleid t/m de dagelijkse cliëntroutes. Hierin wordt een vaste werkwijze aangeboden waarin cyclische afstemming op alle niveaus plaatsvindt. Daarnaast wordt gekeken naar toekomstige capaciteitsontwikkelingen waarbij reageren wordt vervangen door anticiperen. Op deze manier wordt actief gekeken naar toekomstige ontwikkelingen en trends waarop de organisatie zich beter kan voorbereiden.

Om organisaties op weg te helpen naar een goed ingerichte plan organisatie hebben wij een handige en laagdrempelige tool ontwikkeld: de P&R SCAN. Deze scan maakt inzichtelijk op welke niveaus en thema’s winst te behalen valt d.m.v. een drietal interviews. Het resultaat: in één oogopslag overzicht van de huidige sterke en zwakke kanten van je eigen plannings- en roosteringsprocessen. Ook hierbij staat een integrale blik centraal van strategisch beleid tot de dagelijkse cliëntplanning.  

Wil je graag meer weten over onze onderzoeksresultaten, de plan organisatie of onze P&R SCAN? Neem dan contact op met Inge of Maxine.

Foto: Shutterstock
Thuiszorg

Robotisering

De komst van robotisering verandert ook de rol van manager. De focus op administratieve, repeterende en eentonige taken kan door inzet van robots bij de medewerker worden weggehaald. Vervolgens is het de manager die de medewerker kan coachen op het menselijke aspect van de organisatie. Verdwijnt de manager daardoor? Volgens Maurits Houck van robotsoftwareleverancier UiPath gaan we er in de toekomst juist veel meer aan hebben. Op de managementsite kun je er meer over lezen.

Bij supermarktketen Walmart is die verandering al een feit. Vloeren schoonmaken hoeven winkelmedewerkers niet meer te doen. Vanaf begin 2019 neemt een vloot van 360 AI-robots het schrobwerk over. De robots gebruiken meerdere sensoren om mensen en obstakels te detecteren en werken autonoom na een korte training door medewerkers.

Foto: Shutterstock
Dit wil je niet missen!

Eind december ging de Nationale AI-cursus voor alle Nederlanders van start. Het doel van deze cursus is om zo veel mogelijk Nederlanders op de hoogte te brengen van de basisprincipes van kunstmatige intelligentie. De Nationale AI Cursus is een initiatief van AI for Good, ICAI en Elephant Road en gebaseerd op een vergelijkbaar initiatief in Finland, aangevuld met bijdragen van Nederlandse topexperts. Meedoen is gratis en heel eenvoudig: inschrijven kan via deze link.

De website Remove.bg gebruikt AI om de achtergrond uit een foto te verwijderen. Je hoeft alleen maar een bestand te uploaden en de techniek doet de rest, een afbeelding met transparante achtergrond staat in enkele seconden voor je klaar. Ideaal voor het opleuken van je vakantiefoto’s.

Het multifunctionele platform De Blokkendoos

Het uitgangspunt van de blokkendoos is dat individuele projecten en individuele organisaties – met behoud van eigen stijl & inhoud – gebruik kunnen maken van de ‘bouwstenen’ die het platform biedt. Het gaat hier dus om het delen van een multifunctioneel product i.p.v. dat iedereen in unifunctionele producten investeert.

De beheerders ontwikkelen hiervoor in een paar minuten nieuwe modules. Een module is een ‘ketting’ van schermen die met allerlei elementen opgebouwd kunnen worden. Hieronder staat een voorbeeld.

In dit voorbeeld bouwt een (niet-technische) beheerder van de blokkendoos een module over AVG. De module bestaat uit een eenvoudig welkomstwoord (screenshot 2) waarna er een zgn. imagemap-opdracht volgt (screenshot 3): in een afbeelding moet een gebruiker op zoek gaan naar de juiste antwoorden en daar op klikken.

De gebruikers werken in een razendsnelle, eenvoudige, uniforme applicatie die op verschillende devices werkt. De modules bestaan uit allerlei soorten schermen: video’s, invoervelden, sorteeropdrachten, audio, imagemaps, enzovoorts.

Heeft u interesse in deze oplossing of wilt u graag samen met 1 van onze collega’s brainstormen hoe dit concept toegepast kan worden in uw organisatie? Neem dan contact op met Klaas-Jan Molendijk.
 
Copyright © BCE 2019

Uw abonnement veranderen of opzeggen?






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BCE · Professor Bronkhorstlaan 10, gebouw 96 · Terrein Berg en Bosch · Bilthoven, 3723 MB · Netherlands